За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 8-а тема

• 62 032
  • 768
  •   1
Отговори
# 675
Моята лютеница е по рецепта 10 кг домати, 20 кг чушки. От 10 кг домати излязоха 3 буркана по 1.7 кг пюре. Не знам какво разбирате под не много гъсто, но нормално пюре може би два от бурканите ще стигнат.
За чушките, по спомени, килограм чушки на буркан.  Поне така излизаше при нас, от доста години не слагаме в буркани.

# 676
Между 8 и 10 чушки, зависи колко са големи.
Лютеницата ми е със следното съотношение: 10 кг чушки, 5 кг домати, 2,5 печени патладжани , 1 кг сварени моркови. Може би на тези 5 кг домати отговаря 1-2 кг доматено пюре. Бих сложила останалите продукти и да добавям от него на вкус. От горното количество се получиха 30 бурканчета от бебешко пюре.

Последна редакция: пт, 10 сеп 2021, 08:57 от Жар_птица

# 677
От 12 кг пипер слагам 8 буркана от 0,800 ,от 17 кг домати се получи 3,68 л доматено пюре .Лютеница се прави по пропорция в следния ред  1 част пипер ,половин част домати  и  половината на доматите  патлиджан,по желание малко моркови и кромид .

# 678
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
не слагам патладжан в лютеницата.
само в кьопоолу слагам патладжан.
но моркови се слагат. така се избягва захарта - те убиват киселото от доматите.
и не слагам брашно - ако се извари достатъчно то си се сгъстява и без него.

# 679
не слагам патладжан в лютеницата.
само в кьопоолу слагам патладжан.
но моркови се слагат. така се избягва захарта - те убиват киселото от доматите.
и не слагам брашно - ако се извари достатъчно то си се сгъстява и без него.
То е въпрос на вкус. Аз пък подправки не слагам. Само сол, захар и олио. Тази година, по желание на ММ, в половината добавих чесън, черен пипер, магданоз и няколко люти чушки.
Може ли твоята рецепта за кьопоолу?

# 680
  • Точно където трябва
От 25кг. домати / консерва/ получих тези 3 буркана пюре.
Нана, тази пропорция за суров продукт или за изчистени и смлени домати и печен и избелен пипер?

# 681
Суров продукт .

# 682
Ние го харесваме с равни количества печен патладжан, печени чушки и домати. Миналата година ми дадоха акъл и доматите да са печени (във фурната). Та всичко опечено, обелено, нарязано на дребно, престояло в гевгира (да му се отцеди сока) и в буркани. На средно бурканче добавям кафена (от най-малките) лъжичка сол и варя 20 минути (заради патладжана). Ако правя със сурови домати - настъргвам ги на едрото ренде и оставям хубаво да се отцедят самостоятелно. Вариантът с печени, става и със зелени домати.

И ние харесваме кьопоолу в равни части добре узрели домати, печен патладжан и печени чушки.
В студентските ми години, майка ги отглеждаше на ранчото и затваряхме в промишлени количества. Минавахме всичко през месомелачката, не отцеждахме сока, защото с него ни харесваше повече.  Обърквахме цялото смляно количество със сол  на вкус и олио, пълним бурканите и ги заварявахме.
При отваряне, добавяхме чесън, може и магданоз и така имаше вкус на прясно приготвено кьопоолу.

А старата технология на приготвяне на кьопоолу е с начукване на продуктите с чукало в хаванче, докато стане ситна маса.  Начуканото има наистина по-добър вкус от смляното, но си е играчка.
Опитвала съм и по най-мързеливия начин - с пасатора, но определено вкусът не ми хареса. Уж едни и същи продукти, но технологията на приготвяне много влияе.

Последна редакция: пт, 10 сеп 2021, 16:27 от Diorela

# 683
  • София
И аз правя кьопоолу в буркани, смлени продукти с месомелачка. Действително чуканото в хаванче си е по-вкусно, но когато е за зимнина е много работа. Слагам и магданоз.
Лютеница правя само от печени червени чушки и изварени домати, рецептатат ми е на 6 кг. чушки в сурово състояние голям буркан доматено пюре, но я предпочитам с домати и една чаша препържено олио без един пръст. Тази година ще сложа и малко морков, за да не добавям захар. Чудя се дали ше стане и ако не слагам мазнина /избягвам да консумирам обработени мазнини/?

# 684
Здравейте, ще помоля за рецепта  за сладко от сини сливи.

# 685
  • На брега на реката
Правих айвар миналата семица и стана чудесен, но беленето на патладжана ми беше доста пипкаво.

Дали ще е проблем, ако предварително го обеля и тогава да го изпека, пък ако трябва ще ги покрия с фолио, за да не загори?

# 686
На килограм сини сливи добавям 0,5 кг захар. Оставям за 2-3 часа и после варя на котлона до готовност. Малко преди края, добавям чаена лъжичка лимонтоозу на килограм плод.
Може да се запича и във фурната. НО - в ДЪЛБОКА тава. Че после е страшно миенето, ако изкипи.
На котлон, всякакво сладко, варя на два пъти. Между двата го оставям да изстине добре, за да проверя колко е сгъстено. Не варя повече от 2 кг плод на един път. Може да се наспите в бурканчета на винт горещо и да се обърне до изстиване. Херметизират капачките сами.

# 687
Жар_птица благодаря🙂

# 688
  • Русе
Скрит текст:

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/09/blog-post.html

# 689
Жар_птица благодаря🙂
Забравих ароматите, които слагам. Този път варих две дози. Едната с ендрише, другата с канела и карамфил.

Общи условия

Активация на акаунт