Частни училища - информативна тема 29

• 36 661
  • 792
  •   1
Отговори
# 255
  • София

Нещо, което мен ме впечатли позитивно и ми устави усещане за "чуване" (след първоначалното ми изнервяне, че оставям 10 бона, а никой не е...а да отговори на един мейл с един въпрос) - детето ми се оплака, че в обедната почивка не им остава никакво време да излязат навън, защото става голяма опашка за храната и докато успеят да си вземат нещо и да хапнат - почивката свършва. Мен ми стана мъчно, че не й остава време да поиграе свободно и се чудех не може ли някак на смени да ги направят, за да не е скупчване. Тази седмица ми каза: "ние вече първо излизаме, после ядем и така има повече време навън в почивката".
Оказа се, че междувременно психоложката минавала и попълвали някакви тестове "какво бихте променили"  и тя, а сигурно и други писали това за почивката и опашката. Дали промяната се дължи на това, дали сами са забелязали, че трябва да се направи нещо с голямата опашка - не знам. Но е факт, че се коригират нещата и се работи по въпроса, един вид. Което е много важно, според мен, защото въпроси, проблеми - винаги ще възникват, важното е как се реагира и че има желание да става по-добре.

Супер, че са реагирали на това. За децата никак не е маловажно да имат адекватно време за почивка.
А вие не се ли опитахте да поискате промяна на транспорта след като сте установили, че са ви "забравили"? Мисля, че сте в правото си след като не е по ваша вина.

# 256
И за сравнението с "Артис"  (което продължавам да смятам за един чудесен избор за първи клас - спокойно и приятно място)

На първия учебен ден в БШ изживяхме лек стрес - тук има по-различна публика - не, че не е пълно и със съвсем нормални хора, но си има "стадо сурикати в бЕло Мазерати", ако ме разбирате. В "Артис" силиконови майки, чупки, бентлита и прочие нямаше. (дори детето на един олигарх, което беше в нашия клас съумяваха много дискретно да го докарат, не е имало демонстрации с шофьори, коли и прочие, ако е имало охрана - никой не е разбрал, а майката манекенка изглеждаше приятна и културна жена, никакви фасони).

Очевидно е, че тук мащабът е по - голям - със своите плюсове и минуси. (Няма го това усещане, за уют и че си си сякаш у дома, но го няма усещането за читалищно-художествена самодейност, което се прокрадваше ня моменти).

Материалната база изобщо не може да се сравни дори.

В "Артис" си дразнех много, че се зове гръмко  “училище по чужди езици”, а реално има само английски до 5ти клас.
По времето на Даниела Тодорова бяхме говорили да се предвиди възможност за втори език поне в допълните занимания, срещу заплащане - след като тя напусна нищо не стана. Тук имаме възможност за втори език (преди са били в другата пък крайност - три да учат всички).

(Става дълго и ще е трудно за четене, така че езиците може би ще пиша отделен пост)

В БШ има униформа, Артис не.  

Мислех, че в Артис са били по-дълги междучасията, но се оказа, че това не е така.

Храната повечето деца харесват тази в БШ повече, моето дете много страда за храната в Артис - там имаше по-често риба, вкл сьомга, разни картофи соте, на пара, малко по-засукани неща. Тук е по-традиционна, в някои дни не виня детето, че не ще да яде - кой пък ще яде яхния от зелен фасул. (Но на повечето деца им харесва тук повече.)

/Опитвам се да изложа факти възможно най-обективно и всеки да си направи извода, защото хората търсят различни неща, няма как да изчистя напълно собствения си поглед, разбира се, но се старая да е обективно и полезно. /

Последна редакция: ср, 16 окт 2019, 21:57 от инкс

# 257
  • Пловдив/София
Уф, с бентлито навсякъде ли е, или % кифли в БШ е по-голям? Това е нещо, което може да ме откаже от дадено училище, ако ще на 5 минути да ми е...
В ДГ са около 20% (2-3 деца от 15 са с по-...показно заможни родители, да съм мека). И бих предпочела и тях да ги нямаше, макар че придават колорит, къде другаде бих общувала с толкова различни хора...

# 258
  • София
Е, бентлито не значи непременно кифла. Тези пролетарски клишета не ги ли израснахме вече? Да уточня, че нямам бентли, но ако си купя, това няма да ме направи кифла. Joy

# 259
Ами не знам дали са повече, едва ли - сигурно е нормален процент, просто на фона Артис ми беше смущаващо.  (Толкова силиконови джуки на едно място аз лично не бях виждала, но пък сигурно е нормално. Не знам как е на първи учебен ден  в някое друго по-лъскаво училище. )

# 260
  • София
Аз съм уцелвала по 1 в клас, и в Меридиан-22 (фолк-певица беше), и в БШ. Но пък в ДУ - класа на дъщерята на моя колежка - са 3-4.

# 261
В София е пълно с хора с пари, не знам какво се чудите.

# 262
  • в страната на чудесата
Най-много съм виждала в ПБ. Но не знам как е в з НУКК, св Георги, ААУ, и пр

# 263
  • Пловдив/София
sanaka,
Е хайде сега, читавите богати хора ходят с нормални коли, не демонстрират силикони, бентлита, златни ланци и тн, да продължавам ли или профилът е ясен? Ако някой се припознава, съжалявам, ама не е моят тип среда просто, аз съм от типа да не се купува нищо излишно, минимализма разбирам дори, но още не мога да стигна дотам. Това не е по темата де, просто обяснявам защо ми е важно поне малко сходни ценности да има.

# 264
  • София
Профилът със силикона и ланците е ясен, но все още не разбирам връзката с бентлито. Доколкото съм запозната, силиконът не е от присъщите му екстри. Joy И кои са "нормалните коли"? Ако за някой е съвсем по стандарта да си купи Бентли, трябва зорлем да си купи Шкода, за да не е показен ли? То тогава и този с новата Шкода е "показен" за този, който може да си позволи само 10-годишен Голф. На мен колите са ми много назад в приоритетите и колата ми в момента е доста старичка и вероятно влиза в категорията "нормална", но този начин на мислене силно ме озадачава. Особено у по-млади хора.

# 265
Нищо излишно, пък плащате за частно училище. Богатите не са непременно някакви идиоти или крадльовци.. да имаш пари за Мерцедес и да се возиш на Голф поне за мен е неразбираемо, не че не познавам такива хора. Нещо като да ядеш салам от Лидл, вместо да отидеш в Sasa да речем, това ми дойде наум като по-масово.

Последна редакция: чт, 17 окт 2019, 02:01 от Notaris

# 266
Е хайде сега, читавите богати хора ходят с нормални коли, не демонстрират силикони, бентлита, златни ланци и тн, да продължавам ли или профилът е ясен? Ако някой се припознава, съжалявам, ама не е моят тип среда просто, аз съм от типа да не се купува нищо излишно, минимализма разбирам дори, но още не мога да стигна дотам. Това не е по темата де, просто обяснявам защо ми е важно поне малко сходни ценности да има.
Показността е присъща на тези, които все още сами се съмняват в новопридобития си статут или дори не са го съвсем придобили. По преки мои наблюдения никой с невъоръжено око не би разпознал децата от най-богатите семейства в училището на децата ми. За едното аз самата разбрах години по-късно по имената в някакъв списък. Не карат шкода вероятно, но то щеше да е излишна демонстрация. Не знам какво карат, защото не си паркират колата на входа на училището, а някъде в уличките наоколо. Майката е винаги стилно (и вероятно много скъпо) облечена, но много далеч от чалга визията. Златни ланци и силикон видимо няма Simple Smile

Обаче имам съсед, чието жилище се продава от съдия изпълнител, той кара лъскав автомобил (не чак бентли), а съпругата му е точно описаният профил - със силикона и есктеншъните. Пипи, аз имах същите терзания като теб в зората на опита си с частното образование, затова го споделям. Което и училище да избереш (частно или държавно), няма как да избегнеш риска на първия учебен ден да си рамо до рамо с някоя силиконка. Всъщност има, но трябва това да ти е водещ фактор - и например да избереш Демократичното училище или това на бялото братство. Там родителите са се събрали точно водени от общи ценности, подобни на тези, които визираш. Но за мен подобен избор е твърде задължаващ.

# 267
А, точно Simple Smile
Въпросът е, когато стои като свинче звънче, ама хайде да не разводняваме темата. То е ясно, че в частни училища социално слаби няма.
(Сравних публиката на две места - ако за някой е от значение, пък за когото не е се явява излишна информация.)

Но в крайна сметка - все
пак всички са хора, които дават пари, за да осигурят това, което смятат за най-добро за децата си и са загрижени за средата и образованието им.
Всеки със стила, възможностите и разбиранията си, но всички сме в една и съща игра.

# 268
  • Пловдив/София
Е хаванахте се за думата с бентли, като ви описах целия профил... който иска-разбра Wink
Нотарис, едно е консуматорското мислене тип да си сменя телефона през месец, че излязло нещо ново, друго е да платиш за образование или преживявания, за мен няма нищо общо между двете. Не съм казала, че съм монахиня все пак.

# 269
  • София
Нищо излишно, пък плащате за частно училище. Богатите не са непременно някакви идиоти или крадльовци.. да имаш пари за Мерцедес и да се возиш на Голф поне за мен е неразбираемо, не че не познавам такива хора. Нещо като да ядеш салам от Лидл, вместо да отидеш в Sasa да речем, това ми дойде наум като по-масово.
Това пък са стереотипи-щом е богат, не трябва да кара голф. А защо не?
За мен колата не е марка, а удобство и сигурност-щом като върши работа, няма значение какъв е модела.
Добре, че светът е шарен и не всички мислят така, иначе  би било скучно.

Общи условия

Активация на акаунт