Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 30
 • Мнения: 18
Хора, много ви благодаря че пишете! Кой по-грубо, кой по-мило, няма значение, аз оценявам.

В тийнейджърските ми години си избирах все такава компания, имах право и на друг избор, но не, другите ми  бяха скучни. Не че нещо ме е принуждавало. Нашите на са били пияници. До момента наистина бях доста невежа относно алкохолната зависимост. От няколко дни не мога да спра да чета. И спря да ми се пие дори и тукашната чешка бира.

Досега детето ми е получвало прекрасно отношение от приятеля ми, грижа, даже на моменти се е престаравал, може би защото не му е баща и се е опитвал да го спечели. За пръв път виждам че то губи уважението си към него.

Непосредствено преди да се преместим тук, поддържах с приятеля ми връзка от разстояние 9 месеца. А още по-назад е периода в който връзката ни беше скорошна, тогава тези инциденти се случваха веднъж годишно, и двата пъти се разделяхме. И очевидно после пак се събирахме, след тежки обещания.

Не мисля че ще го снимам ако пак стане такова нещо. По скоро ще си събираме багажа.

# 31
 • Мнения: 1 682
Съчувствам ти, не е лесно да се откъснеш. Ако съм на твое място и е човек, когото обичам бих искала да му помогна. Но щом дете е замесено в картината нещата се променят изключително много. Защото на първо място трябва да ти е жал за детето, а на второ, даже на трето място да ти е жал за тоя човек. То знае ли баща му от какво е починал?

# 32
 • Мнения: 29
Имам много изключително негативно отношение към пиянството (поради което не пия, и се напивам много рядко веднъж на няколко години). Човек се напива НАРОЧНО за да прави простотии, ама съвсем нарочно, които простотии иначе не би направил, т.е. пие за да му паднат задръжките.

Ще ви дам пример. С брат ми бях ме на рожден ден. Там нормално се почерпихме, после се прибрахме нормално към един. Той продължи самостоятелно да пие до 5 сутринта. Съответно сътвори един глупости които не са за говорене.

Целта му беше да нарани майка ни. Е какво? Разстрои я, нарани я и какво? На нея не и тежи че ще му изчисти, а едни други работи.

Та мисълта ми е НИКОКГА ДА НЕ ОПРАВДАВАТЕ ГАДНИ ПОСТЪПКИ С ПИЯНСТВО. Всичко е съвсем нарочно дори самото напиване с цел после да си гаден и зъл.

# 33
 • София, Лагера
 • Мнения: 2 032
Е, не съм съгласна с това крайно мнение. Човек често пие, за да "заглуши" или притъпи някаква болка или проблем. Което пак не го оправдава, защотото не е това начинът.

# 34
 • Мнения: 823
Първо пиеш с компанията, да се развеселиш. После започваш да пиеш по навик, щото така сме правили винаги. И накрая вече почваш да пиеш от зависимост, иначе не ти е добре.

# 35
 • Мнения: 29
Едно е да пийнеш, друго е да се насвиниш. Аз имам в предвид целенасоченото наливане с цел после да отприщиш това което ти е събрало болната (психично) глава.

Иначе то и в малкия принц го пише:

- Защо пиеш?
- За да забравя!
- Какво да забравиш?
- Че ме е срам!
- Срам от какво?
-  От това че пия !

Нещо такова беше планетата на пияницата.

А въпросния пие точно за да се разтоври само дето да не си около него когато се разтоварва.

Последна редакция: пт, 25 окт 2019, 10:37 от t_rival

# 36
 • Мнения: 8 496
Не е нужно това, което правите.

По темата не мога да се изкажа, много е тежко, не съм имала близки. Родителите ми пият доста, не се напиват в такава степен, но пият ежедневно и това още много отдавна ме е отвратило да си намирам такива партньори. Имала съм едно гадже пияч, в студентските години, но не беше толкова сериозно, не мога да се изкажа. Но такива крайности са недопустими.
Не съм съгласна, че няма хора, които спират. Има, но са малко, аз лично не бих рискувала с такъв човек с надеждата, че той ще е от тези, които ще спрат.
И не е нужно родителите ти да са алкохолици, за да започнеш да се замесваш с такива мъже. Достатъчно е да имаш комплекса на спасителя или твой родител да има друг голям проблем и ти да не си могъл да го 'спасиш' като дете и като по-възрастен и да търсиш компенсация чрез партньори. Ама предполагам това го знаеш, след като си се разровила вече за инфо. Имаше една много хубава статия 'Спри да спасяваш хората' - циркулираше из нета. Свързано е с ниското самочувствие на спасителя и нуждата му от признание. Нещо като 'непоискано добро' се получава. Буташ се зорлем да помагаш, но това помагане обслужва само теб всъщност и твоето самомнение.

Била съм и в ролята на доста пиещия, и в ролята на спасителя, уви, прескача се през тези роли понякога. Просто не с алкохолици, бивши и настоящи. Но познавам спрели. Не ти писах на лични, понеже не съм и не съм била точно в твоята ситуация, а тя си е специфична .. /може би/.

Ето, заповядай:
https://evolife.bg/spri-da-spasqvash-horata/

Последна редакция: пт, 25 окт 2019, 11:54 от Косите на Вероника

# 37
 • София
 • Мнения: 786
MarryAn, ти се отнасяш с огромна толерантност към зависимите, сякаш да имаш зряла и разумна представа за света включва и голямата група хора, които обичат да пият.
Това уж-разбиране и уж-широкоскроеност е проблема.
Няма паралел между пиещия от време на време и алкохолика (колкото и приятен, разбран и "вредящ само на себе си" да е алкохоликът).
Алкохолизмът е деструктивно и деградиращо отношение към живота и себе си - и ти правилно си усетила, че това не е добра среда.

В света съществуват хиляди други хора, които да ти бъдат близки и без да пият, така че, не се затваряй в клетката сама, внушавайки си, че сред зависимите има супер интересни хора. Малко живот с такъв и триковете и интересните разсъждения почват да се повтарят, не си ли забелязала?

# 38
 • ЯМБОЛ
 • Мнения: 820
   Мисля,че е финансово зависима от  от този пияница.И затова търпи.

# 39
 • Мнения: 18
Olia Nik - точно това са степените. Вчера този моя си дойде от пътуването, разправяхме се, и като му казах че ще ходя на среща на Ал-анон, той почна "ама аз не съм алкохолик, не треперя сутрин, не пия всеки ден". Също хем се радва че ще ходим с детето на психолог, хем му е малко гадно, защото знае че ще разкажа и за неговия проблем.
Иначе вчера с малкия направиха тикви за хелоуин. Уж нямало да пие, да съм го оствела да ми докаже че може. Аз вече мисля варианти как да се изнесем, че не се знае. Пък и толкова истории четох, как човек спира, после след години пак почва. Моя на психолог не ще. "Не, не и не. Мога сам да се справя." Аз съм преувеличавала.
Косите на вероника - така съм аз да. Даже отвреме навреме както си седя, ми идва да стана доброволец някъде, нещо някой да спасявам. Joy
krasitrud - действително, аз уча, а той ни издържа. Но не ме е страх от малко финансова криза, допреди няколко месеца беше различно. Всеки си имаше своя квартира, и сам си плащаше сметките. И на две места съм работила неведнъж.
Дори и да останем при него, ако разбира се не пие, мисля да оставя ученето на заден план, защото така без собствена заплата, не мога да реагирам адекватно, и трябва да направо да сменяме държавата (отново).
След малко тръгвам за срещата на Ал-анон.

# 40
 • Мнения: 168
В България е нормално да се пие до припадък кой от мъка, кой от радост. Аз редовно изтрещявах от мъка през последните 10 г., но усещам вече пораженията и се опитвам да се въздържам. Сега само от радост Simple Smile

Странно е че живеете в чужбина и има такова желание за къркане. Или му е навик от България, или животът в чужбина го депресира. Но в чужбина алкохола е скъп и пияниците не се толерират особено. Вие явно не изкарвате големи заплати, защото тогава щяхте да се бъхтате все едно копате на село и освен някоя биричка и малко винце едва ли биха ви останали сили да пиете безпаметно.

Ако намерите заместител на алкохола ми пишете на лично

# 41
 • Мнения: 617
На мен ми е странно. В Чехия има огромен процент алкохолици. Имам приятелка там и непрекъснато се удивлява на масовото всекидневно напиване до безпаметност на всякакви хора. Жени, мъже, деца. Напиват се и повръщат и си вършат нуждите на обществени места. Та някакво месечно напиване ми е странно... И то в Чехия...

# 42
 • Мнения: 6 764
Не,и в България не е нормално да се напиваш до припадък.

Нормално е човек да има някакъв самоконтрол и да знае  кога трябва да спре.

Естествено много зависи и с какви хора общуваш.
Но дори и човек да е израснал в лоша среда,ако е достатъчно интелигентен,той ще се постарае да направи крачка напред и да избяга.

# 43
 • Far away from here...
 • Мнения: 1 149
Зависимостта и в частност алкохолизмът не подбират според нивото на интелигентност.

# 44
 • Мнения: 1 278
И в чужбина има алкохолици. Не мисля, че местопребиваването е някакъв фактор.

Общи условия

Активация на акаунт