Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 16 окт. 2019, 22:48 ч.

Проблем с оценяването в първи клас

 • 5 576
 • 238
 •   1
Отговори
# 30
 • Sofia
 • Мнения: 3 539
Поведението на учителката е недопустимо. Коментарът й със соченето на "умника" направо ме изумява. Трудно ми е да разбера как е възможно в началото на учебната година и то в 1 клас, да се слагат каквито и да е оценки на децата- умни, тъпи, напреднали, бавноразвиващо се....
Какво може да направите - незабавно се заемете с детето и компенсирайте "забавянето" му или както там е наречено. Ако детето напредне и отношението се промени, дано нямате подобни проблеми по-нататък.
И аз в случая обаче няма да се въздържа от коментар, как е възможно детето да не знае буквите в първи клас. Трудно ми е да разбера липсата на желание у един родител да се позанимава малко с детето си. Моят син е  ПГ в училище, още е на 5 години, тъй като е роден в края на годината , а една майка на дете в неговия клас ме попита дали знае буквите. Аз онемях. БУкви, цифри, прости задачи, четене на отделни думи не са трудни за децата на 5-6 години, какво остава за 7-годишни. Поемете вашата част от вината. Аз съм човек, който винаги търси грешката в себе си или детето си, едва след това тръгвам да обвинявам другите.

# 31
 • Куциндрел
 • Мнения: 22 020
Точно не знаенето на азбуката, нещо лесно за почти всяко дете и при наличие, че в предучилищна са я учили, говори за някакъв проблем, за който родителите трябва да обърнат внимание.

# 32
 • Мнения: 20 205
За да изчистим темата от спам, който не е пряко свързан с нея, само да припомня:

...Да той не знае цялата азбука незнае да чете но мислех че тя е там да ги научи....
Това по никой начин не е показател нито за пропуски в първия месец на първи клас, нито за проблеми. Това ще ви го каже всеки логопед и истински начален учител със стаж, завършил преди поне 20 години, не от прясно приетите и новозавършили.
Ето програмата на МОН за първи клас по БЕЛ:
https://www.mon.bg/bg/1699
Ето целите и изискванията за първи клас:

Скрит текст:
"Целите на обучението по български език и литература в първи клас се свързват с началното ограмотяване, което е ключова предпоставка за осъществяването на единния езиков и литературен образователен процес, за интелектуалното и речевото развитие на учениците. Усвояват се ефективни „инструменти” за общуване, каквито са техниките за четене и писане, в единство с разбирането на
прочетеното и написаното. Учениците се въвеждат в езиковата и речевата действителност, за да овладяват умения за разпознаване и използване на основните езикови и комуникативни единици - текст, изречение, дума, сричка, звук.
В периода на началното ограмотяване се постигат очаквани резултати, представени в различни теми и свързани с изучаването на звуковете и на буквите от българската азбука. Редът на буквите следва да отчита необходимостта от оптимално съчетаване на честотния, лингвистичния и семантичния принцип за изучаването им, като звуковете и буквите се въвеждат на групи с последователност:...
Очакваните резултати от обучението по български език и литература се постигат в следните етапи:
 предбуквен – от 2 до 3 седмици;
буквен – до 25 седмици;
 следбуквен – не по-малко от 4 седмици.


В момента по прости сметки децата са в началото на буквения стадий, изучават буквите! И са в средата едва на неговата втора седмица, да са взели най-много 5-6 букви.
Да не са наясно с това, какво "трябва" да може едно дете на тази възраст обикновените хора е простимо. Тук повечето, очевидно, са такива. Но това да не го знае или да не го интересува учител и на всичкото отгоре да се държи по така описания начин - това вече не е допустимо.


За желаещите наистина да разберат какво се изисква и какво може да се очаква от децата втори месец от началото на първи клас има и таблица, която може да се проследи от линка и програмата по БЕЛ.
В детската градина има деца , които почват да сричат и да четат и на четири години. Но не това е стандартът! Не това са целите! И ако вашите, които научават това умение "едва" на шест години /О, Боже мой, та вие не им помагате, въпреки, че имат такива проблеми!!!/, биват сочени с пръст като глупави, понеже 2-3 откога - откога четат, то едва ли бихте се зарадвали на подобно отношение.
Същото би било и ако в началото на седми клас чукат по главата на детето ви и го сочат като тъпоумно със сарказъм, понеже не било научило формулите за съкратено умножение, до които още не са стигнали по програма, но пък, видиш ли ти, пет деца ходят на курс от лятото и ги знаят.

Не си лъжете главите, че ако нечие дете пее азбуката на шест години, то това е гаранция, че е много интелигентно и бъдещият златен медалист на някоя топ-гимназия с прием в Оксфорд.
Нито че ако пък това умение не е налице на тази възраст, детето не го чака по-горната съдба.

Но стига спам. Пуснах го в скрит текст, т.к. обсъждането на този въпрос не е точно по темата.


Този господин също с лекота може да научи да пее азбуката, например:
https://www.youtube.com/watch?v=MhXXSky_lMQ
И какво от това?

Жената не пита как да го научи вкъщи на "цялата азбука" и да чете, за това, видно от горното, има време, има и начин, а за нещо различно и то е свързано с отношението на учител към малко дете.

Скрит текст:
Значи, отдавна ми се върти тая мисла из главата - трябва да допускат до училище само деца, чиито родители са висшисти, успеят да покажат на теста за прием на детето си в първи клас задълбочени познания по всички предмети от цикъла до 12-ти клас, че то без друго обучението официално се прехвърли по къщите и родителите станаха отговорни за резултатите.
Викам си, тогаз, да ги изволним повечето учители - няма смисъл от тях, да оставим звероукротителите и децата да ходят там да потичат, да пообщуват и да се изфукат всяко кое какво е научил вкъщи.
Извинете, но училища посещават деца и на изцяло неграмотни родители. И какво правим? Дърпаме ушите на децата пред строя, за да се научат да четат поне те? Мятаме им по един кютек в началото на часа, да научата и задачите? Отнемаме родителските права и наръгваме децата по приемни семейства, понеже в началото на първи клас не рецитират азбуката? Събличаме ги голи и ги овалваме в пера, докато не почнат да правят тестовете за официалните празници на народите без грешка?
Та какво по-нормално от това, 6-7 годишно да е наясно що е то Съединението, по какво се отличава от Независимостта и Освобождението и кое на коя дата е. Понеже е много важно да се наизустят неща, от които няма смисъл, понеже на съответния етап не могат да бъдат разбрани.

Последна редакция: чт, 17 окт 2019, 14:13 от Judy

# 33
 • София
 • Мнения: 16 090
Отново съм напълно съгласна с Judy.

# 34
 • Мнения: 23 079
Сега няма човечета, после ще станат двойки и тройки.
Тук ми намирисва и на лоша дисциплина. Детето изостава и се разсейва.
Потърсете си проблема първо при детето. Вие сте родителят и имате най-гокям интерес то да знае и да може. Помогнете му.
Много е вероятно да си права. Още повече, че самата авторка не е особено грамотна, след като пише "немога", "неискам", "незнам". Това обаче с нищо не променя факта, че учителката се държи крайно непрофесионално, подигравайки се публично на детето.

# 35
 • София
 • Мнения: 16 090
Отн. изоставането не е права, защото в началото на първи клас няма изискване учениците да знаят всички букви и да четат. Това трябва да се знае месецИ по-късно. В момента все още са на ченгелчета.

А ако учителката страда от болни амбиции и иска друг (родител) да ѝ свърши работата – отново това не е начинът. Трябва да се свърже лично с родител на детето.

# 36
 • Мнения: 7 087
Спомням си,че дъщеря ми научи азбуката и цифрите ,някои елементарни неща по математика,звукови модели по български още в предучилищна група.И не само тя,ами всички деца.В края на годината,всички знаеха да четат.Някои сричаха-да.

Вярно,че дъщеря ми беше предучилищна група в училище,но доколкото знам в четвърта група в детската градина се учат същите неща.

В първи клас,децата не повтарят това,което са учили в предучилищна цяла година.А продължават нататък.
Да ,в началото на учебниците са дадени буквите,цифрите......
Обаче,ако детето не ги знае , започва да изпитва трудности.

Според мен в този случай е добре да се поработи вкъщи с детето.
А госпожата би трябвало да е по-внимателна ,по-деликатна , да се опита да го стимулира.Не да го излага пред другите деца.

Последна редакция: чт, 17 окт 2019, 14:35 от -veni-

# 37
 • София
 • Мнения: 530
Моят син тръгна на училище без да знае азбуката, познаваше само няколко букви, не четеше. Просто интересите му бяха в друга посока, не искаше да учи тези неща, не съм го насилвала. В градината не са ги учили. И да са писали букви е било просто като упражнение по писане, а не осъзнато научаване на връзка буква - звук.
НЕ Е изоставащ в класа, има само похвали и отлични оценки.
Дори и да има реални пропуски детето на авторката, те могат да бъдат наваксани. Но не и ако то се чувства притискано, тормозено ...

# 38
 • София
 • Мнения: 16 090
Разбира се, че това не е изоставане. Изоставане е когато ученикът не знае задължителен за момента материал. В случая става въпрос за незадължителен. Затова написах "болни амбиции на учителката".
Съветът ми остава – авторката трябва да намери нормална, интелигентна учителка, тази не е такава.

# 39
 • Мнения: 8 747
От опит мога да кажа че няма смисъл в конфронтация на учителката , независимо че е ужасно неправа. За съжаление вариантите са два - или да наведете глава и да си готвите детето самостоятелно , докато гя във втори трети клас не го "преоткрие" или да махнете детето ( за мен е по- приемлив в ситуацията заради разговора ви с нея , за съжаление не е бил добър ход . Мразя дипломацията , думата дипломатичност ми е синоним на лицемерие но за съжаление понастоящем се налага често  да я претворяваме в дела. ) . Та учителката вече го е набелязала и  трудно можете да промените отношението й. Тук няма да коментирам учителите от началните класове. Има екземпляри и екземпляри. За съжаление вие сте попаднали на такъв. Да ви успокоя че това не е нещо необичайно. В класа на сина ми едно дете се премести след първия месец в първи клас.Остана в същото училище но при друга госпожа.  Година по-късно срещнах  майката на детето и тя деликатно ми сподели че госпожата е била причина и не им оставила друг избор. Веднага я разбрах, нашата госпожа хич не беше цвете...

Последна редакция: чт, 17 окт 2019, 16:34 от _re_ge

# 40
 • Мнения: 4 712
За съжаление, детето на авторката е попаднала в клас с предварително подготвени ученици и сега учителката не иска или не може да ограмоти детето. Вероятно не е единственото в класа.
Потърсете клас, в който децата не могат още да четат и пишат и детето ще си върви нормално. За всеки случай направете и тестове за дислексия и дискалкулия. Колкото по-рано бъде хванат подобен проблем, толкова по-рано детето ще получи специализирана помощ и ще се облекчи процеса по ограмотяване. Говоря от личен опит на дете с дислексия, дискалкулия, диспраксия и дисграфия. Точно така, в различна степен всички ди-та. И попадна в клас, където 70-75% от децата предварително са можели да четат и пишат. А моето знаеше само минимума - познаваше буквите и числата, броеше до 20. Та моето дете до края на март се научи да чете. Вярно бавно и много трудно, само по две-три изречения и се изморяваше, но четеше. През април вече пишеше четими диктовки. С много грешки, но думите се разпознаваха, въпреки грешките. В момента е трети клас. Бърка таблицата за умножение (паметта й е лоша), още се учи да дели и да изважда със заемане, но събира трицифрени числа с преминаване. Ако допуска грешки, те са от несигурност и опит за налучкване, тъй като пресмятането на пръсти отнема повече време. Работи със специалист веднъж седмично. И нещо любопитно. Миналата седмица с ужас установявам, че по Човек и природа учат физика - маса, обем... И докато се чудя как да й обясня нещо, което и на мен ми е било много трудно и непонятно тя приятно ме изненада, че го е схванала още в училище. А сега де?
Ако нямате причина да държите детето да остане точно в този клас го преместете.
Срокът за ограмотяване е краят на март. Той е определен от МОН, а не от родители и учители. Но Вие като родител наблюдавайте внимателно детето и ако забележите признаци на затруднение търсете помощ от рано.

Последна редакция: чт, 17 окт 2019, 22:55 от Mama Ru

# 41
 • Мнения: 4
Много благодаря на всички вас за помоща

# 42
 • Мнения: 3 576
Не се научих да чета (добре) до края на първи клас, но през ваканцията баба ми ме донаучи и после дръпнах напред. Завърших гимназия с пълен отличен и се смятам за интелигентен човек (висше също имам). Не се притеснявайте излишно за първи клас, ако детето е борбено, ще ги настигне и задмине. Усмихнати човеченца... Persevere Пък и както ви казаха, октомври е... Учебната година едва сега започва. Уиш, и моята майка пише с правописни грешки. Аз не. Не е наследствено... Smiley

# 43
 • Мнения: 1 253
Лошата дисциплина не е само шум и смущаване на ученето. Тя си включва разсейването. Лоша е за детето, не пречи на другите
Срещу учителката можете да си пуснете жалба.

# 44
 • Мнения: 5 325
Аз пък се чудя как от една случка разказана от дете на 7 извадихте кардинални изводи. Ако не вярвах 90% на учителката ни в училище сигирно и аз щях да местя детето. Моето измисляше какви ли не номера само и само да е център на внимание. Но нито един от тези номера не беше свързан с това да слуша и да се старае. И всичко бе разказано в негова полза разбира се.
Та детето може да има тикове защото е притеснено от не справянето му в училище. Може само да се подценява защото не знае колкото другите. Може думата умник да е използван в друг контекст. И много други. Първо бих работила усилено с детето, после бих говорила и с други родители и не на финала бих споделила случката с учителката. Чак след това бих мислила за местене.

Общи условия

Активация на акаунт