Грета - за или против

• 65 824
  • 2 436
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Не градове бе. Ниви с монокултури примерно. Или рекултивиране на индустриални зони.

Впрочем скоро се разходих из Розовата долина и доста запуснати ниви са почнали да стават на гори. Също примерно пасища е по-добре от монокултура слънчоглед, яко пръскана, която после да става на хидрогенирана мазнина.

Няма лошо в ограниченото slash-and-burn земеделие, местните го правят и с ротация на терени джунглата се възстановява след няколко години. Проблемът с джунглата е бракониерският добив на стари дървета, щото в развитите страни трябва да имат паркет от махагон.

Глупости.
Сеитбообръщението няма нищо общо с възстановяване на джунгли. Просто земята се усвоява и продължава да се използва всяка година - в Амазонка вероятно по 3-4 реколти годишно. Ти нива не си ли виждала?

# 616
  • София
Препоръчвам "Състояние (макар аз да си го превеждам като държава) на страха" от М. Крайтън.

# 617
  • София
Изпълнява се за сметка на Бразилия, примерно. Ама не ни кефи идеята да й плащаме за това. И, съответно, те започват да опожаряват Амазонка, за да си осигурят обработваема площ - и предлагат на Европа да се развие устойчиво, като залеси обратно градовете. Цинично? Не, цинично е предложението хората там да плащат цената на нашия добър и удобен живот. И какво правим, питаме се, когато те - както и правят - престанат да плащат цената? Пращаме някоя Грета да се пеняви и да отклонява вниманието? Защото тя точно това прави.

Ето нещо по темата Амазонка с цифри и факти.

https://pokworld.net/2019/08/30/%d0%b7%d0%b0%d1%89%d0%be-%d1%81% … 0%bd%d0%b8%d1%8f/

Много добре направена статия, благодаря!

Градът не произвежда храна, но също е "техника за оцеляване". Културата е не по-малко важна от храната за оцеляването. И всъщност хората да живеят в град доста намалява ефекта им върху природата. Впрочем с малко механизация вече много по-малко хора трябват - отдавна няма жътварки с бели кърпи, има комбайни с автопилот.

Може някой да изкупи земи и да ги остави да се превърнат в гора.

Пълни глупости говориш. Дреме му на бразилчето, дето се чуди дали ще настъпи змия с босия си крак, или ягуар ще му цуне д***то, докато се е наг*** в горичката, щото няма канализация, или на бразилската майка, погребваща н-то дете, умряло от холера, за културата ти. Знаеш ли къде ще те прати заедно с нея? Ами точно там, където е то/тя сега - да си се пъчиш с културата и да си живееш от нея. Колкото можеш.
И, за разлика от теб, ще разполага с вила, а не със смартфон.

Иначе да, може някой да ги изкупи, за да ги остави да се запазят. Но ще трябва да го направи на пазарни цени и, както и да го гледаме, този "някой" сме ти и аз. Няма кой друг да се интересува. Ти с какъв процент от личния си семеен бюджет (ежемесечен) би се включила?
Като цяло, ако развитите страни заделят, примерно, по 1% от БВП (всяка според какъвто има) за тази цел - за не-обезлесяването - по всяка вероятност (поне докато плащат) ще има ефект. И, разбира се, стандартът на живот на всички жители на споменатите развити държави ще спадне...

Последна редакция: пн, 30 сеп 2019, 17:14 от katiABV

# 618
Почвата в Амазония е бедна и бързо се изтощава, а и ерозира когато я няма джунглата. Затова и постоянно разчистват нови и нови участъци от джунглата.

# 619
Да, а джунглата си завзема изтощените участъци след няколко години.

Цивилизацията не е абстракция. Тя си е локална, за мен, за семейството и близките до мен. Човечеството като цяло...това е абстракция. Не е казано, че всяко решение следва да е добро за цялото човечество. Както казах, играта е оцеляване, не оптимизация на въденето на всякакви хора.

Между другото Норвегия купува джунгла с цел консервация.

# 620
Ако ще се харчат пари аз съм по-склонен да се харчат тук за залесяване и опазване на горите. А срещу бразилците едно ембарго на вноса в ЕС и САЩ би ги направило сговорчиви, въпрос на обществен натиск от наша страна е.

# 621
  • София
Да, а джунглата си завзема изтощените участъци след няколко години.

Цивилизацията не е абстракция. Тя си е локална, за мен, за семейството и близките до мен. Човечеството като цяло...това е абстракция. Не е казано, че всяко решение следва да е добро за цялото човечество. Както казах, играта е оцеляване, не оптимизация на въденето на всякакви хора.

Между другото Норвегия купува джунгла с цел консервация.

Как бе, с бой ли!? Идва джунглата и почва да лупан по главите селяните, дето се опитват да обработват земята и да сеят тръстика (примерно) или маниока и да им викат "ма не дей, бе, искам да си живейкам щастливо, баммммм по тимберицата!  hahaha

След няколко години на изтощените участъци се засаждат по-непретенциозни култури и се торят обилно. Това е реалистичното. Иначе Добруджа трябваше да представлява... гъста гора!!!  Crazy

Твоята локална култура не знам колко точно ще издържи на глобалното безкултурие на косата и вилата в ръцете на мускулест селянин, водещ гладуваща челяд. Културата отстъпва на 100% пред глада. Историята го е доказала нееднократно и по много категоричен и недвусмислен начин. Питай дъщерите на Романов. Или мосю Лавоазие. Опс, не, не можеш - понеже, бидейки изключително културни, са поддали пред аргументите на оловото - първите - и на желязото - последния. Ма то с тях мнооого трудно се спори.

Последна редакция: пн, 30 сеп 2019, 18:04 от katiABV

# 622
С пари, Кати, с пари. И сигурно си наемат местни частни армии, дето да, стрелят на месо и пазят джунглата.

Кати, доста наивно. Ако имаш култура, имаш доста начини да спреш селянина. Вкл. и с оръжие.

Общо взето наистина в един момент природата ще се пази с автомати. Култура е да знаеш кога да пратиш хората с автоматите. Не говоря само за балет и грамотно говорене. А за визия за оцеляване, отвъд краткосрочното. Има си цивилизации, които знаят рецептата и оцеляват. Други изпадат в хаос и се затриват.

# 623
  • София
Ако ще се харчат пари аз съм по-склонен да се харчат тук за залесяване и опазване на горите. А срещу бразилците едно ембарго на вноса в ЕС и САЩ би ги направило сговорчиви, въпрос на обществен натиск от наша страна е.

Ти да видиш. Толкоз лесно било то.
Само че Бразилците имат земя бол. И то хубава, плодородна, по 3-4 реколти дава. И вода. Искаш да ги ядосаш и да им се правиш на голям мъж? Само че те без теб могат лесно да насекат джунглата за гориво и да засадят там пшеница и маниока и, общо взето, каквото им дойде. Ама ти ще се озовеш гладен. Щото не можеш да произведеш достатъчно храна - имаш повече население от обработваема площ. И едва по-късно дружно ще се издушите.
И не забравяй, че ако настъпи каквото и да е - било то захлаждане или затопляне - Бразилия е голяма, ще има удачни за живот участъци, но ние тук по всяка вероятност ще го издухаме.
Не е умно, никак не е умно, да се дуеш на африкански бивол - особено пък ако си преко сили антилопка.

С пари, Кати, с пари. И сигурно си наемат местни частни армии, дето да, стрелят на месо и пазят джунглата.

Кати, доста наивно. Ако имаш култура, имаш доста начини да спреш селянина. Вкл. и с оръжие.

Общо взето наистина в един момент природата ще се пази с автомати. Култура е да знаеш кога да пратиш хората с автоматите. Не говоря само за балет и грамотно говорене. А за визия за оцеляване, отвъд краткосрочното. Има си цивилизации, които знаят рецептата и оцеляват. Други изпадат в хаос и се затриват.

Обясни я тази теория на наследниците на Романови или на Лавоазие. Сигурно ще те изслушат с интерес.
И после мнооого ще се забавляват...
Изобщо, ако човек не учи история и не се поучава от нея, рискува да я повтори - откъм губещата страна.

# 624
Супер! Ембарго за бразилците, че унищожават гори, а за Китай, че са от най-големите замърсители, ще има ли ембарго на вноса в САЩ и ЕС?

# 625
Аз съм за ембарго за всички докато не си почистят.

# 626

Само че Бразилците имат земя бол. И то хубава, плодородна, по 3-4 реколти дава. И вода. Искаш да ги ядосаш и да им се правиш на голям мъж? Само че те без теб могат лесно да насекат джунглата за гориво и да засадят там пшеница и маниока и, общо взето, каквото им дойде. Ама ти ще се озовеш гладен. Щото не можеш да произведеш достатъчно храна - имаш повече население от обработваема площ. И едва по-късно дружно ще се издушите.
И не забравяй, че ако настъпи каквото и да е - било то захлаждане или затопляне - Бразилия е голяма, ще има удачни за живот участъци, но ние тук по всяка вероятност ще го издухаме.
Не е умно, никак не е умно, да се дуеш на африкански бивол - особено пък ако си преко сили антилопка.

Всъщност най-плодородната почва е черноземът тук в Европа и в Канада. Викаш ако им наложим ембарго ще започнат да произвеждат още повече храна? По-скоро ще започнат фалити на фермери.

# 627
Супер! Ембарго за бразилците, че унищожават гори, а за Китай, че са от най-големите замърсители, ще има ли ембарго на вноса в САЩ и ЕС?

Не е хубаво така избирателно, ако ембаргото е решението. Редно е и ембарго на САЩ,  Индия, Русия, Саудитска Арабия, Тайван  и пр. едри замърсители както в абсолютни стойности, така и на глава от населението. Така неусетно ще свием потреблението и ще има климатична справедливост.

# 628
  • София

Всъщност най-плодородната почва е черноземът тук в Европа и в Канада. Викаш ако им наложим ембарго ще започнат да произвеждат още повече храна? По-скоро ще започнат фалити на фермери.

Ще произвеждат толкова храна, колкото им е нужна - понеже населението, по отношение на площта, всъщност е твърде малко. А ние не можем да се справим, понеже въпреки хубавата почва просто сме твърде много. Дори без да залесяваме ниви, пак няма да ни стигне. Общо взето, ясно е, че ще изпитват затруднения - ноооо... те ни държат за топките в по-голяма степен, отколкото ние - тях.

Не е хубаво така избирателно, ако ембаргото е решението. Редно е и ембарго на САЩ,  Индия, Русия, Саудитска Арабия, Тайван  и пр. едри замърсители както в абсолютни стойности, така и на глава от населението. Така неусетно ще свием потреблението и ще има климатична справедливост.

Сериозен проблем ще е ако поискат да изчисляваме замърсяването не на глава от населението, а на единица площ.
Освен това, както вече споменах, проблемът е тоталното ембарго е, че като не внасяме нищо от никъде... ами, няма да имаме нищо. Няма да внасяме газ от Русия (нито от САЩ) - а с какво, по-точно, ще се топлим? Европа като цяло има таман 6 месеца (повече, ако сметнем каква част са северни държави, ама нека са 6), в които активно се отоплява. Няма да внасяме смартфони от Китай - ама онези деца, дето бяха по протестите, ще извият на умряло. Няма да внасяме нефт от СА - ама в един момент ще се сблъскаме с необходимостта да се учим вторично да управляваме коне и магарета...

# 629

Ще произвеждат толкова храна, колкото им е нужна - понеже населението, по отношение на площта, всъщност е твърде малко. А ние не можем да се справим, понеже въпреки хубавата почва просто сме твърде много. Дори без да залесяваме ниви, пак няма да ни стигне. Общо взето, ясно е, че ще изпитват затруднения - ноооо... те ни държат за топките в по-голяма степен, отколкото ние - тях.

И като произвеждат толкова. колкото им е нужна ще спрат да унищожават джунглата. А Северна Америка и Европа имат свръх производство на храни и голяма част се изхвърля. Дори като се замисля май само онези на острова сами ще им е зор да се изхранят. Бразилската почва дава реколта, ама почвеният слой под джунглата е тънък и като го отмият дъждовете никакви торове не помагат.

Аз съм за. Те са в състояние да започнат да произвеждат по-чисто ако бъдат принудени. Е ще им се повиши себестойността на продукцията, ама да се оправят.

Общи условия

Активация на акаунт