Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 21

• 28 597
  • 737
  •   1
Отговори
# 120
Не твърдя, че съм разбрала 100% каква е връзката, но е факт, че заради връзката Хеликобактер- Еутирокс ме изследваха.  Явно има, не ми се занимаваше да търся инфо допълнително защото пък по- късно се оказа, че няма да пия Еутирокс.

Редактирам: порових в нета и първото инфо, което намерих е предположение, че бактериалната инфекция води до автоимунни заболявания. Честно казано отгоре отгоре прочетох.

Последна редакция: пт, 18 окт 2019, 20:50 от simpatiuh4e

# 121

Ами ето това са изследвянията, пуснах ги. Също така меря КЗ от два дни. На гладно е 5.3 - след ядене ( има и въглехидрат в това, което ям- ориз) скача между 6 и малко един път до 8 на първия час. На втория час се връща до 5.3 макс 5.5... Вече не знам какво да правя съвсем се обърках. Вие на какво мнение сте ? Как ви се виждат изследванията ?

# 122
Ха, ниска пикочна имаш!
Това пък на какво се дължи?
Високата е лошо, ама ниската хубаво ли е?
ТСХ дали не е пък много ниско? Не разбирам много за щж, така ми се струва.
Холестерола също е нисък.

# 123
Ами оказва се, че и пикочната киселина и холестерола е ок да е нисък, лошо било само, ако е висок. Инсулина ми е по - нисък от предния - 8.1 ( стария беше 9), ама за гликирания хемоглобин не знам дали не е малко височък ... в граници е, ама е към горната граница ... В общи линии притеснявам се само за КЗ и инсулина и свързаните с това неща ...

# 124
Просто си имала пикове на кз, затова е такъв гликирания.
Той показва средната стойност на кз през последните три месеца.
Макар че понякога при висок гликиран може да не е от висока кз, а да му влияят други неща, но не съм наясно кои бяха. Забравила съм.

# 125
Здравейте на всички. Преди 3 години ме диагностицираха с ИР и бях на глюкофаж и диета и нещата лека по лека се нормализираха. След това забременях и ме изследваха за гестационен диабет - всичко беше наред. След като родих, ходих при моята ендокроноложка, която каза, че за сега всичко е ок и няма да пускаме обременяване и изследвания. Килограмите бяха ок, но последния месец взех да качвам килограми и най вече да пълнея в областта на корема. Искам да нормализирам храненето и чета, че много от вас спазват Вм-нвх, но малко се обърква, защото преди режима, който ми дадоха беше само ниско въглехидратен. Чета, че при ВМ се включват зрели сирена и други неща, които ми бяха абсолютно забранено. Вие какво бихте препоръчал като режим на хранене? Благодаря много

# 126
Мазнините са много важни за правилното функциониране на организма, усвояването на мастно разтворими витамини като А, Е, К както и производството на хормони. Ограничаването им е силно непрепоръчително. От тях не се пълнее за сметка на това имат засищащ ефект. Ограничаването на ВХ и мазнините води до недохранване. Протеините се използват основно за изграждане на тъкани, а мазнините и ВХ за енергия, така че като махнеш ВХ, ще ти трябва източник на енергия. Освен, ако нямаш много излишни кг, не бих ти препоръчала да ограничаваш и мазнините.

# 127
  • Варна
Момичета, здравейте  Simple Smile Последните 6-7 месеца отсъствах от темата, но то е защото си смених работата , приоритетите се смениха и времето съвсем недостига ...

Минавам да ви поздравя за отговорността да поддържате темата,неуморните насоки и съвети към лутащите се и на последно място да ви занимая с моята контрола след 1 година на НВХ хранене, и  един въпрос ...

С Хашимото съм, но няма да ви занимавам с щит.хормони.
 За 6 месеца на режима свалих 12 кг, тогава точно смених и работата, която е коренно различна от предишната и се обезвдижих, вървенето от по 10тина км на ден, играта с децата на баскетбол -всичко това отпадна.

Режима пострада в следващите 6 месеца от срещи , на които неизбежно имаше алкохол, кетъринг, пътувания и ситуации, в които не можех да реагирам винаги с подходяща храна.
В крайна сметка върнах 6кг от свалените- основната причина е липсата на движение, алкохол и това че проядох отново захар ...

Сега съм в отпуска и се изчиствам от пристрастеността ми към захарта, но реших да пусна контрола.

През октомври 2018г започнах режима с тези стойности на гладно:

Инсулин               18,45  (2,6-24,9)
КЗ                         5,65   (2,78-6,11)
Триглицериди        1,05   (0,6-2,20)

Резултатите от днес, т.е октомври 2019

Инсулин            6,91        (2,6-24,9)
КЗ                     5,00        (2,78-6,11)
Триглицериди    0,51        (0,6-2,20)

Метформинови препарати не съм пила, само ограничения на въглехидратите и движение, доколкото ежедневието ми позволи .

Инсулин под 10 на гладно ме радва, но за обременяване още не съм събрала смелост.

Тъй като Триглицеридите ми са под нормата , да -стигнах най-накрая до въпроса ...та имате ли идея това на какво може да се дължи.

В Интернет няма много инфо за ниски триглицериди, не съм орязала храненето откъм мазнини, дори и в момента съм на малко по-либерален въглх.режим -чия, повече ядки в закуската, млечни без ограничение, тиквички и моркови -също .
Имам да свалям килограми,първо да наваксам онези 6 , а после още 4-5 .

Нямам общ липиден профил, реших да пусна само триг-ди, тъй като тях ги приемам за по-важни от HDL и LDL, които са средни стойности и се изчисляват на база пак триглицериди ...

Последна редакция: сб, 19 окт 2019, 19:32 от Г-ца Д.

# 128
Здравейте всички.  На 8 октомври ме прати личната за следното изследване : кз 0 мин.- 5.87
60 Мин - 13.42
120 Мин -8.50
Инсулин серумен - 19.80
60 мин -229.0
 120 Мин -234.00
Homa индекс. 5.19
Изписаха ми сиофор 850 2 пъти на ден. Личната казва Ир и метаб.синдром, ендото казва диабет. Не издържах и седмица след започването на сиофораотидох и си пуснах кз и инс.  И изпаднах в шок. Аз за тая седмица не съм яла и пила нищо сладко и ядях малко. И съм свалила около 1.5кг. и изведнъж кз на гладно  6.40. инсулин 13.10.
Никога не съм имала такива резултати на кз, само последната година веднъж 5.89, веднъж 5.87. иначе все 4 и нещо. Даже през май 2018 си правих профил и трите резултата все 4 и нещо бяха.
Цялата работа става от миналия октомври, когато ми беше 5. 89 и личната каза да отслабна... И нищо повече.
До този октомври, когато вече ме прати на обременяване.
Може ли сиофора да попречи на  
правилността на резултатите? Трябва ли да се спира преди изследване? Защото аз последното хапче преди изследването го изпих вечерта в 18 без 15, а кръв дадох в 9 сутринта. Оф, направо съм на път да изпадна в депресия, постоянно ми се реве и само за това мисля. Баща ми е с тип 2 диабет, сестра му, дядо ми беше, и неговата сестра. И що са ме направили при това положение, незнам. Извинявам се за дългия пост. Изследванията са правени в Цибалаб, ако има значение.

Последна редакция: сб, 19 окт 2019, 22:05 от post mortem

# 129
Нима очакваш за седмица да влезеш в нормите?
Това не е грип.
Наистина резултатите са лоши, но не се отчайвай.
Освен хапчето какъв ти е режима?
Какво ядеш? На НВ ли си.

# 130
Аз не разбрах какво значи това "що са ме направили". Диабетът не се предава по наследство, а паника не е нужна. Успешно, метаболитен синдром и диабет, се овладяват с правило хранене. Може да отнеме време, но добри резултати неминуемо се постигат.

# 131
Е винаги ме питат има ли някой в рода ми с диабет, затова знам, че е наследствен. А съм се паникьосала, защото не очаквах след седмица на сиофор кз да скочи от 5.87 чак на 6.40 и за пръв път да е в червено и със стрелка нагоре в живота ми. След сиофор. Затова питах карат ли ви да го спирате преди изследване. Иначе още оглеждам х. режими. Просто рязко спрях шоколадите и колата и миражките, белия хляб, дюнери пици и т. н.  И намалих порциите, защото допреди седмица много се тъпчех. И не очаквах подобрение, но не очаквах и влошаване.

# 132
Хубаво е, че се спряла вече да се тъпчеш.
Но какво ядеш питам за втори път?
Какво яде днес и какво яде вчера. Дай да видим подробно.

# 133
  • София
Момичета, здравейте  Simple Smile Последните 6-7 месеца отсъствах от темата, но то е защото си смених работата , приоритетите се смениха и времето съвсем недостига ...

Минавам да ви поздравя за отговорността да поддържате темата,неуморните насоки и съвети към лутащите се и на последно място да ви занимая с моята контрола след 1 година на НВХ хранене, и  един въпрос ...

С Хашимото съм, но няма да ви занимавам с щит.хормони.
 За 6 месеца на режима свалих 12 кг, тогава точно смених и работата, която е коренно различна от предишната и се обезвдижих, вървенето от по 10тина км на ден, играта с децата на баскетбол -всичко това отпадна.

Режима пострада в следващите 6 месеца от срещи , на които неизбежно имаше алкохол, кетъринг, пътувания и ситуации, в които не можех да реагирам винаги с подходяща храна.
В крайна сметка върнах 6кг от свалените- основната причина е липсата на движение, алкохол и това че проядох отново захар ...

Сега съм в отпуска и се изчиствам от пристрастеността ми към захарта, но реших да пусна контрола.

През октомври 2018г започнах режима с тези стойности на гладно:

Инсулин               18,45  (2,6-24,9)
КЗ                         5,65   (2,78-6,11)
Триглицериди        1,05   (0,6-2,20)

Резултатите от днес, т.е октомври 2019

Инсулин            6,91        (2,6-24,9)
КЗ                     5,00        (2,78-6,11)
Триглицериди    0,51        (0,6-2,20)

Метформинови препарати не съм пила, само ограничения на въглехидратите и движение, доколкото ежедневието ми позволи .

Инсулин под 10 на гладно ме радва, но за обременяване още не съм събрала смелост.

Тъй като Триглицеридите ми са под нормата , да -стигнах най-накрая до въпроса ...та имате ли идея това на какво може да се дължи.

В Интернет няма много инфо за ниски триглицериди, не съм орязала храненето откъм мазнини, дори и в момента съм на малко по-либерален въглх.режим -чия, повече ядки в закуската, млечни без ограничение, тиквички и моркови -също .
Имам да свалям килограми,първо да наваксам онези 6 , а после още 4-5 .

Нямам общ липиден профил, реших да пусна само триг-ди, тъй като тях ги приемам за по-важни от HDL и LDL, които са средни стойности и се изчисляват на база пак триглицериди ...

Което означава, че след режима клетките ви вече не са толкова резистентни. Все пак не сте правили обременяване, може онзи инсулин на гладно да е бил просто продиктуван от някаква реакция на организма. Може килограмите да не са свързани задължително с ИР.
Това пък от своя страна не означава само да ядете хапки по кетъринги:)) Радвайте се, че тялото за сега добре обработва Вгх, но не прекалявайте:)
Всъщност, ако сега ви се събират 200 гр. Вгх дневно - е идеален момент за едно натоварване!

# 134
Може и да има наследствен фактор за инсулиновата резистентност, все пак не сме еднакви всички. Но наистина няма смисъл да се шашкаш и тръшкаш, както писа Миоки, това се овладява и изобщо не е толкова трудно колкото звучи. Една седмица на практика нищо не е, аз на твое място бих се опитала да се успокоя, да продължа и да се изследвам след по-дълго време. Стресът също ти е противопоказен, не си вкарвай и още нерви самичка.
Хранителният режим е важен, също и достатъчно движение, ако ще и да е просто няколко километра ходене всеки ден. За яденето в повече - почти всички тук сме го изпитали, то със завишен инсулин остава и да не ти се яде често и по много... Дай си време.

Общи условия

Активация на акаунт