Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 30 дек. 2018, 13:31 ч.

?Въпроси всякакви за СО?2019

 • 36 578
 • 11 044
 •   10
Отговори
# 30
 • Мнения: X
Да, чак страшна не е, но е властна. Иска всичко да се случва както си е наумила. А именно детето да стои там, ние да му ходим на свиждане и да не го взимаме при нас (взехме го за около 17 дни). Тя да го гледа както тя е решила и съответно според нея няма да се разболее никога..И въобще да диктува правилата и ако може детето да обича само нея..не знам, продължавам с търсенето.

# 31
 • Варна
 • Мнения: 18 462
Прибирай си детето, тая не е в ред.

# 32
 • София
 • Мнения: 12 614
Що пък да не е в ред, аз, честно, драма нещо не можах да видя.
Много ли е страшно, че иска да гледа детето по своите разбирания, при условие, че не му вреди?
Ох, няма да ме бъде като свекърва май и мен.

# 33
 • Мнения: 12 689
Помисли си това за почасовото гледане дали няма да ти е по-добре, отколкото месечен ангажимент, стига наистина да няма условие за минимална бройка часове в седмицата/месеца, да е съгласна да гледа болно дете (много не са съгласни) и да можеш да я викаш жената наистина почасово, в който ден ти трябва. Това за 5 часа във всички около 20 работни дни в месеца е 800-1000 лева. Детето едва ли ще боледува през всичките дни и сигурно ще излиза по-евтино, отколкото жена, наета за целодневен ангажимент и на месечна заплата. Такава едва ли ще иска по-малко от минималната заплата, дори и да е пенсионерка.

# 34
 • Мнения: X
Бърди, така написано и на мен не ми се вижда толкова страшна. Но човек пишейки, не може да изложи всички нюанси и подробности. Усещам едно обсебване от нейна страна, компенсация за миналото. Мъжа ми е бил оставен при баба си до 1 клас. Ходили са само на Коледа и лятото, не са го разкарвали напред-назад, не са искали да го взимат когато им скимне, както ние сега. Не са го връщали болен- това й е проблема според мен. Че не може да диктува съвсем правилата и си показа рогата.

кукумицинка, точно такава търся, но ще е трудно да намеря. Оказва се, че почасово е 8-10 лв на час, което е 40-50 лв за 5 часа. За 2 седмици месечно е 500 лв, което ми е много. Ще разпитам за някоя пенсионерка в квартала, която няма нужда от осигуровки и т.н. пък да видим какво ще стане.

Последна редакция: ср, 02 яну 2019, 21:32 от Анонимен

# 35
 • Макондо
 • Мнения: 12 752
И за мен се дразниш излишно на свекърва си. Разбирам те много добре, но предвид, че се наема да ти гледа детето, най-добре е да не се втелясваш за такива неща. Явно си е такава жената, акъл, характер и прочие. Можеше изобщо да не иска да помага, тогава щеше да се оплакваш от това. Най-умното, което може да направиш е да си мълчиш и да си работиш, говорим за година-две, с големи паузи лятото и евентуално с някакво вземане на болнични от теб и мъжът ти. Не е толкова страшно положението, напразно се хабиш и терзаеш.

# 36
 • София
 • Мнения: 12 614
Не, аз дразненето ти го разбирам, при моята свекърва също е имало такива нотки и адски са ме дразнели, разбираемо е. Но ако реално има желание да помага и не вреди с гледането си, бих пускала край ушите. Ако не дудне за това, ще е за друго.
Пак казвам, говоря от дълги години опит с бавачки, трудна работа е.

# 37
 • Мнения: 1 768
Леле, разпознах се Simple Smile И аз правих забележка да не ходи детето само в друга стая, ама нали е щерка, едва ли го е приела като опит да командвам. Simple Smile
Анонимна, така е, преразказът не може да предаде нюансите, които си усетила, но допусни, че може да не ги тълкуваш точно. Примерно, да е настоявала, че детето се е разболяло при вас от притеснение да не я обвините. По-същественото е, че не ви е привикала да си лекувате болното дете, а е поела отговорността тя да го прави. И за хомеопатията може да го е приела като критика, затова се е позовала на лекаря. Изобщо, имам усещането, че и двете сте имали предварителна настройка за драчене и определено ви се е получило. Simple Smile
Ако гледа добре детето, всичко друго е маловажно, няма нужда да си мерите коя е по- по- най-. В затруднение сте, тя с удоволствие ви решава проблема, не си причинявай излишни терзания.

# 38
 • Мнения: X
Бърди, много ми е полезно, че писа. Все пак сигурно ще опитам с детегледачки, без да се карам със свекървата, за да може ако тотално не стане с плана ми, пак да може да го водим при нея от време на време..Дори да не се получи, да знам, че съм пробвала детето да си е при нас. А и все ще порасне, това ме успокоява. Още 2 години и ще си е тука на градина. Мисля, че детето е много привързано към мен..нямам идея дали всички деца са така, но той го преживява това изоставяне там. И съответно ще направя всичко да му го спестя.

# 39
 • Варна
 • Мнения: 18 462
Това, баба да ревнува, че детето тъгува за майка си и е залепено за нея, когато тя е там, не е нормално. Това, да иска да си оставят детето за постоянно, също не е нормално. Аз направо изумявам, че е имало подобна практика и се приема за нещо в реда на нещата. Ние със сестра ми също ваканциите сме гледани от бабите си, но никога преди не съм чувала или познавала някой, оставен за постоянно на баба си до първи клас. Хем едната ми баба беше тук, в нашия град, а другата на 300 км. Водеха ни и ни взимаха, дума не е ставала да останем там, независимо колко удобно би било на някой си.

Аз я разбирам Анонимната, долавям какво я притеснява. Трудно е да се изкаже с думи и когато тя опита да го направи излиза, че се втелява за глупости. Според мен не е така. И пак според мен, има защо вътрешния й глас да бие аларма. Поддържам си мнението, че тая не е наред и действията й не се водят от мисълта за доброто на детето. Лично аз в такава ситуация сигурно няма да й дам да го види без някой от нас двамата наоколо.

И говоря от гледната точка на имала бавачка и плащала една заплата на тази жена за да мога аз да ходя на работа. Трудно се намира, но не е невъзможно. Да, ще дават пари, но на майката ще й е далеч по-спокойно, освен това детето няма толкова да преживява отсъствието й щом знае, че мама ще се върне довечера при него. Изобщо, за мен и самия факт, че детето не се отлепя от майка си щом тя е там, е много показателен, че не се чувства комфортно с бабата. Не бих го подценявала.

# 40
 • Мнения: X
HighSpeed, имам и една колежка оставена до 1 клас при баба си, не е било толкова рядка практика.Тя ми е разказвала,че се е върнала при техните и не го е чувствала като нейн дом, отделно с брат си никога не са се заобичали, майка й не е отишла на нито едно тържество в детската градина, абе просто отврат...И винаги ме е съветвала да не постъпвам така, което аз нямам и намерение. Идеята ми е била да ходи там като е болен, а иначе на ясла. При всяка възможност си е  при нас, а не изоставен все пак..
Така написано от теб ми звучи чак зловещо. Може и аз да преувеличавам..те просто се привързаха към малкото, а и си го обяснявам, че са стари вече.

Последна редакция: чт, 03 яну 2019, 16:08 от Анонимен

# 41
 • Мнения: 29 252
Даже до 2 клас живях при бабите ми, главно едната. Но пък те са чудесни хора. За съжаление нямам никаква връзка с родителите ми, нито емоционална, нито никаква. Познавам и други хора, отраснали така. Ми не е много ок. Гледачка/градина е едно, друг да гледа детето целогодишно постоянно е съвсем друго. За моите деца не съм го правила. Но животът е шарен, каквото се налага, такова.

# 42
 • София
 • Мнения: 12 614
Не знам защо изобщо коментирате отглеждане от баби до първи клас, не мисля, че някой изобщо го мисли.
Аз също схващам какво я мъчи Анонимна, както казах, усещала съм и аз такива стрелички. Просто за мен  не са били и не са причина да не използвам помощта на бабата, след като е желана и го гледа добре.
Малък минус е за целия плюс (за мен де).
Пък за дете под 3 намирам за най-нормалното нещо на света да е лепка с мама. Моите и до повече бяха Grinning

# 43
 • София
 • Мнения: 8 028
Сестра ми беше намерила целодневна гледачка за 600 лв. Значи има.
Тя работи, а детето го гледат двете баби, когато е болно. Не и харесва всичко, което правят, но пък го гледат добре и не може да мрънка много.

Едпо време сме седяли по цяло лято при нашите баби и не сме се чуствали изоставени.

# 44
 • Макондо
 • Мнения: 12 752
Никой не съветва жената да си оставя детето, хайде моля ви се. Говорим бабата да го гледа, докато е болно, както досега. За мен е често срещано явление бабата да си въобразява, че е много важна в живота на внуците и да се меси, още повече, че тук е търсена да помага и това ѝ дава коз.

И двете ми деца са много привързани към мен, съвсем нормално - гледала съм ги сама, докато навършат 2 години (голямото 3).

Ако Анонимната смята, че детето се чувства много зле от раздялата, да мисли по-сериозно за детегледачка. Но, ако проблема е че бабата я дразни - не го смятам за правилно. Бабата, колкото и да се натиска, не е майката и никога няма да стане.

Общи условия

Активация на акаунт