НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 131

• 42 684
  • 760
  •   1
Отговори
# 105
Още едно доказателство,  че бактериите са по-опасни от паразитите
https://actu.orange.fr/france/une-femme-victime-d-une-terrible-b … T000001iODZw.html
 и ги има навсякъде.
Извода е добре измити зеленчуци, суровите ги слагам във вода с оцет и най-вече подправките и след това плакна с вода.
Много добре сготвено месо (аз го мия винаги преди да го готвя).
И най-важното домашно приготвена храна. Избягвайте готовите салати,  купени нарязани плодове и в ресторантите също. Най-много бактерии има, а и бързо се развиват в готовите салати, без значение какви са.
За щастие свинското месо се яде добре сготвено.

# 106

Мен ми е интересно дали остана някой тук да се храни палео. Все пак темата е и за палео.

Аз се храня палео от около 3 години. Мазнините ми са много високи от ядките и яйцата.

# 107
  • София - Рим и обратно
Чела съм, че месото не бива да се мие. Първо, защото няма какво да му "измиеш", то отвътре има това, което и отвън, а няма как да го обърнеш отвътре навън да го измиеш. Второ, защото така се разнасят още повече всякакви микроорганизми от него - по мивка, плотове, канали. Топлинната обработка е достатъчна.

# 108
Deziderata, ядеш ли картофи? За другите кореноплодни знам, че са разрешени, но картофите - обикновени и сладки ще пречат ли на добрата форма, ако ги ям?
Аз не, че се храня палео, опитвам се само, но тези млечни не мога напълно да ги изключа засега....Confused
Та да се посъветвам...Thinking

# 109
Чела съм, че месото не бива да се мие.
Това май важи за пилешкото и рискът от салмонела. Аз не мия де. Иначе си права, няма какво толкова да му се мие.

# 110
Vrabcho, твърде индивидуално е, за да дам категоричен отговор.
На човек с метаболитен проблем/ИР пречат.
Аз винаги съм била с идеални показатели, и въпреки това ям сладки картофи много рядко и само зимата, преди тежка тренировка. Много ги обичам на вкус.

# 111
  • addicted
Малко лирично отклонение - искам да благодаря на този, който даде идеята за маскарпоне в мазното кафе. Heart
Пробвах го днес - супер вкусно ми беше, утре ще метна и канела за да стане съвършено Simple Smile

# 112
Няма защо.
Идеята за маскарпоне в кафето е на Шоки, аз само я разпространявам.
Месото го мия заради евентуалните полепнали външни мърсотии. Топлина убива бактерии и т.н., но мърсотията (косъм, камъче и ...да не уточнявам) си остават. Само ако знаете какво е след ярешко месо с влакънце от козината на яренцето! Тук на фермерските пилета лепят етикети на самото пиле, не знам и не искам да знам вкуса на пиле с лепило. Естествено се измива след това всичко.
Врабчо, сладък картоф,тиква са разрешени в палеото. Но всичко зависи от цел, вкус и портмоне. Някой път правя картофена салата (много рядко), но слагам много ябълков оцет и лук, кисели краставички.
Все пак става въпрос за дългосрочно хранене и правя някои компромиси иначе ще заприлича на секта.

Последна редакция: чт, 12 сеп 2019, 13:01 от Анонимен

# 113
Аз в мойто кафе слагам животинска сметана и кокосово масло. Утре сметаната ще я заменя с маскарпоне да пробвам.

# 114
Искам да поясня за сладкия картоф- въглехидрат в комбинация с високи мазнини има за резултат покачване на теглото, ако не се внимава. Затова в такива дни мазнините ми са по-ниски от обикновеното.

Който се следи, трябва да го има предвид това. Не заради фанатична стриктност, а заради съвсем реална възможност за покачване на теглото. Същата история е и с употребата на плодове.
Иначе съм съгласна с ТаняДими. Не споря, пояснявам.

# 115
Той май трябва да е като закон за нас:
увеличаване на ВХ -автоматично намаляване на мазнините и леко увеличаване на протеин, иначе глад.

# 116
Направо спирам мазнините, ако ще ям въглехидрати. Примерно леща само без мазнини около нея. Но ако въглехидрата е бърз като картоф, тогава би трябвало да има и мазнина, за по бавно покачване на въглехидрати.

# 117
Все се каня да ви питам - ако ядете въглехидрат спирате мазнините за деня, или само за съответното хранене ?

# 118
Все се каня да ви питам - ако ядете въглехидрат спирате мазнините за деня, или само за съответното хранене ?
Аз лично нищо не спирам....не ям въглехидрати всеки ден, та да ги мисля.  Smiley
Вече две години, въглехидатите отвреме-навреме не са ме "съборили", свикнах без тях, 2-3-4 пъти в месеца не са ми проблем.

# 119
И аз ги избягвам , но то съвсем без не може. Ако са варива ги ям без мазнини, ако са бързи слагам и мазно и внимавам много с количеството. Пример леща, боб, грах без мазнина.  Но ако ще е сладко гледам да е мазно. Сладолед например съм яла 2 пъти това лято.

Общи условия

Активация на акаунт