1 АЕГ - тема 3

• 68 345
  • 768
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Скиорче, абитуриентите са пълнолетни. Ако не са в двора на училището, директорът и учителите едва ли имат думата. А и както отбеляза един полицай, охраняващ 12-класниците на катедралата Ал. Невски:"Къде са родителите им, да ги видят?"
Но, ако това е бъдещият ни елит, по-добре да си изпратя децата далеч от родната действителност.

Скиорче, и като ги изпратиш, какво..
Скрит текст:
Ще ги спасиш с по-добро обкръжение ли? Заблуждаваш се. Точно както и тук, в чужбина ще трябва  също да подбират средата си. Достатъчно големи са, за да го направят. Моите не са фенове на тази музика ( и в нито един момент не са били, слава богу), затова  и не ходят много-много ( да не кажа хич) по разните купони в градовете, в които са,  понеже масово БГ студентите спретват партита ( изключвам сега корона обстановката), на които  се наливат безпаметно и слушат чалга до дупка. Само за цигански оркестър още не съм чула..Но сигурно и такива има. Тоест картинката е често много подобна на тукашната, просто е от друга географска ширина. И да каже човек, че е кофти случайност, ако го е споделила само една от девойките ми. Не, и трите казавт едно и също, а ги делят по местоживеене  цели провинции. Деца в други държави същото споделят..

Последна редакция: пн, 07 юни 2021, 08:02 от пенсионирана русалка

# 631
  • София

Само да обърна внимание, че курсът в института е два месеца и малко.

Интензивния курс е две седмици и половина във ФКИ

# 632
  • София

Скиорче, и като ги изпратиш, какво..
Скрит текст:
Ще ги спасиш с по-добро обкръжение ли? Заблуждаваш се. Точно както и тук, в чужбина ще трябва  също да подбират средата си. Достатъчно големи са, за да го направят. Моите не са фенове на тази музика ( и в нито един момент не са били, слава богу), затова  и не ходят много-много ( да не кажа хич) по разните купони в градовете, в които са,  понеже масово БГ студентите спретват партита ( изключвам сега корона обстановката), на които  се наливат безпаметно и слушат чалга до дупка. Само за цигански оркестър още не съм чула..Но сигурно и такива има. Тоест картинката е често много подобна на тукашната, просто е от друга географска ширина. И да каже човек, че е кофти случайност, ако го е споделила само една от девойките ми. Не, и трите казавт едно и също, а ги делят по местоживеене  цели провинции. Деца в други държави същото споделят..
[/quote]
Русалка, имам предвид, че това чалга-поколение след някоя и друга година ще се намърда в парламент, правителство, министерства, ключови институции и т.н. и на тях ще разчитаме да “градят” светлото ни бъдеще. Мечтаем си за промяна, но докато не изкореним чалга-мисленето и чалга-културата от обществото, всичко ще си се повтаря.
Разликата между “нас и тях” е, че там наистина има културен и образован елит, а при нас и малкото представители на такъв са мачкани и управлявани от нагли простаци, с анцузи, шкембета и обръснати глави, домогнали се до власт. Confused
Извинявам се за “отклонението” от основната тема, но така или иначе - всичко тръгва от доброто възпитание и доброто образование.

# 633
  • София
Четирите сесии не са ли свързани?

# 634
  • София
Преди седмица, като звънях една жена ми обясни, че са 3 курса по две седмици и половина, абсолютно идентични. За този период се взима едно ниво. Аз питах за съвсем начинаещ.
Четирите сесии не са ли свързани?

# 635
  • София
Права е Надежда, моля да ме извините, ако съм подвела някого за курсовете във ФКИ.
Могат да се комбинират 2 сесии, но само ако става въпрос за начинаещ т.е една сесия да е начинаещ и една да е А1.

# 636
Аз не съм много съгласна, че във всяко СУ ще го научат на същото ниво. Говоря като цяло, не за отделни деца.

И аз не съм съгласна. Проблемът с АЕ е, че всеки си мисли, че го знае, децата най-вече. Книги, филми, някой курс, той е навсякъде. Като се наложи да напишеш, преведеш, изговориш нещо, да направиш презентация или да съставиш по-сложен текст, тогава изведнъж се оказва друго. Та, от тази гледна точка АЕГ си е съвсем на място.
Другите ЕГ също са чудесни, но всеки с предпочитанията си за език. За мен например ИЕГ не е ок, защото не мисля, че този език някога, за нещо ще е нужен на детето ми. Може да е чудно училище, с прекрасна среда, но основнотото, което дава, не е сред приоритетите ни. Детето също не се вълнува от този език, е, защо тогава да учи там. Балът и стигна, че и остана, така че не сме и точно случаят на киселото грозде.
Различни хора, различни приоритети.

За ФЕ  - ние ще пропуснем курса на Коларска, отиваме наесен на редовните курсове на ФКИ. Аз също ще помагам по този език.

Последна редакция: вт, 15 юни 2021, 17:05 от Анонимен

# 637
  • София
И аз не съм съгласна. Проблемът с АЕ е, че всеки си мисли, че го знае, децата най-вече. Книги, филми, някой курс, той е навсякъде. Като се наложи да напишеш, преведеш, изговориш нещо, да направиш презентация или да съставиш по-сложен текст, тогава изведнъж се оказва друго. Та, от тази гледна точка АЕГ си е съвсем на място.
Другите ЕГ също са чудесни, но всеки с предпочитанията си за език. За мен например ИЕГ не е ок, защото не мисля, че този език някога, за нещо ще е нужен на детето ми. Може да е чудно училище, с прекрасна среда, но основнотото, което дава, не е сред приоритетите ни. Детето също не се вълнува от този език, е, защо тогава да учи там. Балът и стигна, че и остана, така че не сме и точно случаят на киселото грозде.
Различни хора, различни приоритети.

Ние бяхме със същата чуденка, детето предпочете Английска пред Испанска със същия довод, че няма какво да прави с този испански, след 8г. с немски.
Е в края на 10ти клас, равносметката е, нито математиката се предава като хората, нито литературата от която от септември до май взеха 1/3та от учебника и от 2-3 седмици препускат като ненормални по останалата част в извънкласни часове. От Английския, пропуснаха половин година заради некадърен преподавател, дано новия ги научи на нешо.

За сравнение племенника след 12ти клас в испанската, без допълнителни уроци е с 5,75 по литература и 5,95 по биология а е по-скоро спортна натура, отколкото читанка.

Извода - ако искате детето да не си дава много зор и да завърши с висок успех, то Английската е мястото.

# 638
Зависи от преподавателите може би.
А и успехът на 1 АЕГ на матурите в 12 клас показва, че не е чак толкова зле. Тази година са на 10 място.
Струва ми се меко казано нелогично детето да ходи да учи в ИЕГ, за да е добре по БЕЛ и МАТ. Ако искам МАТ, ще го пратя в МГ, а ако искам БЕЛ - в НГДЕК.
Както казах, всеки с неговите доводи и приоритети.

# 639
  • София
Аз също мисля, че 5-то място от държавните софийски гимназии не е лош резултат. Освен това, ще видим какво ще покажат и резултатите от междинното десетокласно НВО.

# 640
  • София
НВО в 10 клас не зная дали е някакъв показател. Децата едва ли си дават зор за него, а и много може и да не се явят. Тежестта му май е като на това в четвърти клас.

nad_tab, явно досега сте имали много лош късмет с учители. Дано се обърнат нещата.
Синът ми, когото почти не съм виждала да учи, изкара една пълна шестица на едната матура и почти 5,5 на другата. На приемните изпити за университетите оценките му варираха от 5,40 до 5,80. И всичко това е постигнал само със знанията си от гимназията. Представям си какви са резултатите на децата, които са учили по-сериозно от моето.

# 641
  • София

Спунк, наблюденията са ми не само от нашия клас, а и от 2 деца, завършили тази година. Факт е, че завършващите тази година са ходили на допълнителни уроци. Резултатите са високи, защото децата вече веднъж са отсети в 7ми клас и в 12ти дори и с не особено добри преподаватели, но с допълнителни уроци, изкарват добри оценки.

Нали всички хвалят колко е добра Румяна Даскалова, как тогава за цяла година минаха 1/3 от материала?!?

# 642
  • София
Това с отсяването и уроците важи с пълна сила и за другите гимназии.
Аз също имам близки деца, които завършиха тази година и такива които все още са в гимназията. Ами не ми изглеждат толкова зле нещата.
Както и да е, моето дете вече завърши. Ако сега трябва да избирам, отново бих я избрала. Явно за него е била подходящата, което не я прави такава за другиго.

# 643
  • София
Спунк, точно затова си мисля, че 10-токласното НВО ще даде точна представа на какво ниво (текущо) са ни децата и техните преподаватели без допълнителни напъни и уроци.

# 644
  • София
Спунк, точно затова си мисля, че 10-токласното НВО ще даде точна представа на какво ниво (текущо) са ни децата и техните преподаватели без допълнителни напъни и уроци.
Права си, стига достатъчно деца да участват. Интересни ще са статистиките, дано ги публикуват.

Общи условия

Активация на акаунт