Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 30
 • Мнения: 1 590
На въпрос “Къде учи едикойси”, моята вика “Не знам, някъде из цифрите”. По принцип щом можеш да учиш някъде си защото живееш едикъдеси наоколо, всякакъв подбор е изключен.

И нейната тайфа си бягат редовно, по ден-два в месеца, ама както си трябва, с бележки.

ПП Попеа, немой го хвали Нико, той чудесно се справя сам.

Опа, Мецане, браво бе, да не си слушал Свободна Европа или да си бил в чужбина 84-та година. Щото мен тогава само бридж ме интересуваше, хич не бих се сетил за американския президент.
Твоите щерки говорят подигравателно за децата от държавните училища, а после ти се налага да им търсиш богат мъж. Забавно е.

# 31
 • Майничка
 • Мнения: 7 421
...По принцип щом можеш да учиш някъде си защото живееш едикъдеси наоколо, всякакъв подбор е изключен. ...
Или предполага предходен подбор от заинтересовани лица (мама и тате). Стига да е сигурно, че ако живееш наоколо, ще можеш да учиш на въпросното място.
Защото мога да си представя да съм фен на High tech high, да се преместя в Сан Диего и да не ме огрее в лотарията.

# 32
 • софия
 • Мнения: 1 801
NikoT за президент!

Gargamela, правилно подсказва за варианти.... И такива всъщност съществуват ама не точно. Моя приятелка преди години си направи адресна регистрация ( издири познати) за да може да ползва опредешена детска градина. ( там съображението не беше, че е свръх специална градината, ами я предпочиташе заради близостта до работата и)

# 33
 • Майничка
 • Мнения: 7 421
При нас тези варианти се прилагат от години. Сума семейства бяха с различни адресни регистрации, за да "вардят" градина или училище. Ел.система и справката от общината за адрес на майката е отскоро, преди учителките минаваха и гледаха табелки, питаха комшии...
Приятелка в Париж нае таван, за да гони конкретен колеж (прогимназия), друга в Германия записа детето си на тромпет от 6 годишно, защото в училищния оркестър на желаната прогимназия винаги се търсят изпълнители на духови инструменти. Да не говорим за Англия, където едва ли не преди забременяването се търси район с добро общинско училище, ако нямаш средства за частно.

# 34
 • Мнения: 760
Шарки, май е по-добре без.

Що, нали е говорилник? Принципно питам. Няма зададена посока, няма ограничения за дискусията (в рамките на добрия тон, разбира се).Да не би някой дълбоко да се е засегнал, че е бил "възпят" хумористично? Ако да, много ниски прагове на търпимост има и определено е опериран от чувство за хумор..

Не си ти виновна. Някои неща ще са чиста загуба на време.

Днес ми попадна нещо, дали виц или истина не знам: изкарали ограничителна заповед на бащата за да се води детето в риск и да има предимство за градината.

# 35
 • Мнения: 692
Хубаво АК е срещу мързела, ама и там трябва да има мярка. Твърде американско, така да го кажа, ми се вижда това "дай най-доброто от себе си". Е, не може най-доброто от себе си! Ако винаги дава най-доброто, има голяма вероятност да се бърнаутне. Повечето младежи по най-желаните гимназии са достатъчно отговорни и със сигурност ги мързи по-малко, отколкото по други училища, иначе нямаше да оцелеят четири години. Хайде да им оставим и малко пространство да са пубери, а не подобие на отговорни възрастни. Възрастните ги мързи, не можете да си представите колко ги мързи, как се оправдават като 3-годишни, как се крият и обвиняват другите, а ние тук да искаме от 15-16-годишни да са ужасно отговорни. А кога ще бъдат пубери, кога ще избягат от час почти безнаказано, като станат на 40 ли? Или вместо на 30 да правят семейство изведнъж ги чалне да правят простотии, защото не са ги правили като пубери? Не може все на килимчето и да наваксват, както го описва Ежко заради едно бягство от час или все да бъдат ангажирани в някакви извънкласни форми, сакън да не започнат да мислят по по-различен начин от корпоративния! Наистина, от това, което навремето попроучих за Ак имах чувството, че това не е гимназия, а корпоративна единица, а гимназистите не са ученици, а служители, които много трбява да внимават в картинката. Човек трябва да го помързява понякога, ако не иска да сдуха.

без да имам никакъв личен интерес, направо ми е жал, че бълнуванията на ежко успяха да натрапят такава негативна асоциация, като стане дума за колежа

макар и впечатленията да са ми само от шест - седем деца, които и вече завършиха даже, смея да твърдя, че с нищо не са по-различни от връстниците си във всякакви други училища по отношение на личната им свобода, занимания и свободно време, нито са се преучвали зверски, нито биха разпознали собственото си училище в описанията и философиите, разтегляни тук точно от ежкото - и друг път съм го казвала, този човек как не осъзнава, че прави лоша услуга, насаждайки такава неприязън към училището, на което се възхищава...

# 36
 • Майничка
 • Мнения: 7 421
...

Днес ми попадна нещо, дали виц или истина не знам: изкарали ограничителна заповед на бащата за да се води детето в риск и да има предимство за градината.
Не съм убедена, че се има предвид такъв  риск в нормативните документи, свързани с образованието. По-скоро става въпрос за риск от отпадане от системата - бедност, друг майчин език и слаба социализация (малцинства, мигранти) и подобни.

# 37
 • София
 • Мнения: 11 512
E, то понякога и един, мразещ децата, учител е достатъчен за да предизвика същия ефект. Добре, че никой не си прави изводи на база един случай.

Дори и на майтап не мога да приема пропагандирането на бягането от час или на взимането на медицински бележки на здрави деца за да си "отпочинат". Лекотата, с която това се прави, е симптоматична.

# 38
 • Мнения: 3 564
Ама виж сега, Шарки...
Бягането от час е символ на твоята независимост и изражение на личната ти свобода...
Който поне веднъж не е бягал от час е задръстен сухар, който ще прави на 30 простотии вместо семейство.
А ако не си се напивал до безсъзнание като ученик поне три пъти, на 40 ще си на твърди наркотици.

# 39
 • София
 • Мнения: 11 512
А на 50+?

# 40
 • софия
 • Мнения: 1 801
Ама виж сега, Шарки...
Бягането от час е символ на твоята независимост и изражение на личната ти свобода...
Който поне веднъж не е бягал от час е задръстен сухар, който ще прави на 30 простотии вместо семейство.
А ако не си се напивал до безсъзнание като ученик поне три пъти, на 40 ще си на твърди наркотици.
Ти това сега, на майтап, напи, го казваш?!

# 41
 • Майничка
 • Мнения: 7 421
Стълб на обществото, може би?🤣

# 42
 • Мнения: 3 564
На 50 ще почне да бълнува наяве. И ще харчи безогледно пари. А децата му няма да влязат в топ университет.

# 43
 • София
 • Мнения: 38 116
Въпросът е в натиска да си винаги на отчет. Един невидим натиск. Макар до голяма степен аз самата да съм кадър на про-западняшкото и в частност про-американското висше образование, ми идват вповече някои акпекти на тази култура.

Бягането от час е само пример за това как човек не може винаги да е под контрол. Колкото до бягането, и възрастните го правят - обаждат се на работа, че "ще работят от къщи" или "болни", или излизат по-рано от работа, ако няма кой да ги забележи, "удължават пътуването" и пр. Дори понякога не го правят по някаква ужасно важна и уважителна причина, а защото им писва да се подчиняват, и го правят самосиндикално.
Има си една доза бунт и простотия, която хората си поемат на определена възраст. Децата от ранна възраст са в системата, като се започне от яслите и гимназията и винаги имат периоди, в които правят някакви простотии. Да, простотиите обикновено не са конструктивни, те иначе нямаше да са простотии, но ги правят. Естествен процес. Дори най-уравновесените минават през това. Системата може да се опитва да предоставя всякакви начини на "конструктивен бунт", ама не става, просто сме си бъгави!

# 44
 • Мнения: 3 564
Андариел,
Бунтуваш се, когато служиш на системата.
Когато системата ти служи, го намираш за идиотизъм.
Въпрос на образование е, в коя от двете схеми искаш да бъдеш. А на самоконтрол - да го постигнеш.
ПС Отчета е нож с две остриета, както знае всеки началник. За да иска отчет, трябва първо да е съгласувал задачи. Друго си е да гърчи работника според моментното му скимване.
В АК, ако не си разбрала, става въпрос не за отчет, а за планиране. Което е още по-мощен инструмент за преследване на собствените цели. Ако си научен как да го ползваш.

Последна редакция: чт, 24 окт 2019, 07:39 от Ezhko

Общи условия

Активация на акаунт