Често срещани правописни грешки

• 585 841
  • 14 978
  •   1
Отговори
# 14 535
  • В градината...
   Живея във Варна и тук маслОто продължава да си е мАсло Simple Smile. Не виждам на кого пречеше това произнасяне, включително на мен ми беше трудно да свикна, макар да се постарах. Освен това, правописът е еднакъв, различното произнасяне едва ли е било проблем.
И аз съм в Североизточна България и не мога да свикна с маслОто. И не се и опитвам, де. Ако някой ден ходя в София, което ми се случва през 5-6 години, може Wink

# 14 536
Да, малка е България, но толкова разнообразни местни думи или изговор /ударение/. Като споменах Сливен- аз знам джоджен, тук е гюзум, ако кажа кромид, както е в моя град, ме гледат учудено- тук е лук. Мерудия казват на шарената сол. Празът е праса. Градинската теменужка е кокорче. Не казвам, че аз говоря много правилно, споменавам различни наименования на едни и същи неща.

# 14 537
В моя край винаги си е било маслО,  айрян и гьозум.

# 14 538
  • В градината...
Даам, явно маслОто си въври с гьозум, а мАслото с джоджен Simple Smile

# 14 539
  • Пловдив
В моя край винаги си е било маслО,  айрян и гьозум.
И в моя. Но аз казвам и "кромид лук", не съм сигурна дали от съгражданите го знам, или от баба и дядо от Западна Бг.

# 14 540

Всъщност, гьозум или гюзум е турцизъм. Във Варна е много разпространено, особено сред по-възрастните. Свекърва ми така нарича джоджена. Диалектно е, варненският диалект се състои основно от турцизми, може би поради близостта до Турция, или пък идва от гагаузкия говор, който не е варненски, но е регионален. Много са ми интересни тези неща и диалектите въобще. Аз наричам подправката джоджен, свекърва ми "гюзум", но се разбираме помежду си и не се поправяме. Не сме от различни краища на България, само от различни поколения.

# 14 541
  • София

Пък ние бяхме хем на маслО, хем на джоджен. Също айрян, чушка, магданоз. Лук (подразбира се кромид), праз и чесън. Мерудия го знаех само от книгите като общ синоним на подправка, за пипера вече писах... Много е богат езикът ни, да.

# 14 542

Не мисля, при мен винаги са били маслО и джоджен.

# 14 543
  • София

Не мисля, при мен винаги са били маслО и джоджен.
И при мен така (Софийско).
А за мАслото - винаги ми е било странно. Но щях да падна като чух една колежка в университета (май беше от благоевградски) да казва хАртия.

# 14 544
  • В градината...
Аа, родителите на свекърва ми са от Габрово и мисля от там си е хАрти, пАлто..., пък и при нас възрастните си ги казват така.
Сетих се сега - джоджен го казвам аз, но майка ми - юзън.

# 14 545
   Свекърът ми е от Стара Загора. Като студент е дошъл във Варна и тук срещнал свекърва ми и останал, над осемдесет е вече, почти цял живот живее тук. Продължава да казва хАртия, ще рАботя, пАлто. Защо трябва да променя говора си? Нали се разбираме.

# 14 546
  • София
Не зная откъде сте, но аз чух мАсло за първи път в Сливен и май другаде не съм. Тук казват и стАдион и мАкара и гОблен.
Олеле, не сте пътували в Северна България, Търново например, Свищов, ... ?

# 14 547
  • Пловдив
"ХАртия" според мен май може да се чуе навсякъде, като "стрУктура" и "структУра".

# 14 548
Не зная откъде сте, но аз чух мАсло за първи път в Сливен и май другаде не съм. Тук казват и стАдион и мАкара и гОблен.
Олеле, не сте пътували в Северна България, Търново например, Свищов, ... ?

Не съм.Confused Повече из Южна и югоизточна.

# 14 549
"ХАртия" според мен май може да се чуе навсякъде, като "стрУктура" и "структУра".

А някога (по соца) често се срещаха и нàука, нàучен, обаче - учèн. Някак си - така звучеше по-тежко, по-представително - от един тип другари. Trollface
Хàртия за първи път чух в първи клас - на голяма акция за събиране на вторични суровини - един батко с червена връзка чете нещо като доклад-възхвала на помощта, която оказваме на родната икономика, събирайки и предавайки хàртия за рециклиране и повторна употреба.
Добре, че Баба ми събираше ежедневниците, та имаше какво да предавам, че иначе икономиката щеше за го закѝне без моите 2-3 кг "Отечествен фронт" и "Работническо дело".

Общи условия

Активация на акаунт