Често срещани правописни грешки

• 553 667
  • 14 391
  •   1
Отговори
# 14 370
Мам*а му, бях готова да се обзаложа, че булевардът е ИлиЕнско шосе, но не би!

Бойкот, анатема 😆, аз си ги говоря с Е.

# 14 371
  • София
Ако се интересувате от произхода на името Подуяне, ето извадка от сайта на района:
(за мен някои обяснения остават неразбрани, ама явно толкова са ми възможностите)
Скрит текст:
Кунка Григорова дава повече информация за името „Подуяне“ в книгата История на Подуяне. „Името на селището – Подуяне – се споменава често в исторически документи от ХV, XVI и от следващите столетия, между които и в Боянския поменик – паметник, датиран между 1552 и 1612г. От този исторически факт се съди, че топонимът води началото си от българското средновековие. В неговото словообразуване има три елемента: корена „под“ и две наставки „уй“ и „яне“ (яне-гора-горяни, земя-земляни). Първата наставка е много стара със значение на принадлежност и се среща в множество селищни имена (напр. Волуяк). Втората наставка е жителска. Софийското поле има много имена на села с жителска наставка „яне“, както Подуяне. Това са: Мировяне, Иваняне, Гниляне, Горубляне, Кокаляне, Кациняне, Земляне. В случая най-рано е ставало дума за жители, които са обитавали това място, наречено отначало Подуй, чиято характерна особеност е загатната в коренното съществително „под“. „Подуй“ се среща във всички славянски езици.“

# 14 372
Не знам, не съм наясно с произхода на тези наименования, но емблемата (гербът) на Волуяк е Бик (може и Вол да е), та много логично си ми звучи онуй малко нецензурно нещо, дето и в Подуе(я)не присъства - на'вола'уя, ще ям бой вече сигурно.. Trollface
Скрит текст:
Малко стана като случая с женския суяк - безуяк.

# 14 373
  • Пловдив
Буквално си изплюх айряна с тоя безуяк.

Колкото до -яне, струва ми се, че това е просто наставка за образуване на име на място, селище и т.н. - подобно на -ово, -ник, -ища, -ица... без да значи точно гора. Евентуално название на хората, отговарящо на сегашното -яни (като горяни, врачани и т.н.), както за имена като Конаре, Оризаре и подобни някои твърдят, че означавали просто коняри, оризари, т.е. хора, които гледат ориз или коне.

Ох, боже, какво съм чела-недочела, то и в източника от районното кметство така пише. Grinning

Последна редакция: ср, 29 окт 2025, 15:27 от Магдена

# 14 374
Или като този виц:

- Тате, Димитровград град или село е?
- Град разбира се, нали свършва на "град".
- А Козлодуй тогава какво е?

# 14 375
  • Пловдив
Така, де. Аз го чух в Ботевград за пръв път.

ММ твърди, че като малък бил убеден, че Попово е село и пълното му име е Попово село.
То и Хасково така. Wink

# 14 376
Подуяне съм го знаела винаги и като видя пътна табела с "е" всеки път се замислям и проверявам.

# 14 377
Подуене го знам.
 И "Подуене блус бенд" съвсем ме беше убедил в това.

# 14 378
То и песента е "Моите кафЕви очи", но...

# 14 379
Защото е-кането се възприемаше като градски, а я-кането като селски говор.

Имам един незабравим спомен от Студентски град - продавачка в баничарница тръсва кофичка кисело мляко пред младеж с думите: "Казва се млЕко, бе селянин!"

# 14 380
  • Пловдив
В шопския говор няма "кафеви". Според мен това е чиста грешка от типа на онези от престараване, като "Пешо и Иванка се омъжиха", породено от прекалено старание да се избегне "ожениха" и да не се използва непрепоръчителното "Иванка се ожени". ММ казва "кафеви"  (от североизточна Бг е), но това не изключва моята версия, човек може да научи погрешен вариант от кого ли не.
Всъщност и "ПодуЯне" и "ИлиЯнци" ми звучат като опит за погражданяване точно - нещо като "дай да ги махнем тия шопски Е-та".
Може да не съм права.

# 14 381
В изкуството може всякак да се говори и пише,именно защото е изкуство...

# 14 382
  • Пловдив
Да, де, ама поне трябва да осъзнаваш, че го правиш заради изкуството.

# 14 383
  • София
Не съм в тона, но не мога да се стърпя да не се оплача, макар и да не е правописна грешка. "Генералшата" в смисъл на жена-генерал. Ами не значи това! Също и употребата на "мома" за семейна жена с две деца... Сигурно съм частен случай, ама се дразня. Blush

# 14 384
Да, де, ама поне трябва да осъзнаваш, че го правиш заради изкуството.

По-скоро с изкуство оправдават неграмотността си.

Иначе са допустими някои отклонения от нормата в поезията и рекламата, но пак с едно наум, защото това се набива после като "правилно".

Да не говорим за фактологически грешки - в детска песничка крокодил е определен като земноводно ("Как говорят животните").

Общи условия

Активация на акаунт