Любители на Котки - Тема 138

• 33 817
  • 748
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Ми моите уж не кихат по принцип. И уж са ваксинирани, ама преди година и половина. И аз уж не съм срещала болни котки.

Ама не мога да не им се притеснявам.

# 346
  • София
Честита годишнина на Изи на патерица! Дълги години да се радвате едни на други!   Hug

bubalesa, бързо възстановяване на Сусам! Щом яде, на оправяне е!  Hug

Vortep, не знам как съм пропуснала поста ти , давай му кашеста храна. Витамини също може да даваш. Тук вече съм с 2 ръце за пре и пробиотици.
Коремните операции са най-тежкия вид операция, сега ти е важно да има перисталтика, смисъл да се изхожда, да пие достатъчно вода и да пиша. Не му позволявай много да мърда; това скокове, игри въобще да не прави.
И на вас стискаме палци и лапички за скорошно и безпроблемно възстановяване. Hug
Vortep си е пуснал/а отделна тема, но модераторите са я слели с нашата и първият пост е отишъл някъде сред прочетените (подреждат се според часа на публикуване). Wink И аз го забелязах доста късно.

Vortep, наскоро оперираха Рижко. В клиниката напълно отказа да яде. Изписаха го много скоро след операцията, защото вкъщи имало по-голям шанс да прояде. Всъщност имаше и друга причина - твърде скъп престой за улично коте.  Wink Много се чудех защо го изписаха в това безпомощно състояние. Не вярвах, че ще се възстанови. Дъщеря ми целодневно го хранеше със спринцовка с разреден пастет. Мисля, че около 7-10 дни продължи това хранене преди да започне сам да яде. Но пък сега по нищо не личи, че само преди няколко месеца беше "пътник".

Купи си от чаршафите "памперс". В началото Рижко не можеше да става за тоалетна.  Освен това фунията е с много остри ръбове. Купи си лейкопласт на макара, за да ги облепиш. Иначе може да се нарани.

# 347
  • на брега на морето
Бубалеса, сложи нещо мекичко в легенчето, да покрие само дъното. В ДМ продават два вида супи за котки.

# 348
Здравейте, днес взех моя котарак от клиниката след операция за вадене на външно тяло. Някой може ли да ми каже дали е нормално:
ОТ както съм го взем в 10:30 не е пипнал храна или вода, и на два пъти се изпусна с разтройство и наака килима и по-късно мен докато ми беше в скута.

След втория път когато се наака върху мен докато се почиствах той отиде до тоалетната и се изака там, макар и да не е уцелил кутията като хората я беше осрал отстрани.

Четох в интернет, че при доста котки първите дни след като се приберат от клиниката не ядат, но пак се чудя дали е нормално и това с наакването и разтройството. Ветеринарката каза, че разтройството е нормално когато го взех но не знам за испускането (наакването)?

За сега не го насилвам с храната му давам вода със спринцовка. Дърпа се но я изпива като му я изстискам в устата малко по малко.

Някакви съвети? Как да го накарам да яде? Той и преди операцията си беше странен и плашлив, пък след три дни в клиника и операция би трябва да е нормално да е стресиран, нали?

Моля, успокойте ме, че много ме е страх!  

Скрит текст:
Честита годишнина на Изи на патерица! Дълги години да се радвате едни на други!   Hug

bubalesa, бързо възстановяване на Сусам! Щом яде, на оправяне е!  Hug

Vortep, не знам как съм пропуснала поста ти , давай му кашеста храна. Витамини също може да даваш. Тук вече съм с 2 ръце за пре и пробиотици.
Коремните операции са най-тежкия вид операция, сега ти е важно да има перисталтика, смисъл да се изхожда, да пие достатъчно вода и да пиша. Не му позволявай много да мърда; това скокове, игри въобще да не прави.
И на вас стискаме палци и лапички за скорошно и безпроблемно възстановяване. Hug
Vortep си е пуснал/а отделна тема, но модераторите са я слели с нашата и първият пост е отишъл някъде сред прочетените (подреждат се според часа на публикуване). Wink И аз го забелязах доста късно.

Vortep, наскоро оперираха Рижко. В клиниката напълно отказа да яде. Изписаха го много скоро след операцията, защото вкъщи имало по-голям шанс да прояде. Всъщност имаше и друга причина - твърде скъп престой за улично коте.  Wink Много се чудех защо го изписаха в това безпомощно състояние. Не вярвах, че ще се възстанови. Дъщеря ми целодневно го хранеше със спринцовка с разреден пастет. Мисля, че около 7-10 дни продължи това хранене преди да започне сам да яде. Но пък сега по нищо не личи, че само преди няколко месеца беше "пътник".

Купи си от чаршафите "памперс". В началото Рижко не можеше да става за тоалетна.  Освен това фунията е с много остри ръбове. Купи си лейкопласт на макара, за да ги облепиш. Иначе може да се нарани.

Здравей,

За моя платих за два дни в клиниката след операцията. Там разбира се отказа да яде и го хранеха със спинцовка насила. Днес си го взех и не е ял или пил. Моя два пъти се наака с разтройство, това нормално ли е?

За сега не го тормозя с храна но му давам вода със спринцовка.

Той няма фуния. Още на втория ден му я махнаха понеже полудяваше с нея и се нараняваше. Сега е без нея и не си ближе конците (слава богу).

Описал съм по-подробно в горния си пост. Всички съвети са добре дошли!

Последна редакция: вт, 22 окт 2019, 15:27 от AnMary

# 349
  • София
Здравейте! Имаме си две мъжки котенца на 2 месеца. На каква възраст е подходящо да ги кастрираме? Ще се борят ли за надмощие след кастрацията? В смисъл такъв нали са териториални животни и ме е страх единия да не прокуди другия. На двора ще ги гледаме, живеем в къща.
Не чакайте много, към 6  месеца ги кастрирайте. Ще започнат да се бият, като почнат да отделят хормони, и ще са така, докато се изчистят хормоните след кастрирането. По-добре да не се чака момента, когато започнат да се бият. Имам опит с Васко и едно друго коте, с което бяха горе-долу на една възраст. Три месеца след кастрацията,  не можех да ги събера в една стая в апартамента - хвърчеше перушина на топки.

Все пак, разбрах от какво са нервните движения на Васко, като че ли нещо го боли, извръща се, опитва се да стигне някъде отзад, където не би трябвало да има чувствителност. Гледаха го на ехограф, направихме ренген, нищо няма. Най-накрая разчетох котешкия "body language" -  той просто се дразни, че не може да се оближе. Той ми е голям чистник. За съжаление, сега не може да си поддържа хигиената на дупето и част от краката. Бърша го с мокри кърпички за котки, без аромат, тъй като не обича водата. Но понякога котешките акита са толкова миризливи, че трудно се махат с кърпички.
Glikoza, мокри кърпичките с кислородна водичка, 3 %, ще го изчистят идеално и няма да има миризма.

# 350
Здравейте,ако помните се грижехме за едни котета на работа,докато не почнаха да ги ловят и разселват.Ние успяхме да спасим 4 ,но остана една котка, майка кърмачка,защото котетата и бяха малки и тя не ги беше показала.С много молби се споразумяхме,че в момента, в който ги покаже,ще ги махнем и тях.Но....не дочака,онзи ден след обяд я е блъснала кола на паркинга и нашата любима котка вече е в котешкия рай.Но....не можем да открием малките.Подозираме,че са в изоставено предприятие,долепено до нашето,все натам ходеше приживе Майката.На два пъти молихме пазача,правихме обход,надявахме се да чуем нещо,да открием следи...не и не.Шансовите вече намалят, те са на около месец.Мацата буквално ги роди през мен,в едни храсталаци, късно след работа, мяукайки до полуда.Такова доверие ми имаше.Галих и хълбоците и гръбчето, завряна в тия храсти,и като че ли облекчават болките и.Сега не мога да спра да мисля за тая сцена,като че ли приживе ми завеща да ги гледам,ако се случи нещо с нея,а аз не ги откривам!!!Тогава ги беше пренесла същата вечер.Давайте съвети как да действам.

# 351
  • София
Vortep, bubalesa, бързо възстановяване на пуховците!
Bubalesa, и аз бих отишла за обстоен преглед, макар че трети етаж не е много високо. Дано нищо ѝ няма!

Suzi, може би ако ви придружи някой, когото охраната познава... Или питайте към кого да се обърнете за разрешение - собственик, Община или друг.

Майки с нагръдник за каишка Simple Smile Само за снимка, че не го понася. Подариха ни го на майтап. Не го извеждаме Simple Smile
И на парапета, където обича да ходи, но ме е страх да не се оплете в мрежата.
Скрит текст:

# 352
Ехаа, какъв хубав нагръдник. Нашия е по обикновен, за дребни породи кучета и по специално за чихуахуа, най малкия размер. Но така или иначе никъде няма да я водим с него, понася го и го търпи, но не търпи да е извън територията си, та..
Показвам една разнежена Мая от вчера. Мъркаше като трактор:

# 353

Излизаща котка бих ваксинирала, поне две поредни години. Ваксини можеш да слагаш и сама, ако не те е жал. Аз не мога, щото не мога да бодна с иглата, но ако можех, хич нямаше да ги водя на вет за туй.
Моите са ваксинирани два пъти, тая година ще пропусна, може и другата. После още веднъж и стига толкова.

Кучето предишното го ваксинирах до 7 годишно, после вета каза, че е изградило имунитет. Принципно трйносна на имунитета след ваксина е повече от година. Да не бяха и три.

За кучетата и аз знам, че след определената възраст вече не се ваксинират, ама за котка...? Питах нашата ветка и тя каза, че най-вероятно е преносителка на другите вируси и че само заради панлевкопенията би могло да я ваксинирам, но оставя решението на мен. Не съм сигурна дали е прекарвала асимптоматично панлевкопенията. Имахме епидемия преди няколко години, но аз тогава гледах да изолирам здравите от болните. Всички бяха имали контакт помежду си, но малките до 5 месечни загинаха. Големите бяха неразположени, но аз така и не разбрах кой прекара асимптоматично и стана преносител и кой не.
Иначе моя опит показва, че ваксината държи точно 3 години.
Какво ще стане ако се ваксинира на тази възраст, а има имунитет щото е преносител?
Кучетата не ги ваксинират, щото се получава обратен ефект. Нали?

# 354
Ние влязохме,но плаща е голяма,с много изоставени сгради,игла в купа сено...но е тихо,и ако има чалъм някакъв да изимитираме мама,има някакъв миниатюрен шанс да отговорят,знам ли...

# 355
  • София
Vortep, предполагам, че всеки организъм реагира различно. А може да зависи и от операцията, която е извършена. Рижко дори се беше запекъл. Но той не беше ял почти 3 дни и според мен нямаше какво да изхожда. За сметка на това се изпускаше с малката работа. Неговата операция беше на пикочния мехур. Затова те посъветвах да постилаш попивателни пелени.

Днес как е? Започна ли да яде? Ако не е, давай насила със спринцовка. За да се възстанови му трябва храна. Освен това една котка не бива да гладува повече от 3 дни, защото започва да се скапва черния дроб (ако правилно си спомням от прочетени статии). Имай предвид, че човешките пастети, макар и с подправки и сол, са по-хомогенни и се разтварят по-добре. Котешките винаги имат и по-едри частици, които запушват спринцовката.

Има и една паста Калопет/Calo-Pet. Високо енергийна е и котето се насища с много малки количества. Освен това възвръща апетита. Едва ли имаш време да чакаш доставка по интернет, но във ветеринарните кабинети често отсипват в спринцовка (в "Добро хрумване" са ми давали). Може да помогне за възвръщането на апетита. Иначе за разстройството можеш да му даваш оризова вода. Но все пак тя се дава за разстроено по други причини стомахче. Като е от операция е добре да се чуе мнението на доктор.

Бързо възстановяване на котето! Все пак е късметлия, че сте действали навреме! Не всички имат този късмет.  Sad  Подобни боклуци винаги гледам да са добре завити, не само заради домашните котета, но и заради уличните, които ядат от кофите. И консервените кутии е добре да са измити или поне добре смачкани, за да няма заклещени главички. Sad

Bubalesa, как е днес Сусамчето?

Сузи, само късмет мога да ти пожелая! Не съм попадала в такава ситуация и не знам как се действа. Може би е добре да попиташ и във Фейсбук групите. Там четат много повече хора. А може и да се появят доброволци от Пловдив, които да съдействат в търсенето на място. В първи пост имаше 1-2 пловдивски групи. Жалко за сгазената котчица! Дано малките имат късмет да ги откриете!  Hug

Сетих се, че при един приятел с хале с големи машини, котката криеше малките вътре в машините. Ако има останали машини в халето, търсете и там. Иначе по-нормалното е да ги е скрила в кашони, парцали и подобни.

Последна редакция: сб, 19 окт 2019, 10:51 от Тaня67

# 356
  • In the land of Never Never
Момичета, аз пак пиша за малкия, който вече от няколко дена не спира да пишка в леглото... не знам какво го прихваща. Знае си тоалетната, откакто го научихме, не е правел бели с акането, но препикава леглото. Мислехме, че като се шмугне под завивките и може би в съня ни сме го затиснали и не е могъл да излезе, но днес се прибрах от работа и гледам едно мокро петно. Петното реално е на чаршафа отдолу като влезе, а не на завивката... тази вечер ще го затворим в коридора, защото не виждам друг вариант в момента...Frowning1
Ако проблема не е медицински, според мен трябва да не му давата достъп до леглото за известно време. Котките имат много силно обоняние, и даже и да сте изпрали всичко идеално, остават някакви следи от миризмата. За котката, ако мястото мирише на някакъв вид изпражнение, даже понякога на гнило или развалено, означава, че това е правилното място да се изходи.
Слагайте също някакъв голям предмет върху това място,  за да няма достъп до миризмата, временно, докато отвикне.
detelistna.4etirilinka, кислородната вода  няма ли да му дразни кожичката? Знам, че става за изрусяване, но да не е много силно за кожата на котка?

Сузи, ако котета са някъде там, те рано или късно ще изпълзят и ще почнат да мяукат. На възраст един месец техния инстинкт е да плачат и да търсят мама. Те не могат още да оценят, че е опасно и да се крият. След като е минало време, те са огладнели и със сигурност ще мяукат. Ако не се чуват никъде, може и да са на друго място. Котките са непредсказуеми с криенето на котенцата си. За съжаление, на такава вързраст нямат много сили да издържат без кърма. Нямам представа точно колко могат, ден-два-три? - вероятно не повече.

Последна редакция: сб, 19 окт 2019, 12:05 от Glikoza

# 357
Скрит текст:
Vortep, предполагам, че всеки организъм реагира различно. А може да зависи и от операцията, която е извършена. Рижко дори се беше запекъл. Но той не беше ял почти 3 дни и според мен нямаше какво да изхожда. За сметка на това се изпускаше с малката работа. Неговата операция беше на пикочния мехур. Затова те посъветвах да постилаш попивателни пелени.

Днес как е? Започна ли да яде? Ако не е, давай насила със спринцовка. За да се възстанови му трябва храна. Освен това една котка не бива да гладува повече от 3 дни, защото започва да се скапва черния дроб (ако правилно си спомням от прочетени статии). Имай предвид, че човешките пастети, макар и с подправки и сол, са по-хомогенни и се разтварят по-добре. Котешките винаги имат и по-едри частици, които запушват спринцовката.

Има и една паста Калопет/Calo-Pet. Високо енергийна е и котето се насища с много малки количества. Освен това възвръща апетита. Едва ли имаш време да чакаш доставка по интернет, но във ветеринарните кабинети често отсипват в спринцовка (в "Добро хрумване" са ми давали). Може да помогне за възвръщането на апетита. Иначе за разстройството можеш да му даваш оризова вода. Но все пак тя се дава за разстроено по други причини стомахче. Като е от операция е добре да се чуе мнението на доктор.

Бързо възстановяване на котето! Все пак е късметлия, че сте действали навреме! Не всички имат този късмет.  Sad  Подобни боклуци винаги гледам да са добре завити, не само заради домашните котета, но и заради уличните, които ядат от кофите. И консервените кутии е добре да са измити или поне добре смачкани, за да няма заклещени главички. Sad

Bubalesa, как е днес Сусамчето?

Сузи, само късмет мога да ти пожелая! Не съм попадала в такава ситуация и не знам как се действа. Може би е добре да попиташ и във Фейсбук групите. Там четат много повече хора. А може и да се появят доброволци от Пловдив, които да съдействат в търсенето на място. В първи пост имаше 1-2 пловдивски групи. Жалко за сгазената котчица! Дано малките имат късмет да ги откриете!  Hug

Сетих се, че при един приятел с хале с големи машини, котката криеше малките вътре в машините. Ако има останали машини в халето, търсете и там. Иначе по-нормалното е да ги е скрила в кашони, парцали и подобни.
Днес имаме напредък! Много жизнен е, разхожда се нагоре-надолу, ходи да ака 3 пъти!

Започна да проявява интерес и към храната. Хапна няколко зрънца от гранулите, и малко пауч (медицински). Така, че имаме напредък Simple Smile

Последна редакция: вт, 22 окт 2019, 15:28 от AnMary

# 358
  • София
Glikoza, гарантирано не! Аз ползвам кислородната вода вместо дезодорант, и колкото и да е неудобно да го кажа на всеослушание, с напоено тампонче минавам и там ДОЛУ, защото мразя да ми мЕрише, разбира се само външно. Няма да му навреди изобщо, нито щипе, само почиства идеално и обезмирисява. Говорим за 3-процентната кислородна вода, а изрусяването става с 6-процентна, едно време с нея се правех светло руса, тя е по-агресивната. Въобще, кислородната я ползвам къде ли не, единствено вътрешно не смятам да я взимам. Аз затова си я купувам на литър и после си разреждам. Направи си такава проба: натъркай си ръцете с чесън или миризлива риба, и после ги избърши с кислородна вода, да видиш как се справя дори с най-силните миризми. Тя не нито киселина, нито основа, че да го изгори. Пък и ти няма да го бършеш с мокро тампонче, а само влажно. Единствено да не навлиза течност при пишоната му, но и това може да се случи само ако от тампончето тече от водата. И не че ще му изгори пишоната, а просто лигавиците не бива да се правят стерилни, защото се унищожава естествената защитна микрофлора и ставаме, и хора, и животни, податливи на инфекции.

Последна редакция: сб, 19 окт 2019, 15:23 от detelistna.4etirilinka

# 359
  • Велико Търново
Котьо, сложихме и кърпа още снощи да и е мекичко🤗
Таня, днес сме с лек напредък, благодаря, че ни мислиш. Ходихме до вет, мериха темп, няма. Сложиха и пак АБ и витамини, отделно и даваме други витамини със спринцовка вкъщи. Продължава основно да лежи, хапва си по малко. Още не съм видяла " съкровище", но се надявам от вчера като яде по- стабилно, да излезе нещо. Новото от днес е, че след като се върнахме от вет не си влезе в легенчето, а легна на леглото, където спи и до сега гушната със сестра си🤗

Общи условия

Активация на акаунт