Какви са положителните страни на яслата

• 6 905
  • 220
  •   1
Отговори
# 195
Разгледах случая с баба под ръка. Има голяма разлика между "нямаме баби и бабите са болни". И " не искам баба, а ясла".  Все едно да имаш мерцедес, а да се возиш в градския транспорт. Simple Smile

Едното не изключва друго - в някои случаи използвам градския транспорт, в други мерцедеса; в някои бабата, в други яслата. Всичко зависи от обстоятелствата.

# 196
Около нас всеки, който има избор - ясла или баба, - е предпочел яслата. Вече, ако детето не се адаптира, ако много боледува и т.н. - не се спира по документи, не се освобождава мястото, а се носят бележки, докато бабата или детегледачката (който може да си позволи) гледат.
Между детегледачка и баба - бабата пак е втори избор, ако могат да си позволят първото.

# 197
  • София
Признавам, че за мен това винаги е била пълна задагка - да се предпочете детско заведение или бавачка, ако в същото време има баба, която е готова да поеме грижите за детето. Бабите може да глезят, да дават някои бъгове, но те са бабите на децата все пак, обичат ги, готови са да вложат повече, отколкото хора, които не са роднини на детето.

# 198
Бебетата имат имунитет първите 6 месеца след раждането и ако са изключително кърмени, е даже по-добре да имат срещи с вируси.

Поредното клише. На мои познати бебето, кърмено от раждането в момента е болно след като се разболяха по-големите две ходещи на ДГ. На нашите кумове бебето кърмено буквално нон-стоп скоро беше пипнало и то вирус от големия брат посещаващ ДГ.

# 199
И моят син на 6 месеца е изключително кърмен, но е постоянно болен заради вирусите, които носи каката, така че кърмата далеч не ги пази изцяло. Поне се надявам да ги изкарва по-леко без усложнения.

Andariel, и аз не разбирам защо някой би пледпочел ясла или детегледачка, когато има баба с възможност да поеме грижите за детето. Това са малко изгъзици. Няма как чужд човек да мисли доброто на детето така както баба му, която му е семейство. Да, понякога може да има неразбирателства по отношение на подхода на бабата, но тя ще му даде и много любов, от която има нужда едно 1-2 годишно дете. А впрочем и детегледачката не гарантира, че ще гледа детето по изискванията на родителите, особено ако е от тези, които имат собствени разбирания за отглеждането на дете. Ако нямам възможност да си гледам детето бих избрала първо баба, ако не може-детегледачка и последен вариант-ясла. Трябва майките да са наясно, че никога няма да са на 100% удовлетворени от това как някой им гледа детето, просто защото никой не може да ги замести. Но когато нямат възможност да го гледат постоянно, трябва да се направи избор, който да е в интерес на детето и да съхрани неговата емоционалност и да няма стрес от промените.

# 200
Трябва майките да са наясно, че никога няма да са на 100% удовлетворени от това как някой им гледа детето, просто защото никой не може да ги замести. Но когато нямат възможност да го гледат постоянно, трябва да се направи избор, който да е в интерес на детето и да съхрани неговата емоционалност и да няма стрес от промените.

Пак стигаме до потребностите и характера на детето и това какво може да му даде човек/институция. Имала съм гледачка като е болен. Прекрасен и всеотдаен човек, той много я харесва. Ама иска да си ходи на градина повече, от колкото да е с нея. Стресът му там клони към супер отрицателен.

# 201
Много добре ме замества яслата. За моето здраво, средно социализирано дете, нуждата от детска среда е много по-голяма, отколкото необходимостта му да е с мен денонощно. Връщат ми го щастливо, макар и леко недоволно, че е първото или второто прибрано, а останалите продължават да играят там.

# 202
Тя и мен ме замества добре яслата, но ако можеше детето да е там 3-4 часа, щеше да е идеално.

Аз също не съм фен на гледачките и бабите, освен ако не са проверени и доказано ефикасни. Иначе твърдо избирам доказаната от баткото градина с яслена група - нервите са ми скъпи.

# 203
Скрит текст:
Трябва майките да са наясно, че никога няма да са на 100% удовлетворени от това как някой им гледа детето, просто защото никой не може да ги замести. Но когато нямат възможност да го гледат постоянно, трябва да се направи избор, който да е в интерес на детето и да съхрани неговата емоционалност и да няма стрес от промените.

Пак стигаме до потребностите и характера на детето и това какво може да му даде човек/институция. Имала съм гледачка като е болен. Прекрасен и всеотдаен човек, той много я харесва. Ама иска да си ходи на градина повече, от колкото да е с нея. Стресът му там клони към супер отрицателен.

Разбирам те. Всеки гледа от различен ъгъл и от собствен опит. Аз изхождам от това, че смятам, че по-малките дечица биха се чувствали по-добре в домашна среда за да се избегне стресът от постъпването в детско заведение. Ако дойде баба му да го гледа, то промяната няма да е голяма за него, защото то си познава баба си. Ако е детегледачка, в началото ще има малко стрес, докато свикне с новия човек. Ако тръгне на ясла, тогава промяната е огромна - отива на ново място, с нови хора по цял ден. Тогава неминуемо стресът в началото е голям. Да, ще свикне, но с цената на принудително отдалечаване от дома.

По повод социализацията и търсенето на контакти с деца(понеже авторката спомена, че нейното дете търси контакти с други деца) мога да кажа от личен опит, че и моето дете от година и половина иска да ходи при други деца и непрекъснато търси контакти по площадките и постепенно аз вече й станах безинтересна. Когато й обяснявах как ще ходи на градина с други деца беше супер ентусиазирана. Първия ден, когато я заведох, дори ме изгони. Но когато разбра, че е там цял ден без мама и тати, беше вече със стихнал ентусиазъм и първите дни дори леко уплашена. Тоест едно е детето да играе по няколко часа с други деца на площадката и мама да е наоколо, а съвсем друго е да остане цял ден в детско заведение с учителки. На нас ни помогна това, че дъщеря ми вече е доста по-разбрана и пораснала, така че можех да й обясня всичко за да се чувства спокойна, като я водя сутрин. Докато на едно по-малко дете по-трудно можеш да му обясниш, защото то има все още нужда от сигурността, която му дава дома и близките му и не е в състояние да осмисли защо трябва да ходи на ясла. Това за мен е огромната разлика между яслата и градината-степента на развитие и осъзнатост на децата.

# 204
Има деца, които свикват много бързо с яслата и реално не се травмират особено от промяната в живота. Което не означава, че седенето в детско заведение по 8-9-10 часа на ден им се отразява прекрасно, много си е откъдето и да го погледнеш. Няколко часа на ден (3-4), поне докато отраснат, биха били прекрасни, но работодателите в България не са много гъвкави все още и за работещите родители е трудно да си нагласят програмата така.

Аз вече писах, че моят син свикна за 1 ден с градината, но пък ходи 2 години преди това да взема брат си всякидневно. Той ревеше накрая, че иска да седи с децата и да играе в двора, та направо си влезе в групата с подскоци. Но естествено, след първоначалната радост имаше и тъга, няма как, малко дете се усеща, че вече няма да е по цял ден с майка си. Той и сега, година и половина по-късно ми обяснява, че искал да е с мен, да съм го вземала аз, да сме си седяли двамата вкъщи и т.н. Ходи на градина с кеф, казва на тръгване - ще ми липсвате и прочие, но като ме види тича и иска постоянно внимание.

# 205
Скрит текст:

Разбирам те. Всеки гледа от различен ъгъл и от собствен опит. Аз изхождам от това, че смятам, че по-малките дечица биха се чувствали по-добре в домашна среда за да се избегне стресът от постъпването в детско заведение. Ако дойде баба му да го гледа, то промяната няма да е голяма за него, защото то си познава баба си. Ако е детегледачка, в началото ще има малко стрес, докато свикне с новия човек. Ако тръгне на ясла, тогава промяната е огромна - отива на ново място, с нови хора по цял ден. Тогава неминуемо стресът в началото е голям. Да, ще свикне, но с цената на принудително отдалечаване от дома.

По повод социализацията и търсенето на контакти с деца(понеже авторката спомена, че нейното дете търси контакти с други деца) мога да кажа от личен опит, че и моето дете от година и половина иска да ходи при други деца и непрекъснато търси контакти по площадките и постепенно аз вече й станах безинтересна. Когато й обяснявах как ще ходи на градина с други деца беше супер ентусиазирана. Първия ден, когато я заведох, дори ме изгони. Но когато разбра, че е там цял ден без мама и тати, беше вече със стихнал ентусиазъм и първите дни дори леко уплашена. Тоест едно е детето да играе по няколко часа с други деца на площадката и мама да е наоколо, а съвсем друго е да остане цял ден в детско заведение с учителки. На нас ни помогна това, че дъщеря ми вече е доста по-разбрана и пораснала, така че можех да й обясня всичко за да се чувства спокойна, като я водя сутрин. Докато на едно по-малко дете по-трудно можеш да му обясниш, защото то има все още нужда от сигурността, която му дава дома и близките му и не е в състояние да осмисли защо трябва да ходи на ясла. Това за мен е огромната разлика между яслата и градината-степента на развитие и осъзнатост на децата.
Абсолютно съвпада с моето мнение. Малкото дете не може да разбере защо е оставено там и още има нужда от сигурността на дома.

# 206
Точно сега съм толкова против яслата,че няма накъде....втори път се разболява. И май така ще си я караме-2 седмици на градина, 1 в къщи. Не е нищо сериозно, кашлица и сополи се влачат с дни. А детето ми е не е от боледуващите.
И всички колежки и приятелки са така. Няма някоя чието дете да не се разболява често. Ужасно е.

Последна редакция: сб, 26 окт 2019, 09:39 от Мис Каролин Бингли

# 207
И моя на втората седмица се разболя. Със запушен нос, без нищо друго.

# 208
Много добре ме замества яслата. За моето здраво, средно социализирано дете, нуждата от детска среда е много по-голяма, отколкото необходимостта му да е с мен денонощно. Връщат ми го щастливо, макар и леко недоволно, че е първото или второто прибрано, а останалите продължават да играят там.

Хаха, и моите юнаци правиха така. Simple Smile ''Мамо, много рано идваш, не съм се наиграл!''  Като научиха часовника и вече знаеха, че като показват стрелките 4 следобед, мама или татко идват. Повечето деца ги прибираха към 4, така че това беше златното време за закарване, защото им влияеше, че и другите ги закарват тогава, та не е имало протести и недоволни физиономии, че мама идва много рано. Моите цъфтяха в ясла и градина, но не са стояли по 10 часа там. В яслата по 6, в градината по 8. Редувахме се с мъжа ми - един ги кара, другия ги закарва. Така и двамата имахме пълен работен ден.

# 209
Като заговорихте пак за разболяването, кажете кога свършва този кошмар с постоянното боледуване при постъпването за първи път в детско заведение? Моята откакто е на детска е почти постоянно болна. Чак такъв кошмар не съм очаквала. Болни ли деца идват, не проветряват ли достатъчно, не знам... Там е като развъдник на вируси. Тъкмо оздравее и хайде отново.

Общи условия

Активация на акаунт