Частни училища - информативна тема 29

• 36 656
  • 792
  •   1
Отговори
# 390
  • София
МОН никога няма да се съобрази с родители, които искат ски ваканция в спокойно време (без навалици на пистите), но пък частните училища биха могли да се съобразят с (плащащите) родители и още от септември да обявят кога е седмицата за истинска (не 2 дена) зимна ваканция, за да могат родителите да си резервират на по-нормални цени. Аз лично съм много доволна от Колежа, че удължава Коледната ваканция, даже първия път, в 8 клас, не повярвах - чак се обаждах да ми препотвърдят, че не е грешка.

# 391
  • София
В малките класове и особено в ПУК и на мен са ми малко в повече всякакви едноседмични "цветни училища", особено пък 2-3 пъти годишно и най-вече пък като вземат да се представят като кой знае какво от рода "учене извън класната стая", "иновативно образователно събитие", "учене чрез преживяване" и подобни нищо казвания. Все едно такива неща не се провеждат и във всяко ДУ, че и от край време.  Като че ли и ние не сме ходили на екскурзии и не знаем какво е, хайде моля ви се. И не е въпросът в парите. Но не е редно току-що да си подписал договор за ПУК, уж всичко е изяснено и седмица преди началото на учебната година да ти сервират, че още първата-втората седмица се провежда традиционен лагер и ако не запишеш детето, трябва да стои вкъщи (реална случка споделена преди време в старите теми), като това се повтаря още 1-2 пъти през годината. А когато си подписвал договора, сливи ли са имали в устата? Или са знаели, че е по-удобно да те поставят пред свършен факт? Та питайте и за такива неща когато избирате училище, а после всеки да прецени според разбиранията си.

# 392
Ние сме за първа година в ЧУ, и за сега ми направи добро впечатление, че още в края на Септември изпратиха календар със събитията, за цялата учебна година.
В него се вижда, че последната седмица на Януари е предвидена за ски ваканция на учениците от прогимназиален етап.
Предполагам, когато наближи ще пратят и офертата, а дали ще предлагат учене по същото време - тепърва ще разбера. Моите очаквания са да има учебен процес в някаква форма, т.к. учителите трябва да са на работа, но ще разберем...
За мен това е добра възможност да организираме семейна ски ваканция, ако детето не желае да се включи в училищната.
За моето дете лично - подобна ски ваканция, организирана от ДУ се оказа много полезна, въпреки притесненията ми.
Въпреки огромната навалица по пистата, и чакането за влек, за 4 дни детето събра ските, и започна да кара с успоредни. Донякъде желанието да изпъкнеш пред децата може да се окаже по-мотивиращо от скъпия персонален учител. Съвсем не твърдя, че едното изключва другото, а че перфектно се допълват.
Отделно се учат на самостоятелност, а и вечер по стаите става купон.

Аз бих искала да помоля за съвет към кого да се обърна най-напред, за да адресирам разочарование от часовете по ИТ. Преподава им един младеж, който от началото на учебната година ги оставя да гледат клипчета в час, и не работят нищо смислено.
Към него, към директор по училищната дейност, или направо към управата (собственици в нашия случай)?

# 393
  • София
Танита, аз първо бих разговаряла с учителя за доизясняване на ситуацията, като бих проучила и какво се случва по този предмет и в други училища, какво се очаква по програма за съответния клас и т.н. Ако след това се убедя, че нещата са такива каквито описва детето, че това най-малко не съответства на заложеното по програма и най-вече желание за промяна няма, бих се обърнала към ръководството с чиста съвест.

# 394
Аз лично харесвам подхода на ЕСПА. Ски ваканция една седмица преди или след МОН-ската. Но не е задължително да се ходи на училищното ски училище. А после в МОН-ската си учат. Не знам дали е регулярен подход, но ми го е споделяла майка с дете в училището. Така се избягва навалицата и при училищната организация, и ако изберете семейна ваканция.

Напоследък времето хич не е благосклонно около НГ за скиорите.

# 395
  • София
Да, всяка година вали точно около НГ и като си затръгваме, грейва слънце Joy

# 396
Танита, аз първо бих разговаряла с учителя за доизясняване на ситуацията, като бих проучила и какво се случва по този предмет и в други училища, какво се очаква по програма за съответния клас и т.н. Ако след това се убедя, че нещата са такива каквито описва детето, че това най-малко не съответства на заложеното по програма и най-вече желание за промяна няма, бих се обърнала към ръководството с чиста съвест.
Благодаря за съвета. Ще говоря с него - да. Това, което ме притеснява е, че един татко на първата родителска среща промърмори, че този учител едва ли ще го видим, и че никой не го е виждал досега, и че се гледат клипчета в неговите часове. Явно не е ново, което е притеснително.
Програмата вече съм я прегледала. Освен теорията, която да речем може да се пропусне е предвидено текстообработка в word, създаване на електронна поща, и вмъкване на обекти в power point.
За сравнение миналата година в ДУ, с учителка далеч от представите ни за ИТ правиха документ в word, като ползваха възможностите на wordArt, презентация в PowerPoint, и през лятната ваканция програмиране на Scratch.

Чудя се тези програми до перфектност ли са ги овладяли в начален курс и затова не ги учат, или просто младежа е лентяй.

# 397
хъм, а с други родители и деца можеш ли да говориш - първо да провериш какви са впечатленията.
Аз, вероятно, бих се пробвала на родителска среща да поставя въпроса, знам ли

# 398
Ние сме нови, и не познавам още никого. На родителската ще си поговорим задължително. Леко ми е притеснително дали някой ме отрази, но ще споделя по-натам.

Последна редакция: сб, 19 окт 2019, 23:28 от танита

# 399
  • София
Танита, не знам в кое училище сте, но така както го описваш ми звучи като отбиване на номера. Намирането на учители по IT е проблем като цяло и нищо чудно да са намерили някого, който да се води, че им преподава колкото да покрият изискванията на МОН за часове и учител. Дано не такъв случаят.

# 400
  • софия
Ние сме нови, и не познавам още никого. На росителската ще си поговорим задължително. Леко ми е притеснително дали някой ме отрази, но ще споделя по-натам.
Важното е ти да го отразиш! Като не обърне внимание един път, втори път, отиваш при ръководството.
Стига с тая наведена глава!

# 401
Танита, според мен разговор с учителя е наложителен.

Едно е Шанс 50:1, друго е 4 или 5 към едно.
И това са две много различни неща. Факт. Също както е факт, че конкуренцията за едно място в БШ в годината ни на кандидатстване беше по-голяма от тази в СС. Само това казвам. И аз се изненадах, честно казано. Сигурно си има причини, всеки да анализира сам за себе си. Добре е да се знае, че се придържам към фактите. Репликата ми беше към Нотарис. А защо потребителката Фенси се идентифицира със СС и се засяга лично (за разлика отпреди, когато защитаваше позицията ми, но пък тогава и детето й не беше в СС!) е интересно и всеки да си вади заключенията за себе си.

Не виждам абсолютно никаква причина да спестя тези факти, та да пазим неопетнен ореола на “свещената крава” СС.

Злополучният ми опит касае крайно некоректното и скандално отношение на училището към детето ми, а не случка в стил “гроздето е кисело”. И по-стари потребители, вярвам, помнят за какво говоря.

Съмъртайм, разбирам наклона на писането ти. Има дълбок личен елемент свързан с личния ти злополучен опит в СС и с моя милост, в лицето на която разпознаваш врагът. И ти трудно схващаш, че от времето на вашето кандидатстване много вода е изтекла.
Фенси,
Имаш някакъв проблем с мен. Какъв враг?! Приеми, че светът не се върти около теб и персоната ти не е причина за един или друг мой коментар. И моля, спри да квалифицираш като тъпи, да, именно (тоест, трудно схващащи, ник’во внимателно четене с разбиране!) хора като мен, които са на противоположно на твоето мнение. Разбирам от намеци, но не ти прави чест. Опитай се да прочетеш постовете ми непредубедено и да надраснеш своето лично отношение.

Относно плащането и какво получаваш насреща. На нас, например, никак не ни допадна, че транспортът на СС е включен в годишната такса. И независимо, че няма да ползваш транспорт, си го плащаш! Никак не е малко. Нали не смятаме, че транспортът за ползващите го е безплатен?!

Да, 400-500 лв. е бяло училище извън София в хотел и в учебно време. Така че чети по-внимателно. Ски училище на Витоша е с други цени.
Мнението ти за белите училища е модифицирано според отношението ти към конкретни пишещи в тази тема. Wink Доста дребнаво и лишено от принципна позиция. Опитай се да надраснеш личния елемент.  

И ако се проваля ски училището, защо не ви връщат събраните пари? Доста странно по мое мнение.

Изкушавам се просто да напиша, че това са пълни глупости, но ще кажа, че коментарът е ирелевантен на написаното от мен Wink.

Парите за провалените ски-училища ги върнаха. Нито стотинка отгоре не са ни таксували. Няма смисъл да влизам в обяснителен режим относно детайлите.

Последна редакция: нд, 20 окт 2019, 01:22 от summmertime

# 402
  • София
Summertime, транспортът не е включен в таксата. Ние плащаме около 5050 евро и не ползваме транспорт, а хората, ползващи транспорт, плащат 5700 евро на година.

# 403
Аш, благодаря за уточнението. Положителна промяна е това. Запомнила съм, че когато кандидатствахме, беше различно. Изрично питахме...

# 404
  • София
Ако е било така, това наистина е положителна промяна.

Общи условия

Активация на акаунт