Хайде на театър - 6

• 63 785
  • 730
  •   2
Отговори
# 465
Точно Владо Пенев беше писал изказване във ФБ за това, че не се става винаги. Само при нещо наистина уникално и разтърсващо. А такива постановки е нормално да са рядкост.
И аз мисля като него.
Но не сме узрели още за театрален етикет в БГ, трябва време. Сега всеки става, защото и другите стават. Няма значение колко ти е харесало и дали въобще. Просто за да не те гледат лошо. Дори и аз го правя, а и като станат всички около мен, вече нищо не виждам, т.е. нямам избор.
А има постановки, които просто ми бяха скучни и въобще не ми беше до ставане. Например “Съдебна грешка” в 199.
Zlati, изпревари ме, мислим еднакво.

# 466
  • софия
Ставането на крака е в контекста на това, че се прави още преди да е приключила постановката. С това съм напълно съгласна.
Мен ме подлудяват и хората, които идват точно/10 мин. след обявения час за начало и започват да се чудят къде точно са им местата. Не знам кой им купува билетите? Ако зависи от мен бих затваряла вратите в обявения час. Зная, че понякога по независещи от нас причини се случва да се закъснее, но голяма част от точещите се не са с този проблем.
А, че няма култура, няма. На симфонични концерти съм се нагледала как се ръкопляска по средата на произведение само, защото мелодията или изпълнението в този момент са се харесали. Все едно си на рок концерт.

# 467
Вчера бях на "Аз досадникът" в Сълза и Смях.
Много не мога да кажа за представлението, защото не успях да гледам, какво остава да вникна в него и не само аз, а и всички около мен. Зад мен имаше млада жена, която се смееше изключително силно и на всяко изречение на актьорите, повтаряше последната дума, подаваше реплики на висок глас, изобщо  тотално неприятно беше. По едно време мислихме да станем и да си тръгнем, защото изобщо не можехме да гледаме.
Не знам какво се прави в такива случаи. Мислих си да ѝ направя забежка, но после си казвах, че едва ли ще се промени нещо, мислих да кажа на момичетата от театъра, но в крайна сметка просто изчаках да свърши представлението.
Тръгнах си много натоварена и с неприятно чувство.

# 468
Скоро пътувахме в чужбина и така се случи, че Вергов беше в самолета и на отиване, и на връщане. На връщане кацането беше меко казано неприятно. Обичайно, всички наоколо започнаха да ръкопляскат. Докато не се чу познатия глас: "Хайде сега ако може и прави да ръкопляскате!". Simple Smile Забавно беше. Иначе предимно българи ръкопляскат. Но сме били в самолет с 99% италианци и пак имаше ръкопляскания.
До сега не съм била на представление, което да е започнало по-късно от обявения час. Вратите се затварят точно навреме и после разпоредителите осветяват с фенерче за закъснелите. Обичайно пристигаме 5 минути преди началото, което смятам за нормалното.   Всеки дошъл преди затварянето на вратите е дошъл навреме.

Последна редакция: ср, 18 дек 2019, 13:13 от Fancy

# 469
Абсолютно! Ама нали, щом на Запад правят така...
Аз ставам винаги, дори да не ми е харесала постановката.
Владо Пенев е „западнярското снобче”:dizzy_face:
Вергов и Карамазов също са го казвали това за неставането.

# 470
  • София
Има и още един тънък момент със ставането на крака и ръкопляскането след края на постановката ... Обикновено не се прави веднага, първо се ръкопляска седнал, а се става чак при второто излизане на актьорите на БИС на сцената. RelievedRelieved

# 471
  • София
Това със ставането е малко като ръкопляскането в самолета, не съм била на театър в чужбина, но масово по самолетите само българи ръкопляскат. Аз честно казано спрях, след като гледах някакво интервю на пилот, който каза, че това за тях е унизително и че по принцип някой като си свърши работата не му пляскат. За театъра в повечето случаи и аз ставам, но някои представления, които съм гледала бяха толкова неприятни за мен ( меко казано), че само се чудих как да изляза първа, камо ли да ръкопляскам.

# 472
Още малко за театралния етикет, който в БГ още не владеем:
https://momichetata.com/vylneniq/kheytminutka-prestanete-da-stav … te-pravi-v-teatra

И Владо Пенев, разбира се:
https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5903900

Последна редакция: ср, 18 дек 2019, 10:41 от Анонимен

# 473
За мен подобни изказвания от актьори са неуважителни спрямо публиката. А Вергов е бил направо арогантен. Последните десетина постановки аз чакам актьорите, не те мен. Главоломно се закъснява. А Народният театър ми дължи 40 лв, щото ми ги дръпна без да ми дадат билети за постановка през ОКТОМВРИ. След много обаждания накрая се ядосах и им казах, че съм втора година майчинство и тези 40 лв ако не значат нищо за тях, за мен значат. Затвориха ми. Пуснах жалба в КЗП. Още си чакам парите. Бясна съм на претенциите на някои хора...

# 474
Ами има си театрален етикет, вие си ставайте, но актьорите имат право да ви кажат, че не се прави така.Ако искате и салто правете на края на представлението.А Вергов се е изказал точно на място😸

# 475
  • софия
След като прочетох интервюто, нищо неуважително не видях. Дано повече хора обърнат внимание.
Ставам, защото всички стават и ми е неудобно да седя. Има постановки, които са ме възторгвали, но далеч не всички.

Ръкопляскането в самолет никога не съм го разбирала. Пилотът и екипажът са на представление и сме ги одобрили, що ли?

# 476
Amphibia, стана ми интересно, може ли повече подробности за историята с билетите. Hе се ли свързахте веднага с тях?
Има нещо сбъркано в сайта на Hародиня театър. Kупувам билети само онлайн и всеки път след плащането не ме връща обратно в сайта за потвърждение, нито изпращат такова по имейл. Hо винаги, впоследствие, ги  откривам в профила си (не в количката, а профил - вашите билети)

# 477
Ами има си театрален етикет, вие си ставайте, но актьорите имат право да ви кажат, че не се прави така.Ако искате и салто правете на края на представлението.А Вергов се е изказал точно на място😸
Не актьорите,  някои само от възвишените такива на Народния в София. Случаеност? Едва ли.

Злати, разбира се, че се свързах още на следващия ден като видях, че нямам билети нито на мейла, нито на сайта. И така започнах да си се свързвам с тях ежедневно докато не ми затвориха и аз откачих. Тогава пуснах и жалбата. Имали проблеми със сайта беше обяснението и ми предложиха вариант да ида да си ги взема на място. Тогава казах, че съм с бебе и неслучайно съм ги поръчала и платила онлайн. Бих искала или да ми ги изпратят в електронен вариант или да ми върнат парите. И така си остана.

Последна редакция: ср, 18 дек 2019, 12:12 от Amphibia

# 478
  • София
Единственото арогантно поведение, което съм видяла от актьор от всички софийски театри е това на Геро.

# 479
  • София
Ставам на крака, когато постановката силно ми е повлияла. И, не, не ме притеснява някой да ме поглежда неодобрително.
Подобни изказвания на актьори, смятам за меко казано дразнещи. Някак ми звучи като: "ех, вие, простаци... ако, знаехте как се прави на запад... ехеее". На единя му било кратко аплодирането, за другия било обидно ставането на крака... Ми, да се разберат там гилдията и да вземат да излязат с общо становище по темата (не за друго, ама на повечето актьори, видимо това им е приятно и затрогващо)
По въпроса за облеклото - на фона на бързо набиращи популярност, най-вече поради просташки хумор, постановки,  е нормално интелектуалното ниво на  на "драгия зрител" драстично да падне, та не бих се изненадала, ако скоро анцуга стане предпочитано облекло за (някои) постановки.

И забележки правя, и още как... как ли пък някой, ще ми развали удоволствието, щото не се нахрупал в къщи.

Общи условия

Активация на акаунт