На децата ОСМИ клас да им спори, а при нас веселбата да кипи!

• 36 941
  • 736
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Не точно. Ще се борят евентуално за трети и/или четвърти профилиращ предмет. Случаят със 73. СУ е много интересен.  Държавният план-прием е утвърден със заповед на началника на РУО. Децата и родителите са мислели, че имат твърди три профилиращи предмета, а наскоро се оказа, че се предлагат нови такива ( трети и четвърти) при това - с определен нов механизъм на класиране.
Ако визираш 73-то, бъркаш. Сегашните десетокласници и деветокласници са приети само с два профила, не с три и това преди няколко години е гласувано на ПС.

# 451
Зеленото училище на зайците туесари, според сина ми е минало страхотно. Физ. зарядка в 7.30,походи,викторини и дори есе по анг. език са писали. Към всеки 8 клас са били прикрепени от 11 клас ученици. Точно те са им разказали за живота в училището и учителите. Много топли думи за учители и това, че ще бъде много учене, но си струва. И са им повтаряли, че класа и училището са едно цяло. Но, почивката свърши и вторник входно по биология. А, сряда родителска среща в техн. университет.
А, по повод годините на раждане и аз съм в отбора. 😉
Моя беше лаконичен. Каза че е най-страхотното училище. Щял да ходи всяка година на зеленото училище и на бялото също.
Не знаех нито за входното по биология, нито за род среща.

# 452
Дидева, в 73-то драма няма. Сегашните десетокласници, които са влезли с НЕ/РЕ/БЕЛ и НЕ/РЕ/МАТ ( и това е само за двете паралелки с руски език като втори) тази година ще се профилират наново. Но това не е проблем, защото много от децата навремето са си избрали трети профил БЕЛ и МАТ, някои просто заради самото училище, а не толкова заради БЕЛ или МАТ. Имам познат 10токласник, който е влязъл с профил БЕЛ, а сега иска да се бори за профил МАТ/ИТ. Да му мислят тези, които на входа са ги наредили по 3-4 профила ... Дано да има гъвкавост при профилирането, така както е измислено в 73то СУ.

# 453
  • София
Дидева точно това казва за въпросните випуски в частта с руски явно,  ако съм я разбрала добре. Приет си примерно в 8 клас според бала/желанието си с мат,  а сега  трябва да си заслужиш с подбор по други критерии мястото с мат,  ако все още желаеш да си в него. За искащите да го сменят схемата е ОК, за останалите - не съвсем, ще се борят за оставане на място,  което класирането след 7 клас им е отредило.  Ганис пък казва друго. Ако тя е права,  така е най-добре, профилирането да става на по късен етап. Хем си узрял и знаеш какво искаш,  хем си запознат още на старта с изискванията за влизане в конкретен профил по- късно.

Последна редакция: пн, 23 сеп 2019, 13:13 от пенсионирана русалка

# 454
  • София
Мисля,че профилирането е по-добре да става на по-късен етап,когато децата са малко по-наясно със себе си.Да видим...

# 455
  • София
За настоящия 9 клас, да, паралелките в 73то бяха обявени само с езиците в план-приема. Но за десетокласниците, съвсем ясно бяха упоменати БЕЛ и Мат, като трети профилиращ. И това е подвеждащо, не само за приетите в един профил, които сега трябва да се борят за него, ами и за тези, които са кандидатсвали само за определена паралелка в училището и така стеснили своя шанс, да попаднат в него.  Смятам, редно е профилите поне за настоящия 10 клас, да останат такива, каквито са били на входа. Много разочароващо би било, в противен случай!
И нещо друго, поне в обкръжението на моя син, повечето деца, които отидоха в ЕГ, отидоха със съзнанието, че езикът ще им бъде средство за нещо, а не цел. Имат интереси в някакви области и ЕГ, с неясни профили, беше компромис в името на по-далечни планове. Свят шарен, за едни е по-добре да няма профили изобщо, за други важи обратното.

# 456
  • София
Подкрепям казаното от Слънчевата, и като фактология по отношение на положението на сегашните десетокласници в73 то, и като мотиви за избор на ЕГ по досегашната система на гимназиално образование, която със задна дата засегна 10 клас. Ако приоритетът ни преди три години е бил  физика, информатика и прочее, бихме се ориентирали към друг тип гимназия. Това конкретно за посоченото училище, а по принцип идеята да се профилира на този етап намирам за неудачна. Защото,както често е коментирано,профилирането води до важни последици: хорариумът часове по непрофилиращите предмети по новата система е силно ограничен и това ще доведе до недостиг и ограничения при евентуален прием в някои чуждестранни университети. Не искам възможностите на децата за в бъдеще да се определят с решения на педагогически съвет. Те би следвало да са ясно регламентирани предварително, а ако се определят на по- късен етап - да следват желанията и проявения интерес от страна  на учениците, като се осигурят необходимия брой преподаватели, а не да се запълват часовете на наличните такива ад хок.

# 457
  • София
В 73-то десетокласниците ще избират трети и четвърти профил по свое желание. Ако има ученици, надвишаващи бройката на местата в съответния профил, ще се извърши вътрешно класиране. Това родителите на сегашните десетокласници ги знаят, защото през изминалата учебна година (когато децата бяха в 9 клас) имаше специална РС.

# 458
  • София
Да, ganis, това казвам и аз. Настоящите десетокласници влизат с едни профили, а вие след година и половина престой в гимназията, правите РС, за да ги уведомите, че подменяте избора им. Веднъж, в седми клас, са се преборили с баловете си за най-желаните профили, сега в десети клас, пак борба за същото! Не е много редно, но щом на педагогически съвет е решено. А профилите, които са обявени в план-приема за 2017-2018, не са ли приети от педагогически съвет? Какво налага смяната на решението на този педагогически съвет?

# 459
  • София
И малко неприятно се получава за приетите с профил БЕЛ, които наистина искат това да профилират, тъй като в обявените сега профили няма нито един с БЕЛ.

# 460
Бих добавила само, че тези профили от преди две години са условно разграничени по моемнение  БЕЛ - хуманитарни науки, МАТ - точни науки. Никое дете от немска  гимназия няма да  да учи българска филология, примерно. А и часовете по БЕЛ са си доста и без профил.

# 461
  • София
Бих добавила само, че тези профили от преди две години са условно разграничени по моемнение  БЕЛ - хуманитарни науки, МАТ - точни науки. Никое дете от немска  гимназия няма да  да учи българска филология, примерно. А и часовете по БЕЛ са си доста и без профил.
Не зная как точно го реши това,  от випуска на децата ми има  1-2 такива ( за които аз знам)  баш с българска филология. Профил БЕЛ се избира и от бъдещи прависти.

# 462
  • София
И от други хуманитарно насочени хора /не всички искат да стават инженери, IT специалисти или доктори, както и не всички искат да учат в чужбина/. Всъщност, от 5 профила в 73-то, само един е хуманитарен - история и философия.

# 463
Бих добавила само, че тези профили от преди две години са условно разграничени по моемнение  БЕЛ - хуманитарни науки, МАТ - точни науки. Никое дете от немска  гимназия няма да  да учи българска филология, примерно. А и часовете по БЕЛ са си доста и без профил.
И точно по тази причина като препоръчителен ФУЧ е посочен БЕЛ за всички.
Наредбата не разграничава условно хуманитарни и точни науки. В конкретния случай профилът е чуждоезиков, а третият и/или четвъртият профилиращ предмет следва да е/са точно определен/и измежду изрично изброените в нея.

Всъщност, от 5 профила в 73-то, само един е хуманитарен - история и философия.
Не е. Stuck Out Tongue Winking Eye Дори това да бяха двата определени на национално ниво предмети, щеше да е Обществени науки.

# 464
Да - за това, че само един профил е хуманитарен съм съгласна, но че точно БЕЛ е необходим като профил - твърдо не съм. Бъдещи юристи, философи, психолози и прочее могат да изберат точно този един хуманитарен профил. А че повечето профили са с точни науки, предполагам ръководството е решило това на база на интересите на учениците и бъдещата им реализация. Единственият минус, който аз намирам е липсата на профил Химия и Биология, което за бъдещи медици си е проблем... Аз затова и харесах училището, защото се набляга на точните науки за сметка на НЕГ където умат силни литератори и профил с природни науки.

Общи условия

Активация на акаунт