Често срещани правописни грешки

• 584 016
  • 14 935
  •   1
Отговори
# 14 640
Май става дума за точка "три а", а не за точка трета.

# 14 641
Това е точка 3 буква А - 3а

# 14 642
Тук ми се струва, че касае "буква" а от закона, но не съм запозната с него в детайли. Линк за справка.

# 14 643
  • Пловдив
Май става дума за точка "три а", а не за точка трета.
Три А е.
Даже точно така се чете - "три а", а не "три, буква а", за да не се обърка с буква "а" в "а. ..., б. ..., в. ...".

# 14 644
  • Варна
 И ,,...касиера, преди датата на Общото събрание, да ..."

# 14 645
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Има ли правописни грешки в този текст:

"На  основание  чл. 23, ал. 1, т. 3а  от ЗУЕС (Закон за управление на етажната собственост) се изисква управителяТ и касиерЪТ, преди датата на Общото събрание, да предоставят за запознаване, чрез поставяне на видно място и/или изпращане по електронна поща, на писмен финансов отчет за приходите и разходите на етажната собственост за периода  .................................., разбит по месеци, включително:"?

https://sheerenovplus.eu/storage/library/15_L1iOuOkw.pdf

Последна редакция: пн, 22 дек 2025, 13:49 от st. Dobri

# 14 646
  • Пловдив
Това в червено какво значи?
Нито е "исква" (нито пък задължително "изисква"), нито задължително законът се изписва с абревиатура, даже е добре с цяло име и тогава няма нужда от абревиатура изобщо, нито пък добавените запетаи трябва да са там. Евентуално само "чрез поставяне... поща" може да се огради със запетаи, но може и да не се.

Грешките са само членовете на касиера и председателя и главната буква на общото събрание. Категорично няма други според мен.

# 14 647
Да, от района зависи. "Мяса" е по нашенско.
И в чирпанско-пловдивския регион. 😜

# 14 648
  • Пловдив
Да, аз съм от Пловдив.

# 14 649
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
"изисква" трябваше да е. Simple Smile
изискване на закона е.

# 14 650
Текстът юридически е издържан (това е само част),  въпросът беше за правописните грешки. Благодаря на всички.

# 14 651
Предположих.😬

# 14 652
  • София
"На  основание  чл. 23, ал. 1, т. 3а  от ЗУЕС (Закон за управление на етажната собственост) се изисква управителяТ и касиерЪТ, преди датата на Общото събрание, да предоставят за запознаване, чрез поставяне на видно място и/или изпращане по електронна поща, на писмен финансов отчет за приходите и разходите на етажната собственост за периода  .................................., разбит по месеци, включително:"?
Зеленото е излишно. Основното изречение е "ЗУЕС изисква.....да предоставят.....писмен финансов отчет..."
И накрая, това "включително" за какво се отнася? Аз обикновено пиша, "в т.ч."

# 14 653
  • В градината...
Мюрдия не съм виждала написано, но винаги така са казвали хората в нашия край. Мерудия видях, че е, чак като започнах да чета кулинарни публикации. И ми звучеше много странно и твърдо.

# 14 654
  • Пловдив
Не е дума от българския език, но учудващо често срещано за мен - "Тублерон". На самата опаковка с ей такива букви пише "Тоблерон". А с У се изписва по-често, отколкото с О.

Общи условия

Активация на акаунт