Лечение на алергия с имунотерапия и по-точно със Сталорал

• 18 401
  • 66
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Синът ми, да не казвам голяма дума, но въпреки алергията не е от особено боледуващите, дори в градинска възраст не беше, така че не мисля, че има връзка.

# 46
  • София
На нашето дете му правим вече 4 година курс десенсибилизация със Сталорал. Максимума е 5 години. Казват че оптимален ефект е постигнат на 4 година и няма защо да правим още една. Мисля, че като симптоматика има подобрение (алергичен ринит и много висок Ige). Правим за треви. Но да, боледува повече от останалите и то от доста сериозни вирусни или балтериални инфекции, за жалост.
От години е на антихистамин целогодишно.
Успех на всички.

# 47
  • София
Staloral помага много за алергия. Въпросът ми е - знаете ли дали е задължително след 2 мин под езика, да се гълтат капките или могат да се изплюят? Аз мисля, че могат и да не се гълтат, но не питах лекарката.

# 48
  • София
След като престоят под езика капките се преглъщат.

# 49
  • София
да, знам, че така пише, но какъв е смисълът да се преглъщат и попадайки в стомаха, имат ли десенсибилизационно действие? Simple Smile

# 50
  • София
Както всяко лекарство и това е описано как да се употребява, за да постигне заложените резултати. И се ползва както е изискано.

# 51
Здравейте! Да съживя темата с нови въпроси.
Детето ми (на 14г) разви алергия.При кожния тест се установи,че най-много към котки,после към кучета и след това пух,перушина и домашен прах.Лекарката изписа 6 месечен курс с таблетки  Билергия и 2 месечен курс със спрей Риностад.Лекарката спомена за имунотерапия с малки,към увеличаващи се дози алерген.Не спомена подробности.От вас разбирам,че може да е Сталорал.Спомена още и български,доколкото разбрах,вариант на ниска цена,в инжекционна форма(2 пъти седмично). Да знаете какво е името на препарата? Има ли и други видове терапия?
Четейки написаното тук си мисля,че кожният тест не е съвсем надежден и е по-добре доказване на алергия с кръвен тест. Имаме котка,детето ми я обича много и ще е трудно да я подарим на други хора.Засега наша позната се съгласи да я гледа няколко месеца,докато алергията се успокои и започнем имунотерапията.След това ще си я вземем обратно.Самата десенсибилизираща терапия имаше ли странични ефекти при тези,които са я прилагали? Защото в листовката има споменати доста неприятни реакции...И дали докато трае тази терапия можем да си гледаме котката у дома? Разбира се проблемите със стриктна хигиена,често къпане на котка,отделяне на косматия ни приятел в друга стая...Всичко още при доказване на алергията е направено и така ще продължи дори когато си върнем котаната...И докато трае лечението сега с противоалергични таблетки и спрей,ще има ли спад на имунната система? Детето ми и без това лесно и често се разболява,та съм с огромно притеснение в момента🙁

# 52
Дъщеря ми е била и  на двете форми и трябва да призная че оралната е по-удобна  от инжекционната. Представете  че отивате на почивка, или при баба или някъде, си. Препарата изисква хладилник, возите го в охладители после търсите кой да го ппостави инжекционно. Често никъде  не се съгласяват защото след поставяне е възможно да има реакция. По правило се изчаква 30 мин. Трябва наблюдение от алерхолог. Това са фактори които на първо четене ви е трудно да отчетете. И сталорала също   трябва да е хладен, мисля че съм виждала и визьорно детекторче което свети в два цвята за да покаже дали температурата на съхранение е добра. Но е мобилен и лесен за обслужване. Докато другото е мъка. Аз самата съм била на инжекции, просто не искам да си спомням как съм търсила кой да ми я постави а е било преди 30 г. Когато обслужването по поликлиники не беше толкова стриктно като сега.

Ще се дописвам по-късно по останалите въпроси.

# 53
_re_ge
Благодаря от сърце за отговора🩷🌸Ще очаквам и другите отговори🩷

# 54
Кожният тест е неточен защото показва реакцията като зачревяване, подуване, но няма някакво точно цифрово изражение, освен диаметъра на зачервяването.  нивата на проява на дразнене. Но дори на кожен тест е видимо какво има и какво няма като алергия към приложените алергени. Ако детето е реагирало на кожен тест с алергия към котки, то е видимо че има алергия.
Кръвния тест е много по-точен, има различни панели. В зависимост от картината на кръвния тест се дава и рецептата за изготвяне на десенисибилизатора. В бг се прави десенсибилизация към трите най-силни алергена от кръвния тест. Препаратът се изработва по този начин. За съжаление и кръвните изследвания и десенисибилизатора в бг се заплащат. Както и ако е инжекционен се заплаща 5 лв манипулация на всяко поставяне Simple Smile.
Всяко лекарство има странични ефекти. Ако не направите десенсибилизация, трябва да се простите с котката. Дори и да направите десенсибилизация тя е с различна ефективност според конкретния човек, както и времето за десенсибилизиращо понижаване на дразненето също е различно за всеки човек.  Алерголожката казваше че е около 10 г. Аз съм десенсибилизирана преди 30 г и все още съм във форма. но немаловажно е че и живеем в доста "изчистени условия" у дома.

НАчинът по който ще се случва живота ви ако искате са задържите котката ще трябва да се промени изцяло. Ще трябва да се поддържа много висока домашна хигиена. Да се прахосмукира с прахосмукачка с хепафилтър всеки ден, да се мие да се бърше прах също , да се чисти котешката тоалетна често, дивани столове да имат лесно перящи се калъфи които а се сменят всеки 2-3 дена. по възможност без щори и пердета- те също съборат котешки косми , въобще по-малко повърхности които за събират котешки косми, самата котка да се реше  за да се препятства безразборното падане на козината. Да се "обира" с мокри ръце.

Моят съпруг има алергия към котки, а ние имахме две котки, едновременно, доста дълги години. Аз се грижех за тях, той ги галеше и му се запушваше носа от време на време, но до там. Ние имаме и алергия към домашен прах  и  десенсибилизиранои сме, но вкъщи целият ни начин на живот е съобразен с това, и паралелно с "грижите" на хигиена около котките, не беше сложно алергията да е контролирана.

За имунитета за разболяването съм писала тук и вие вероятно сте ме чели. Не можем да знаем дали честото разболяване се е дължало на алергиите или не. Както и за имунитета. Това е нещо изключително индивидуално. Алергичните бронхити често се срешат при хората с алергии, но примерно при дъщеря ми се появиха когато нещата бяха стигнали до астма. Преди това макар и алергична от бебе беше изключително здраво дете.

Последна редакция: ср, 25 сеп 2024, 08:10 от _re_ge

# 55
_re_ge , благодаря Ви за изчерпателния отговор🌸🌷🌼 Много ми помагате с Вашите съвети! Така имам надежда,че при добри грижи за детето, дома и котката,нещата ще се подредят! Котката си я искаме,обичаме я и не искаме да се разделяме с нея. Дъщеря ми е категорична,че ще се подложи на каквато трябва терапия,за да може отново да си върне писаната у дома. Днес дадохме котана на бабин дом за временно отглеждане.След време ще пиша как върви терапията при нас.Дано имаме повод за радост☺️

# 56
  • София
Ние имаме котка от 11 години. Навремето правих тестове за алергия и наскоро се бях присетила да си ги издиря и да видя резултати. Чак сега видях, че имам слаба алергия и към котки. Живеем си нормално с нея. Само, като почна да я галя и ми е в скута, ми се активира моментно в лека форма.
Иначе със сина ми правихме десенсибилизация със Сталорал години наред. Ами не виждам особен ефект, да не кажа никакъв, освен досадния ежедневен ангагимент години наред.
А уж бил много подходящ за сезонни алергии към полени и те най-добре се повлиявали.

# 57
Дъщеря ми е изключителна тежка поленна алергия и то към различни полени, които започват да цъфтят  от февруари и свършват октомври. Доста добре се повлия от десенсибилизацията, дори спря всичко ежедневно за две години. За съжаление таьи година проблемите се подновиха , но поне хистаминовите й нива са спаднали Трайно. Започва отново десенсибилизация.

# 58
Ние имаме котка от 11 години. Навремето правих тестове за алергия и наскоро се бях присетила да си ги издиря и да видя резултати. Чак сега видях, че имам слаба алергия и към котки. Живеем си нормално с нея. Само, като почна да я галя и ми е в скута, ми се активира моментно в лека форма.
Иначе със сина ми правихме десенсибилизация със Сталорал години наред. Ами не виждам особен ефект, да не кажа никакъв, освен досадния ежедневен ангагимент години наред.
А уж бил много подходящ за сезонни алергии към полени и те най-добре се повлиявали.
zazu1 ,това че няма гарантиран ефект ме притеснява доста. 2-5 години на терапия без резултат накрая е повече от неприятно.Все пак всички се надяваме,а щерка ми най-много🙁 Аз се сдобих с алергия към домашен прах,пух/перушина преди много години.И беше кошмар.Моята алергия се изостряше пролетта и стихваше със захлаждане на времето.Овладявах само с Алергодил и Виброцил спрей.Имах жесток сърбеж в носа и кихане.Последните години нямам проявления и има затихване. Но при моето дете е различно.Въпреки алергията към котки,кучета,перушина,пух и домашен прах няма сърбеж в нослето.Но има напълно - на 100% запушен нос, серии от залпови кихавици,задна хрема без изтичане на секрети през ноздрите, сълзене на очите и сърбеж в гърлото. При нея Алергодил и Виброцил ,както и Ериус не помагат...И всичко това се отключи след прекаран Ковид преди 2 години. Детето се разболя,носа се запуши...Детето оздравя,носа остана запушен,като стигаше до хъркане,шумно дишане през устата,стягане в гърлото.И оттогава никой не успя да я излекува.Дано сегашната терапия успее🙏
Ще пробваме със Сталорал и ще се молим да има ефект! Или поне алергията естествено да се успокои и намалее...

# 59
  • София
Дано се повлияе детето и сте добре. Десенсибилизацията за съжаление се оказва единственият вариант и задължителен да се опита/премине, защото ако не се прави нещо по въпроса нещата могат да прогресират в астма и други усложнения. Това е според всички алерголози, които сме посещавали. При нашето дете алергията е полиалергия и се избра най-трудното за повлияване (треви).
Може да опитате да отидете на второ мнение, ако имате някакви съмнения.
Много неприятно, че на децата ни се е случило да имат такива проблеми със здравето. Дано са здрави.

Общи условия

Активация на акаунт