Малко толерантност към различните

• 8 948
  • 310
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Е, не! Не е повод да седнат да ядат и пият.
Има си празник, традиции, наричания, вярвания, вещаене....
Била съм канена в познат, като Бъдни вечер е.
По телевизията, която не гледаш, предават баш от твоята махала всяка година......
Извинявай, но не знам какво си точно. Ни риба, ни рак. Като какъв се самоопределяш и гордееш ли се с произхода си?

# 286
Е, не! Не е повод да седнат да ядат и пият.
Има си празник, традиции, наричания, вярвания, вещаене....
Била съм канена в познат, като Бъдни вечер е.
По телевизията, която не гледаш, предават баш от твоята махала всяка година......
Извинявай, но не знам какво си точно. Ни риба, ни рак. Като какъв се самоопределяш и гордееш ли се с произхода си?

Така е. Казах вече, че повечето цигани си го празнуват. Нашето семейство просто не спазва тази традиция. Ами знам, че съм циганин, но усещам някаква дълбока връзка с България и българското. Както казах преди няколко поста, аз обичам България, историята ѝ и уважавам всичките си сънародници, въпреки циганския ми произход.

# 287
  • София
И това ме навежда на мнението, ( прощавай за израза), че твоето българеене те разграничава до крайна степен и мисленето ти е преживяло своеобразна революция. Ти си като моите приятели, които имат дълбока връзка с корените си, обаче. Мисля, че си много малък и има да учиш безкрайно много. Не те подценявам в никакъв случай, но не си намерил своето място все още. И позицията ти в тази дискусия се размива....

# 288
И това ме навежда на мнението, ( прощавай за израза), че твоето българеене те разграничава до крайна степен и мисленето ти е преживяло своеобразна революция. Ти си като моите приятели, които имат дълбока връзка с корените си, обаче. Мисля, че си много малък и има да учиш безкрайно много. Не те подценявам в никакъв случай, но не си намерил своето място все още. И позицията ти в тази дискусия се размива....

Така е. Все пак съм само на 19 и още много път имам да извървя. Единственото нещо, което мога да кажа, е че 100% съм сигурен, че призванието ми е да съм програмист. Това е моята мечта още от 11 годишен, когато се докоснах за пръв път до програмирането. Също така не смятам да емигрирам след като завърша. Щастлив съм ,че съм се родил в България и ако можех да избирам къде да се родя пак бих избрал България.

# 289
Манджата я пресоли , още с 80% честни, добри и работливи цигани Satisfied айде 10% да беше написал /днес съм щедра / въобще нямаше да ти обърна внимание , такива глупости се пишат постоянно за вменяване на вина в българите
Това че следваш също не е феномен, и да си наредим дипломите ,това не показва елементарната човечност, и като цяло въобще не ме впечатляват такива неща  /като знам какъв инженер съм ме е страх да отида на доктор /

Отговорност за зверския образ на циганите  имат и някои медии, които тенденциозно отразяват основно маргинализираната част от етноса и рядко някоя медия пише за успешните индивиди. Вина имат и крадците, които точат еврофондовете, целящи да подпомогнат на циганите да се образоват и включат в обществото.

Това обаче е показателно, виновни са всички други , но не и виновните
я попитай родителите си , преди 30 г. от колко еврофондове ги финансираха за да се интегрират
за да ви уважават трябва да разберете , че никой на никой за нищо не е длъжен

# 290
А как ще ни докажеш, че си циганин?

# 291
Манджата я пресоли , още с 80% честни, добри и работливи цигани Satisfied айде 10% да беше написал /днес съм щедра / въобще нямаше да ти обърна внимание , такива глупости се пишат постоянно за вменяване на вина в българите
Това че следваш също не е феномен, и да си наредим дипломите ,това не показва елементарната човечност, и като цяло въобще не ме впечатляват такива неща  /като знам какъв инженер съм ме е страх да отида на доктор /

Отговорност за зверския образ на циганите  имат и някои медии, които тенденциозно отразяват основно маргинализираната част от етноса и рядко някоя медия пише за успешните индивиди. Вина имат и крадците, които точат еврофондовете, целящи да подпомогнат на циганите да се образоват и включат в обществото.

Това обаче е показателно, виновни са всички други , но не и виновните
я попитай родителите си , преди 30 г. от колко еврофондове ги финансираха за да се интегрират
за да ви уважават трябва да разберете , че никой на никой за нищо не е длъжен

Никога не съм твърдял, че някой ни е длъжен с нещо. Нито пък, че циганите не са виновни за това, че не са образовани, но зад твърдението, че 80% процента от тях работят, било то като чистач, хамалин, строителен работник и т.н. Статистически е невъзможно 90% процента да са безработни, както ти твърдиш. Мисля, че безработицата беше около 5%. Това означава около 350 хиляди души и ако 2/3 от тези 350хил са цигани. Сметките отново не излизат. А да не говорим колко много работят без трудов договор по строежите примерно.

# 292
А как ще ни докажеш, че си циганин?

Снимка в цял ръст, докато държи ръкописна бележка с текст "за бг-мама - евидънс".

Редактирам се, защото момчето наистина ми прати такава снимка с бележка. За мен определено си е от ромския етнос и е видимо на около 20 г.

Последна редакция: ср, 16 окт 2019, 19:38 от кукумицинка

# 293
ГрийтПауър, евангелист ли си? Колко от живеещите там са?

# 294
Скрит текст:
Отскоро съм във форума и ми прави впечатление колко грубо се отнасят потребителите към хората от различен етнос, израсли и възпитани с друг вид ценности. Започва се с нападки - как така не си учила, как така нямаш професия, защо си се оженила толкова рано, защо не излезете на квартира, защо ги слушаш. Усеща се някакво пренебрежение - остави ги, те така правят, така живеят, циганска работа, ориенталски манталитет, мюсюлмани ли сте, не се ли. И съветите са от високо като че ли човек е виновен в какво семейство и среда е роден и възпитан. И затова искам да призова за малко повече толерантност. Хората от другите етноси също имат право  на помощ и съвет. Подигравки кой е неграмотен и кой не, кой какво не разбрал или не е съгласен, показват само културата на коментиращия. Тези объркани млади момичета имат нужда от разбиране, съвет, помощ. Те са достатъчно подигравани, подтискани и хулени в обкръжението си. Някак трябва да прескочим огромните пропасти които ни делят и да се опитаме да бъдем просто хора. Покрай работата си общувам с много хора от различни етноси и виждам колко е трудно да надскочат средата си дори и когато го искат. Имат нужда от подкрепа и насърчаване а не от високомерие и назидание. Извинявам се ако призива ми звучи приповдигнато на някой, но за всички нас като общество е добре да подадем ръка и да се дърпаме взаимно нагоре. Като ги ритаме не се издигаме а само си подкопаваме основите и в един момент ще паднем и ние долу. Дано ме разберете правилно.

Прекрасно написан пост. Не бих могла да съм по-съгласна. В този форум такова отношение получават и много други, които по една или друга причина се различават от масовката. Аз например редовно получавам негативни коментари, защото живея в чужбина или защото не пея в общия хор на омразата към този или онзи. Просто хората си изливат натрупаното напрежение тук, самозабравят се и си мислят, че всичко е позволено и приемливо. Така само разкриват собствените си недостатъци и липса на култура и възпитание.

В детските ми години имах съученичка, която беше циганка и която беше много будно и ученолюбиво дете. Тогава не деляхме на цигани и други, децата не правят тези разлики. С нея бяхме близки, защото имахме еднакви интереси и си паснахме в игра. Винаги беше чисто и спретнато облечена, косата на плитка с хубава панделка, не се срамуваше да казва, че е циганка и казваше, че родителите й искат да се изучи. Мнoго съжалявам, че изгубихме контакт. Тази тема ми напомня за нея и се надявам, че където и да е, не получава такова отношение заради етноса си.

GreatPowerBG, прочетох някои от последните ти постове и ми правиш много хубаво впечатление. Надявам се да постигнеш мечтата ти и професионалната реализация, която си избрал. Със сигурност има голям процент работещи на черно и със сигурност има голям процент неработещи, а изкарващи прехраната с престъпна дейност. Преди много години четох статистика за висшето образование в България и сред циганите процентът висшисти беше 0.2%. Не бяха особено много и тези със завършено средно образование. Голям беше процента без никакво образование. Това в много голяма степен спъва развитието и успеха на тази група. Без образование по-трудно се намира работа, а без работа по-трудно се поддържа приличен стандарт на живот (изключвам престъпната дейност). В програмирането има хляб и дори да решиш да отидеш в чужбина, това е професия, която се търси и е универсална навсякъде. Успех ти желая.

# 295
Прав си, всеки цени справедливостта и свободата. Но трябва интелигентните, като теб да сте по - инициативни наставници. Знам, че влиянието на т. н.пастори е огромно . Но и при тях има самозванци, дори и педофил. Сляпата вяра, без оглед на качествата на авторитета е грешна. Ти желаеш шанс, ще го получиш. Имидж не се изчиства лесно и с лозунги, а с дела. Поясни ми за последната, масова психоза - агитация за изземване на деца. Явно са некомпетентни, спрямо законите и са манипулирани с полит.цел. Мисля, че липсата на индивидуална мисъл, цел, постижения е пасив при вашата общност. Би ли ми пояснил и дейността на т.н. Мешере?

Защо един индивид трябва да отговаря за  други, по причина, че принадлежи към същия етнос? Нима човек носи лична отговорност за всички, с които споделя общ произход?

Ами ако теб, или мен, някой почне да ни върти на шиш така да се оправдаваме за колективна етническа вина, например... англичанин, на който в тоя момент да се обясняваш защо българите са/не са расисти? Примерно... Simple Smile

# 296

В детските ми години имах съученичка, която беше циганка и която беше много будно и ученолюбиво дете. Тогава не деляхме на цигани и други, децата не правят тези разлики. С нея бяхме близки, защото имахме еднакви интереси и си паснахме в игра. Винаги беше чисто и спретнато облечена, косата на плитка с хубава панделка, не се срамуваше да казва, че е циганка и казваше, че родителите й искат да се изучи. Мнoго съжалявам, че изгубихме контакт. Тази тема ми напомня за нея и се надявам, че където и да е, не получава такова отношение заради етноса си.

Ако се позамислиш, тази история е страшно расистка. Милото спретнато и ученолюбиво циганче...

А ако беше въшлива и биеше други деца, пак ли щеше така с умиление да говориш?

Това си е точно позата на белия човек, да се радва и умилява на спретнати и чистички тъмнозелени. И за другия вид някак да не говори. И някак да очаква, че по-тъмнозелените ще започнат по магия да проявяват уклон към онова бедняшко чистофайничество, да уважават учението и изобщо да са безпроблемни, за да може приемането да стане поредната брошка на ревера на белия човек.

# 297
Тези чистички и ученолюбиви тъмнозелени правят впечатление - защо ли.

# 298
Няма нищо расистко в историята. Децата не знаят какво е расизъм. Научават го от родителите си расисти и научават съответното поведение. Не търси под вола теле. ''Тъмнозелен'' оставям без коментар. Тази дума говори много за теб.

Ако биеше други деца, нямаше да ми е приятелка, защото аз не се занимавам с биячи. Ако единствения ''недостатък'' беше, че има въшки, пак щеше да ми е приятелка.

# 299
Всъщност децата, дори бебетата, са натурални расисти и веднага разпознават различните черти. Никой не е  color blind. Вече е въпрос на поведение и приемане, и доколко е задълбочена връзката с различните. Доста хора са ОК да имат връзка на повърхностно ниво, но ако трябва синът ти или дъщеря ти да се вземат с човек от друга раса...е тогава вече идва един друг вид расизъм.

Тоест толерираш ги, да, ама чак да ги прегърнеш толкова близко...по-рядко се случва. Реалният живот не е stock photography.

А не-расистите в Канада, да припомня, използват евфемизма "добър квартал с добри училища". Който, по случайност, е доста бял и заможен.

Пък в Пловдив, макар да е център, имотите по границата на Хаджисан Махала са много евтини и непродаваеми. Защо ли...

Общи условия

Активация на акаунт