Сред мечтите на всеки човек в един момент се нарежда и желанието да се сдобие със собствен дом. Разбира се, това е решение, което не се взима от днес за утре. Е, може и да се е случвало на някои ентусиасти, но за повечето хора това е голяма крачка, която е едновременно вълнуваща и напрегната.

За да сме спокойни, че познаваме всички подводни камъчета в бизнеса с недвижими имоти, често прибягваме и до собствено разследване, в което включваме съседите и портиера на имота, който разглеждаме. Така се информираме от първоизточника колко често например спират тока и водата и кой евентуално ще ни краде пощата. Вярно, може да бъдем сватосани от домоуправителката за младежа от 5-ия етаж, който по нейни думи е много свястно момче, но и това може да бъде полезна информация. Кой знае?

За да извлечете максимума от бъдещата покупка, ще ви дадем някои полезни съвета, с които да улесните живота си по време на търсенето на мечтания #дом и заедно ще преминем през най-важните неща, които трябва да имате предвид при купуването на ново жилище. Нека започваме. Simple Smile

1.   Направете си списък!
Направете списък, с който лесно да определите задължителните критерии, на които искате да отговаря новото ви жилище. Отпечатайте направения списък и с него в ръка се впуснете към огледите на жилища. Така, ако се влюбите от пръв поглед в някой #имот, а отметките в списъка са твърде малко, това ясно ще ви покаже, че този имот не е за вас и няма смисъл да се измъчвате с излишни размисли. Под важни неща имаме предвид фактори като:
Pushpin има ли място къде да паркирате колата си;   
Pushpin има ли удобен градски транспорт около жилището;
Pushpin детски градини и училища в района;   
Pushpin наблизо има ли супермаркети и аптеки;
Pushpin голям ли е трафикът в час пик;   
Pushpin паркове и заведения в околността;
Pushpin какво е разстоянието до работата ви;   
Pushpin планове за метростанции и др.;

Локацията безспорно е ключов и изначален фактор, но посоченото по-горе също има своята важност при избора на нов дом.2.   Ами финансирането?
Помислете и за всички разходи, когато бюджетирате покупката на новия си дом! Основна грешка на повечето бъдещи новодомци е, че мислят само за цената на имота и предстоящите вноски и лихва по евентуалния #кредит. Това обаче не е всичко! Не забравяйте ремонта – почти винаги е нужен освежителен, който също не е безплатен. Нали не сте забравили и за разходите по придобиването като нотариални такси, комисиони за брокера, местен данък и други?
Бонус съвет: Не подценявайте силата на калкулатора и по-точно онлайн калкулатора. Той ще бъде ваш пръв приятел, защото е инструмент, които ви помага да разберете колко точно можете да си позволите при различните цени на дома, сценарии за авансови плащания и лихвен процент.

3.   Мислете дългосрочно.
Не само за покупка, но и за препродажба. Планирате ли да имате деца? Ще се грижите ли за възрастни роднини? Ако пък имате намерение да живеете в първия си дом само за няколко години, опитайте се да дефинирате коя ще бъде вашата целева аудитория, когато дойде време да продадете жилището.

4.   Въведете в ред документите си!
Когато кандидатствате за жилищен кредит, ще трябва да предоставите на избраната от вас банка редица финансови документи. За усвояването на кредита ще ви е необходим също един приличен набор от удостоверения. Съветът ни е да използвате списъци – не един, а даже два! Така бързо и лесно ще си отбелязвате какво още трябва да подготвите предварително.

Когато започнете да планирате покупката на ново #жилище, със сигурност има много фактори, които трябва да бъдат обмислени и взети предвид. Най-доброто, което може да направите, е да бъдете подготвени отрано и да изясните за себе си как си представяте своето вкъщи.
Пътят от идеята за мечтания дом до ключа може би не изглежда лесен и вече много въпроси ви изскачат в главата, но ние сме на линия да отговорим на всеки от тях.

Струва ли ви се сложен този подготвителен процес и кое ви притеснява най-много?


Ако имате въпроси, не се колебайте да ги зададете в консултативната ни тема, за да получите отговор от експерт.

#UniCreditBulbank

Последна редакция: пн, 13 апр 2020, 16:16 от Редактор***