Френски мадами

• 21 979
  • 287
  •   1
Отговори
# 150
  • France - Toulouse
Добре дошъл на малкия Пиер-Павел, много да радва мама, татко и сестри4ката! Поздравления на цялото семейство, бързо възстановяване на мама!

Поля, не съм забравила за диска с теорията по кормуване, но не бях вкъщи тези дни.

Да ви кажа нещо, което може и да знаете, в Leclerc се продават кори за баница, още не съм правила, в събота ги купих да видим какво ще излезе, ама покрай тези горещини не ми се пуска фурна, а баница без фурна няма да стане.

# 151
Добре дошъл на Пиер-Павел. Честито на Лала за малкия юнак! Да са живи, здрави и щастливи цялото семейство!

За корите в  Leclerc  - от доста време съм им фен, стават страхотни баници с тях. Понеже тоя магазин ми е далеч и рядко ходим до там, си взимам по-големи количества и съхранявам във фризера - няма разлика след това с току-що купените.

Мацкииииииии, кажете как говорят дечицата ? Бобо проговаря с френско "р" за ужас на баща си, а и двамата сме българи. Досега му с френската култура и език е от ясла 2 дена и половина в седмицата... Дали по-натам ще овладее и нашенското Р или ....? А и словореда от време на време му е типичен френски, направо ме изумява....
То май повечето френски мами са с бебоци, които тепърва ще проговарят, ама ...аз да си попитам, какво мислите?

# 152
Мишенце, не се притеснявай за френското "Р". Нашата кака и тя така проговори. В момента прави опити (все още неуспешни) да научи българското"Р". Малкия бръмкаше с българското известно време, но като проговори кара също с френското.
Явно им идва по-лесно за произнасяне.

# 153
Мишенце ти ме накара да се замисля? Как така френски словоред? Яна няма досег с френския.Макар че е по цял ден в парка не дава знаци да обръща внимание на факта , че другите не говорят като нея. Праска често много странен словоред, но ние и се смеем, ама сега ще взема да опитам един синтактичен анализ, да не би пък да е френски? Ама той френския словоред е близък до българския?Или на мен така ми се струва? Поправете ме ако греша, но наприемр немския доколкото знам е наистина различен, докато на френския логиката  есъщата?
Иначе казва БГ "р", но само ако е в средата на думата, иначе не може.

А как се казват тези кори от Леклер? Ние до сега вземахме от турския магазин до нас, но нали се местим в бял квартал, там такива екстри няма да има? Sunglasses

# 154
Да, словореда е близък, ама все пак...Например : Аз искам да карам колелото, аз!
Не че френския ми е най-силния чужд език, ама типично френската конструкция на изречението я хващам...
За корите - не се сещам сега, нека някой друг да помогне. Нещо си...завършващо на ...de filo. Точно като фините точени Бг кори са. И само там съм виждала тоя вид кори, много странно, а съм гледала специално за тях по другите големи вериги магазини, които са ни наблизо. То май и само заради тия кори го посещаваме Леклер-а, никак не го уважавам аз тоя магазин...

# 155
  • France - Toulouse
Мариякара,
След малко се прибирам вкъщи и ще снимам пакета с корите така ще знаеш какво то4но да търсиш, май се казва feuilles de filo. Ей Мария да не ти се дояде баница сега заради моите идеи за кори, 4е си бременна все пак, казвай, ако ти се е дояло понеже аз съм виновната ще ти пратя едно колет4е с баница. Кураж за раждането, както казва бабата на мъжа ми 'On n'a jamais été aussi près', така де ве4е не остана.
Мишенце,
 и аз Леклер хи4 не го оби4ам и въпреки 4е това е най-близкия до нас голям магазин аз на инат ходя да пазарувам в Карфур, ама там няма кори.

# 156
svety, не се притеснявай, на мен досега не ми "се е прияждало" нищо като на бременните в БГ. Нали знаеш, че където живееш на тамошните суеверия робуваш. Аз тук не ги знам и си карам споко. Пък и да ми се преяде, какво най-страшно може да ми се случи, най-много да родя Joy
Майтапа на страна, благодаря за предложението. Hug
 Аз никога не съм била в Леклерк, нямаме такъв магазин до нас, но на новото място не знам , може и да има.

# 157
Ама той френския словоред е близък до българския?Или на мен така ми се струва? Поправете ме ако греша, но наприемр немския доколкото знам е наистина различен, докато на френския логиката  есъщата?

Да, така е. И откъм трудност френският е по-близък до българския.

# 158
  • France - Toulouse

Ето ги корите, пакета в ляво, снимах аз моите, ама като не можах да намеря кабела да ги прехвърля на РС-то...
Сещам се, 4е не съм отговорила на Mama Strumpf за Avenance и Sodexho, това са фирми, които държат столове за хранене в големите фирми, в моята работа ни хранят Sodexho.

# 159
Охо
честито бебче на мама Лала!!! Да е живо здраво и много да радва всички около себеси!!!
Лала бързо възстановяване ти желая!!!  bouquet  bouquet  bouquet

Я и кори за баница, ураааа. Но като се върнем, тогава ще ги търся. Хубава информация.
За словореда - случва ми се и на мен да го объркам като пиша, затова си проверявам често постингите, че такива глупости пиша Shocked
Хайде лека нощ на всички и сладки сънища Hug
А за Мариякара още по-сладки, че нали сте двама. Wink

# 160
  bigdance2 честито малко момченце на Лала !!!!!  да радва цялото семейство и и да расте много щастлив!!!  bouquet

И аз много се чудя на какъв език ще проговори Дани, тъй като от септемврии започва ясла всеки ден от 8 до 18 а вкъщи говорим на БГ , но ще поживеем и ще видим  Wink

Мариякара как сте днес, още ли сте 2 в 1? Simple Smile

# 161
Тук съм, тъкмо мислех да бутна темичката, ама ти ме изпревари!
Бебо не бърза да излиза, нали момченцата били по-бавни от сестричките си, примирила съм се вече!
Тук днес щяло да е най-горещия ден, а на всичко отгоре гинеколозите в частните клиники правяр стачки та държавните болници ще са претрупани, май не е най-подходящия ден за раждане! Sad
Сега направих едно доста голямо чистене(за моето състояние, де!), да видим ще го размърдам ли малко. Снощи изкарах ужасна нощ-бебо удари такова въртене и шаване, пак се обърна с гръб надясно, дано поне главата да си му е на изхода, че вече ще взема да означа пътя със стрелки...Не можех да мигна, ни да заема някаква поза в леглото, нях се подпряла отвсякъде с възглавници...

floralpina,
бебо сигурно ще проговори и на двата езика във вашия случай, може да е малко по-бавно, но това не е задължително. Поне до училището ще си сигурна че няма проблем ни с френския, ни с българския, стига  да продължавате само на БГ в къщи...
svety , мерси за снимките , ще ги запазя.

# 162
Здравейте момичета Hug

Снощи забравих да спомена и Мишенцето, и моля да не ми се сърди Rolling Eyes
Мариякара, ти не бързай да означаваш пътя със стрелки, почакай поне стачката да им мине. Ама какви моменти избират само да стачкуват/за хирурзите говоря/. Всред най-големите жеги, те тръгнали да стачкуват, а знаят много добре какво се случи през лятото на 2004. Снощи гледах по новините, че и за бърза помощ нямало хирурзи в някои клиники, та щели да отделят внимание само на по-леките случаи #Crazy
Отивам да си пусна второто кафе и продължавам kaffeetrmker_2
Готово. Stuck Out Tongue
При нас ситуацията с езика ще е много трудоемка за мен. Просто защото само аз ще мога да го уча на български. А иначе от сега повтаря "не, не, не и не" или пък "да, да , да" ама несъзнателно то се знае.
Освен да си накупя филмчета на български от България, та като поотрасне да му ги пускам нонстоп. Аз не, че не съм от приказливите, но приказвам много само с приятелките си или ако човекът от среща ми е симпатичен.

# 163
  • пак на Рив Гош
Здравейте и от мен, включвам се от работа, че в тия жеги хич не ми се работи  Laughing, ама трябва да устискам още две седмици и после - отпускаааааа  Grinning

Да е жив и здрав малкият Пиер-Павел и само радост да носи на мама, тати и сетричката Мишел!!!!   Поздравления и благопойелания на теб и цялотот ти семейство, Лала! bouquet

С тия кори за баница и вие сега ще ме подтикнете да ходя да ги търся в Льоклер. Аз досега си нося от България и ги държа в камерата, ама нещо запасите почнаха да намаляват, а една приятелка ми идва на гости едва през септември Simple Smile. Това е мойта "цена" за гости - кори за баница Simple Smile. Ако не я "обявя" предварително - все ракия ми носят, а ние не я пием Simple Smile, пък и една бутилка вече две години я консумираме...

Мариякара, ти в клиника ли ще раждаш? С тия стачки по никое време, дано да не повлияят чак толкова на дейността в родилните отделения. При теб май вече съвсем време не остана...  Кураж в тия жеги!!!

За проговарянето - Камбанка за мой голям ужас проговаря на френски. И то не само Р-то (а аз съм с френско Р поначало, та това ми е наи-малкият дерт). Но я разбирам, тъй като по цял ден е с бавачката (французойка), вечерта с мъж ми докато се върна, та й се събират повече часове в денонощието да слуша френска реч. Освен това и аз понякога предавам фронта и не й говоря на български (най-вече когато и баща й присъства). Когато сме двете, обаче, само български, друго няма! Установих, че разбира всичко, но или не отговаря, или се опитва да ми отговаря на френски в тези случаи. Но лека-полека, забелязах, че почна да ми казва "да" и "не", та има надежда Simple Smile То тя и "говори" от две-три седмици, де (основно кратки думички, до изречения още не сме сигнали).
Иначе моят словоред на бълграски е станал ужасен!!! Направо срам и позор! Добре поне, че говорът не ми е пострадал (мерси Скайп и Месинджър!)  Joy

Оставям ви, че колежките почнаха да разпъват дисагите и отивам да се присъединявам! Нали обедът за фрацузите е свещен, няма да се цепим от колектива, я!  Joy Между другото - въпрос - и на вас ли ви надничат в чинията да видят какво ядете, придружено с коментари за калории, диетичност и подобни? Аз пък обичам да си похапвам (и ми личи!  Mr. Green) и подобни изказвания много ме нервират. Например, веднъж си бях донесла мусака за обед, та чух "ох, аз мусака не ям, защото е много мазна, ти как успяваш да я ядеш?" Въпросната особа получи сухия отговор "С уста", ама вътрешно беснеех... Та затова ви питам, на вас случвали ли са ви се подобни неща или аз все попадам на вманиачени колежки? Simple Smile

Бон апети и лек ден, момичета!

# 164
Rotsa , аз ще раждам в държавна болница, но поради стачките нали много пациентки се пренасочват, така че пак може да има някои проблеми... Дано да не е така Praynig
А за ритуала на обяда ми е много познато. LaughingСамите те казват, че е типично френска черта като са на маса пак да се говори за ядене, но за друго ядене и рецепти и ресторанти, не това дето го ядеш в момента. Това май е по-добър вариант от българския вариант на маса да се говори за работа, а на работа за маса.... newsm78
Моите колежки с които споделям обедите също са на тема супер диетични и здравословни менюта, но имам шанса от последните шест месеца да работя с доста готини хора, които си гледат в тяхната чиния и никога не правят забележка какво има в моята. Даже тази дето все е е на диета непрекъснато се самоиронизира...Аз не ям много здравословно, в смисъл , че за разлика от тях рядко си нося варени зеленчуци за гарнитура, по-скоро редувам ориз и картофи Sunglasses, но до сега не ми са се "месили". Все пак признавам, че благодарение на тях и за мен стана "закон " да имам едно кисело млекце и някакъв десерт за накрая...поне като бременна се опитвах да спазвам пълно меню. А веднъж на една и дадох малко БГ мусака да яде и много я хареса...а тя по принцип все е на диети.

Момичета, знаете ли дали днес пълнолуние? На моя календар е чисто черно кръгче, но нямам "легенда" -това нова луна ли е или пълнолуние? че Яна се роди заради пълнолунието  с месец по-рано JoyАз нали все търся знаци, че скоро ще раждам.

Общи условия

Активация на акаунт