Често срещани правописни грешки

• 553 719
  • 14 391
  •   1
Отговори
# 4 170
Мен пък преди много години ме беше подразнило "израдвам". Съществува ли изобщо?

# 4 171
  • Пловдив
По повод конюнктивита - мазилото "контраКтубекс" масово бива наричано "контратубекс". Разбира се, да грешиш марка не е същото като да грешиш дума, давам си сметка.

Колкото до израдването, струва ми се, че е по-старо от издразването. Въпреки това и на мен ми се вижда по-"куцо" от него. "Издразних се" ми влезе в речника накрая и на мен.

# 4 172
Бтв и Нова вече изобщо не могат да ме учудят с грешки - то не бяха правописни, фактологични или просто технически грешки. Имам чувство, че тези надписи изобщо не минават през редактор и никой не ги поглежда повторно. Мой колега беше започнал да им записва и събира бисерите, на бтв специално. Някой ден и книга може да издаде Joy

# 4 173
  • София
От Фрог току - що - "Десетте руски дипломати напуснаха страната." Не трябва ли да е "десетимата"?

# 4 174
Десетима трябва да е, ако поне едно лице сред тях е от мъжки пол. Ама с тази маскулинизация на професиите и от съществителното не може да се ориентира човек. Но ме съмнява да са десет жени, де...

# 4 175
Правилно ли е "Нашият клас се включи като изработи два красиви костюми."?🤔
Аз съм използвала /разговорно/ "израдвах се", както съм използвала и "издразних се". 🙂 Също и "изкоментирах". Много рядко използвам такива думи, обикновено искам да кажа, че за даден /кратък/ момент нещо много ме е зарадвало или подразнило...

# 4 176
Правилно ли е "Нашият клас се включи като изработи два красиви костюми."?🤔

Не, даже е ужасно Stuck Out Tongue Winking Eye
Тук е нарушено правилото за образуване на множествено число на съществителните от мъжки род за лица и нелица, когато има бройна форма.
Правилно е: два красиви костюмА, дваМА умни студентИ

# 4 177
Да, и на мен ми звучеше ужасно. 😄

# 4 178
По повод думите с излишни/неправилни представки - много ме дразни "отпочна". Също и "зачезна"

# 4 179
   За излишните представки в глаголите, като ОТремонтирам, ПРОкоментирам, ИЗкоментирам, ИЗрадвам се, ЗАкупувам...
   Не сте ли малко крайни... Част от езика са и има причини да се използват. Могат да изразяват сарказъм или друго отношение. В един художествен текст или в разговорна реч си имат място.
   Не ги използвам много, но ако бях писател, вероятно бих. Езикът е живо нещо. Не можем просто така, с лека ръка, да отхвърляме богатствата му.

Интересно ми е за турцизмите какво мислите. Аз много ги харесвам... (Не съм туркиня.) Придават неповторим колорит на езика ни. Станали част от него и вече са втъкани.

# 4 180
  • Down south
Цитат
ПРОкоментирам, ИЗкоментирам, ИЗрадвам се, ЗАкупувам...
Израдвам, вместо зарадвам?
Прокоментирам, това какво точно означава?

Не съм чувала думи, като закупувам в разговорна реч, но тук често се коментира. Признавам, че не бих го употребила, нито бих го намерила за удачно, независимо от това, колко е популярно и колко много хора го ползват.

ПП За мен темата е много полезна,  чета я с голямо удоволствие.

# 4 181
  • Пловдив
За турцизмите - ползвам си ги при нужда от съответния нюанс. Смятам, че знаенето им е въпрос на езикова култура също. Това писах и преди време в темата за "Последният печели" или "Стани богат", в която потребител се възмущаваше от въпросите за такива турцизми, трябвало ли да ги знаем, да не сме турци... Wink

# 4 182
Употребявам турцизми. Мисля, че тези, които са останали в езика и литературата ни, са толкова добре вписани в речника и общуването ни, че понякога е сложно да се намери по-точна българска дума в разговор.
Всеки период на по-тясна зависимост на езика ни от нечий друг оставя своето отражение. Първо турцизми, после русизми, сега англицизми .
Езикът според мен ще си придърпа най-удобните думи от всеки. И да отричаме, и да се съпротивляваме, единствено времето е ситото, което ще остави някои от чуждиците в речника на българския език.

Не съм туркиня, за протокола.
Употребявам ги и като спомен за дядо, повечето от които съм запомнила от него. Все пак за човек, роден в началото на миналия век и повлиян от езика на региона, където е живял, те са били характерни.
Дядо толкова отдавна го няма, вече няма и дръвчета в градината, но остана завинаги отпечатък в съзнанието как ашладисвахме калеми . Зная, че е присаждане, облагородяване на едно дърво с друго, но спомен, мило ми става и винаги си употребявам ашладисвам.
Също и думата артисва ми харесва. Остава ми идва с по-друго значение, но артисва ми е много точна.

Последна редакция: вт, 22 мар 2022, 09:23 от проксима

# 4 183
Излишните представки, употребени за уточнение на етап от действието, когато в самия глагол се съдържа смисълът и за етап, и за цялостност, не са богатство на езика. Напротив, те са маниерничене, превърнато в норма.
По тази логика и "впредвид",  "напредвид ", "израдвам", и куп други подобни, предвид тенденцията нормите да следват живия език, някой ден може да се регламентират.
"Закупувам" не го включвам към тези глаголи, там "за"-то си е за регулярност на действието.
Турзицмите нямат нищо общо - те са дотолкова навлезли в езика ни, че са неизменна част от него, а и за много от тях нямаме пълно съответствие на български.

# 4 184
НатъпКат го изписва грешно,натъпЧат - правилно?

Общи условия

Активация на акаунт