Частни училища - информативна тема 29

• 36 527
  • 792
  •   1
Отговори
# 330
Така е за причините, аз по-скоро се чудя на тънките сметки по този повод Simple Smile Решил ди да даваш по 5-6 К евро на година, а се занимаваш със сума под 10 % от това - еднократна, дадена, за да се чувства добре детето ти. 
За мен пък е огромен плюс училището да организра ски училища и други разнообразни мероприятия в учебно време. А ако наистина им е толкова натоварена програмата в началните класове, че да не могат да си позволят една две седмици пропуск, то страх ме е да си помисля какво иде подир това Simple Smile Но ето, на различните родители изискванията са различни и за това е хубаво да се знае кое ЧУ какви програми и цели има, за да си прецени всеки според разбиранията дали да запише детето и да няма после разочаровани.
Абсолютно! Аз лично бих се замислила дали да оставя детето в училище, което е прекратила тази практика. Това е разход за здравето и добрата форма на детето, съчетано с  неговото удоволствие - малко са такива неща в живота и за мен този разход е дори по-необходим от разходите за учене.

# 331
  • София
Ежко, нашият случай е по-различен. Учителите не отиват в по-голямата си част на външното училище, тъй като там не отиват толкова много деца /поне от нашия клас/, а ще имат обучение за тези дни в самото училище. Срещу което също нямам против - прекрасно е учителите да се обучават, но предпочитам да има по-добра организация на това обучение и то да не за сметка на затваряне на училището.
Попея, всеки избира за какво да даде парите си и кое му се струва смислено. В моят случай виждам загуба на време (което може да се използва за учене) и пари, плюс вероятността да ми върнат дете с хроничен проблем във влошено здраве, за да го лекувам после със сериозни лекарства.
Само да спомена, че преди да отиде на 4-5 зелени/бели училища, бях голям техен радетел. Също и на униформите, но и там смених мнението си.

Последна редакция: пт, 18 окт 2019, 12:49 от Olive

# 332
Би било редно тези, които пращат децата си на такова училище да направят компромис, след като това не е било предварително упоменато в договора.
Което и става напоследък. Не защото болшинството иска децата му да учат без почивка или защото не може да се промени договора, а защото малцинството настоява бялото училище да е по време на ваканцията, знаейки отлично, че това убива идеята в зародиш по две причини:
- През ваканцията на пистите е меле.
- Учителите имат нужда от почивка.
А законът е зад тях по отношение на кога да е ваканцията. И получаваме вариант губя-губиш диктуван от малцинството.

# 333
Така е за причините, аз по-скоро се чудя на тънките сметки по този повод Simple Smile Решил ди да даваш по 5-6 К евро на година, а се занимаваш със сума под 10 % от това - еднократна, дадена, за да се чувства добре детето ти. 

Гупости. Не става въпрос за тънки сметки... Става въпрос за принципно уреждане на търговски взаимоотношения. И именно поради тази причина, защото се правим на "велики", защото "за да се чувства добре детето", защото " да не сме дребнави" сме се докарали до това състояние в държавата. И всеки ще ни цака - кой където свари.

# 334
Става въпрос за принципно уреждане на търговски взаимоотношения.

В образованието?
...

# 335

Гупости. Не става въпрос за тънки сметки... Става въпрос за принципно уреждане на търговски взаимоотношения. И именно поради тази причина, защото се правим на "велики", защото "за да се чувства добре детето", защото " да не сме дребнави" сме се докарали до това състояние в държавата. И всеки ще ни цака - кой където свари.
А, добре Simple Smile Детето няма да е на въздух една седмица, да кара ски и да се забавлява, но ти си доволна, че никой не те цака. И ако тези пари за бяло училище са в таксата, но са двойна сума, ще спиш спокойно, че не са те минали Wink  
Според мен пък държавата е в това състояние, защото българинът "най го е страх да не настине и да не се мине" Wink И накрая го минават двойно, но важното е той да е доволен, че не се е минал.

По спомен в нашия договор го имаше това, че има такива училища и се заплащат отделно, както и че транспортът е отделно. Ще потърся да видя. Но и да не е, дори и устно да е, за мен това е по-важно от обучението и е основно предимство на ЧУ спрямо ДУ. Но всеки си има право на свое мнение и действия според него  Simple Smile

# 336
Защото ако го вкарат в договора в самото начало - една седмица бяло училище зимата, което се заплаща допълнително, или в това времето детето си стои вкъщи, проблема ще се избегне. Няма да има не разбрал родител. Щом си подписал договора, съгласил си се.

# 337
  • София
Добре де, по тази логика ние сме си платили и за учебен ден дните след изборите, дните след балотажите, грипните ваканции. То тогава трябва да искаме да ни върнат парите и за тях, не е ли така? Сега например КО ни предлагат екскурзия на 28.10, за която си заплащаме допълнително, не е задължителна. Никога не съм се замислила, че вече съм си платила за нея, когато съм платила таксата за годината. Защото ако нямаше избори, таксата нямаше да е по-различна.
Защо някое ЧУ ще почива в дните след изборите? Това не е ли практика само в ДУ, в които има изборни секции?
При нас поне досега не е имало съобразяване и извънредни ваканции заради избори.

Грипните ваканции са си форсмажор, за тях едва ли нещо може да се направи. МОН спуска заповед и важи за всички.

# 338
Е, за тези, дето не са по МОН, например Френския лицей и Дойче шуле, не важи. И не е имало простотии като тези грипни ваканции. Миналата година ни се отели вола, щото детето се разболя преди грипната ваканция и цяла седмица стоя в къщи. Таман оздравя, и обявиха тази глупава грипна ваканция и то вече здраво, трябваше да стои още една седмица в къщи! А на никого не му пука кой ще ги гледа тези деца толкова време. Не всички имат баби и дядовци или пък имат собствен бизнес и сами са си шефове! Повечето хора имат работно време и трябва да ходят всеки ден на работа.

# 339
Мда, ако няма изборни секции, не знам защо някое ЧУ трябва да почива.
Грипните ваканции са съвсем друго нещо.

Мецане, хубаво, ама няма как една област или град да се собразява с разболяването на всяко конкретно дете.
Аз пък не съм ок да учат, когато обявят грипна епидемия.

# 340
Мислех, че се обявява неучебен ден за всички. Поне в КО ще е неучебен ден. Освен да има гласуване в училището в такъв случай.

# 341
Добре де, по тази логика ние сме си платили и за учебен ден дните след изборите, дните след балотажите, грипните ваканции. То тогава трябва да искаме да ни върнат парите и за тях, не е ли така? Сега например КО ни предлагат екскурзия на 28.10, за която си заплащаме допълнително, не е задължителна. Никога не съм се замислила, че вече съм си платила за нея, когато съм платила таксата за годината. Защото ако нямаше избори, таксата нямаше да е по-различна.
Защо някое ЧУ ще почива в дните след изборите? Това не е ли практика само в ДУ, в които има изборни секции?
При нас поне досега не е имало съобразяване и извънредни ваканции заради избори.

Грипните ваканции са си форсмажор, за тях едва ли нещо може да се направи. МОН спуска заповед и важи за всички.
В нашето има избирателни секции.

# 342
  • София
Да, ако има изборна секция в сградата на училището, разбирам. Но в останалите случаи не виждам никакво оправдание да се скатават под предлог, че има избори.

# 343
В нашия мейл пише, че обикновено се обявява за неучебен ден от министъра. Нищо не споменават за избори в училището.

# 344
  • София
И при нас ще е неучебен ден, мислех, че е защото е обявен за такъв от МОН.
Мен ме кефи де, малко почивчица за децата Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт