Често срещани правописни грешки

• 553 719
  • 14 391
  •   1
Отговори
# 14 355
сфетофар , припекани, наелон /форумно творчество/

# 14 356
Целуфан.

# 14 357
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Е, може и за друг "целуфан" да става въпрос. Wink

# 14 358
дезедорант

# 14 359
ПодуЯне или ПодуЕне?
Сутринта видях, че на на автобус 72 е изписано първото, а пък аз го знам с Е, ама може и да бъркам.

# 14 360
  • София
С "Я" е правилното  изписване.
Местността  някога се е  наричала Подуй, а  хората,  живеещи  в нея -  подуянци.

Последна редакция: ср, 29 окт 2025, 08:38 от Просто русалка

# 14 361
Заради коня на Крали Марко, нали? Wink

# 14 362
  • София
Заради коня на Крали Марко, нали? Wink
И заради него, да, ама  в  рамките на майтапа..Joy Пусто  ме  досрамя  Simple Smile
Скрит текст:
Несъобразителен кон, какво да го  правиш.. Да  гледа  къде  стъпва . С  предните  копита  стъпил  в Стара  планина,  със  задните на  Витоша и  объркал  хората  къде  точно  е станът.  Крали  Марко  решил  дилемата -  "Как къде  сме, под трибуквието ми,  опс,  двубуквието   в случая".  Та  явно  станът ще да е  бил  в днешно  ПодУяне.

Последна редакция: ср, 29 окт 2025, 13:41 от Просто русалка

# 14 363
  • Пловдив
Не знам как се е наричала местността и селото, влязло по-късно в очертанията на София, но разбирачите (ИБЕ на БАН? Министерският съвет на Тошо и след него?) са модифицирали имената на толкова населени места и местности без нужда, че... Нямам изобщо предвид преименувания, с които също по мое виждане се прекалява, а разбиранията на някой си как е правилно. Село Калища, Земенско, от което е прадядо ми, цял живот от неговите син и внук и от цялата им рода съм го чувала като Калища, а те го знаят кажи-речи от извора - йок, Калище било. Ти че ми кажеш. Подобно за близкото до него село Ръждавица (дето за една от някакво риалити мислеха, че Ръждавичка и е първото име, а то е фамилно и идва явно оттам) - РАждавица било, от раждане, не от ръжда. Ама друг път. Бабината ви трънкина. Силно подозирам, че такъв е случаят и с Подуене/Подуяне - някой разбирач е решил, че с Я е по-хубаво и по негови си там съображения по-правилно. Винаги от устата на старите хора ми е звучало като Подуене.
Подобно за Илиенци/Илиянци.
Червена могила, Радомирско, където се намери изгубеният Сашко от Перник - в диалекта на оня район червено няма, има цървено. Нечия разбирачка ръка е поправяла.

Скрит текст:
За оная работа на коня на Крали Марко е виц. Даже Долно и Горно Уйно не са кръстени на този орган.

Последна редакция: ср, 29 окт 2025, 12:21 от Магдена

# 14 364
И нова дума ,,Изблазних се".
Ууууууф, че грозна дума! Не бих я ползвала, дори и да се наложи. Ще намеря други алтернативи. 😜

# 14 365
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Винаги съм мислила, че е от двойното е в старата азбука. Май ят се казваше.
И като не се разберат кое е по-по-най-правилно стават  разминавания като са подуЕ/Яне и илиЕ/Янци.
И девЕтка-девЯтка, второто от русенско.

# 14 366
  • Варна
 Ми, да питаме Васко Кръпката, създател на софийската група Подуене блус бенд, която е първата ...

# 14 367
Цял живот съм ги произнасяла грешно - и Подуене, и Илиенци. 😭
И продължавам така, негрàмотна работа. Trollface
Тия дни бях в мол Илиенци🤭, то на входа си пише "Илиянци", знам, че така се пише, ма как да си изкълча езика да го кажа правилно, как... 🤣
П.П.
Скрит текст:
Не бях ходила от мнооого години, доста по-приятно е станало, верно има що-годе вид на Мол (поне някаква част, не цялото), има даже чисти тоалетни.

# 14 368
  • софия
Цял живот не съм знаела кое е правилното и всеки път проверявам някъде.
Илиянци може би идва от Илия?

# 14 369
Същата работа е и с КазичЕне/КазичАне.

Общи условия

Активация на акаунт