Американски колеж - осемнадесета тема

• 45 508
  • 753
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Аз съм онази, дето черпи с бозата победителите Simple Smile. Баш бозаджийката, демек.

# 526
  • София
Sharky*,
Значи приготвяй халбите 😜😎

# 527
Моят по-малък син кандидатства тази година. Баткото е деветокласник в колежа. Може и да ви се стори странно, но сега не се вълнувам толкова и дори нямам бекъп план, ако не го приемат. Разбира се, че искам да го приемат, а и смятам, че има необходимите качества, но съм го оставила сам да се мотивира и доказва и мисля, че е за негово добро Wink

# 528
Родителската среща вчера беше абсолютно безобразие от гл.т. организация.
Чакала съм 50 минути, за да се видя с учителката по математика и 1 час и 5 мин за българския.

Или родителят решава да влезе и да докаже на учителя, че детето явно знае повече, отколкото е оценено, или  учителят не може да прекъсне родителя, или самият учител  се увлича да приказва, не знам.

Това е четвърта родителска среща на която ходя и винаги е едно и също. Единственото изключение беше по английски език в 8-ми клас, имахме си час за срещата, отивахме на часа, влизахме на часа, нещата вървяха гладко.

В крайна сметка за 3часа и 30 минути вчера, успях да мина през половината преподаватели. Част от родителите се отказаха след българския и математиката да ходят при други преподаватели. А според мен това, че част от родителите не се виждат с преподавателите и обратното, не е полезно за детето. Примерно, на мен тези срещи са ми полезни (и успявам да ги приключа до 5 минути), защото няма какво да се спори за оценка, тя е факт, по-важно ми е какво е впечатлението от детето като цяло, минуси, плюсове и т.н. , защото се оказа,че моето дете вкъщи и моето дете в училище може да са съвсем "различни деца".  Като един почти неангажиран с учебния процес на детето родител, общуването ми с учителите е именно на тези срещи.

За момента  обратна връзка ми липсва от половината учители, а почвам да мисля, че ми е по-важна отколкото предполагах.

Ако искам да адресирам писмо  с оплакване, до кого да го адресирам според вас-учебен отдел, декан или..?

За мен е нормално да се каже, че всеки родител има до 7-8 минути време с учител. Ако има нужда от повече време има комуникация по мейл, има лични срещи, варианти всякакви.  Или да се направи списък с часове, има начин да се помисли и измисли. Тръгнала съм си 3 часа по-рано от работа, за да свърша работа наполовина в АК. Не е редно.

Разбира се, другият вариант е въобще да няма такива срещи, да се даде приемно време на всеки преподавател и родителят да се записва за конкретен ден и час.

# 529
Точно математика и БЕЛ ги минавах по друга тактика - или в началото когато няма никой (повече от 2ма родителя) или най-накрая. Ако имам тогава време да чакам - чакам, ако не - пиша мейл и/или си правя среща.

# 530
Точно математика и БЕЛ ги минавах по друга тактика - или в началото когато няма никой (повече от 2ма родителя) или най-накрая. Ако имам тогава време да чакам - чакам, ако не - пиша мейл и/или си правя среща.
Точно по математика, бях 3-ти родител вчера на опашката.

В 16.05 бях пред вратата и се зарадвах, че преди мен има двама родители и един вече влязал. (Защото и аз съм тактик).  Нямаше никакво предимство в цялата история. То зависи  от родителите преди теб на опашката.

# 531
  • Deutschland/HE
А не може ли да си записвате часове за разговорите?
Не живеем в България и сега бяха разговорите с учителите, получаваме един лист, където попълваме в колко часа, с кой учител искаме да говорим, детето го предава и той потвърждава или го измества. Всеки разговор продължава около 15минути. На стаята има списък с графика, но не пише имената на децата, а само от кой клас са. Срещите се организират петък следобед и събота.

# 532
  • софия
Ripple, винаги можеш да се оплачеш в администрацията. Това ти ше си го решиш.
За среща с преподавателите обаче, не ти трябва специално приемно време, а просто да им дсдеш знак на имейл, че би желала да се срещнеш с тях. Пишеш на учител Х , че би искала да ти отдели време, той ти отговаря и се виждате в удобно и за двете страни време. Даже на поканата за р. среща няпомнят, че може да се срещнеш с преподавател по всяко друго време.
И аз съм се ядосвала, а понякога като съм виждала, че се проточва неразумно много ( какво наистина толкова се обсъжда) съм си напускала мястото, обикаляла съм другите и ако ми е било наистина важно съм се връщала пред кабинета. Обикновено няма никой, защото онези 2/3 които са извли времето на всички вече са си тръгнали и постепенно всички са се източили.

# 533
Принципно да, мислех си го това за личната среща, но ми прилича като заобикаляне на правилата. Т.е. за мен личната среща е ако наистина има нещо по-важно в конкретен аспект-оценки, поведение, друго. Мисля си, че ако 100 родителя решат да правят лична среща, всяка по 30 минути,  къде ще му излезе края, затова и бях решила да не злоупотребявам с тази възможност, само ако наистина е важно.
Веднъж вече го направих с един преподавател, защото наистина беше важно, имах час, разговорът продължи дълго, но имаше какво да се обсъжда.

# 534
Наистина има опашки, но аз вчера минах много бързо. Обикновено сме заедно със съпруга ми и си делим опшките. Проблема е в това, че родители  забравят , че има чакащи. Според мен ако има проблем за обсъждане е най-добре да се насрочи среща, а не на РС когато има много хора. Няма гаранция, че при фиксиран час, няма да има хора, които се самозабравят. Или учителя трябва да ги гони? Все си мисля, че трябва да се съобразяваме, но.....

# 535
Чакането пред математика и БЕЛ наистина не е много приятно. От друга страна, всеки учител по тези предмети води от 100 до 150 ученика. За всеки по 5 мин. и се получават доста повече от наличните 4 часа. Да не говорим, че на някои родители им се налага да използват и повече време...
Миналите родителски не случайно бяха на две дати. Сега беше само в един ден. Явно има проблем, но пък и колежът е успявал да си разреши проблемите досега. Вярвам, че и този път ще се справи. От своя страна не се редих нито по математика, нито по БЕЛ, нито по английски. По другите предмети опашките си бяха съвсем нормални. Макс трима човека.

# 536
  • Там, където мечтите се сбъдват
Да, и съпругът ми вчера е успял да мине през английския (никаква опашка) и след час и 15 минути чакане да говори и с учителя по БЕЛ. Опашката пред учителя по математика напълно го е отказала да чака, но там са ясни нещата. И все пак, обратната връзка с учителите е важна, както някой бе споменал по-горе и затова следващия път май, ще си разделим опашките с него:)

# 537
Колкото съм чакала по информатика, толкова не съм чакала никога при никой Head Band

Учителката ме видя през отворената врата и ми махна да изчакам... Нямаше никой, само една майка вътре. Адвайзър на сина ми, искаше да ми каже 2 думи лично...
Скрит текст:
Ей, майката вътре разпитваше, разглеждаше учебния план точка по точка, кое кога ще учат, пък защо това след онова, ама тя да му обясняла вкъщи... Все едно слушах майка на първокласник със СОП, сериозно! Не знам колко пъти чух репликата "Госпожо, всичко ще им обясня и изпратя електронно. Аз информирам учениците текущо... Не няма как да не види, че има задание и домашно. Да ще им кажа и ще им пиша!". Как задържа добри тон, не знам! Аз не бих! Върна се за допълнителни пояснения, докато аз бях вътре, но тоя път вече учителката я "поскастри", че трябва да отдели индивидуално време и на другите родители... но упоритото си е упорито, влезе веднага след мен, въпреки, че след мен вече имаше още 2-3 човека, но тя явно имаше още "спешни" въпроси.
Несъобразителни хора колкото искаш, та и тук се срещат Thinking

# 538
Несъобразителни не е точната дума.

# 539
  • София
Родителската характеропатия, за съжаление, е неизтребима. И далеч не е само в Колежа това явление. По същия начин беснеех вътрешно как едва успявам да обиколя половината преподаватели в Колежа и какво се оказа миналата година на родителските срещи на малкото (тогава ПУК) и първокласната миналия ноември - същата история. 25 мин разговор за шестгодишно...

След осми клас си набелязвах кои 4-5 учителя са ми най-важни и "целех" тя на родителските срещи.

Общи условия

Активация на акаунт