Великобритания - тема 79 Есенно- Зимна Коледна

• 27 375
  • 741
  •   1
Отговори
# 270
Моят племенник (сестра ми не живее в Бг) като малък прекарваше летата с майка ни, не му се подобри българският, племенницата малката идва през година за лятна почивка само и е с почти перфектен български. Май е по скоро индивидуално и до слух. А детето на техните кръстници, българин и украинка живеещи в Чехия до 3-4 годишно не говореше никакъв език, даже го водиха по лекари да не би да е със СОП, но им обясниха че в двуезично семейство се случва, то разбира какво му се говори, но самото то не говори. И изведнъж проговори и трите езика.

# 271
  • Пазарджик/Лондон
Аз пак с въпрос за сетъл статус за дете, искат ми:

- Full Birth Certificate (including parents names)

- Adoption Certificate (if applicable)

- Family Book

- ID Document (including parents names)

От горепосоченото имам само удостоверението й за раждане, но не е преведено на английски. Трябва ли да търся заклет преводач или нотариус? И дали това ще им е достатъчно за доказателство?

# 272
  • На острова
Инфантилна, и аз познавам еди българин с украинка, живеещи в Чехия. Мъжът случайно да се казва Сашо? Или е голямо съвпадение?

Моята малка дъщеря ходи само три пъти седмично на nursery, и то по половин ден, вкъщи говорим само на български, но тя говори единствено на английски.. странно ми е, нямам обяснения.

# 273
ТДИ, ха така - с двата крака право на най-дълбокото! Пожелавам ти бързо да изплуваш от там, ден след ден по-добре ще става, ако се стегнеш и имаш цел.

Миа, ако детето гледа английска телевизия и ползва играчки с английски език + технологии (клипчета, песнички, игрички и всичко друго от екран) + градина за 3 дни, ето отговорът защо говори английски.

Хайде, хепи Хелоуин! Аз го изкарах в София. За страшно - беше си страшно, но най-много ми беше тъжно. На гарата за детето ми се залепиха 3-ма от крим. контингента, после пък се качихме на такси-менте, в катедралата "Ал. Невски" нахлу фанатик, викаха охрана да го изкара, в Историческия музей не успяхме да намерим нито една тоалетна, на която да се затваря и заключва вратата. В самолета направиха извънредна проверка на всички жени - търсеха някого по снимка. Самолетът беше пълен с изключително бедни и неуки хора. Няма да пояснявам за етноса, какво значение има като на паспорта им пише "българин". На пристигане в Лютън пък се оказа, че са ми счупили куфара. И разбира се - никой няма вина за това. Нито Уиз, нито наземния персонал по летищата. Бу!

Ха сега, честит ден на Будителите! В куфара си пренесох най-накрая "Физика на тъгата". Започнах я в самолета. Имало и качествени неща, значи. 3 дюли донесох също. Малко ала Бай Ганьо, но много екзотично ми се видя. Атласи по география и история и нова Коледна книга на детето. Календар "Българи от старо време" - пълен разкош, особено последната фотография - "българи пред кръчма през декември". Биографията на Мария Луиза, записки на Борис и преведените репортажи на Джеймс Баучер. Подправки - карамфил, кардамон и анасон за моята си българска Коледа. Една кутия бонбони "Тримонциум", най-вече за да не забрави детето как по римско се е казвал Пловдив. Заведох я да гледа "Боряна" по Йовков. Бре, всичко разбра това детенце - толкова пък да й е добър българският! Изгледах и концерт на Хилда и Васил Петров. Радвам се да видя залите пълни. Накрая ходихме и в местния военен музей. Направили макет на немския цепелин, който дори поставил и световен рекорд. Нямаше кой да ни таксува, някакъв мъж ни се накара, че не искаме гид, но сме му били симпатични и затова ще отвори един от самолетите, за да се качи вътре детето... Така и не ми стана ясно задето няма кой да ни продаде билет ли нямаме никакви права като посетители или просто си трябва да се молиш винаги, за да ти свършат някаква работа... Но така или иначе - беше хубаво. Това е България за 3 дни. Сън, от който се събудих.

# 274
Инфантилна, и аз познавам еди българин с украинка, живеещи в Чехия. Мъжът случайно да се казва Сашо? Или е голямо съвпадение?

Моята малка дъщеря ходи само три пъти седмично на nursery, и то по половин ден, вкъщи говорим само на български, но тя говори единствено на английски.. странно ми е, нямам обяснения.
Митко и Наталия Simple Smile Но те украинките са навсякъде Grinning какво им правят, как ги омагьосват, идея нямам Simple Smile

# 275
  • Bristol
Честит ден на будителите!
Защо по социалистическо време го отменят този празник, как точно е пречел на идеологията им, се зачудих. Аз израснах без да го отбелязвам и така и не можах да свикна с него 😔

Ох, Мари, как ми напомни за дюлите! Едно време много обичах сладко от дюли! Тук никога не съм виждала този плод. Как ли му е името на английски и дали климатът е ок за отглеждането му 🤔

# 276
Честит ден на будителите! Защо по комунистическо време го отменят, как точно е пречел на идеологията им, се зачудих. Аз израснах без този празник и така и не можах да свикна с него 😔

Ох, Мари, как ми напомни за дюлите! Едно време много обичах сладко от дюли! Тук никога не съм виждала този плод. Как ли му е името на английски и дали климатът е ок за отглеждането му 🤔

Мисля, че е quince на английски и не вирее тук. Много екзотично ми се стори и си принесох трички. То да ме е страх да ги нарежа. Хаха, такъв деликатес! Не може само комшиите да имат грозде, я! Снимах в България натюрморти с тиква, дюли, райски ябълки и орехи. Уж ще рисувам, да слагам в трапезарията, ама да видим. Където дала природата - дала, не мога да си изкривя душата. По градинките на хората в къщите бяха натежали дърветата с дюли, необрани още.

За Деня на Будителите - имам едно наум, но е много тъжно и не ми се споделя.

Нека това си остане един пост за 3 дюли и толкова.

# 277
  • Bristol
Това quince прилича на дюли 🤔 RHS пише, че лесно се гледали. Сега ми даде идея 😁
https://www.rhs.org.uk/advice/grow-your-own/fruit/quinces

# 278
  • Истински се вижда само със сърцето.
За пет години тук веднъж съм виждала дюли в Асда и много се изненадах. Дюли иначе съм купувала от БГ магазина в Бирмингам, а сега в понеделник видях на една сергия за плодове в Лондон докато се разхождах, след като си взех документите.

Честит ден на Будителите! Моето дете още е малко да му разказвам за тях, но предстои Simple Smile

Снощи беше много щастлива да обикаля и въпреки, че все още почти не говори нито на БГ, нито на английски ( нещо което доста ме притеснява) казваше много хубаво I’m a wich 😂.

TDI убедена съм, че след трудното начало всичко ще се нареди, като голям пъзел Simple Smile в началото е трудно, а после всичко си идва на място, пожелавам ти търпение и всичко да се нареди бързо и да си спокойна от новото начало.

С моя сетъл статус съвсем се оплетох и аз, сега чакам да ми изтрият молбата която е с лична карта, което ще отнеме около 10 работни дни за да мога да кандидатствам с паспорт, защото се оказа, че за да продължа старата трябва да е пак с л.к. която аз нямам намерение пак да изпращам.

# 279

Снощи беше много щастлива да обикаля и въпреки, че все още почти не говори нито на БГ, нито на английски ( нещо което доста ме притеснява) казваше много хубаво I’m a wich 😂.

изведнъж ще проговори и двата и ще ти липсват тези дни, няма млъкване после Disappointed Relieved аз за пред племенницата съм се правила на заспала, че започне ли от сутринта млъква чак вечерта Simple Smile
Аз да се похваля, че вече имам почти всичко, което ми е нужно като дрехи и бейсик принадлежности, къде от чарити-та, къде от маркети или намаления, до месец се надявам да влеза в час, че сега на моменти изглеждам сигурно като някакво хипи, ама съм специфичен размер и цял живот ми е трудно с дрехите, тялото ми е един размер, дължината на ръцете и краката друг, по дълги са Sad
Една австралийка блогърка, която живее в хотела преди мен искаше да пише пост за мен, каза че съм като "ръката на майката" за тоа място и за по малко от 3 седмици съм го превърнала в дом, като излеза някъде хората не знаели какво да правят и става хаос:))) аз защото научих мъжете да почивстват след себе си (има много работници на свободен наем в бюджетни стаи), да подреждат, абе все едно съм на работа Grinning  понеже все още ставам рано дори и за БГ време ходя да пазарувам, всеки ми поръчва нещо, защото те нямат време, постоянно ми подаряват някакви неща, тези които са само за уикенд или европейски туристи за уикенда, пътуващи само с раница. Румънската ми приятелка тук се смее, че нямам нужда от работа, да ставам личен асистент на работниците ми стига.

# 280
  • Burgas,Bulgaria/Crawley, England
Добро утро!

Ей ме на и мен - в§ера шофирах, ка§их се и на магистрала (М23).
Разбирайте купих си кола - Мазда 2, 2003-та, за 1300, скъпо е, знам оба§е не ми се обикаляше пове§е, колата е ОК, кола като кола, сменили са й основните консумативи - масло, антифриз и т.н. има МОТ до август. Застраховка си направих също, което озна§ава, §е имам и банкова сметка (йеей!) и платих пътна такса в пощата.

Банковата сметка ми е от онлайн банка Monese, имам си номер, код, вси§ко, прехвърлих пари по нея от БГ картата и се разплащам ве§е.

Оставам си в гаража, както му викам, но всъщност като видях и др стаи си е доста прили§ен размер. Друг плюс е, §е няма никой под мен и сега ще си купя ластици и подложка за фитнес и ще си уплътнявам времето. §акам си само новия договор за наем за това място, но имам в мейл, §е са полу§или плащането и договорът, ще стане скоро.

Ами това е от мен... отивам да се упражнявам, днес ще шофирам цял ден Simple Smile

# 281
Лесно ли ти е с обратното движение, аз още се движа като потенциален самоубиец?

# 282
  • UK
TDI, днес звучиш обнадеждена и позитивна, радвам ти се, честито за количката.

Мери, има в УК дюли, quinces са, да, явно не са много популярни по магазините само. Онзи ден един човек в една местна група предлагаше да размени дюли срещу кой каквото има. Правят ги на сладко. Много обичам аз дюли, купувала съм веднъж-дваж от турските магазини, 1 лира на брой.

# 283
  • Bristol
Dejie, те и сладка готови продавали в магазините. Излязоха ми, като се рових из нета. Ще търся и сладко да си купя 💕

TDI, честито и безаварийно! На синът му бяхме взели едно лимонено ситроенче С2 за 1к, директно от собственика. Бая години и мили го търкаля без проблем. Дано и ти така!
Стаите често тук са кутийки. На дъщерята е "пилотска кабина", буквално легло и бюро. Има един вграден шкаф в стаята й, в нишата над чупките от стълбите и там го пригодихме за гардеробче 🤪

Мислех да излизам с колелото днес до Глостър и после с влака да се прибера, но такъв вятър има при нас! Поне за момента не вали, да видим дали ще успея да изсуша прането Simple Smile

# 284
  • Burgas,Bulgaria/Crawley, England
Върнах се до вкъщи за 1 §ай - днес времето е ужасно!  Отидох до работа и се върнах. Направих обратен завой където не трябваше... ще §акам първата си глоба май Sad ама така е..
Ина§е с движението една приятелка в БГ ми даде много полезен съвет "Помни, §е вода§ът е винаги до осевата линия" и така като тръгна и си повтарям, §е трябва да седя до осевата линия.
Купих си от бензиностанция стикер "P" озна§авало нов вода§ Grinning но тук само веднъж ми битнаха и то когато правех забранения обратен, т.е. хората по-скоро с добро биткат, а не с лошо, карам по магистралата с 50 Grinning но никой не ми мига, святка, изпреварват ме коли, камиони, цистерни, общо взето вси§ко живо, но никой не ми битка, мига и изобщо притеснява по какъвто и да е на§ин.
От вкъщи пътят ми минава през 5!!! колела, защото съм близо до центъра, предполагам, после съм на магистрала и имам още 1 колело на излизане и съм си в селцето, където ми е базата.
Демек изляза ли от града и съм 6, само да изляза...

Общи условия

Активация на акаунт