За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 8-а тема

  • 62 762
  • 768
  •   1
Отговори
# 630
  • Мнения: 785
Ние миналата година правихме такива пикантни краставички. Просто в бурканите добавихме по няколко люти чушлета. Първо тях изядохме.

# 631
  • Мнения: 849
Здравейте! Имам 2 въпроса;
1. За маринованите домати на Джема- водата, който първо се изсипва в буркана после се изхвърля и се кипва нова или се кипва 2ри път същата вода?
2. Искам да консервирам универсален микс зеленчуци (морков, тиквичка, целина, чушка, лук и т.н.). Мисля да го замразя в пликове. Въпросът ми е трябва ли някаква предварителна обработка на зеленчуците или директно нарязвам и замразявам? И мога ли за добавя картофи, ок ли са за замразяване? Или пък е по-трайно по някакъв начин в буркани?

Първа порция от маринованите домати на Джемма е готова. За моя вкус намалявам захарта, увеличавам солта и оцета и добавям изсушен копър.
Рецептата: http://djemmasvetlana.blogspot.com/2012/08/blog-post.html?m=1

# 632
  • под тепетата
  • Мнения: 11 279
Мисля, че лук и картофи не са удачни за замразяване.

# 633
  • Мнения: 5 423
Картофите мисля , че се бланшират и шоково се замразяват.Аз замразявам в кофички нарязан зелен лук и го ползвам за супи като директно го пускам във вряла вода.

# 634
  • Мнения: 849
И на мен идеята ми е да пускам директно в супи или други манджи микса. Значи няма да слагам картофи и лук. Сещате ли се и за други продукти, които не се замразяват? А останалите зеленчуци просто нарязвам и замразявам? Без да добавям сол или да ги обработвам по някакъв начин?

# 635
  • Мнения: 5 423
Всичко зависи от начинът ви на хранене . Мога да споделя това , което мен ме устройва.Сол на нищо не добавям.Замразявам директно поотделно в кутии нарязани подправки, зелен лук, моркови, чушки. Бланширам преди замразяване зеленолистни,грах, зелен боб, царевица,  микс от тиквичка , морков, карфиол, броколи ( ползвам за крем супа добавяйки картофи). Замразявам изстискани от саламура листа от кисело зеле за сарми.

Последна редакция: вт, 17 авг 2021, 16:18 от ccvet

# 636
  • Мнения: 461
Здравейте! Имам 2 въпроса;
1. За маринованите домати на Джема- водата, който първо се изсипва в буркана после се изхвърля и се кипва нова или се кипва 2ри път същата вода?
2. Искам да консервирам универсален микс зеленчуци (морков, тиквичка, целина, чушка, лук и т.н.). Мисля да го замразя в пликове. Въпросът ми е трябва ли някаква предварителна обработка на зеленчуците или директно нарязвам и замразявам? И мога ли за добавя картофи, ок ли са за замразяване? Или пък е по-трайно по някакъв начин в буркани?

Първа порция от маринованите домати на Джемма е готова. За моя вкус намалявам захарта, увеличавам солта и оцета и добавям изсушен копър.
Рецептата: http://djemmasvetlana.blogspot.com/2012/08/blog-post.html?m=1

Аз кипвам 2 пъти същата вода и връщам в бурканите. След това затварям и обръщам. През няколко дни ги въртя. Последния път станаха за 2 седмици. Миналата есен като правих, се запазиха до ранна пролет.

# 637
  • Мнения: 849
Пробвали ли сте да консервирате готово ядене? Например крем супи? Чудя се ако готова гореща крем супа сложа в буркан и обърна докато изстине и после стерилизирам дали ще се запази...

# 638
  • Мнения: 5 423
Предполагам , че трябва да е без мляко и сметана крем- супата. Имах приятелка със съпруг международен шофьор , която постоянно консервираше храна в конфитюрени бурканчета. Яхнии/ориз/ картофи с месо , риба със салата" Ропотамо", сарми,  и т.н. Друга приятелка редовно готвеше по- големи количества супи и ги замразяваше за бебо. Тя е рускиня и в нейнита кухня  се готвеха без застройки.

# 639
  • Мнения: 16 953
Пробвали ли сте да консервирате готово ядене? Например крем супи? Чудя се ако готова гореща крем супа сложа в буркан и обърна докато изстине и после стерилизирам дали ще се запази...
Аз точно така правя в буркани на винт, но без да стерилизирам допълнително. Не е необходимо, ако храната е сипана почти вряща. После изстива и слагам в хладилник.

# 640
  • Мнения: 5 681
Аз миналата година затворих чушки и патладжани в доматен сос и се държаха много добре. Точно топли ги затворих и обърнах с капачките надолу. Само един буркан ми даде фира. Тази година ще повтора с по-големи количества, че много бързо свършиха.

# 641
  • Мнения: 849
А слагаш ли мляко и масло? Защото аз във всички крем супи слагам Grinning
И колко време издържа буркан извън хладилника? 4-5-6 месеца има ли шанс?
Аз миналата година затворих чушки и патладжани в доматен сос и се държаха много добре. Точно топли ги затворих и обърнах с капачките надолу. Само един буркан ми даде фира. Тази година ще повтора с по-големи количества, че много бързо свършиха.
Пробвали ли сте да консервирате готово ядене? Например крем супи? Чудя се ако готова гореща крем супа сложа в буркан и обърна докато изстине и после стерилизирам дали ще се запази...
Аз точно така правя в буркани на винт, но без да стерилизирам допълнително. Не е необходимо, ако храната е сипана почти вряща. После изстива и слагам в хладилник.

# 642
  • Мнения: 16 953
Слагам и мляко и масло, например пилешка супа. Извън хладилника не съм съхранявала.

# 643
  • Мнения: 849
Stonefaced, доматения сос с олио ли го прави? Защото и аз обмислях да затворя с пържени чушки. И извън хладилник ли го съхранява?
Сирос, в хладилник колко време ти издържат супите? Аз нямам много място в моя и може би ще пробвам извън него с допълнителна снерилизация. Или пък без мляко и масло, пък при притоплянего ще добавям...ще помисля.

# 644
  • Мнения: 16 953
Доста издържат. Затварям всичко от супи до гювеч. Направи за проба и ще прецениш, но е много удобно, като не ти се готви или нямаш възможност, да спасиш положението.

Общи условия

Активация на акаунт