Често срещани правописни грешки

• 541 093
  • 14 173
  •   1
Отговори
# 14 115
Пак ли "една колега" ще бистрите? 😊
В българския език се възприема, че думата "колега" е от общ род (мъжки и женски). Тъй че "моята колега" си е напълно граматична употреба. Думата "колежка" се появява по-късно.
В академичните среди първата се използва в официално общуване, докато втората се смята за разговорна.
Скрит текст:

# 14 116
Моята колега,според граматиката на нашия език, би трябвало да е грешно.

# 14 117
Не, не трябва. 😊
Родът при прилагателните имена е съгласувателна категория – определя се от рода на съществителното, с което се свързва прилагателното име. Ако съществителното е от ж.р., и прилагателното е от ж.р. (моята колежка). Ако съществителното е от общ граматичен род, определящ за рода на прилагателното е полът: моя(т) колега Иван, моята колега Петя; моя(т) роднина Иван, моята роднина Петя.

Изразът според... се употребява само като вметнат, затова не се отделя пунктуационно. 😊

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 11:46 от Bilyana14.

# 14 118
  • Варна
Ами, не всички професии имат ж.р.  Simple Smile
Дървар, войник, капитан, оператор, пазач, пилот, пицар, хлебар, шериф...

# 14 119
А, хлебар има женски род Simple Smile)

# 14 120
То и човек има само м.р. 🫣 Поне да беше от общ род. 😁

# 14 121
Биляна, не съм специалист, но в моето изречение “според” е част от вмъкната конструкция и според всичко, което прочетох, трябва да се отдели със запетаи.
Или аз не разбирам?

# 14 122
  • Пловдив
Такава безродова - от общ род - дума на български ми звучи едно такова... Уж и пияница, симпатяга и още една-две бяха такива (не знам всъщност какво пише в речника за тях), ама дървено ми звучи.

В последно време "се оказаха" от общ род стотици думи - преподавателят е заявила, директорът на училището е отказала, ей така си говорят всичкото журналист винаги.

Почти всички изброени имат женски род, та и шериф и войник дори могат разговорно да се употребят в него.

# 14 123
Пак ли "една колега" ще бистрите? 😊
В българския език се възприема, че думата "колега" е от общ род (мъжки и женски). Тъй че "моята колега" си е напълно граматична употреба. Думата "колежка" се появява по-късно.

Права сте, но само донякъде.
Аз съм непрактикуващ филолог. Затова току-що се допитах до моя приятелка - професор по морфология.
Тя ми обясни, че да - моята колега вече е нормативна употреба - за нейно съжаление, както и за съжаление на нейни колеги, които милеят за езика.
Последното изречение не е вярно - във всички славянски езици думата от ж.р. колежка съществува много отдавна и именно моят колега и моята колежка са нормативни употреби. Употребата моята колега не е нормативна в нито един славянски език. Правилно е или Тя е много добър колега, или Тя е много добра колежка.
При нас обаче умните глави са решили друго - очевидно заради широкото разпространение на тази употреба, която първоначално беше част от професионалния жаргон в определени среди.

В общ граматичен род са думи, на които по никакъв начин не може да се състави форма в женски род като заетите от турски хаймана, маскара, будала и др.
Причисляването на колега към тях отваря врати към огромно множество неправилни употреби по аналогия като посочените по-горе една съдия, моделът е висока, момичето е направила.
Какво ще кажете за умела хирург, отлична лекар, силна претендент, талантлива музикант ? Прелест!!

Няма логично обяснение защо една колега е правилно, а една съдия - не.
Точно затова не трябваше да допускаме да се нормализира тази употреба, но ние обичаме да правим реверанси Disappointed Relieved, казва моята приятелка.

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 12:09 от Vetrena

# 14 124
  • Пловдив
Да, де, и маскара, и хаймана, и будала, и роднина - освен пияница, те и още някои са от едно-двете, за които говорех. Wink

Аааа, да! И бариста. Wink

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 12:09 от Магдена

# 14 125
Очевидно това е поредната промяна в Берон, тъй като в хартиения Официален правописен речник на българския език "колега" е само в м.р. Родът не е написан, но се подразбира от бройната форма, която е дадена – "двама колеги" може да бъде бройна форма само на съществително в м.р. (един колега, двама колеги)
Скрит текст:

Така че "моята колега" е обявено тихомълком за норма едва в Берон, както много други промени.

# 14 126
ДХ3, преди вметнатите изрази, въведени със според... (автора, професор Калина Василева и т.н.), се отделяха със запетаи. Правилото сега е, че щом даден израз се употребява само като вметнат (а не може при друга употреба да функционира като... сказуемо, допълнение или друга част на изречението), не се отделя пунктуационно от останалата част на изречението. Вметнати изрази, които при други употреби могат да функционират като части на изречението, се отделят със запетаи: Той, разбира се, държеше на своето мнение - Той се разбира добре с всички.

Vetrena, кое не е вярно? Че думата колежка се появява по-късно от колега ли? Това е точно така. В речниците преди 1944 г. фигурира само думата колега (м.р.). Погледнете тези на Стефан Младенов например. Има и онлайн вариант. Или това, че думата "колега" се възприема като дума от общ граматичен род (дадох снимка от Берон). Около 30 думи са такива (има ги в Берон). С останалото съм съгласна. Посочените употреби (умела хирург, отлична лекар, силна претендент, талантлива музикант) на този етап от развитието на езика са неграматични. Вярвам, че ще остане така. Докато "една колега" все пак си има известна традиция. Wink

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 13:12 от Bilyana14.

# 14 127
Vetrena, кое не е вярно? Че думата колежка се появява по-късно от колега ли? Това е точно така. В речниците преди 1944 г. фигурира само думата колега (м.р.). Погледнете тези на Стефан Младенов например.
........
 Докато "една колега" все пак си има известна традиция. Wink

Не знаем кога се е появила думата. Знаем кога е влязла в речника - това са различни неща.
Виждаме как употребата моята колега е нормативна съвсем отскоро, но в академичните среди се ползва от десетилетия, може и столетие.
Не е имало "официална" дума колежка, защото и колежки е нямало, екзотика са били преди 1944 г. Blush
Нека все пак имаме предвид, че:
1. Семантиката на думата - колега означава човек, който ти е равен или почти равен като служебно положение.
2. Думата колега се е ползвала в образованите среди - академични, юридически и др. Точно там късно се появяват колежки.  

Нашият език традиционно образува форми за ж.р. Когато реалията колега от женски пол е била налична, тогава се е появила и думата, която обозначава тази реалия.

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 13:35 от Vetrena

# 14 128
За “според мен”четох, но никъде не прочетох, че “според…” отговаря на същото условие  ако думата е участник във вметната част в изречение.

# 14 129
За “според мен”четох, но никъде не прочетох, че “според…” отговаря на същото условие,  ако думата е участник във вметната част в изречение.
Нали пак имаме вметната част, която не може да изпълнява синтактична функция в изречението.

За да влезе една дума в речника, трябва първо да се появи, нали.

Общи условия

Активация на акаунт