Американски колеж - осемнадесета тема

• 45 417
  • 753
  •   1
Отговори
# 585
Има си хора, които се занимават с организационни дейности. Ако всички недоволни от организацията на въпросната РС трябва да дадат предложение и да участват във вземането на решение каква да е организацията, ще настане пълен хаос. Проблемите се решават от специалисти в дадена област. Но тук в България всеки си мисли, че разбира от всичко.

Ако един мост се клати, редно е миналите по моста да сигнализират за аварията, а не да дават предложения как да го укрепят. Колко от тях са конструктори, та да знаят какво трябва да се направи?

# 586
  • софия
Два аргумента против мнението ти, Амели.
Ако не помислиш как искаш проблемът да бъде решен и не кажеш какво искаш, решението може да не ти хареса. Че даже може да се окаже по-лошо от проблема.

Ако не участваш в решаването на проблема, комуникацията се свежда до транзакционния модел "дете-родител": "пищя, щото има ох. Направи нещо веднага" или "оправяй си бакиите и не ме занимавай". Това вместо равнопоставения модел "възрастен-възрастен": "заедно решаваме общия проблем".
Ежко, не винаги човек е компетентен по разни въпроси. Нормално е реакцията да е "Ох, има проблем". То е така и с малкото дете - "Ох, боли ме крачето". Родителя като знаещ повече, ще се сети, че обувката стяга и ще купи нови. особено пък при малките деца е толкова валиден този пример. Даже при купуването когато мериш крачето се почва - стяга ли ти, има ли маясто, ама да не хлопа, ама кутрето как е..." . Хем е за детето и с негово участие "решаването на проблема" хем то не е компетентно. Съответно родителя (управлението) взема решение. Разбира се, че новите обувки могат да не паснат, но е по-добре, отколкото аз да си купя сандали насред зима.

допълвам се:
ако ме поканят за решаването на проблем, разбира се, че ще съдействам. Но първата крачка е сигнала!

# 587
Бих ви предложил, като страничен привърженик на демокрацията, да си направите една стара като света обща  РС и да дискутирате нещата.

# 588
  • софия
Бих ви предложил, като страничен привърженик на демокрацията, да си направите една стара като света обща  РС и да дискутирате нещата.
Мне, не можем защото не сме в един клас 🤪

# 589
Амели, изпитаната damsel in distress тактика на "решете МОЯ проблем и поемете отговорността за решението (гледайте да е за ВАША сметка, че ако е за моя ще ви обвиня за това)" не работи в случая. Би довело или до двойни такси или до ситуацията с ДУ. И хайде да не се правим на некомпетентни до степен да не можем да дискутираме организация на родителска среща. Всички сме завършили поне средно образование.
Мария, има си хора, които да се занимават с организацията на ДУ. В МОН и РУО. Доволна ли си? Това се получава, когато делегираш изцяло отговорностите си на "експерти".
Звездица​, става дума не за демагогия, а за елементарна психология.

# 590
Ежко, тези ти мнения, че каквото и да е решил колежът, то то е най-доброто и по никакъв начин няма начин да има по-добро решение, а в ДУ са последна дупка на кавала, са основното нещо, което ме спира за избор на АК (ако стигна до момента да имам избор, за момента е само хипотетично). Сигурно не съм само аз колебаеща се. Издигането в култ на АК и задължителното оплюване на ДУ отблъскват. И преди съм ти го писала.

На въпроса ти дали съм доволна от нашите РС отговорих и преди няколко страници. Доволна съм. Минават учителите, казват общи неща, ако искам личен контакт говоря в коридора. Тази година вече няма РС, предполагам заради Школо. За мен Школо е супер вариант, защото нямам проблем с комуникацията нито с някой учител, нито с директор. Пиша им, отговарят ми до 30 минути, дори и в неделен ден ми отговори директорът. Писах, че има хора, които имат драма с писането в Школо, но това си е техен проблем.

# 591
  • София
Бях се зарекла да не пиша тук, но от някои постове ме засърбяват пръстите.
Може учителят сам да направи организация, може би може да се стигне и до там администрацията да ни наложи такава, ако се налага.
Пример за първото още от миналата година има в лицето на учител, който преди всяка родителска среща изпраща график с часови интерали и родителите попълват удобния за тях час (или избират от тези, които са останали свободни).  На самата среща графикът е залепен на вратата и така както учителят, така и родителите знаят кой, кога и с колко време разполага. Часовете се спазват стриктно. Ако пропуснеш часа си или ти е нужно повече време, ще се наложи или да почакаш, за да се вместиш в чужд час, ако някой друг родител отсъства или закъснява, или да си уговориш допълнителна среща.

# 592
  • В офиса
Аз си мислех за елементарен ап, който дава тази възможност. Таймслотове от по 10 минути. Онлайн. Всеки вижда по всяко време кои са свободни и заети часове. В рамките на седмица ще минат всички. Единствените минуси е в злоумишленото му ползване (запазване на повече таймслотове, което може да се предотврати с уникалност по име на дете, или неявяване и оттам свободни таймслотове и проточване на операцията във времето), както и необходимото секюрити, че да не се хаква лесно.

# 593
  • София
Един инструктаж до учителите за вместване в рамките на 10 минути на родител, както и включване на тази информация в поканата до родителите, може би ще реши в голяма степен проблема.

# 594
Един инструктаж до учителите за вместване в рамките на 10 минути на родител, както и включване на тази информация в поканата до родителите, може би ще реши в голяма степен проблема.
Ей, най-накрая. +1000
Всъщност е просто, важи за всякакви подобни ситуации, сложното е в това, че без регламент се разчита на интелигентността на масата от хора, всеки сам да се сети, че не е единствен на опашката и глупачето му не е пъпа на галактиката. Което, дори в подбрана някаква среда, е дълбоко погрешно.

Последна редакция: нд, 23 фев 2020, 14:33 от Notaris

# 595
  • София
Ей, най-накрая. +1000
В толкова хулените на килограм ДУ такава практика има, не във всички, разбира се... Още ПРЕДИ 10-12 години родителските  в основното на децата ми бяха точно  такива. И там, където имаше опашки, учителят сам подканяше, че е ред на следващия. Знам го от опит и по-късно във времето, понеже  при една дама по биология, върнала се след майчинство (тоест непознаваща още добре учениците), се застоях в очакване да каже нужното и за втората близначка, а тя ме подкани да тръгвам вече, за да влезе следващият. Просто жената не беше съобразила, че съм с две деца в паралелката. А после в гимназията не са говорили за децата пред всички. Казваха учителите, че искащите да питат нещо лично, могат да излязат навън или просто да отидат в консултативните часове с родители, качени като разписание  на иначе доказано неподдържания сайт..

# 596
  • София
Тук всеки учител седи в класната си стая, хромбукът му с оценките е пред него, и родителят влиза за разговор. Проблемът идва тогава, когато срещата се проточи, а пред стаята чакат и други родители. Защо се случва така е ясно - или родителят, или учителят, или и двамата не се вместват в приемливо за целта на мероприятието време. Ако има обща за випуска или училището информационна среща, тя се насрочва в различно от индивидуалните срещи време.

# 597
  • София
Тук всеки учител седи в класната си стая, хромбукът му с оценките е пред него, и родителят влиза за разговор. Проблемът идва тогава, когато срещата се проточи, а пред стаята чакат и други родители. Защо се случва така е ясно - или родителят, или учителят, или и двамата не се вместват в приемливо за целта на мероприятието време. Ако има обща за випуска или училището информационна среща, тя се насрочва в различно от индивидуалните срещи време.
Toчно такива родителски имах предвдид за основното, в периода 5-7 клас. Е, не бяха учителите с хромбук , ама  същината не е в това. Старият учителски тефтер дава същата информация за оценки, дисциплина и сие. Опашките разбираемо бяха  преобладаващо пред кабинетите по БЕЛ, математика, английски, немски, разказвателните.. Пред ИИ и музиката нямаше толкова желаещи и учителите си висяха  често на празни ясли, само някой ентусиаст ги посещаваше. Но  при преподавателите, при които имаше дежурно навалица,  имаше и подкани от страна на учителя за  привършване на разговора и поканване на следващия родител. Ако пък това не станеше, независимо дали по вина учител  или родител,  имаше и по-бойни дами и господа навън на опашката, които напомняха за проточването  на консултацията с почукване на вратата.. И хубавото беше, не знам дали сега  е така,че такива срещи имаше всеки божи месец по програма в последния вторник и четвъртък след часовете на 2 смяна. Може ипоследните за месеца  понеделник и сряда да бяха, не помня вече, но това не е от значение.Примерно във вторник еди-кои си предмети, в четвъртък - останалите. Дано още е така.   Simple Smile

Редакция: В тази връзка - не е хубаво нещо обобщението колко зле е в ДУ И по този параграф, ей така на килограм от някои потрабители. Призма, не визирам теб, просто използвах цитата ти като база за аналогия.Щом на едно място е било иначе оше преди 10 години, предполагам и на още доста други  е било/е по един или друг начин различно от нечии негативни спомени..

Последна редакция: пн, 24 фев 2020, 08:38 от пенсионирана русалка

# 598
А какво да направим в случая със самотна майка от Шуменско, която едвам е смогнала да намери време и пари да дойде за родителската среща и за която АК е извънземна цивилизация? И е пълна с въпроси и тревоги за чедото си, които няма кога и на кого иначе да зададе?

# 599
В онези 2 платформи, които ползвате, няма ли начин за личен контакт с учител? Лично съобщение, уговаряне на среща, разговор по телефон. И да спестим на майката пътя.

Общи условия

Активация на акаунт