Често срещани правописни грешки

• 553 625
  • 14 391
  •   4
Отговори
# 4 110
  • Пловдив
Не е точно правописна, от форума: "загубена клауза".
Може да е печатна, но по-вероятно е смесване на думите.

# 4 111
Аз преди време бях срещнала пък "казуса пердута". Странно се смесват понякога думите, а често и автокоректорът внася допълнително объркване – така тези дни попаднах на една "автоматизирана тоалетна хартия". В първия момент се зачудих кое може да ѝ е автоматизирано. Simple Smile

Да си допълня малко предишния пост. В някои случаи бройната форма се използва за съществителни, които са И лица, но имат и употреба като нелица, но това са изключения и всъщност пак се прилага правилото, че бройната форма не се използва за лица. Например два царя, два офицера (шахматни фигури), но двама царе, двама офицери (хора); два попа (карти за игра), но двама попове (хора); два оператора (напр. мобилни), но двама оператори (хора) и т.н.

# 4 112
бях чела нещо отдавна и не помня
'петима ученика' или 'петима ученици 'е правилно?

# 4 113
Не е правописна грешка, но може и да бъде. Една участничка в "Стани богат" на "Добре дошла" отговори на Билалов  "Добре заварила". Приех го за грешка на езика от притеснение. Снощи същото. Друга жена отговори "Добре заварила". Чудя се каква им е логиката.

# 4 114
А аз все повече се дразня на й или по-скоро на неправомерните му ползватели.
Кучето, нахапало детето, било без кайшка. Ама найстина.
Опитвам на глас няколкократно да го произнеса, мъка е...

Последна редакция: ср, 16 мар 2022, 12:35 от проксима

# 4 115
Не е правописна грешка, но може и да бъде. Една участничка в "Стани богат" на "Добре дошла" отговори на Билалов  "Добре заварила". Приех го за грешка на езика от притеснение. Снощи същото. Друга жена отговори "Добре заварила". Чудя се каква им е логиката.

Не разбрах кое те учуди? На „Добре дошла“ се отговаря „Добре заварила“. Дошлата е заварила.

# 4 116
бях чела нещо отдавна и не помня
'петима ученика' или 'петима ученици 'е правилно?
Според действащото правило трябва да е "петима ученици", тъй като бройната форма може да се използва само за нелица – два стола, много столове, но петима ученици, много ученици. Тоест при лица се използва само формата за множествено число. Изключенията са при син, където бройната форма също е възможна – двама сина, макар че е дадена като непрепоръчителен дублет, и ден, където еднакво правилно е да се каже два дена и два дни.

П.П.Това, че някой не знае нещо, не означава, че не е правилно.

# 4 117
Да, мое объркване за дошлата и заварилата и за уважителната форма.

# 4 118
И аз чух преди време поздравите в "Стани богат" и се удивих!
Билалов към жена: "Добре дошла!"
Жената към Билалов: "Добре заварила!"
Винаги съм смятала, че гостът поздравява домакина, защото го заварва. Но явно съм в грешка: https://pavlinav.wordpress.com/2012/03/26/1-20/.

Обаче твърдо ще си ползвам поздрав към домакина "Добре заварил" Simple Smile Няма да мога да се пречупя да го казвам правилно...

# 4 119
“Добре заварил” е за мъж, не бих могла да го кажа.

# 4 120
Е да де, точно - този, който заварва, е този, който пристига някъде и сварва намиращите се там. Затова е "заварила", щом гостенката е жена. Разширено е "Добре съм те/ви заварила".

# 4 121
  • София
И в  "Добре дошла", и в "Добре заварила" става дума за гостенката, тъй да се каже, не за домакина/домакините. Правилно се е изказала участничката.

# 4 122
  • Пловдив
Така е за "добре заварила", да. Преди време, когато го чух или прочетох, и аз бях направо учудена - не се бях замисляла, а човек несъзнателно приема, че единият идва, а другият заварва. Но всъщност не е така и е логично.

# 4 123
Не оспорвам направения разбор.

Но моето усещане при поздрав е, че е добре да има баланс: двамата - домакинът и гостенката взаимно да се поздравят. При "Добре дошла" и отговор "Добре заварила" някак имам чувството, че гостенката поздравява себе си с отговора. Затова в подобни случаи ще нарушавам правилото; по-скоро естествено ще ми идва да го нарушавам Simple Smile

# 4 124
И аз съм на горното мнение, макар да знам, че не е правилно. Добре заварила на мъж не мога да се пречупя да кажа.

Общи условия

Активация на акаунт