Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 45
 • Мнения: 4 067
Аз положителни не видях. Всичко на всичко ходи 1 седмица, тъй-като след това 3 месеца имаше карантина в яслата и се наложи да ходя на работа с детето си. Яслата е първото място където се има контакт с варицела и за новородено бебе го виждам достатъчно опасно. Помисли.

# 46
 • Мнения: 1 988
И съвсем встрани от темата, айде щото движението на автомобили в Бг е толкова кошмарно и всеки си прави каквото иска, да не излизаме от къщите си, че може някой да ни блъсне. Пък ако си стоим по къщите може някой астероид да се разбие в нея. Апокалиптични картини можем да си обрисуваме до безкрай. Мисля че повечето забравиха заглавието на темата.
За една година на ясла нямаше нито веднъж варицела, пък три години в градината бяхме нон стоп в карантина, но така и не се зарази детето. Чак ме е яд, че вече е по голяма, а на училище вероятността да се зарази е слаба. Да не говорим пък да занеса дете на работа, освен ако не работя в стерилна среда, там масово колегите ходят и болни, защото знаем какво са болничните в Бг, а за клиенти и външни хора,с които нормално всеки работещ има контакт да не говорим.
Спирам да пиша по темата, защото според мен въпросът доста се измести към излагане на мирогледи за живота и май няма вече нищо общо с това, което беше попитано.

Последна редакция: сб, 12 окт 2019, 15:41 от brummmm

# 47
 • София
 • Мнения: 719
Връзката с яслата е, че аз прекарвам много малко време с детето си, предвид че често работя дори през уикендите. В яслата я научиха бързо на много неща. Не казвам, че не се занимавам, но аз съм с нея само по няколко часа вечер и не мога да направя чудеса с това време. Затова съм толкова благодарна на персонала на яслата и градината.

А в една частна ясла, където има далеч по-малко деца, обстановката е по-добра и персоналът е по-добре платен и съответно мотивиран, какви са сериозните минуси за детето? Освен пак параноята с болестите (които хипотетично могат да се хванат и от децата на детската площадка или съседчетата).

# 48
 • Мнения: 22 507
И съвсем встрани от темата, айде щото движението на автомобили в Бг е толкова кошмарно и всеки си прави каквото иска, да не излизаме от къщите си, че може някой да ни блъсне. Пък ако си стоим по къщите може някой астероид да се разбие в нея. Апокалиптични картини можем да си обрисуваме до безкрай. Мисля че повечето забравиха заглавието на темата.

Всъщност, ти забравяш заглавието на темата. Тя няма нищо общо с излизането от дома, защото може да ни прегази кола. Така че локумите в тази посока са абсолютно излишни.

Темата е за ползите от яслата. А според мен, за бебе на една година ползи от яслата няма, но има много вреди- ранно и несъобразено с емоционалното и психическото му развитие откъсване от майката; ранно и не съобразено с незрелостта на имунната му система излагане на вируси. Единствено полза може да има, ако семейството е толкова притиснато от недоимък, че яслата да е единствената алтернатива на гладуването.

Последна редакция: сб, 12 окт 2019, 16:31 от thewishmaster

# 49
 • Мнения: 39 276
Innerlane, ясно. За случаите, в които няма кой да го гледа, няма място за колебания Hands Plus1

brummmm, именно. Има неща, които не можем да предотвратим и такива, които много лесно можем да избегнем. Яслата - конкретно при авторката, може дая се избегне и няма никаква причина насила да се рискува, не само с голямото дете, но и тя, бременна, съзнателно да се навре в най-големия развъдник на болести и после новороденото, абсолютно ненужно. Много жени спират децата си от градина точно, защото се заразяват от тях. Има и бактериални инфекции, които налагат АБ. Да, ясно е, че може да се зарази от всички страни, но като цяло ако  не се събира с много народ в затворено помещение, намалява риска. При яслата няма как да се избегне това.

# 50
 • София
 • Мнения: 719
Ето тук мненията ни се различават. Личи си кога едно дете е нещастно и травмирано и кога ходи, общува, учи се и играе с желание. Напълно постижимо е дете да е щастливо и в ясла.

# 51
 • Мнения: 1 988
Боже, явно недоимъкът е моята среда, защото всички, които познавам, пуснаха децата си на ясла. Бебето на една година, доколкото си спомням поста на авторката, няма да ходи на ясла. Ще ходи по голямото й дете, което ще бъде на две и половина години. Не знам кой къде и какво чете и какви филми прожектира във форума.

# 52
 • Мнения: 39 276
Innerlane, за щастие въобще не коментирам, моето искаше да ходи, висеше по оградите на яслите и ревеше да влиза вътре Laughing
Но ако детето е щастливо и с бавачката си, има контакт с мого деца навън, т.е. не е изолирано, в общи линии положителните страни на яслите съвпадат с това. Просто казвам, че трябва да съобрази това и с второто си дете, което ще е много мъничко.

brummmm, бременна е. Планират пускането като бебето стане на 2 м.
Сега чакаме второ детенце януари месец и обмисляме ясла за баткото март април...

# 53
 • Мнения: 1 988
Да, разбрах че е бременна, но говорим за ползите за голямото дете, което сега е на 2, а март-април по мои сметки трябва да е на две и половина. Не виждам в темата някъде да се пита за вредите за бебето, за които вероятно авторката се сеща.

# 54
 • Варна
 • Мнения: 18 750
Стига де, противничките на яслите много наскачахте. Хайде някой да има и свое мнение, което не съвпада с вашето. Темата е ясно зададена. Общо взето в първия си пост всеки сподели своето мнение, което е основано на личен опит със собствено дете. Оттам нататък вече да се пишат още мнения с изсмукани аргументи, които да затвърждават вече казаното и да набиват канчетата на инакомислещите, е леко излишно. Агитките са ясно очертани, общо взето се изложиха основните неща, авторката прави впечатление на достатъчно интелигентна жена, която да си направи изводите. От война полза няма.

# 55
 • Мнения: 2 004
Не съм чела отговорите, но като майка ба породени (1г6м) без помощ в далечен от домът ни град, реших да социализрам каката още 1г4м в детски центрове, пичастни ясли, но преди да се появи бебето, за да не си помисли, че я замествам, а нея пращам далече.
Адаптира се, що годе бързо, харесваше й яслата, а сега в 1ва група ходи със страхотно желание и кеф. Добре й е, липи си.
Почнатх работа, когато бебето беше на 10м, сега е на 1г6м и ще тръгва на ясла досега беше с детегледачка. Надявам се, че ще се адаптира лесно и ще му е интерсно. Нямам взможност да го гледам до 3г.
Надявам се, че миналият сезон са добили макар и минимална резиствнтност към вирус, защото беше истински кошмар.
Тръгване на градина след 3г ми се вижда много по-стресиращо на вече осъзналото се дете.

# 56
 • Мнения: 156
Моето на детската площадка хвана вирус , разви се зле , от яслите не е имала нещо тежко , от почивка също са се разболявали . Никъде няма гаранция , че няма да се случи . Според мен по- рано е по- добре да отиде . Най - добре с други деца .

# 57
 • Макондо
 • Мнения: 12 845
Всички изброени ползи от яслата, детето ги получава и в къщи - развитие на речта, приучаване на гърне, научаване на самостоятелност, да се храни и прочие. Единствено контакта с деца го няма, но на тази възраст не е толкова необходим. По принцип децата са различни и е трудно да се сравняват, така че това, че някой е социален едва ли се дължи на яслата. Не разбирам защо въпросът се приема толкова лично, сякаш има нещо хубаво в това толкова рано да си метнеш детето в матрицата.

В чужбина масово си гледат децата до късно вкъщи, не знам за какво давате Франция за пример. Да не говорим, че там детските заведения са с много пврсонал и малко деца и нямат нищо общо с формата на нашите.

# 58
 • Мнения: 890
Дъщеря ми тръгна на ясла на 1г5м. В началото й беше трудно, защото вкъщи не се говори на немски, и й отне време, докато започне да разбира какво й се казва. Научи се да яде сама, има си приятелчета, с които правят бели заедно (по думите на възпитателките), най-големият highlight за нея е, когато имат час по музика, направо откача от кеф.
За боледуването нас още в началото ни предупредиха, че може да е повече, но това е нормална част от изграждането на имунитет. Но пък почти всеки ден са навън, дори и да е по-лошо времето, като са добре облечени, излизат за 1ч да се разходят. Слагат гумените ботуши и не могат да ги изкарат от локвите да играят.
Аз след 1г майчиство вече не си намирах място вкъщи, много ми беше депресиращо, не разбирам как някой може да изкара повече от 2г., аз сигурно щях да се гръмна.
В нашия случай виждам по-добро влияние от яслата, отколкото при бабите.

# 59
 • София
 • Мнения: 719
Всички изброени ползи от яслата, детето ги получава и в къщи
Да, ползата от яслата най-общо казано е, че като я посещават децата научават същите неща като гледаните вкъщи деца, въпреки че родителите им ги няма. Научават се да са спокойни и да се забавляват дори когато те не са край тях, създават приятелства. Никой не е казал, че е непременно най-добрият вариант за всяко дете или за всяка майка, но има майки и деца, за които такъв вариант работи чудесно. Факт. Който има желание и възможност, нека си гледа детето и цял живот вкъщи ако иска - чудесно, моите адмирации за такива амбиции и отдаденост. Обаче това постоянно намекване, че освен ако не си пращаш отрочето на ясла/градина защото си пред просешка тояга, значи си едва ли не провалила се безотговорна майка, става леко досадно. В тема, търсеща ползите от ходенето на ясла, аз видях предимно мнения, изреждащи негативите.

Общи условия

Активация на акаунт