Ето, че вече сте вкъщи! Държите ключ в ръката си, отваряте вратата и влизате като горд собственик в своя мечтан дом! Това е важна крачка в живота на човек, особено ако става въпрос за покупка на първо жилище.
Започвате да разопаковате багажа си, подреждате вещите си, отделяте заслужено внимание на интериора, за да бъде всичко във ваш стил. В първите дни не може да избягате от еуфорията, но постепенно тя започва да се изпарява, защото изведнъж се сещате, че имате още малко работа.
За да се справите възможно най-безболезнено и бързо с този финален етап на процеса по закупуване на ново #жилище, ние ще ви дадем няколко полезни съвета как да организирате времето си и какво да направите, за да приключите със задължителните и леко досадни ангажименти. Затегнете коланите и си записвайте, защото сме на финалната права!
Първата и най-лесна стъпка, която може да предприемете, е да си направите списък с всички задачи, които ви остават да свършите, за да може да ползвате жилището си без проблеми.Най-важните неща, за които трябва да се погрижите, са следните:

1. Комунални услуги
Задача номер едно след покупката на жилище е да се уверите, че сте сменили партидите на всички комунални услуги (ток, вода, отопление и пр.), за да не дължите излишни такси и  да не се налага да плащате стари задължения, в случай че не сте първи собственик на жилището. В сайтовете на доставчиците на битови услуги може да намерите допълнителна информация, която ще ви помогне при прехвърлянето на партидите или при евентуален избор на различен доставчик за някоя от тях. Подгответе си нотариално заверени копия на нотариалния акт на новия ви дом.
Бонус съвет: Активирайте мобилно или онлайн банкиране, за да може да плащате за тези услуги дистанционно, без да се налага да се редите по опашки в обедната си почивка.

2. Регистрация
Свържете се с домоуправителя на сградата, в която се намира новият ви дом, за да извършите необходимите действия по регистрацията ви. Представете се, за да знае домоуправителят, че жилището има нови #собственици. Също така поразпитайте за друга полезна информация, като например:
• Къде се намира главното ел. табло и кой е вашият електромер?
• Кои интернет и телевизионни доставчици имат инсталирани кабели в сградата?
Домоуправителите могат да ви снабдят с куп полезна информация за района около сградата, както и за съседите и установените правила в кооперацията.

3. Данъчна декларация
Данъчната #декларация е още една от задачите, които са обвързани със строг законов срок. Имате два месеца след закупуване на жилището да подадете необходимите документи в отдел „Местни данъци и такси“ към общината, в която се намира то, за да може да се прехвърли данъчната партида на ваше име.

4. Постоянен адрес
Докато живеете под наем, не е нужно да подавате заявление за промяна на постоянния ви адрес, но щом вече сте собственик на жилище, ще ви се наложи. Такава декларация се подава в общината, в която се намира имотът. Нужни са ви лична карта, акт за раждане и нотариален акт. 30 дни, след като сте променили постоянния си адрес, е хубаво да подадете и заявление за подновяване на лични документи в съответното РПУ или МВР, защото при евентуална проверка от органите на реда може да бъдете санкционирани.
 
5. Данъчни облекчения
Данъчните облекчения са особено атрактивни и приложими за млади семейства. Първото условие за кандидатстване за данъчно облекчение е новото жилище да ви е единствено и да е закупено чрез #ипотечен кредит. Второто е да сте подали годишна данъчна декларация. Накратко казано, тези данъчни облекчения дават възможност да се приспадне сумата на лихвите, платени по ипотечния кредит, от годишния данък, който дължите.
 
6. Пълномощно
В случай че новото жилище е собственост на двама души, по-удобно ще бъде да се извади нотариално заверено пълномощно на името на единия от тях. С въпросното пълномощно само един от двамата членове на семейството ще може да подписва всички документи и няма да се налага и двамата да отсъстват от работа. Така лесно може да си спестите известна доза бюрокрация и висене по опашки.Както стана ясно, нанасянето в ново жилище не е последната стъпка от целия процес. Има още няколко дребни детайла, които трябва да доуточните и да свършите, преди напълно да се отпуснете на дивана в новия си дом.
Пътят до осъществяването на идеята за мечтания дом е дълъг, но ние сме насреща да помогнем. Свържете се с нас и задайте въпросите си в консултативната ни тема.

#UniCreditBulbank

Последна редакция: пн, 13 апр 2020, 16:20 от Редактор***