Често срещани правописни грешки

• 582 818
  • 14 906
  •   2
Отговори
# 105
Честно, не съм. А имаше един период, в който бях луднала по кръстословици.

# 106
Ничията земя между две ниви, която не се обработва и си стои с тревата и бурените. Май "межда" е синоним. Половин или един метър широка, не знам точно. Но по времето на Елин Пелин са се биели с брадви, ако някой изоре синора (т.е. присвои си тази ивица). Голям проблем на тогавашното земеделие е било, че ако баща раздели нивата на двамата си сина и хоп, появява се нов синор. Ако и те така... И накрая площта заета от синори става неприемливо голяма.

# 107
  • Пловдив
Не знам дали е било проблем изораването на синора, обаче ако е било, то е според мен по-скоро защото се заличава границата и тръгват спорове кой докъде е и дали няма да навлезе в моя имот, а не щото някой си присвоил два квадратни метра синор. Метър ширина ми се вижда много, но не споря.

# 108
И аз не споря дали е метър или половин, защото не съм виждала такова нещо. Ама не си права за площта. Ако четеш в темата за апартаменти ще знаеш колко е разликата между застроената площ и светлата площ в апартамент.
Синор дълг 100 метра ще е с площ от 50-100 квадрата. А около една нива ще има четири такива, което прави 0,2 - 0,4 декара загубена площ.

П.П. Това било снимка на нива със синор Grinning

Последна редакция: чт, 19 сеп 2019, 16:16 от Черна станция

# 109
  • София
Аз межда,зная че е равно на граница.

# 110
  • Пловдив
Мога да смятам, но пак не вярвам спорът да е бил за тази площ, а не за заличаването на границата като такова. Естествено, не съм подготвена да споря по въпроса, така че не споря. Wink

# 111
  • София
Много мразя предценявам, отценявам, замръзявам, корегирам, преспивам (бебето), пребирам, можели, незнам, ходих ме, отидОхме и особено отидЕхме  Twisted Evil

Войн никога няма да го възприема за правилно. Това за мен е конкретен пример как масова грешка се узаконява поради масовизирането й.

Напоследък почти непрекъснато срещам следната пунктуация:

Здравей Мария,
Моля, да ни изпратиш каталога.

# 112
Много мразя предценявам, отценявам, замръзявам, корегирам, преспивам (бебето), пребирам, можели, незнам, ходих ме, отидОхме и особено отидЕхме  Twisted Evil

Войн никога няма да го възприема за правилно. Това за мен е конкретен пример как масова грешка се узаконява поради масовизирането й.

Напоследък почти непрекъснато срещам следната пунктуация:

Здравей Мария,
Аз съм срещала и хора, които след почти всяка дума слагат точка. Не знам защо пишат така. Например: "Не знам. какво. да кажа". Имам един познат, който пише така, според мен просто си е неграмотен, ако съдя по правописа, но и в интернет разни други хора съм виждала да пишат по този начин.
Дааа, "преспивам" също стана масово. За децките и маеченството в разни групи на мами да не говорим...

# 113
  • Германия
Знам, че си има специална тема за това, но не мога да се сдържа:
Цитат
Хора, ако прекъсвам тази година, ще бъде ли записано в дипломата ми? И дали ще го плащам општежитието по-скъпо с оглед на това, че съм омъжена и седя в семеен блок?

И това чудо се зове студентка? Dizzy Face

А познатият на Дама от морето ми напомня за една потребителка от преди години тук, която винаги започваше поста си с точка. За съжаление не помня какво точно отговори като я питаха за причината. Помня само, че беше с велика логика.

# 114
  • Down south
Ничията земя между две ниви, която не се обработва и си стои с тревата и бурените. Май "межда" е синоним. Половин или един метър широка, не знам точно. Но по времето на Елин Пелин са се биели с брадви, ако някой изоре синора (т.е. присвои си тази ивица). Голям проблем на тогавашното земеделие е било, че ако баща раздели нивата на двамата си сина и хоп, появява се нов синор. Ако и те така... И накрая площта заета от синори става неприемливо голяма.
Много точно обяснение, прочетох го няколко пъти и с удоволствие го цитирам.

Искам да отбележа, че темата е изключително полезна, най-вече за такива заблудени души, като мен, които рядко пишат на български. И не само.

# 115
Здравей Мария,

Това ме подсеща за нещо, за което не знам вече кое е правилното - започване на писмо.

На времето са ме учили, че се пише така:

Мила мамо,

Пиша ти....

или  

Здравей Мария,

Пиша ти...

Обаче от друга страна нали обръщенията се заграждат със запетайки? И сега много хора пишат:

Здравей, Мария,

Пиша ти...

На мен второто не ми пасва, ама по някакъв начин се връзва с теорията newsm78

# 116
А как трябва да бъде пунктуацията в:
Здравей Мария,

# 117
Винаги се е пишело „Здравей, Мария...“. Мария е обръщение, здравей е поздравът, глагол със значение „бъди здрава“.
“Мила Мария“ цялото е обръщение, затова няма запетая пред Мария. Същото важи и за „уважаема“, „драга“, „скъпа“ и т.н.
В официалните писма – „Уважаеми господин Директор,“, „Уважаема госпожо Министър,“ и т.н.

А как трябва да бъде пунктуацията в:
Здравей Мария,

Здравей, Мария,
Моля да ни изпратиш каталога.

# 118
Мдам, добро обяснение.

# 119
  • София
Точно така.
И допълвам:
Здравей, Мария,...
но
Здравей, скъпа Мария,...

както и

Моля да ни изпратиш...
но
Моля, изпрати ни...

В момента при мен има посетителка, която казва "прОтокол". В ступор съм...

Общи условия

Активация на акаунт