Градинарство - моето хоби 23

• 36 286
  • 774
  •   1
Отговори
# 660
  • Norge
Рисе, нямам лични сблъсъци с тревичката Kissing Face, само съм попреглеждала едно-друго, защото и аз много ги харесвам тези величествените туфи.
Ама то е трева все пак, де; би трябвало да го отскубне човек малко по-внимателно и да стане.

За семената - като всяко семенце: поръсваш, притискаш, овлажняваш и така. Мисля, че пониква след 2-3 седмици, дано само не съм запомнила съвсем грешно.
Ред.: имаше нещо с мъжки и женски растения, май повечето са женски, не знам дали това има отношение към семената и ако да, какво. :/

Последна редакция: сб, 04 апр 2020, 23:17 от nelka.nelka

# 661
  • пак там
Мерси, Нелка, и това е насока. Останалото ще го прегледам каквото има в нета.

# 662
Здравейте,  някой от вас сял ли е хинап от семка.? И как сте го гледали.?

# 663
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
от семка не съм.
те обикновено пускат много издънки, ако има около вас можете да си извадите или да ви извадят.

бяха ни посъветвали да го засадим до оградата и да служи за жив плет и защита. но ние го засадхме в средата на дворчето, на най-голямото слънце. не е претенциозно. имайте предвид, че боде много. и изкарва много издънки.

# 664
  • пак там
Викаш - естествена защита? Joy Май и аз ще се навия, въпреки че не харесвам хинапчетата. Joy

# 665
дечко ги хареса. за съжаление продадохме дворчето преди хинапа да започне да дава промишлени количества.
Simple Smile здраве да е - ще намерим друг.

# 666
Аз се опитах да развъдя хинап от семка(дали не е костилка?), но не ми се получи. Просто не поникнаха, а пробвах по всевъзможни начини-с накисване във вода, направо в кофички, направо в земята на двора и т.н - каквото прочетох като метод, все не стана.От командировка в Китай си донесох доста едри плодове, но и те не поникнаха, за съжаление. По-добре е от издънка, според мен. Успех!

# 667
  • София
А приложи ли презимуване?
Без него не тръгват много видове.

# 668
  • София/Варна
Моя благоверен миналата година беше полудял, къде видя семка от странно нещо, беше сложена в кутийка с пръст и два месеца в хладилника имаше повече кутийки с пръст отколкото с храна. После ги нареди по прозорците. Резултата към настоящия момент е 2 все още зелени и живи магнолии и около 30 клематиса. Половината бели, половината сини. Не знам кога ще цъфтят, така описаните растения, но поникнаха и изкараха зимата. Единия вид клематис го набодох есента в една бъчва навън и е тръгнал. Другия вид е в сандъче в лятната кухня-т.е. на студено и той тръгна, но е въшлясал. Тази зима беше експеримента с аустромерия, купих си семена, в пакетчето се оказа,че има само 3 семчици и поникнаха в хладилника, но издължени  и хилави и съответно после умряха. Но съм решила,че ще си купя пак семена и ще ги сложа на студено и светло.

# 669
стратифицирането е наука.
Simple Smile
има семена, които покълват само след замразяване - люспата на семката е такава, че да издържи на зимния студ и лед.
ако не се замрази няма да поникне само защото без замразяване люспата е дебела и не може да се спука и да пусне растението навън.
има и киселинно стратифициране. има семена, които са в плодовете. те разчитат на киселините в стомаха на птица или животно. когато животното изяде плода, семката минава през целия тракт, издържа на киселините в стомаха и излиза навън готова да покълне.
не съм специалист, четох го преди време, защото ми беше интересно.

# 670
  • Norge
Герундия, да знаеш как ти завиждам за клематисите! Голяма любов са ми. Cupid
Не знам колко пъти съм заравяла клонче, но до ден днешен така и не съм успяла да си отгледам ново растение.
Явно и аз ще трябва да пълня някой хладилник с кутийки.

Рисе, Flowers Tulip

# 671
  • Fort Worth, TX

Добър ден от мен.Бях ги засадила миналата година.Тотално забравих за тях мислейки, че са отишли.Решила съм да сложа още есента.При мен всичко се показва и ме радва много.Както и миналата година съм наблегнала на гладиоли, кани/имам 4 различни вида/каладиуми, слонско ухо и дейлили.За първа година сложих и лилиум.Още нито 1 не е показал.

# 672
ЗаСлон, не знам какво означава презимуване. Част от костилките ги държах в мокър памук в хладилника, но нищо не съм замразявала. Още не сме изяли всички фурми, които донесох от Китай. Ако дадете идея за засаждане, ще съм ви благодарна. До сега съм пробвала с памук в хладилника, накиснати 14 дни във вода и насадени в пръст, насадени в пръст веднага след изяждане на плода, обработка с шкурка преди засаждането..... Не ми се смейте, моля ви, големи мераклии сме с мъжа ми и много неща ни се получават, но опитите ни с градинарството са едва от няколко години.

# 673
  • пак там
оттук:
Цитат
Имайте предвид една важна особеност – ако не успеете да засадите семената веднага след като ги извадите от плода, ще се наложи да направите т.нар. стратифициране. Този процес се извършва при ниски температури и влажна среда – сложете ги във влажна салфетка, завийте с найлон и сложете в хладилник.

Два път през месеца ги отворете, за да се проветрят. Засадете семената през пролетта в градината, а покълването очаквайте след около 60 дни. Хубавото е, че хинапът въобще не изисква много грижи, няма неприятели и не се разболява, няма нужда да се пръска срещу болести. Поливайте го редовно.

Не разбирам много от хинап, затова чета където ми падне, Joyта може и глупости да са.

# 674
Петък, събота и неделя вече ще вадя съндъчетата и саксиите. Повечето ми са измръзнали, ама и без това в тях бяха сезонни цветя. Тук на пазара си имаме магазин на местен разсадник и продават много хубаву цветя на доставни цени. Реших да започна с шопинга на китки - днес купих 4 сакъзчета, много красиви цветове и сорт. Утре продължавам - нали няма друг шопинг, та ще компенсирам с този. А и.май като се замисля съм дАла повече пари за цветя и саксии, отколкото за парцали и го смятам за по-смислено. Ето малко красоти от миналата година:

Общи условия

Активация на акаунт