За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 8-а тема

  • 62 835
  • 768
  •   1
Отговори
# 465
  • Мнения: 10 755
ами то сега нито продуктите са продукти, нито капачките - капачки. ужасна работа! така че това обяснява някакви странни неуспехи с изпитани рецепти. и на мен така няколко буркана не ми хлътнаха. от капачките беше.
чудя се мога ли да съхраня прясно зеле в мазе. според мен би трябвало да може, макар че мазето е малко топло. има ли някакви пинизи?

# 466
  • София
  • Мнения: 18 482
Ох, аз имам проблем. Вчера правих една туршия, по-скоро салата. Залива се с вряла марината, затварят се бурканите и се обръщат, за да им хлътнат капачките. Да, ама на не малка част капачките не хлътнаха и не мисля, че е по тяхна вина. Какво да правя? Мога ли да ги стерилизирам? Вътре са с аспирини. Иначе продуктите са зелени домати, карфиол, морков, зеле, чушки и целина.
 
Мушни им по още 1 аспирин и ако може да седят на тъмно и хладно.
Аз правя по няколко буркана на винт с аспирин за себе си.  Слагам 2 табл. на компотен буркан и никога не съм гледала дали капачките са хлътнали. Сега експериментирам с мариновани чушки в малко булканче - отварям, хапвам, след няколко дни пак. Вече 1 месец не се е развалило, а със сигурност не е хлътвала капачката.

# 467
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 42 013
виж сега. не съм най-големия спец по консервирането, но знам, че става по два начина - или стерилизираш, или пресичаш с аспирин.
при теб е малко Б&Б концепция и хем с топло, хем с аспирин.

Simple Smile  хлътналите не ги мисли, за другите - признавам, че не знам какво става с аспирина при по-високи градуси, приемам, че все пак не са били прекалено високи и аспирина си действа - значи и там нямаш ядове, но все пак хапнете първо тези, които не са хлътнали.

# 468
  • Мнения: 5 681
И на мен ми беше странна тази технология, но рецептата баба ми я прави от поне 10 години и страшно много я харесвам тази туршия. Реших да я спазя стриктно. По пътя на логиката наистина не би трябвало да има проблем, предвид че е с аспирин, а и вече е хладно времето. И баба ми това ми каза, ама да питам и тук Simple Smile

# 469
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 42 013
не съм баба ти, но и аз бих ѝ повярвала. Simple Smile тя явно има опит. Simple Smile

# 470
# 471
  • Русе
  • Мнения: 6 293
Кисело зеле

# 472
  • Мнения: 10 724
Яяя колко интересен начин да затиснеш зелето😊. Никога не съм се сещала с бутилки с вода. Пак научих нещо. Благодаря Пейч. Аз нали в кофа правя, после една чиния налагам отгоре, тя пък се изплъзва. Моя мъж пък не знам какво направи веднъж, какво напъна, как я зацепии взе че ми я строши. И то от скъп сервиз. Въобще не гледа. Присяга се, грабва нещо и карай.... Много хитро с тези шишета 😊👍

# 473
  • Русе
  • Мнения: 6 293
Скрит текст:
Яяя колко интересен начин да затиснеш зелето😊. Никога не съм се сещала с бутилки с вода. Пак научих нещо. Благодаря Пейч. Аз нали в кофа правя, после една чиния налагам отгоре, тя пък се изплъзва. Моя мъж пък не знам какво направи веднъж, какво напъна, как я зацепии взе че ми я строши. И то от скъп сервиз. Въобще не гледа. Присяга се, грабва нещо и карай.... Много хитро с тези шишета 😊👍

Тази година сложих повече зеле. Речният камък, който използвам е много голям и не мога да затворя бидона. Та включих гънките в дейстие.................... и ето ти решение Simple Smile . Като спадне, ще го затисна с камъка.

# 474
  • Мнения: 4 304
И ние от няколко години с бутилки притискаме.
За някои може би е вредно, но за нас е удобно. Зелето поне ни е домашно. Наблизо покрай нас на село в един двор засяха зеле за пазара и го пръскаха до последно.

# 475
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
ами то сега нито продуктите са продукти, нито капачките - капачки. ужасна работа! така че това обяснява някакви странни неуспехи с изпитани рецепти. и на мен така няколко буркана не ми хлътнаха. от капачките беше.
чудя се мога ли да съхраня прясно зеле в мазе. според мен би трябвало да може, макар че мазето е малко топло. има ли някакви пинизи?

Мисля че за да хлътнат капачките трябва да са тънки .
С тия на винт хич не мога да се справя.
Зелето мисля да го изкубя и да го вържа на весмо  на по студено в една багажна стая . Така правя и с пипера  очепвам го  с  клончета и го връзвам на весмо . .
Имам свежи чушки  най малко до Нова година , ако е подходящ а температурата да не замръзват и повече.

# 476
  • Мнения: 227
Зелев сок може ли да се замрази в бутилка и да се ползва през лятото примерно?

# 477
  • Мнения: 1 679
Да.Аз съм замразявала

# 478
  • ENGLAND
  • Мнения: 4 167
Преди  повече от две седмици правих царска туршия с аспирин отгоре. Сега виждам, че капачката на единия не е хлътнала. Да слагам ли още аспирин или да си оставя буркана така?

# 479
  • Русе
  • Мнения: 6 293
Скрит текст:
Преди  повече от две седмици правих царска туршия с аспирин отгоре. Сега виждам, че капачката на единия не е хлътнала. Да слагам ли още аспирин или да си оставя буркана така?

По добре провери дали капачкате е стегната добре /дали се върти/. Ако не е затворена добре, има въздух и е по добре да се кансумира туршията. Трябва да е ферментирала две седмици.

Общи условия

Активация на акаунт