?Въпроси всякакви за СО?2019

• 111 527
  • 12 732
  •   1
Отговори
# 12 240
Повечето хора не заминават с 0 евро в джоба даже на гурбет, какво остава за трайно излизане от България. Продава се имущество, взима се заем, кой каквато опция има. Три месеца бачкане би трябвало да им е дало вече някаква финансова стабилност и ако се договорят за някакъв реалистичен срок, в който да живеят, да участват в домакинството и да продължат да спестяват, изнасянето не би трябвало да е чак такъв невъзможен сценарий.
Но анонимната не трябва да чака сами да се сетят.

# 12 241
  • Варна
Тая лентяйка и аз бих я изхвърлила на мига. Айде, мъжа работи поне. Друг е въпросът, че явно няма финансова култура. Ама въпросната си зарязала малкото дете за да отиде да се протяга на диваните и да чака да й слугуват. Аз дете (малко или не) бих оставила тук за да хукна в чужбините само при положение, че съм много на зор и ще гледам да хвана каква да е работа за да започна да печеля веднага.

От опит с познати и роднини, които емигрираха - никой не тръгна неподготвен финансово. Кои продадоха жилище, кои коли или други имоти, но всички, включително собствената ми сестра, тръгнаха с някаква подготвена сума, за наеми (както каза Чек, поне няколко) и за текущи разходи, докато се осеферят и започнат да печелят. Тия тука намерили, че премерили. Държанието им е нагло. Отишли напълно наготово, хайде единия се е хванал да бачка, но жената е в тежест на всички. Да си хваща пътя, а братът, докато намери квартира би трябвало да започне да се включва в разходите на настоящия дом, който обитава.

# 12 242
Напротив, може, Чек. С такава заплата и без да плащат абсолютно нищо, дори и храна, точно за три месеца трябваше да имат за квартира. Ние дойдохме също при роднини, но в много по лоши обстоятелства, живяхме 20 души в една голяма къща. Плащахме 250 евро за една малка стая плюс храна и режийни. Точно за три месеца си спестихме за квартира и се изнесохме. Но пък работехме и двамата и не харчихме пари за глупости. Като се стегне човек, става, но с мързел не.

# 12 243
  • Mediterraneo
Осигурени позиции, вика Сирената. То всички работят само в офис, няма бачкатори, няма обслужващ персонал, всички са само с по 2-3 висши и знаят минимум 5 езика! Да, ама в друга реалност. В моята реалност има сервитьори, камериерки, общи работници, берачи на ягоди и всякакъв друг нискоквалифициран труд.

Ние живяхме в дома на сестра ми точно 3 месеца, докато се установим. ММ започна работа буквално от първия ден, за три месеца спестихме пари за необходимата предплата, извадихме си всички необходими документи през това време, наехме апартамент и се изнесохме.
През тези три месеца изцяло аз готвех и чистех къщата. 4 възрастни и 3 деца; пазаруване, пране, чистене и готвене- всичко вършех аз. Наем не сме плащали, но давахме половината режийни( ток, вода и интернет), без да са ми го искали. не бих стигнала до там да ми се натяква за подобни неща!

Наритвай ги без никакви скрупули. Кажете им, че имат 1 месец да си намерят нещо под наем и да се изнесат. Аз бих била много крайна! Бях и в твоята позиция, с наш приятел. Издържах цели 10 месеца! Човекът не се мръдваше да чисти, но поне даваше някакви пари за ток, понякога плащаше половин наем, пазаруваше за ядене  понякога.

# 12 244
  • София
Интересно за тези 3 месеца не си ли говорите с тези хора? Вечер не сядате ли на една маса? При 2 неходещи на работа жени е редно и двете да се вкл. в домашните задължения? Анонимна ти опита ли се за тези 3м. да я вкл. по някакъв начин? Като гледам си малко разочарована от факта, че си очаквала безплатна помощница /в замяна на нищоправенето й/ ама не ти се е получило.  Изяли били на детето храната Joy или иначе казано изяли един път плодовете и то горкото умряло от глад и изпаднало във витаминозен недостиг Satisfied Не ги оправдавам, ама хиперболата ти е смехотворна. След като братът взима заплата, нищо ли не купува за храна и сметки у вас? Ако е така, основната вина е на мъжа ти - те са братя и е тяхна работа да се разберат помежду си. Явно така са се разбрали. Тук проблемът ти е с мъжа ти - не сте на едно мнение. Зълвата била мързелива - ок таква е, но и ти не си цвете след като 3м. правиш мили очички и въртиш лицемерие, а отвътре те изяжда гняв и ненавист към тези хора. За 3м. не можа да намекнеш или дори заобиколно да обясниш, че всеки в този дом има отговрности и да всключиш снаха си (така ли се пада?) в домакинските задължения, да обясниш на "гостите", че могат да купят еди си какво, понеже е свършило и т.н. Да не говорим, че е трябвало директно да го кажеш. Ама не - ти 3м. се усмихваш и накрая вдигаш скандал за непочистена тоалетна??? Тук не оправдавам снахата, някой да не го рабере грешно, да, сама е трябвало да се сети. От целия ти пост блика една завист, че навремето ти си била в лоши условия, а снахичката хем не си дава зор да бачка, хем и чистят и й плащат сметки и храха и хем сте малко хора в 1 къща/ап.

# 12 245
Ако мързеланата се прибере в България никак не е сигурно, че братът ще бъде "пратен" на квартира. Анонимна, много е вероятно всъщност тогава да ти почнат проблемите.

# 12 246
... От целия ти пост блика една завист, че навремето ти си била в лоши условия, а снахичката хем не си дава зор да бачка, хем и чистят и й плащат сметки и храха и хем сте малко хора в 1 къща/ап.
Чак пък завист Simple Smile
Ами неприятно й е на жената. Отначало е приемала за нормално да им помогне и се погрижи за тях, докато се огледат и ориентират, после е започнала да се усеща, че доста нахалничко ги използват, накрая вече й е писнало, най-вече от мързеливата етърва (жените на двама братя са етърви една на друга, не зълви или снахи Simple Smile) Мълчи, защото не иска да стават скандали и да се смразяват. Само дето мълчанието е погрешна практика, нахалният просто става по-нахален. И скарване и цупене така или иначе ще има още при първата забележка, както е и станало.
Сядате четиримата и обговаряте всичко. Обяснявате, че "гостуването" е било дотук. Достатъчво задължения си имаш покрай детето и собствения мъж, за да ги отглеждаш и тях до безкрай. Оттук нататък се минава в режим на  временно съквартирантство - дели се бюджет и домакинство. Уговаряте и срок за изнасяне. Дали след месец, два, или дори още три, но твърда дата! Без значение дали за двамата или само брата! Да не стане така, че да ти се друсне за отглеждане години занапред! Ако не им харесва - заминават си.
Афродита, няма значение дали един път или два са изяли плодовете, млякото, кремчето и каквото и да е на детето, все е кофти и нахално. Освен това не знаем къде живеят, може да няма магазин до тях, където да отскочат във всеки един момент, за да докупят изяденото. Или отворени магазини в събота и неделя, както е в Германия, доколкото знам.
Въобще, етървата нищо чудно така да си е живяла и при свекървата - лежачката, нахалничко, наготовичко... И после, свекървата лоша Wink

Последна редакция: чт, 12 дек 2019, 15:27 от птица

# 12 247
  • София
Анонимна, аз бих направила една груба сметка колко отива за храна и бих им казала кротко, че не можем да се справим сами, затова да започнат и те да дават.
И все едно, че не се е нацупила мързеланата, пак пред всички бих й казала, че сама с малкото дете, не мога да поддържам жилището чисто, затова една седмица ще чисти тя, една- аз.
Ако се опитат да правят фасони и да те обвиняват, че не ги искаш, спокойно обясни, че не е така, но вече не са гости, а сте съквартиранти и трябва всеки да си поеме грижите.
Ще има бърз резултат.

# 12 248
  • София
Птица съгласна съм, че братът и етървата (мерси за корекцията, така и не ги оправям тея роднински връзки) са недосетливи или така им е удобно, а етървата е и мързелива. Но с такива "гости" се говори открито в началото - след първите 1-2 седмици, а не на 3я месец със скандал. И за храната - не е редно да изяждат всичко и да оставят празно след себе си, ама и заради едни плодове да каже, че й били изяли на детето храната е пресилено, което ме навежда на мисълта, че и за друго пресилва нещата. Така и не ми стана ясно тези гости не плащат ли за храна и сметки? Май плащат, ама няма да е толкова сърцераздирателна и драматчна историята. Кой взимащ заплата би стоял 3м. на чужда издръжка? Колкото детето е стояло гладно, че му изяли банана.

# 12 249
... Кой взимащ заплата би стоял 3м. на чужда издръжка?
Има, има Simple Smile
Че говоренето е важно, спор няма Hands Plus1 Лошото е, че масово българите не сме научени да говорим. От неудобство, от криво разбрано приличие. Чакаме другият да се сети. Ама той я се сети, я не. Я в непълен обем на това, което искаме Wink
Ето, на мен ми направи впечатление как етървата попитала дали има място и за нея и те казали - ами идвай!? Хлебосолни и гостолюбиви Wink И после - олеле Joy А е трябвало още тогава да уточнят - идвате, но при тези и тези условия. Намирате бързо работа, делим сметките, храната, чистенето, готвенето и пазаруването. Щом си намерите работа, спестявате за наем и търсите квартира. При нас - месец, два, три... (колкото им се откъсне от сърцето Simple Smile) не повече!

# 12 250
Ох, Птица, благодяря ти, че го формулира така добре, много ясно си ме разбрала, точно така се получи. Отначало си казах нека да свикнат и ще се включат, да мине малко време за да не се чувстват като гости. Ех, то вече три месеца минаха, аз се осъзнах и започна да ми тежи.
Разбира се, че през това време съм намеквала за някои неща, по най мекия начин, например - готви нещо на печката (най - често пържено) и не чисти след себе си. Един път и казах - ето с този препарат може да почистиш печката, много добре чисти мазнините. Казва добре и чисти, но само този един път. Ако не и се каже, не чисти. Трябва да си малоумен или крайно нагъл за да се държиш по този начин. Храна купуват понякога, но само за себе си, носят я в стаята си и това са все някакви глезотийки като сладко и чипсове, семки, защото ние не купуваме такива. Основната храна като месо, хляб, плодове зеленчуци, зърнени и всичко останало само ние купуваме.
Афродита, разбира се, че не е останало гладно детето ми, но например предния ден съм купила кило банани и на сутринта гледам няма. Магазини наблизо няма и хич не ми е лесно да излизам с детето заради един банан, разбираш ли?
 И не съм вдигнала скадал, ти преувеличаваш, просто с най - нормален тон казах, да чисти тоалетната след себе си. Това е. Прави сте, че съм закъсняла с директното казване.

Ева, какви проблеми имаш предвид?

# 12 251
Ако са двамата, на мъжа ти все някога също ще му писне и ще иска да се махнат. Обаче ако остане само брат му, еле пък ако е по-малкия от двамата, може мъжът ти да не намери за нужно да го подсети да си търси квартира. И тогава ти може да станеш злата вещица, която иска да изпъди малкото братче на улицата, сам-самичко в тази пуста, негостоприемна чужбина. Свекърва ти може да те обяви за чудовище и да налива масло в огъня. Мъжът ти може да те обвини, че разваляш отношенията му с брат му. Ние не познаваме хората и дано описаният черен сценарий не се сбъдне, но все пак помисли.

# 12 252
Права е Ева, ако остане само братът, наемането на самостоятелна квартира ще стане още по-трудно. Щото нали "Кво пък толкова, един брат има, колко му е да му помогне..." Wink
Трябвало е да не се съгласяват с приемането и на двамата. Ако беше още от началото сам, братът щеше по-бързо да се организира, за да си прибере семейството при себе си. Сега намърдали се вече, трудно ще ги поместят. Сигурно си имат самостоятелна стая и искрено вярват, че с нищо не пречат на домакините. Място има, пари има, брат му е... Ще има да си ги отглеждат, докато не се скарат.
Но станалото, станало! Дано успеят да се разберат без сръдни и обиди!
Напомни ми за историята на Креми от свекървенската тема. Там тя така беше прибрала сина и гаджето, уж да помогне, уж за малко, уж щото има място, и бяха стигнали до същите проблеми - мързел, готованщина, дразнене, кавги и фасони. Като ги отдели, оправиха отношенията Simple Smile

# 12 253
  • София
И Креми се успокои, и до сватба или поне предложение го докараха.

# 12 254
Според мен трябва да си или да си голям тъпак, или голям използвач, за да не се сетиш, че едно жилище се чисти, за да е чисто и че, за да се материализира манджа на масата, трябва да се пазарува и готви. 2 500 бруто в продължение на три месеца са напълно достатъчно, за да се съберат достатъчно пари за депозит и първи наем. И като не стигнат за друго, то спиш на надуваем дюшек, дрехите ти стоят в кашон, който ползваш за маса, а не досаждаш на други хора, че и фасони да продаваш.

Общи условия

Активация на акаунт