Мъжът ми дава тайно пари на майка си

• 13 268
  • 452
  •   1
Отговори
# 390
Германците не спират да учат, да се развиват и много работят? 🤣

# 391
  • София
Аз не познавам хора (в Европа), работещи на 2 места. Наблюденията ми са предимно от Райха и Холандия, като в първото доста от институциите са с много скапано работно време, което значи доста рахатно за тях.

# 392
Че кой в чужбина работи на 2-3 работи? Касиери, чистачи, хамали. Това и тука го правят, стига да са на смени или почасово. Назад писах, чистачка в София от няколко офиса докарва прилична сума - 1000-1200 лв.
Почасова работа обаче рядко се намира, а смените на много места са всъщност редовно работно време с час плюс/минус. Демек, пак излизаш в 7 и се връщаш в 19.30, ама, нали, на смени работиш иначе. Шибано е направено просто и всеки път като се опита някой да промени нещо, всякакви синдикати и знайни и незнайни работодателски организации скачат - и те не знаят защо.

# 393
  • София
Скрит текст:

Там, в другите държави, хората са постигнали стандарта си не защото са напуснали, а защото са останали.

Глупости! В чужбина успяват не защото са останали, а защото си скъсват задника от работа. В Бг може да се успее точно толкова, колкото и в чужбина ако работиш така както се работи в чужбината. Ама в Бг, българинът е мързелив и никой не може да го накара да работи на 2-3 работи. Като дойде в чужбина си стяга сърмичките и знае че няма шест пет. Тук хората не спират да учат и да се развиват. В Бг колко от тези които приключиха с унито и започнаха някаква работа, продължиха да учат и да се развиват? Иначе тези същите българи и не само, които са дошли в чужбината с идеята, че ще берат пари по дърветата, и че ще лежат на една кълка както в Бг, неуспяват никъде.

Аха, значи работливите сте дръпнали на запад, а мързеливите сме останали тук?
Да се чуди човек, какво ли ви пречеше да си работите здраво тук и да не демонстрирате работливостта си навън?
Много си опака, ей!
Ама, явно не е от многото добро, на което си случила навън. Peace

ПП. Ще се учудиш, ама и тук има хора, които успяват и имат добър стандарт на живот. Ей, ССФ например- доходите ѝ, доходи, мъжът свестен, децата посещават различни извънкласни мероприятия, колите им нови..........
Само с родителите нещата куцат, ама то не може всичко да е на 6, докато са живи, та да "цоцат".....

# 394
  • София
Доколкото разбирам, те са млади хора и отскоро са семейство. Много такива неща ще се появяват и преодоляват.
Затова и съветът ми беше, че ако е щастлива със съпруга си, да не си разваля мира с дреболии -
Скрит текст:
има начини да спечели безграничното му доверие и да го привърже към себе си.
Ако тръгне открито да изяснява въпроса - вече е получила грубия отговор ''не се бъркай''. Ще започне война, която тя няма да спечели, но ще се отрови обстановката.
Разбира се, че правилният начин е съпругът да каже ''скъпа, ще давам малка сума от нашия общ бюджет на майка ми защото еди-какво си''.
Колко хора в наши дни  обаче, са обучени да комуникират интелигентно и елегантно?
Вижте нас тук, във форума - дърлим се за проблеми, които дори не са наши, стигаме до обиди и зложелания, а се предполага, че сме интелигентни жени.

На мен пък  не ми се струва дреболия мъжът да се брой семейство с майка си, а жена му да е оная там никаквата на която не й е работа да се интересува какво става с общия /нейния и на мъжа/ семеен бюджет. От авторката стана ясно, че той не й брои мнението за 2 стотинки и не желае дори да го чува, камо ли да се съобрзава.
--------------------------
Глупости! В чужбина успяват не защото са останали, а защото си скъсват задника от работа. В Бг може да се успее точно толкова, колкото и в чужбина ако работиш така както се работи в чужбината. Ама в Бг, българинът е мързелив и никой не може да го накара да работи на 2-3 работи. Като дойде в чужбина си стяга сърмичките и знае че няма шест пет. Тук хората не спират да учат и да се развиват. В Бг колко от тези които приключиха с унито и започнаха някаква работа, продължиха да учат и да се развиват? Иначе тези същите българи и не само, които са дошли в чужбината с идеята, че ще берат пари по дърветата, и че ще лежат на една кълка както в Бг, неуспяват никъде.
Болднатото не е вярно, само като сравниш средно колко надник се взима в бг и колко в чужбина. А в бг 2-3 работи е трудно, понякога е невъзможно да си намери човек, защото няма такова предлагане, както в другите държави. Масово се работи за 8-10 часа на 1 работно място и ако погледнем извън Сф на много места заплата е горе долу еднаква и под 1000лв. в най-различни области.

# 395
Да Гал, говоря в общия случай на емигрант, заминаващ за чужбина. Повечето започват именно от тези позиции и работят на 2-3 места.  Незнам как е в Холандия, но в моята фирма са само германци и да постоянно се ъбгрейдват. било то шулунги, било то докторантури, било то специализации. Никой не е спрял да учи. Познавам също и много бг, в други държави. Тези, които искат да имат нормални професии и да се развиват в определени области, също продължават да учат. Абе общо взето ако не те мързи и искаш да си конкурентноспособен на пазара не бива да спираш да се развиваш.
Абсурт не ти се отдава четенето с разбиране. Казах, че който го мързи в Бг, ще го мързи навсякъде. И мен не ме мисли. Аз не съм от тези заминали да преследват американската мечта. Причините ни са други, които няма да споделя с теб. Като сменила няколко чужбини, мога да ти кажа, че Бг е мястото, където сме изкарвали най-много. Така че не ми обяснявай как това пък онова.
Афродита и ти си права. Има доста сбъркани неща в Бг, но пък в чужбината разходите (Цените)са много по-големи от Бг. Така че нещата се уравновесяват.

# 396
Мисля, че има голямо неразбиране за същността на ученето цял живот. Това е развитие на личността. Човек така или иначе научава някакви неща постоянно.
Работата е там, че последните години стана модно за всяка глупост да получаваш кетап и се разви бизнес, изцяло почиващ на 'учене през целия живот', който ти обещава ламиниран лист хартия, бързо катерене на йерархичната стълбица и още по-бързо забогатяване срещу само няколкомесечен курс от 4 часа седмично и, разбира се, една сума пари.
И много хора се връзват, плащат, ходят на курс, но нито стават мениджъри, нито си купуват вила на някой шикарен бряг. И се насочват към следващата глупост, която ги удря по струната, че са бедни, некадърни и неграмотни, но имат потенциал и ето има тука един няколкомесечен курс с 4 часа седмично лекции, таксата е толкова и толкова.
Висшето също е в кюпа.

# 397
  • София

Абсурт не ти се отдава четенето с разбиране. Казах, че който го мързи в Бг, ще го мързи навсякъде. И мен не ме мисли. Аз не съм от тези заминали да преследват американската мечта. Причините ни са други, които няма да споделя с теб. Като сменила няколко чужбини, мога да ти кажа, че Бг е мястото, където сме изкарвали най-много. Така че не ми обяснявай как това пък онова.

О, много добре ми се отдава, но ти просто забравяш какво си писала, а то си седи в постовете ти. Mr. Green
Както и да е, нямам намерение да ти обяснявам "как това пък онова", ама ти да ми го обясняваш за България кое-как е, отвън, е несериозно.

# 398
Не е съвсем така.Без образование никой няма да ти даде шанс. Говоря в общият случай. Когато работиш в голяма компания, поне при нас всяка година имаш нещо като инретвю за работа. Те искат да чуят от теб че ще се развиваш и след това искат и а видят, че си го направил. Ако например си финансист. И работиш в областта, но пък искаш да се издигнеш на по-висока позиция и завършиш някакъв шулунг. То когато кандидатстваш, определено допринася. Дават ти шанс. Друг е момента колко си кадърен и ще се възползваш ли от шанса или ще го пропилееш. Плюс. В Бг за съжаление не е така,но тук младите са на почест. И чукат на вратата. Технолиогиите се менят всичко се променя. Няма как да седиш със знания от преди 20 години и да си конкурентен на някой, на който всичко му прясно и е в крак с джаза. Така както всяко нещо се променя, то трябва и ти да се осведомяваш за новостите и да се опитваш да ги прилагаш. Иначе изпадаш от листата. Нови програми, нови методи, нови идеяи. Нямаш избор.

# 399
Значи, ти говориш за усъвършенстване в сферата, което е малко по-различно. И пак не е диво спешно да е с курсове. Ежегодно излиза специализирана литература с купчини. Ама ако някой е мързелив и чака на семинар, платен от фирмата, за да се запознае с новостите в сферата - ...

# 400
  • София
И какъв шулунг, ако си навътре в материята и си
вече CFA, примерно Joy  Навсякъде квалификациите са едни и същи. Само в САЩ малко мърдат.
Стана ми интересно просто. Ученето на материята и свикването ся ясни, ама цял живот да тичаш след сертификати...

# 401
Значи, ти говориш за усъвършенстване в сферата, което е малко по-различно. И пак не е диво спешно да е с курсове. Ежегодно излиза специализирана литература с купчини. Ама ако някой е мързелив и чака на семинар, платен от фирмата, за да се запознае с новостите в сферата - ...
Така де , учиш и ъбгрейдваш, ама с четох вкъщи не става. Дакато не изпляскаш септификата в биографията си, никой не вярва, че си чел. Това което организират фирмите дори не го броя
Не съм финансист. Далеч съм от тази област. Дадох го за пример

# 402
Пак не е съвсем така. Във всяка област е ясно къде се подготвят кадри, как се подготвят, какви сертификати се искат и къде се получават. Аз лично не съм чула сериозна професия да изисква сертификати, различни от диплома от акредитирано висше/средно учебно заведение. Сертификатите са за хвалба пред хора като баба ти, на които им липсват основни познания. Не си ли извадиш университетската диплома, трудно ще те вземат на добро място.

# 403
Така де , учиш и ъбгрейдваш, ама с четох вкъщи не става. Дакато не изпляскаш септификата в биографията си, никой не вярва, че си чел. Това което организират фирмите дори не го броя
Не съм финансист. Далеч съм от тази област. Дадох го за пример
Става, разбира се. Умните работодатели ги интересува как работиш, следят уменията и прилагането на знания, а не кетапите. Случвало ми се е да кандидаствам на позиция, за която нямам опит. В изпитателния срок се скъсвам да чета - на ангийски, български, дипломни работи, университетски теми и т.н. До няколко месеца, освен затвърдената позиция, са ми предлагали увеличение на заплатата плюс нови възможности за развитие. Така, че това с кетапите е пълен мит. Да не говорим, че голяма част от българските бизнесмени, не са завършили висше или бизнеса им няма общо с това, което са учили...

# 404
  • София
За кетапите - спорите, защото едната не живее в БГ и говори как е в чуждите държави/май Германия беше/, а другите говорят за БГ. В Бг не са толкова нужни "тапии", а какво можеш на практика - на повечето места разбира се не навсякъде. В Германия обаче може да си най-добрият в някоя област, но нямаш ли кетап не можеш да практикуваш, нямаш право и точка. По тази причина на запад е много разпространено да ходиш по курсове и да колекционираш тапии, които често са със срок и следва да се подновяват. В бг са по-скоро за хвлабЪ и украса в СВ-то.

Общи условия

Активация на акаунт