Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 30
 • Мнения: 9 379
Не съм съгласна, че са изключения, най-малкото при НС /масовото/ отстояния от съседни обекти и гледки не може да се сравняват с качествено СС. В другата тема вече коментирахме трапецовидни и триъгълни помещения, характерни за НС напоследък.

# 31
 • Мнения: 10 392
Моите впечатления пък са, че именно напоследък се строят много по-свястни сгради НС - няма покриви на по три етажа, няма "разчупен интериор", има добро изпълнение с добри материали.  А и НС в центъра се строи на местата на стари сгради и отстоянията са като на всичкото СС наоколо. Около мен е пълно с такива нови сгради, десетки са и си стоят редом до старите с напълно еднакви отстояния.

# 32
 • Мнения: 331
На мен (а и на съпругата ми) основен проблем с новото строителство ми е разпределението. Винаги са с кухня-хол а за нас това е неприемливо- във всекидневната ми перални и печки няма да има по никакъв начин (добре че съпругата ми е по-радикална и от мен по отношение на кухни в хол). Рядко има нови жилища, в които бокса да е така обособен, че да може да се изгради една стена и да не е във всекидневната. Втори голям проблем- винаги спалнята е тясна- и едно време като живеех в стара кооперация спалните бяха широки повече от 3.40, в панелка като живеех спалните бяха 3.45 а в новите сторежи масово случая е на спални с ширина 2.80 дори 2.60 и рядко 3 или 3.20. За мен такава тясна стая не е много приемлива. То сигурно няма проблем да се купи някое четиристайно жилище в скъпа сграда с такива ширини на спалните и едната стая да стане на отделна кухня, но това ще е за сметка на твърде сериозна сума. Същото може да се получи на доста по-ниска цена в сграда примерно от 80-те години (т.е. не толкова стара). Старото строителство от 80-те години си е един много добър вариант (включително когато е в нискоетажно ЕПК, което пък е отличен вариант).

# 33
 • София
 • Мнения: 68
Съвсем нормално е новото строителство да се прави с холо-кухня, Повечето къщи и апартаменти в развитите страни са така, а и повечето хора търсят жилища с отворен план. Майките лесно наблюдават играещите деца, когато дойдат гости, домакинята участва в разговорите, а не е затворена като прислуга в отделна кухня. Такива са домовете на бъдещето, но в крайна сметка, всеки си преценява сам за себе си.
Аз в панелка не желая да живея. Тези блокове и апартаменти са изключително депресиращи, а съседите в повечето случаи са изкуфяли бабички. Мръсни и архаични общи части, стари и ненадеждни асансьори. Искам ново и модерно жилище, с млади съседи и красиви общи части.

# 34
 • Мнения: 331
Съвсем нормално е новото строителство да се прави с холо-кухня, Повечето къщи и апартаменти в развитите страни са така, а и повечето хора търсят жилища с отворен план.
Е да- повечето хора търсят това, обаче има едно малцинство дето това му е антипатично. Впрочем това как било в развитите страни не е аргумент. Въпроса е, че предлагане за малцинството дето не търпи кухненски уреди и шкафове във всекидневната у нас няма за съжаление.
Цитат
Майките лесно наблюдават играещите деца, когато дойдат гости, домакинята участва в разговорите, а не е затворена като прислуга в отделна кухня.
Ние винаги сме живели в жилище с отделна кухня и никога не е имало проблеми с играещите деца, нито проблем с домакиня в отделна кухня като дойдат гости- така или иначе като имаме гости цялата подготовка я правим преди да дойдат а и част от ястията аз ги правя (ако става дума за неща с месо, риба аз съм майстора, на постното и сладкишите жена ми).
Цитат
Аз в панелка не желая да живея. Тези блокове и апартаменти са изключително депресиращи, а съседите в повечето случаи са изкуфяли бабички. Мръсни и архаични общи части, стари и ненадеждни асансьори. Искам ново и модерно жилище, с млади съседи и красиви общи части.
Всичко това може и да е вярно в някои квартали, в други не е вярно- живеех повече от десет години в панелка (после се отървах от нея). Доколкото панелката беше в скъп квартал и съседите бяха предимно доста заможни хора (абе и бабички имаше но в никакъв случай бедстващи).  Не че панелката е нещо повече от компромис, но при ограничения на бюджета (а той винаги е ограничен) си е съвсем приличен вариант за известен период от живота. Семейство с две деца просто няма как да живее в двустаен ново строителство и може да живее нормално (е не на широко но все пак) в двустайни панелка/ ЕПК/ старо строителство.
 Панелка в Иван Вазов винаги ще е много ама много по-добре и като обитатели и като общи части и т.н. от каквото и да е ново в Люлин (примерно) ...

# 35
 • Мнения: 33
За малцинствата има панелки с кухнички и две усвоени тераски...мммм идилия Heart

# 36
 • Мнения: 2 514
Абсолютно безсмислен спор, че вече започна и да се изпростява...
Който си харесва панелките да си ходи в тях. Който си харесва НС, да си ходи в новото строителство.
Не разбирам защо трябва да се упреква човеч, че харесва нещо, което Вие не харесвате. По-добре и за двете страни, по-малко конкуренция за поредния апартамент, който ще си купите. Айшмусеневиди, БГ мама е, не БГ бебе/детската градина.
По темата- аз съм фен на старото строителство, с онези дебелите стени. Бих си купила, бих го изринала целия и бих си го направила по мой вкус. Само че нямам пари и затова си взехме ново строителство. За панделки и ЕПК нямам какво да кажа, не съм запозната и не знам свършва ли им "срока на годност" и каквото и да е. Не ми харесва, че има много хора. Изглежда ми невъзможно всички да се съобразяват, а аз мога да се съобразя с навиците на десетина семейства, няма да ми издържат нервите за десетки семейства. Освен това ми изглежда невъзможно взимането на решение или събирането на пари. Ми то има села, в които има по-малко хора, отколкото в панелка. Иначе да, големи са, не плащаш 10 000 за общи части, имат си плюсове.
Поразгледайте, потърсете, почетете и така.

# 37
 • Мнения: 1 281
Съвсем нормално е новото строителство да се прави с холо-кухня, Повечето къщи и апартаменти в развитите страни са така, а и повечето хора търсят жилища с отворен план. Майките лесно наблюдават играещите деца, когато дойдат гости, домакинята участва в разговорите, а не е затворена като прислуга в отделна кухня. Такива са домовете на бъдещето, но в крайна сметка, всеки си преценява сам за себе си.

Хахахах, в развитите държави било "отворен план", "домове на бъдещето" Smiley
Това го коментирахме съвсем наскоро в този раздел на форума. Някой каза, че в Германия НС си е пак с отделна кухня. Снимки от нет-а за полски дизайн на кухни пак показва, че кухненският бокс е с прозорец, а не в тъмното дъно на хола.
Просто си представям как във Франция (Елзас примерно, по исторически причини) правят choucroute, респективно в Германия sauerkraut в дъното на хола Satisfied

https://www.foodandwine.com/recipes/choucroute-garnie
Това е линк как се готви традиционно choucroute, обърнете внимание на началото (Families in Alsace generally eat choucroute garnie during the wintertime), както и на Стъпка 2 (разтопяване на гъша мас в нагорещен тиган и сотиране за 7 минути на choucroute-а в тази мазнина), на  Стъпка 3 (печене на choucroute-а във фурната) и Стъпка 4 (добавяне на месата към choucroute-а и печене още 25 мин.). Да кажа, че точно в Елзас (Страсбург примерно) choucroute-а се задушава и пече с бяло рейнско вино, ризлинг да речем.

Спорът НС срещу СС, панел или тухла се вихри за N-ти път, но аз имам предложение, мисля разумно:
Феновете на НС с кухньохол да си направят тема:  [b] Защо НС е по-добре от депресираща панелка с изкуфЕли бабички?[/b]  Който не е съгласен - просто хейтва.

# 38
 • Мнения: 4 613
Търсихме няколко месеца, вдигнахме бюджета, защото не отговаряше на изискванията и намерихме СС от 2000 последен етаж, това на което държахме, малка тухлена кооперация. Първо видях обявата на брокер, който обаче направи грешката да не дойде на срещата със собственика, така си разменихме телефоните и се договорихме.
Относно спора НС, СС продадохме НС за да купим СС. Изобщо не бяхме доволни, нито от тънките плочи, нито от детската с форма на правоъгълен трапец, нито от течовете, които ни спретна съседа след някоя и друга година, изобщо може да е до късмет, но съм за СС, но не от 60-70те години, по-скоро 90-00.

# 39
 • Мнения: 1 884
Както споделих в нашето СС (тухла) плочите между етажите явно са тънки и тия дни слушам съседката отгоре как плаче... Идва ми и аз да се разрева с нея... Cry  ММ се вманиачи и все гледа по новостроящите се блокове плочите и все ме ръчка по време на разходка "Виж колко тънка е плочата, виж колко тънки са стените" Grinning И наистина така лаишки като погледнеш, на някои блокове плочите са дебели колкото една педя... направо скандално...

# 40
 • Мнения: 10 392
И наистина така лаишки като погледнеш, на някои блокове плочите са дебели колкото една педя... направо скандално...

Една педя е 20 см, съвсем нормална плоча. Ти колко я искаш? 50?

# 41
 • Мнения: 1 884
Ми не знам, за това казвам лаишки... В моите представи това е малко. В панелките не са ли по-дебели? Тези плочи са супер важни, хем че носят цялата тежест, хем е кофти да чуваш съседите как плачат и кихат... Мисля, че би било добре да са по-стабилни, така да го кажа.

# 42
 • Мнения: 151
Една педя са си 18-20см - хич не е тънка плоча. При СС, обаче, плочите са наистина тънки -8-10см, пряко сили на места 12см, затова там, въпреки дебелите зидове се чува много. В НС пък, тухлите са въздух под налягане, и пак се чува, в панелките - от фугите, и така. Май ЕПК-тата са най-добре откъм шум, но не съм живяла в ЕПК, та не знам със сигурност там как е.

# 43
 • Мнения: 1 281
Един млад строителен инженер ми обясняваше преди години, ама много години, че си имало някакво правило (изчисления по формули) колко може да бъде дълга една плоча, без да се наложи да се слага колона. Та от обясненията му помня, че увеличаването на дебелината на плочата не е решение, защото тя почва да провисва от собствената си тежест.
Не знам дали го преразказах правилно, но идеята е, че може да се увеличи дебелината на плочата, но не до безкрайност, защото провисва. Изчисления се правят специални и сложни, би трябвало, щом има одобрен проект с дадена дебелина на плочата, тя да е достатъчна, за да издържи.

# 44
 • Мнения: 2 514
Живях някакво време в ЕПК, ми чува се... Поне аз чувам.
Сега, в ново строителство, не чувам почти нищо. Е, имам едно съседи, които много обичат да пеят и ако няма никакъв шум вкъщи ги чувам, но не е нещо, което ме притеснява. Най-много чувам в банята, защото има като вътрешна шахта и ако някой шуми на отворен прозорец си се чува.
Преди бяхме на квартира, пак в ново строителство, ей едно бебе ни видя сметката. На включен телевизор звучеше все едно съм го гушнала.
А най-обичам съседката да тропа с прибори по парното, защото гледам телевизия с нормален звук.

Общи условия

Активация на акаунт