Частни училища - информативна тема 29

• 37 358
  • 792
  •   1
Отговори
# 105
  • София
ААУ има нова директорка, не знам как ще са нещата, но както знаем всичко се променя с въвеждане на нов директор.  (Това е вместо запис)
Много сте изписали, диагонално четох. Благодаря за новата тема на Онна.

# 106
  • София
Ти можеш да не вярваш, Мецане, аз пък познавам дете точно от обикновено семейство, което е стипендиант там. Родителите са добре платени служители, без частен бизнес или политичесли протекции и толкоз. Детето е изключително умно и отговорно.
Всяка година кандидатстват доста деца за малко места, така че е съвсем нормално да има и не приети, както навсякъде другаде

# 107
  • София
Скрит текст:
Ох, от такива вече ми писна! Само подхранват мързела на някои деца и родители с тези глупости! Много удобно противопоставят "запаметяването" и "стигането до информацията и критичното мислене", а има и кой да им вярва явно. От няколко години започвам все повече да изпадам в ужас как децата не тренират паметта си, не могат едно стихотворение наизуст да научат, една песен дори не знаят наизуст! Помненето на обем информация и логическите връзки вървят ръка за ръка, обаче и едното, и другото стават с работа, детето да има възможност да се развива. Ние нормални хора ли искаме или търсачки да правим? Ако не знаят един обем информация те няма как да оперират с нея. Как ще мисли критично, ако няма факти, които да знае, че да мисли по тях!

Големият проблем е когато се разчита запаметяването да компенсира липсата на мислене. Или когато направо се иска да го замести. Като в НВО и матурите.
Абсолютно подкрепям. Не може съвсем без да се развива (и в тази връзка - да се проверява) критичното мислене. Трябва да се мисли, не само да се зубри - обсъждали сме го и преди, че това е недостатък на БГ образованието и аз дълбоко вярвам в тази теза. Иначе Андариел е абсолютно права, че много повърхностно звучат разни преводни статии, отричащи докрай нещо, което не е чак толкова вредно (… и да добавя - още повече олекват, когато са с рекламна цел Stuck Out Tongue Winking Eye).

Последна редакция: пт, 11 окт 2019, 07:03 от Аш

# 108
В ААУ дори да си плащаш пълната такса пак си има селективен процес, в който влиза и интервю с родителите.
Не страдат от липса на желаещи, дори и при пълните такси.
Не знам как хора, които не само не им е стъпвал крака там, а и не познават деца, учещи там, се изказват, че не е хубаво. Та даже и дипломата на МОН  била по-хубава от тяхната ( къде ми е емотикончето за хващане за главата).
Гроздето е кисело, когато е на високо.

# 109
E, той Мецан си споделя собствената гледна точка. Освен това наистина липсата на БГ диплома за повечето хора е проблем. Дали е хубаво училище малко хора могат да споделят. И Мецан не казат това всъщност. А таксата наистина е непосилна за средната класа. Две -три стипендии са пренебрежимо малко.
Тази реплика за гроздето ми е толкова позната. Simple Smile
Когато тръгвахме да проучваме пазара на ЧУ преди ПУК една позната ни спомена за ААУ и думите и цитирам дословно бяха: "Там учат децата на..." имената ще ги спестя. Някои от тези бизнесмени сега са в затвора. Simple Smile
Та мен освен таксата ме спря и средата изобщо да го разглеждам. Не искам точно такава за детето си. Ние сме обикновени хора. Simple SmileДецата на експати също не са ми таргет.

Последна редакция: пт, 11 окт 2019, 09:58 от .♥.Fancy.♥.

# 110
  • София
Ами точно аз съм "стъпвала", може аз да не съм издържала интервюто, та затова малкия да не е допуснат до изпит. Повярвах им, че след като имат изискване българчетата-стипендианти да имат финансова нужда, че го спазват, оттам и погрешните ми изводи.

# 111
  • София
За мен би била проблем липсата на МОН-ска диплома, най-малкото защото тя дава по-добри условия за младежите заради членството в ЕС. Може за някой родител на момента да е безсмислена, но това дете има десетилетия да се развива, а в един момент липсата на българска диплома да се окаже проблем, а наличието й да отвори врати. Въпросът е да се мисли в дългосрочен план, децата ще станат възрастни.

# 112
Липсата на МОН-ска диплома е проблем за всички, които имат намерение да учат в ЕС. Мецан е прав. Добра или лоша, това е положението. Разбирам, че плановете на някои родители са децата им да учат извън ЕС, но планове и реалност доста често се разминават, макар че родителите не винаги си дават сметка за това. Но в АК много добре си дават и затова и се главоболят да покриват изискванията на МОН, за да издават такава. Самият факт, че го правят, би трябвало да говори много на апологетите на АК.

Явно е много фенси в анонимен форум да се изфукаш как МОН-ската диплома за нищо не ти трябвала и как си търсил училище с не-МОН-ска, "вижте ме колко съм над вас, простите, на които българската диплома им трябва",  ама в реала да си я ползваш, като я имаш, и да си траеш за това, защото не отговаря на форумния имидж  Simple Smile Но все пак ти се повръща, че европейските университети искат нея, че и успех в нея даже Wink Форумни сапунки, за н-ти път.

# 113
  • София
Имаше момент, в който толкова се бях притеснила да не се издънят нещата на НВО, че дори АК разглеждах като вариант, макар и ужасно скъп и да не ми допада като идеология. Той попадна в списъка на потенциалните резерви именно заради монската диплома. Все още ЕС не се е разпаднал и отваря много възможности за младежите.

# 114
За мен би била проблем липсата на МОН-ска диплома, най-малкото защото тя дава по-добри условия за младежите заради членството в ЕС. Може за някой родител на момента да е безсмислена, но това дете има десетилетия да се развива, а в един момент липсата на българска диплома да се окаже проблем, а наличието й да отвори врати. Въпросът е да се мисли в дългосрочен план, децата ще станат възрастни.
Членството в ЕС дава по-добри условия на гражданите на ЕС, независимо от техните дипломи (може да са IB примерно). Отделно, в много държави (напр. Германия, Австрия) такси няма (или са минимални) независимо от гражданството.
 Висшето образование от европейски университет се признава на практика автоматично, при което дипломата за средно образование става меко казано ненужна (теоретично са възможни изключения, ако някой предпочете да работи с диплома за техник, вместо по специалността си от университета например).
Така, че в дългосрочен план дипломата за средно образование на МОН е на практика без значение.
Имайки предвид все по-вредните изисквания на МОН, то все повече от здравомислещите родители ще почнат да предпочитат качественото образование пред "предимствата" на дипломата от МОН.

# 115
  • София
Няма ненужна диплома за законно завършена степен на образование. Стига да я имаш. Както става ясно, ти я имаш, детето ти я има. Сори, ама тези неща можеш да ги приказваш на някого, който грам не разбира от документи. Каквото и да се случи, накрая всяка институция по всички краища на света гледа документите, а най-важни са тези, които издава държавата. Нататък е ала-бала. Единствено не разбирам като ги пишеш тези неща дали ни правиш на идиоти или наистина си вярваш.

# 116
И как решихте, че с IB диплома са ти затворени вратите на европейските университети?

Децата от училището горките да ги ожалиш, не отиват в университет.

Паспортът ми дава европейските права, а не дипломата. Пресен случай с приятели на дъщеря ни, учили средно образование в САЩ и в момента си учат като европейци( на европейски такси) в Европа, защото си имат европейски паспорт! Братя , родени в различни години и двамата учат в Европа сега.
Няма всеки университет да ви напише всички възможни възникнали ситуации, ще ви напише общата!
Но ако влезете в темата за университетите във Великобритания, ще прочетете "Едикой си университет не приема българи!!!" Да, това е общия знаментаел, но той не, че не приема българи, а не приема с така обожаваната от вас МОН-ска диплома.

Колкото до репликите за чии деца учат там. Извинете, ама дипломатите няма да се оставят децата им да виреят в нездравословна среда. Аман от клюки.
Малко след като отвори врати училището по служебни причини съм се виждала с част от децата. Тогава бяха на 90% чужденци.

А някога, слушайки подобни приказки сглупих и не си записах детето в ЧУ. Говореше се , че в ЧУ детето ми ще учи с деца на мутри, ще му подаряват оценките, щото мутрите бият учителите и подобни.....

Последна редакция: пт, 11 окт 2019, 10:37 от rosss

# 117
А някога, слушайки подобни приказки сглупих и не си записах детето в ЧУ. Говореше се , че в ЧУ детето ми ще учи с деца на мутри, ще му подаряват оценките, щото мутрите бият учителите и подобни.....

Бях на крачка да направя същото. Още потръпвам като се сетя. Жив и здрав да е тогавашния директор на 119, че се изказа честно по въпроса.

# 118
Аз имах шанс за поправка и добре, че не го изпуснах!

# 119
  • София
Десет години са много дълъг период и ЧУ не са това, което бяха навремето, когато все още нищо не беше ясно. Тогава беше рисковано, сега вече пазарът се понамести, много училища имаха възможност да се докажат.

Общи условия

Активация на акаунт