Често срещани правописни грешки

• 584 011
  • 14 935
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Ударението ли визираш? Може да е чужденка.Grinning

# 121
Месеците и дните на седмицата, изписани с главна буква, ме влудяват. Също и неправилната употреба на предлози.
Колеги, трябва да постигнем тези продажби в Септември

# 122
  • София
Да, ударението. Не е чужденка, от малко градче близо до София е.

# 123
Видях преди малко написана в друга тема думата "особено" с две н. Много ме дразнят "особенно", "финни", "искрени", "именни" и т.н. Правилото е толкова просто: ако думата в м.р. ед. ч. завършва на "-ен", в мн. ч. се пише с едно "н", ако завършва на "-нен" - с две "н". Примери: особен-особени, искрен-искрени, фин-фини, но лунен-лунни.
И в тази връзка, именик е човек, който има имен ден, а именник е списък с имена.

# 124
А именЯк? Grinning

# 125
  • София
В тази връзка правилно ли е именяк - който има имен ден? Дразни ме много, но не знам дали не са дублети с именик.

# 126

А на всяка сватба "младоженЯка"? Simple Smile Това с "я"-то сигурно е нещо остаряло, за да се използва толкова.

Последна редакция: пт, 20 сеп 2019, 14:26 от Mysteri

# 127
  • Down south
Месеците и дните на седмицата, изписани с главна буква, ме влудяват. Също и неправилната употреба на предлози.
Колеги, трябва да постигнем тези продажби в Септември
Ако водиш кореспонденция с англоговорящи, изписването с главни букви е правило и е възможно да се пренася при комуникацията на български.
Аз често се замислям, дали дните на седмицата и месеците не се пишеха с главна буква  Crazy

# 128
  • Пловдив
Има град Септември. Wink

# 129

"именни" е правилно. И аз до някое време мислех, че се пише "имено", а не "именно". Joy

Всъщност въобще не схващам важността на стриктното спазване на всичките правила на всяка цена, освен ако не пиша книга или учебник. А гледам, че хората масово се дразнят, та чак влудяват. Езикът ни има доста неприятна граматика и правила на писане, даже мисля, че са по-неприятни от тези в немския, така че в действителност много малко хора ги следват винаги и безпогрешно.

# 130

"именни" е правилно. И аз до някое време мислех, че се пише "имено", а не "именно". Joy

Не, не е правилно. Именно е друга дума. Имен ден - имени дни - именици.

# 131
Чек, аз пък се дразня, особено ако грешките се правят от хора с претенции. Защото при толкова много информация човек винаги може да си провери как се пише определена дума. Имам позната, статии пише за един сайт, книги издава, а доскоро пишеше "ноща". Вече пише думата правилно, но според нея правилата били сменени, като била ученичка, преди около 40 години, " ноща" било правилно, което е пълен абсурд.

# 132
Никога не е било правилно ноща.

# 133
Никога не е било правилно ноща.
Така е, тя просто не е внимавала в час по български език.

# 134

Не, не е правилно. Именно е друга дума. Имен ден - имени дни - именици.

Общи условия

Активация на акаунт