Често срещани правописни грешки

• 553 705
  • 14 391
  •   1
Отговори
# 14 385
  • София
Също и употребата на "мома" за семейна жена с две деца... Сигурно съм частен случай, ама се дразня. Blush

Още помня един, иначе много мил и учтив господин, който викаше на опашката в супермаркета "Девойката е бременна, пуснете я напред!" Девойката (аз), освен бременна, бях и на близо 30, та съвсем не знам откъде му дойде точно така да ме нарича, но ми стана хем мило, хем смешно, и до днес от нищото ми изскача в главата "девойката е бременна.."

Защото е-кането се възприемаше като градски, а я-кането като селски говор.

Точно обратни са моите спомени, но може би съм по-възрастна от теб. В детството и младежките ми години млеко, хлеб - това беше селски, шопски говор, в града не се говореше така, да не кажа, че се подигравахме (срам ме е да си кажа, но като млада много се подигравах/ме на "селски" диалекти, сега тъкмо обратното - обичам и слушам с интерес всички отклонения от нормата). В последните едно-две десетилетия в София нахлуха масово шопизмите (и сега минават за "софийски" говор), макар че млеко и хлеб до днес рядко ще чуеш.

# 14 386
  • София
Относно Подуяне има една легенда. Аз предпочитам нея за отправна точка. А е и по-забавна. Simple Smile

Също не знам, защо има абревиатура на Многопрофилна Болница за Активно Лечение - МБАЛ, а няма за еднопрофилна такава. Grinning

# 14 387
Има, специализирани клиники за ортопедия, офталмология...

# 14 388
# 14 389
Цитат на: Онзи
Също не знам, защо има абревиатура на Многопрофилна Болница за Активно Лечение - МБАЛ, а няма за еднопрофилна такава. Grinning
[/quote

Разбираме намека, но когато е еднопрофилна, се изписва самият профил.
Напр.: Очна болница, Болница по онкология и т.н.

Клиника и болница не са еднозначни - в клиниките или поликлиниките няма леглова база и лечението е само амбулаторно.

Последна редакция: чт, 30 окт 2025, 19:11 от SamoDiva

# 14 390
  • някъде по морето
амбулатно
Извинявай - амбулаторно

# 14 391
амбулатно
Извинявай - амбулаторно

Разбира се, благодаря.

По повод горната грешка, на която не съм обърнала внимание, пишейки от телефона, да споделя за дума, която много ме мъчи и никога не мога да запомня -

елиптичен, напр. елиптично изречение (в което е изпусната дума, защото се подразбира от контекста)

За тази дума единствено помня, че звучи много подобно на  еклектичен, но без жокер все не мога да се сетя как точно беше.

Последна редакция: чт, 30 окт 2025, 20:27 от SamoDiva

Общи условия

Активация на акаунт