Помощ! Конденз! Какъв обезвлажнител? - тема 2

 • 10 008
 • 108
 •   1
Отговори
# 15
 • Варна
 • Мнения: 358
Сериозно се замислям за догодина, да сменим дограмата. Макар, че мислих, че трябва да разбием всичко ново. Sad

# 16
 • Мнения: 46 640
Ще се радвам, да споделиш дали има промяна след поставянето на външните щори.
Има. Но при нас и стената се овлажнява, така че си пускаме машинката.
Не е толкова студена нито стената, нито стъклото. Проблемът е, че стаята е малка, около 10 квадрата, а банята е точно до нея, имаме и сушилня, която също вдигна нивото на влагата.

# 17
 • Мнения: 1 483
Ние от малко повече от седмица сме с този обезвлажнител.

https://www.technopolis.bg/bg/Ovlazhniteli-i-Obezvlazhniteli/OBE … DYD-S10A/p/830819

За сега положението е добре, пускаме го само вечер и го настройвам на 50 - 55% влажност. Сутрин конденз има само по вратата към терасата, но не е като това, което беше миналата зима. Съвсем малко е, най - вероятно от дишането ни.
До миналата година направо реки течаха по стените.

Доволни сме - доста вода изхвърляхме първите 3-4 дни. Стаята ни е около 15 кв.

# 18
 • Мнения: 5
Здравейте и весели празници,
в момента и аз търся обезвлажнител и се спрях на Rоhnѕоn 9412. Някой ползва ли го да изкаже мнение за него или направо да поръчвам ? Никъде не намирам ревю за него, поне да видя отгоре с дисплей ли е.

# 19
 • Варна
 • Мнения: 358
Ще се радвам, да споделиш дали има промяна след поставянето на външните щори.
Има. Но при нас и стената се овлажнява, така че си пускаме машинката.
Не е толкова студена нито стената, нито стъклото. Проблемът е, че стаята е малка, около 10 квадрата, а банята е точно до нея, имаме и сушилня, която също вдигна нивото на влагата.
При нас стената е суха, но като паднат температурите прозорците до горе са изпотени. Sad Това е само в спалнята. Другата ни северна стая, която не се обитава в момента е добре - ско стане -5, има само около 1см. конденз. А на спалнята при +5 конденза е поне 10см. Чудя се, ако сложим външни щори, дали ще има ефект.

# 20
 • Варна
 • Мнения: 11 340
Вкъщи имаме голям проблем с влагата, от години е така - в спалнята редовно е над 80% влажността, а в детската понякога вода се стича по стените Sad. Старо строителство е, тухла, но с нова дограма (вече повече от 10-годишна, всъщност).
Бях купила някакъв обезвлажнител преди 5-6 години, но ядеше ток като за световно и мъжът ми взе, че го подари.
Сега пак съм се запънала и поръчах нов, уж много икономичен, пък ефективен (с поръчка от UK и доставка дотук спестявам 80 лв. спрямо цената в БГ):
https://www.meaco.com/dehumidifier/home-dehumidifiers/meaco-12l- … ergy-dehumidifier

Ще дам отзиви после.

# 21
 • Мнения: 41 939
A не можете ли да вземете мерки за намаляване на тази влажност? Често проветряване, да не сушите пране вътре и...знам ли как си докарвате толкова влага...

# 22
 • Варна
 • Мнения: 11 340
Проветряваме редовно (но сме във Варна, близо до морето, навън влажността е немного по-ниска), направихме изолации на стените, отвън и отвътре, имаме сушилня и не сушим дрехи вътре (освен на радиатора в кухнята, но точно в това помещение нямаме проблем с влагата).

Не знам как я докарваме тази влага... много харесвам мястото, на което живеем, апартамента също, но, заради влагата и мухъла, понякога ми иска да се преместим другаде...

# 23
 • Мнения: 46 640
Основно нощем при спане и дишане ли се появява? И ние имаме една такава стая, открих, че с външни щори няма конденз по стъклата, а с него изчезна и по стените. През деня в студените дни - влагоабсорбатор, но тази година е топло и май само 2-3 пъти е пускан.

А колко харчи вашият? Нашата машинка е стара и вече я няма на пазара, затова няма как да я препоръчам, но в истинските зими работи по 14-16 часа дневно и харчи около 15 лв. ток месечно.

# 24
 • Мнения: 3 927
Здравейте, почти бях забравила за тази тема...м.г. се оплаквах в старата от проблем с влагата и малкото мухъл в квартирата, сега съм новодомка без кондензиращи проблеми, но то пък зима ли е като зима...
Старата тема ми беше полезна, изчетох доста и доста коментирахме проблемите...

Чувствам се длъжна да споделя какво научих по време на няколкомесечни довършителни дейности.
Първо открих, че дограмите, които имат механизъм за отваряне нагоре, имат и механизъм, с който прозорецът/вратата може да стои открехнат някакви нещастни 1-2 мм, но напълно достатъчни за влизане на студен въздух и някакво проветрение. Достатъчно е дръжката да се завърти на 45 градуса. По този начин аз вече си проветрявам стаите за часове, само уточнявам, че са южни. Ако някой каже, че така се изстудява помещението и няма смисъл, ще отговоря, че проветряване няма как да стане без някаква загуба на топлина. а и зимата все пак сме облечени, а не боси и голи Wink

Второто нещо, което решава въпроса с конденз, влага, проветрение се нарича рекуператор! Един от майсторите ми сподели за това чудо. Скъпо е, разбива се стена за монтажа, но с него се елиминират всякакви проблеми, включително и проветряване чрез отваряне на вратите на помещението - устройството пречиства, филтрира и затопля въздуха, който минава през него.
За да не напиша нещо смешно, инфо за рекуператорите има в сайтовете за климатична техника, всеки може да прочете. Аз само споделям. Доколкото разбрах, монтажът на такива устройства е задължителен в Германия в новите сгради.

# 25
 • Мнения: 41 939
Само да кажа, че ударно проветряване с широко отворени прозорци и течение е по-ефикасно от тези 1-2 мм открехнат прозорец. Първо, губи се по-малко топлина защото се сменя само въздухът, а стени и интериор нямат време да изстинат. И второ, масирано нахлулият студен въздух после като се стопли си повишава хидроемкостта и изсмуква влагата от стени, мебели и т.н. След няколко часа пак го изхвърляте и вкарвате нов студен и т.н.

И забележка - ако целият апартамент гледа в една посока течение не може да стане. Аз съм така и пускам аспиратора на макс (750 кубика/час). Много ускорява запълването с пресен въздух.

Последна редакция: чт, 20 фев 2020, 17:22 от Черна станция

# 26
 • Мнения: 3 927
Съгласна, това ударно проветряване с аспиратор от теб го откраднах и го практикувам и аз.
Но за течението не съм съгласна - получава ми се. В източната квартира ми се тряскаше вратата на хола. В южния обект сега също се получава течение - когато в хола е отворена врата, в детската се тряска прозореца...Но може би трябва да има някакъв ветрец...

# 27
 • Мнения: 2 931
И аз като Черна станция проветрявам с течение - всяка сутрин поне по  20 минути отварям врати и прозорци. Детето все ми се кара, че ще го простудя. Две от стаите ни са с южно изложение, една със северно.

# 28
 • Мнения: 41 939
Хубаво е ако не три пъти, то поне и вечер преди лягане да се проветрява.

# 29
 • Мнения: 2 931
Абе то е хубаво ама вечер като запалят печките с дървата и като замирише, предпочитам да не отварям. Иначе някой път като се прибера на обяд и тогава проветрявам. Събота и неделя като пече, постоянно сме на отворени врати и прозорци.

Общи условия

Активация на акаунт