НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 131

• 42 802
  • 760
  •   1
Отговори
# 375
  • София
TaniaDimi , какво ще ти помогне на теб френската агенция по храните, или който и да е друг, ако не можеш да си онагледиш разпределението на калории, макронутриенти, витамини, минерали и т.н., проследявайки конкретното си дневно хранене?!? Иначе .....естествено хранени животни, качество пред количество и всичко останало са в сферата на общите приказки. Всеки от нас се храни индивидуално и е добре да държи под контрол, или поне да е на ясно какъв му е баланса.
Не смятам, че трябва да публикуваме тук всяка статия, която сме прочели - има море от информация.

# 376
TaniaDimi , какво ще ти помогне на теб френската агенция по храните, или който и да е друг, ако не можеш да си онагледиш разпределението на калории, макронутриенти, витамини, минерали и т.н., проследявайки конкретното си дневно хранене?!?
Скрит текст:
Иначе .....естествено хранени животни, качество пред количество и всичко останало са в сферата на общите приказки. Всеки от нас се храни индивидуално и е добре да държи под контрол, или поне да е на ясно какъв му е баланса.
Не смятам, че трябва да публикуваме тук всяка статия, която сме прочели - има море от информация.
Не знам за другите, на мен не ми трябва нищо да онагледявам.  Smiley
"Онагледявам" само как се чувствам.Щом съм здрава, слаба, енергична, витална, усмихната, щастлива и доволна, значи всичко е о.к.
Появи ли се проблем, търся решение.
Сега някой ще каже "Ама то като се появи проблем, вече е късно!"....
Да, може и така да е...Но:
1.обикновено липсата на витамини, минерали, не е толкова животозастрашаваща, лесно се наваксва.
2.няма гаранция, че дори да приемаш допълнително, усвояваш нещо...днес хората са перманентно с болен стомах, а болния стомах не усвоява почти нищо, синтетичните добавки тялото възприема като отрова и се стреми да ги изхвърли, не ги усвоява.
Та така, който има време и нерви, да следи.   Smiley
Аз предпочитам да оползотворя  това време за разходки/спорт/забавления....

# 377
  • София
Не знам за другите, на мен не ми трябва нищо да онагледявам.  Smiley
"Онагледявам" само как се чувствам.Щом съм здрава, слаба, енергична, витална, усмихната, щастлива и доволна, значи всичко е о.к.
.......
Та така, който има време и нерви, да следи.   Smiley
Аз предпочитам да оползотворя  това време за разходки/спорт/забавления....
Откакто следя темата ми прави впечатление, че твоите коментари никога не са конкретни - "чувствам се добре", "ям, колкото ми се яде", "всичко ми е наред" и т.н. Правиш си изследвания веднъж годишно, не си контролираш кръвната захар след определени храни, не е ясно колко калории поемаш, но пък твърдиш, че всичко ти е наред. Не казвам, че трябва да правиш обратното, но твоите постове до коментарите на момичета, които задълбочено следят храненето си и показателите си просто са несъстоятелни.
Време и нерви всеки намира, за това, което му е относително важно.
Разходки/спорт/забавления практикуваме дори и тези, които ходим на работа.Stuck Out Tongue
Спирам до тук с дискусията за омегите - стори ми се важно да ви обърна внимание на съотношението и го направих по повод яйцата. Не искам да излизаме от добрия тон!:plus1:

# 378
Писала съм, неведнъж:кога съм започнала, защо съм започнала, колко кг съм свалила, колко кг съм сега, какви са ми били проблемите и как съм ги излекувала, какво ям, кога го ям, дневни менюта по дни и часове също си стоят в постовете ми, всички изследвания, които съм правила, са публикувани, поне 100 пъти съм писала коя е основата на това хранене и на какво да се набляга. Ако това не е конкретика, не знам какво е... Simple Smile

# 379
Е, ако съм успяла да доживея 65+ в отлично здраве и форма,без да онагледявам, пресмятам и гледам постоянно някакви съмнителни приложения (имам по интересни забавления от мисленето за храна), ще преживея и останалите ми няколко години на яйца и пържоли. А вие си смятайте и гледайте каквототамгледате.
И за мен конкретно : винаги съм се хранила ВМНВ и съм била слаба, малък период от време бях на ВВХ (по лекарска идея), но още при първите 4-5 килограма се усетих и не чаках да станат повече. Отново ,повече от 10 години се храня ВМНВХ, като пътем смених дебелата въглехидратна лекарка със стройна-палео и фастценител.
В темата тук се навъртам за да науча сериозни (и научно обосновани) неща, които имахме навик да споделяме.

Последна редакция: ср, 25 сеп 2019, 17:39 от Анонимен

# 380
Франсоаз за мен е супер стимул и пример!

# 381
Нищо не смятам аз, особено пък калории. В началото гледах проценти мазнини да са над 65%, а малко по-късно и протеините да са ми колкото може повече.

Това, че косопадът ми рязко намаля (да не казвам голяма дума спря), не ме болят ставите, паласките и коремчето ми се прибраха, не страдам от липса на енергия, спя добре, а бе въобще нямам никакви оплаквания, та без да съм си правила изследвания за потвърждение, знам че съм много по-добре здравословно, отколкото бях преди 1 година.

За омегите е малко по-сложно. Големи количества омега 6 не могат да се компенсират с големи количества омега 3.

Омега 6 трябва да се държи ниско, защото двете се конкурират за метаболитно усвояване. Достатъчно е да се махнат растителните олиа (без кокосово ,то е почти 100% наситени мазнини) и веднага се подобрява съотношението 3:6.

Яйцата са истинска супер храна - идеални като съотношение микро и макро елементи. Аз нямам никакви притеснения при консумацията им и наблягам доста на тях и отказвам да повярвам на всякакви спекулации, че трябва да се ограничават по каквато и да било причина, освен ако някой не е алергичен.

# 382
Миоки, за първи път от доста време ми пълниш душата с твой пост!

# 383
  • София
Миоки, а салата с какво правиш,имам предвид мазнината?

# 384
Не ям салати.  Grinning
Ако ядях, щяха да са със зехтин.

# 385
А този зехтин, студено пресован екстра върджин, върши ли работа? Щото го има при нас на тенекии, и идва към 10-11 лв на литър. Мисля, че е приемливо, предвид качеството.??

# 386
  • София - Рим и обратно
И аз вече само в салатата зехтин, никъде другаде растително олио.
Абе щом ми се върна желанието за секс и по време на цикъл спря да ми изтича цялата кръв+мозъка, аз съм от доволна, по-доволна Blush. А, да - и се наспивам идеално, събуждам се пълна с енергия. Не ми трябват изследвания, докато се чувствам така.

# 387
Вярвате ли, че на третия ден ми свършва?? Невероятно, нали!
Обаче преди да ми дойде, ако не ям бисквити или нещо със шоколад, много ме боли главата. Ей например вчера, докато не изядох 8-10 бисквитки с шоколад и кола, не спря да ме цепи главата.

# 388
  • Пловдив
И аз вече само в салатата зехтин, никъде другаде растително олио.
Абе щом ми се върна желанието за секс и по време на цикъл спря да ми изтича цялата кръв+мозъка, аз съм от доволна, по-доволна Blush. А, да - и се наспивам идеално, събуждам се пълна с енергия. Не ми трябват изследвания, докато се чувствам така.
еййй! Ако това постигна и аз, то ММ ще е най-доволен Stuck Out Tongue Winking Eye  Та ако това не е стимул, незнам кое Wink

П.п А истината е, че хич ме няма там и кат гледам няма изглед за друго.

Днес не закуавах. Обяд- 2 пил.шишчета(м/у тях с кромид и морковче) и чушка бюрек, ама без панировка. Вечерях задушена дом.кайма+печ.чушки и мааалко ориз(което не е ок, ама нямах друго) и няколко хапки марулена салата. Навсякъде ползвам зехтин.

Миоки, как без салати?

# 389
Само не разбрах оризът за какво ти е бил  newsm78

Ами хей тъй на, вече половин година не ям никакви зеленчуЧи и не ми липсват.

Общи условия

Активация на акаунт