Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 23

• 23 587
  • 750
  •   1
Отговори
# 615
Да, аз първия път пих 3по2 после рязко намалих и пак запушване. Пий го пак, като отмине запушването започни много бавно да намаляваш на 3по1 няколко дни, после 2по1 няколко дни иначе по едно на ден си пих доста време после

# 616
Пак съм аз тъкмо имах няколко дни подобрение и сега пак болка в гърдата и температура. Пих аугментин. Пооправих се и днес пак. Слагам бебето на гърда по 10 Мин всяка след това цедя с помпа и на ръка и пак..  какво не правя както трябва  още малко и ще се откажа..
Хора много съм уплашена от 2 дни съм с температура над 38 имам бучка на гърдата опитах какво ли не топли студени компреси, зеле, различни позиции лецитин пия , а от днес к аугментин...мажа и рефригранс. Минах преглед при гинеколог взе ми проба за бактерия мисля. Консултирах се и с консултант няма подобрение. Кажете ми до колко време би се разнесло и какво да правя друго не искам да ме цепят
А имаш ли причина да даваш на бебето само по 10 минути на гърда? Не суче ли колкото и когато поиска?

# 617
Пак съм аз тъкмо имах няколко дни подобрение и сега пак болка в гърдата и температура. Пих аугментин. Пооправих се и днес пак. Слагам бебето на гърда по 10 Мин всяка след това цедя с помпа и на ръка и пак..  какво не правя както трябва  още малко и ще се откажа...

Разбираема е напълно тревогата ти, но да се откажеш винаги можеш. Сега трябва да събереш всичкия си останал инат и мотивация и да опиташ още веднъж. Давай на бебето да суче приоритетно от засегнатата гърда, ако трябва недей да сменяш на 10мин, остави го хубаво да изсмуче, а след това изцеди другата. Сигурно си проверявала за блистер, но все пак да кажа. Мен дълго време ме беше страх да го “обработя” с игла и затова нон стоп правех запушвания. Веднъж като го отлепих и край, преродих се. Също много ми помагаха компресите с топла(доооста топла) вода в памперс. Държах ги и по време на кърмене.

# 618
Давам по 10 мин от двете гърди защото педиатърката каза че 15 мин на едната му стигат, но от запушената явно му е малко е не го засичам точно но като видя, че не се наяжда сменям гърдата. Нямам блистер но имах разраняване.ще продължавам с лецитина колко време може да се пие.  И аз  не искам да спирам но от самото начало съм се с  проблеми. Незнам дали е от значение но имам и добавъчна жлеза под мишницата.

# 619
  • София
Момичета, искам да ви поканя да разгледате(и ако искате да харесате страниците) да проекта, които по случайност се появиха в един и същи ден.  
Първо- проект "Български мадони. Кърмене и родителство през поколенията" част 2 . Проектът е иницииран от Мария Кънева- лидер-консултант на Ла Лече Лига в гр. Плевен. Повече информация за организаторите, идеята и участниците, може да видите тук, в албума със снимките. Кюстюмите са автентични носии, невероятно красиви. Линкът е дълъг, слагам го в спойлер  
Вторият е "На светло" част 2.  Инициатива на няколко фотографа и кърмещи майки. За да се покаже, че кърмещите няма нужда да се крият вкъщи, за да хранят децата си. И това е нещо нормално, в някои моменти красиво, весело, а пък в други-не чак толкова https://www.facebook.com/nasvetlo/ .
Когато майките кърмят бебетата/децата си на публично място, обикновено не се вижда нищо и никой не разбира(освен ако не се е наврял твърде близо, както се казва Laughing ) . На снимките, моделите са застанали в пози, в които се вижда по-явно, за да се схване за какво става въпрос и да се приеме посланието ЗА нормализирането на кърменето. В ежедневието не си кърмим така Smile Поне не толкова нагласени и красиви

Надявам се да ви харесат и ако някоя срамежлива майка чете-да и вдъхнат кураж, че не е нужно да се крие, когато храни бебето си по естествения за него начин.

# 620
  • Варна
Moonlight92, остави го повече на засегнатата гърда. Едно от запушванията при мен точно така се оправи. Дадох само тази гърда и после оставих бебето да дреме там...сигурно откара 2 часа. Дреме и суче и ме отпуши.

# 621
Давам по 10 мин от двете гърди защото педиатърката каза че 15 мин на едната му стигат, но от запушената явно му е малко е не го засичам точно но като видя, че не се наяжда сменям гърдата. Нямам блистер но имах разраняване.ще продължавам с лецитина колко време може да се пие.  И аз  не искам да спирам но от самото начало съм се с  проблеми. Незнам дали е от значение но имам и добавъчна жлеза под мишницата.
Аз също бях със запушване преди няколко дни. Съветът на педиатъра за 15те минути ми беше даден и на мен и е най - погрешния след хранене на 3 часа.
Никой не може да знае и да очаква, за колко време и колко точно ще му е нужно на твоето бебе да се нахрани, напие, успокои и пр. Ти също не ядеш за точно определено време всеки път. Оставяй си бебчето да суче, когато и колкото иска и всичко ще бъде наред. Аз разбирам, че е приключила с гърдата, когато захапе и веднага пусне няколко поредни пъти, след като е сукала известно време. Чак тогава сменям. Щом спира, но след малко продължава да си суче по - дълго значи още не е приключила.
Аз също давах първо засегнатата гърда, много, много горещ душ и масаж през цялото време, докато суче най - вече. Отпуши ме същата нощ.
Стискам палци бързо да минава и не се предавай, защото е прекрасно и се случва само веднъж ❤️

Последна редакция: пн, 11 ное 2019, 18:17 от Geri69900

# 622
Moonlight92, остави бебето да суче колкото и когато поиска. Честа причина за мастити и запушване са незаздравяващи ранички. Мажи обилно  с лансинох и носи по-широка блуза без сутиен, за да може да заздравее добре раничката. В момента тя е вход за инфекции. Когато бебето суче според нуждите си, то само регулира кърмата и няма да има прекомерно производство, което също води до запушвания. На мен ми се налагаше да изцеждам известно време и след като спрях, макар че уж беше постепенно, започнах да правя много запушвания, отне известно време докато се регулира кърмата и спряха. Така че цеди само проблемната гърда, ако бебето я отказва. Ако ограничаваш бебето във времетраенето на сученето и кога да бъде това, в един момент, когато увеличи нуждите си, кърмата няма да му стига, защото не си е заявило само количеството - което става с по-дълго и/или по-често с учене. Третирай и това запушване, както досега, ще мине .Кърменето е много лесно, не се отказвай, просто ви трябва време за напасване. Предлагай, когато мрънка, недей да следиш часовници, гледай да засуква правилно и до една-две седмици нещата ще тръгнат леко. Успех!

# 623
И пак в първи пост го пише що е то хранене на поискване и пак се прави. Няколко пъти ориентирах да се прочете. 10 минути да яде педиатърката. Всеки път на хранене. Дали ще й се получи? Или бебета са машини и толкоз им се полага. Да помислим рационално. Бебето как да даде сигнал на тялото ти от колко мляко има нужда, ако го засичаш с хронометър. С всеки месец нуждата му от кърмя расте, а времето от 10 минути не, нали? Значи педиатърката с този "съвет" те води бавно и сигурно към "нямаш кърма, давай АМ".
Не се саботирайте, момичета!
Педиатрите не са специалисти по кърмене! Консултантите по кърмене са!

Под добавъчна жлеза - аксесорна мамиларна ли имаш предвид? Ако е това - не се тревожи, не е причина да се притесняваш.

# 624
Дези, чудесно е, че споделяте тези инициативи и аз гледах снимките днес и ми харесаха. Чудя се как за 100-тина години жените са забравили как се кърми...но в днешно време май се поприпомня.
Инициаторката на "Българските мадони", Мария Кънева, е причината да имам увереност да кърмя. Не я познавам лично, но като бях бременна с голямото ми дете бях на лекция за бременни, която тя водеше и за има-няма 30 мин в мен не остана и най-малкото съмнение, че няма да се справя (а преди това мислех, че няма да кърмя, защото майка ми не е успяла). Та исках да кажа, че е страхотна и този проект също го показва.

# 625
  • Пловдив
Moonlight, пак много ти е казала педиатърката, на мен ми каза "4 минути стигат". 😂 И моят съвет е да се водиш по детето и да го оставиш да се наяде, ще е и много по-спокойно така. Някой път и час може да види на гърда, няма лошо. Ако искаш да кърмиш дълго, това е начинът - на поискване.

Дези, проектът е уникален! Направо ми се прииска и аз да се снимам като видях снимките. 😀 Наскоро имаше голяма статия за кърменето в списание Осем, трябва да намеря броя някъде вкъщи. Имаше снимки на жени от различни националности и раси как си кърмят бебетата и също бяха толкова експресивни.

# 626
Здравейте. На 5 месеца изцяло на кърма, 3ти ден не ака. Зная, че е нормално при кърма, но той е неспокоен и доста пръцка( пръцкането е леко миризливо). Колко време да го чакам преди да предприема нещо и какво да предприема?

# 627
На 5 месеца може да захраните с круши и ще решите проблема. Не е нужно да захранвате с други неща скоро, но редовното даване на круши може да помогне.

# 628
Благодаря Ваня. За първи път се случва, днес ще му слагат ваксина и казаха да не захранвам няколко дни. Да го чакам ли още преди да предприема нещо?

# 629
В същата ситуация ми бяха изписали детска клизмичка melilax. Аз изчаках още един ден и той сам свърши работата. Но си я пазя за всеки случай (неотворена е, пише, че е безвредна, а и за бебче се слага половин доза). Щом ще слагат ваксина питай и лекаря

Общи условия

Активация на акаунт