Имало едно време в Чукурова | ВВ, Кьосем и други исторически сериали №16

• 27 732
  • 735
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте в четвъртък!  Hug

Благодаря за коментарите; винаги дават повод човек да се замисли.

И аз започвам да раздавам награди. Сега, за „най-важна сцена“ от фрагмана. Шега, де, в смисъл сцена, която очаквам, че ще раздвижи най-много събитията. Според мен, тази, в която Демир връща парите на Фекели, по-точно хвърля му ги в краката. Трябва, разбира се, първо да я видим, но ви предлагам някои предварителни размисли по нея, виждам тя е предизвикала в по-друг план и Лучия.
Какво ядоса най-много Фекели и предизвика реакцията на ръката му?
Какво е съдържанието на това, което виждаме?
Главните герои са двама мъже, от две поколения, бащата и синът са враждували по идеология с Фекели, бащата се е оженил за жената, която Фекели е обичал, сега тя е направила съюз с Фекели, баща на главния враг на Демир...и т.н.
Демир е вкарал в затвора Фекели за 20 години, Фекели освобождава Демир от затвора.
Бащата и синът са купували с всякакви средства земята, вкл. на Фекели, Хюнкяр продава земя на Яман.
Майката и съпруга Яман се намесва в отношенията на мъжете; съпругата и майка Яман има тайни отношения с Фекели.
Всичко става тайно от Демир и заради него. Врагът на мъжете Яман е приятел на съпругата и майката Яман. Точно това последното предизвиква снахата Яман, обвинявана от Хюнкяр в извънсемейни отношения.
Тайната сделка е станала явна: първо в Яман, после – пред офиса на Фекели, където присъстват Йълмаз и Четин.
От тази сделка Демир получава едновременно полза и унижение, пренебрежение, „петна“ по честта...Той със сигурност вече се срамува от това, което е направил преди 20 години, но в тази история това му е опростено – и на него, и на баща му - със снизхождение от страна на Фекели, при това чрез взаимодействие с него на майката и съпруга Яман!  Демир сега е освободен, защото не е виновен. Но той не можеше да бъде освободен, без това заплащане на „свидетеля“ и последвалите действия по намирането на оръжието.
Реакцията на Демир е по всички въпроси, съдържащи се в хвърленото в краката на Фекели, но това, което смятам, че най-много ще ядоса Фекели, е , че историята се случва пред очите на Йълмаз. Това, че Фекели е съдействал за освобождаването на Демир, ще предизвика конфликт между двамата. И също, може да доведе до някаква промяна в отношенията между Фекели и Хюнкяр, които са неприемливи за всеки от нашите герои. Дали Фекели няма да имитира някакво сближаване с Бехидже, за да отклони вниманието? А искаше да се жени за Хюнкяр.
Помощта за освобождаването на Демир беше предвидена да остане в тайна. Но разкриването и дава поглед към отношенията между Фекели и Хюнкяр, които стават скрито от другите. И именно това поражда едно по-широко мислене към цялата история. Разкриването на историята насочва към въпроси, които двамата са обсъждали, но и към такива, които не са обсъждани между тях, но се съдържат в тази помощ, която може да има и съвсем чисти намерения.
И тук въпросът за оценката на Зюлейха, когато повдига този въпрос. Съгласна съм, в конкретния случай Зюлейха не е права, тя търси отмъщение. Но и тук отмъщението е нещо по-различно и по-голямо, защото нейното действие ще доведе до поставянето на съдържащите се въпроси във вързопа на земята пред Фекели, които са важни за модернизацията. Зюлейха действа като провокатор на новото, вкл. и по въпроса за това чие е детето. 

Основната тема през този сезон е разкриването на тайните или „разопаковането на картината“, за да я видят всички и изцяло. Зюлейха може би разбира, че с Йълмаз засега нямат възможност да са заедно. И е вероятно тя да се насочи към свое отмъщение, което да се изразява в разкриването на всичко преживяно от идването в Чукурова докрай и дискредитиране по този начин на Хюнкяр. Тя и „обеща“ да каже на Демир за тайните отношения между Хюнкяр и Фекели, когато Демир се нарадва на свободата, и ето, виждаме резултата. Второто „обещание“ беше да разбере Йълмаз, че Аднан е негов син, за което ще чака удобния момент. Този обратен процес може да приключи утре, но по-вероятно на финала. Колкото повече време измине, толкова по-отчаяна и крайна ще бъде реакцията на Йълмаз. Сега Зюлейха вижда всичко това в своя полза, в смисъл, че ще направи нещо, за да довърши тя цялата история, в която я направиха главна героиня и така да си отмъсти на Хюнкяр. Но на финала, ако двете с Хюнкяр се срещнат в Демир, Зюлейха може и горчиво да съжалява. Защото тя може да изгуби и двамата.
„Войната“ между Зюлейха и Хюнкяр е важна за Демир. Той трябва да получи дистанция от майка си и от нейното мислене на довчерашна стопанка със старо мислене, за да обмисли самият той своите виждания докрай по начин, различен от началото на сериала, когато Демир беше изцяло в мисленето на баща си. Идеята за комбината трябва да бъде положена сега в друг контекст на мислене за земята и случилите се вече промени в Чукурова.
Хюнкяр няма да стои със скръстени ръце, тя вече заплаши Зюлейха. Но сега тя няма да използва детето, така мисля. Сега Хюнкяр ще се насочи към Йълмаз.
Когато сериалът се гледа като разказ за промяната в Чукурова, свалянето на Хюнкяр от трона е неминуемо. Новото  време се нуждае от стопанка и жена до Демир с друго мислене.

Ира, сходни са ни усещанията, много мило.
Но защо „моят“ сериал върви към трагедия, а ти чакаш щастлив край за всички.  Grinning
Другия път трябва да си изберем някой по-предсказуем сериал. 

И още нещо един знак от финала на 42 еп.: птичите ята високо в небето.
Показаха ни ги за първи път, когато Йълмаз тежко-тежко излезе от колата, за да тръгне за разговора с Мюжгян в болницата. Птиците летят свободни, но нашите герои вече са здраво свързани със земята на Чукурова. Още в тези кадри се усещаше в погледа на Йълмаз към небето, че бягството,  свободния полет няма да са възможни.

# 106
Здравейте на всички Simple Smile
Катя, Пипилота HugHug радвам се да ви "видя"!
Благодаря за коментарите! С много от споделеното съм съгласна, за някои моменти - имам различно усещане, а трети ме карат да се замисля и аз.
Да продължа някои размисли: за одобрението на Фекели за бягството - той, като цяло, е против това развитие на нещата и ясно го заяви. Фекели изказа онези думи на възмущение спрямо Йълмаз, когато мислеше, че Йълмаз е избягал без да даде обяснение на Мюжгян и без да поговори със самия него. Евентуално бягство на Йълмаз, когато Демир е в затвора също беше счетено за неприемливо. Но, както може да се види, основна грижа за Фекели е Мюжгян, защото отговорен за нея е Йълмаз и самия той като свекър. Той за Демир няма как да мисли, защото там отговорността е на Зюлейха. След като тя е решила за себе си, Фекели там няма намеса. Той има информация за един насилствен брак, чрез заплаха. Не знае, щастлива ли е Зюлейха, не е ли...това тя си преценява и взема своето решение. И друго: когато един родител вижда желание и решимост за нещо у детето си, дори и не напълно съгласен, дава одобрение или благословия, защото пътят трябва да е открит. Ще го поздрави, ако успее и ще е там, за да го утеши при провал. Грешките са за сметка на сгрешилия и той си поема негативите, родителят ще е там, за да помогне не детето си да "стане". Фекели каза, че разбира Йълмаз, но му посочи и проблемните места, като тактично даде заявка, че по конкретни моменти мисли различно. Мисля, че това е най-доброто, което можеше да стори Фекели. Ето, от фрагмана се вижда, че Фекели казва думи, свързани със съдбата и необходимостта за примирение в един момент. Т.е. Фекели лавира като съвети според ситуацията, която е много динамична. Дори да беше заклеймил бягството на Йълмаз, дори, ако го беше нахокал, какво щеше да постигне - разрив в отношенията, горчивина и нищо повече, Йълмаз така или иначе беше взел своето решение. Фекели го подкрепи, но изказвайки опасенията си, резервите си и страховете си. Сега, Фекели се опитва да подкрепи Йълмаз в другата посока
За помощта на Хюнкяр: Фекели помогна на Хюнкяр, защото знаеше, че ще бъде честен с нея. Видя и как всички се опитаха да се възползват от тежката ситуация, а той въпреки всичко не е такъв човек. Фекели помогна на Хюнкяр, но не мисля, че в началото осъзнаваше, че парите са за показанията на Шермин. Той знаеше за проблемите на фирмата и чак впоследствие, когато Йълмаз научи за внесените пари по сметката на Шермин, тогава Фекели може и да е разбрал, но много бързо се развиха нещата с намирането на пистолета и оневиняването на Демир. Т.е. лично за мен, Фекели направи жест за Хюнкяр като не дадоха да я разпитва, за какво точно са парите, нито тя уточни. Именно, желанието всичко да остане в тайна сочи чистото намерение на Фекели...иначе той можеше директно да пусне клюката чрез подставени лица. Именно Демир научи за парите, после ще научи за земите, Зюлейха ще каже кой ги е закупил, а Демир с публичната си реакция ще "информира" и Йълмаз. Но, истината за тези пари е между семействата. Съгласна съм, че реакцията на Фекели е именно заради присъствието на Йълмаз там. Съгласна съм и че Зюлейха не реагира правилно с изказването на истината. Желанието й да отмъсти на Хюнкяр ще има много по-голям отклик, а тя не помисли за това. Хюнкяр е предизвикана и ще има ответна реакция, но каква ли?! Лично аз не мисля, че Хюнкяр ще се насочи към Йълмаз, защото това означава да се противопостави на Фекели, който съвсем наскоро й протегна ръка и това ще бъде изключително грозно и злонамерено от нейна страна. Отделно, че и бременността на Мюжгян, може би ще я възпре.
И аз съм на мнение, че с времето забавянето на истината за детето Аднан ще бъде все по сериозна заплаха за вгорчаване на съдби и това сега Зюлейха не го осъзнава. Сега тя си мисли, че единствено Хюнкяр ще страда, но няма да е така.
Само да спомена за това, че каквото и да беше станало със Зюлейха след ареста на Йълмаз, тя щеше поне да е свободна и да може да взема своите решения. Пътища за спасение има много, Яман не са единствената възможност. Аз така виждам нещата: най-малкото, Зюлейха щеше да се държи за Йълмаз - да иде в ареста и да иска да разговаря с него като годеница. Така щеше да разбере за това, че е важен свидетел, щеше да даде показания и като годеница и като жертва на опит за изнасилване. Бидейки бременна, то тя щеше да има право да сключи брак с Йълмаз, независимо от присъдата и детето щеше да носи фамилията на баща си. С Йълмаз щяха да решат, какво да правят. Нали онази енге дойде в Адана при племенницата си, именно и за това ги пратиха там за паспорти, защото явно майсторът познава хора там покрай роднини. Все щяха да намерят изход.

По озета: интересна серия предстои. Това за Хатип и кокошките къде става ясно? Simple Smile
Дали ще има озвучка довечера? Дано!
Хубав ден и до по-късно! Simple Smile

Последна редакция: чт, 07 ное 2019, 14:52 от dana78

# 107
Привет!

Пипилота, забравила е късите панталонки Joy

От акаунта на сериала качиха снимки в два албума на част от актьорския състава, присъствал на церемонията и докато сложа линковете, ги изтриха Mr. Green

Ааа, пак ги качиха

https://www.instagram.com/p/B4kUHgdpDpF/

https://www.instagram.com/p/B4kUS9PpdBR/

Серпил Тамур - Хамине също е елегантна.

Нургюл и Хилал с подобни бижута

Зюлейха в стремежа си да да изпълни заканите, които отправи към Хюнкар, за нищо друго не помисли. Ще настрои Демир срещу майка му, но и срещу Фекели. Това може ли да остане в тайна от Йълмаз, не изправя ли двамата отново един срещу друг, този път заради родителите им. Последствията от отмъщението ѝ могат да бъдат трагични. Твърде лекомислено и безотговорно, каквито впрочем са всички отмъщения.

Дана, това Само да спомена за това, че каквото и да беше станало със Зюлейха след ареста на Йълмаз, тя щеше поне да е свободна и да може да взема своите решения. Пътища за спасение има много е твоето виждане. Моето го писах преди време. Да, пътища много и всички те променят сценария, а аз исках да чуя какво мислят Йълмаз и Зюлейха. Колкото до свободата без пукната пара в джоба - видяхме я, когато окрадоха Йълмаз във влака и Зюлейха припадаше от глад.
С бягството им пак така - отиваме в Германия при приятел. Да, сега Йълмаз не е беден, но дали този приятел ги чака с отворени обятия. Като отметнем, че не знаят езика и куп други неща, които не чухме да обсъдят, може да се окаже, че мечтаният живот не е това, което изглежда от Адана.

В групата за превод онлайн са обявили час 20:45, наше време 19:45, когато ще сложат линк. Grinning

# 108
Здравейте! 🤗

Благодаря за споделеното! 💐

Смея да се присъдения към групата на нехарасалите тоалетите на нашите. 😀 Никой не ме впечатли честно казано. Хилял е истинска красавица, но точно тази нейна визия не ми харесва. Но сериалната й такава е просто страхотна. 😍

Нямам търпение за после, чака ни един интересен епизод. Хем възелът почва да се разплита, хем всичко става някак си по- напрегнато и сложно. 🧐

Ваня 🤗 ,
Е, явно по финала се различаваме. 😀
Ами такава съм си аз- винаги, винаги искам  хепи енд, но не винаги го получавам. А всъщност щастливият край за всеки от нас може би би бил коренно различен.

Май повечето от нас се подготвят за трагедия на финала. Непредсказуемостта може пък дойде от неочаквания хепи енд. 😀 Ще гледаме и ще разберем. Simple Smile))
Нопоследък се чудя дали този сезон ще бъде финален...

Лу 🤗 ,
Благодаря, че отново написа нашето време за старт, аз отново чисто бях забравила. Така като започваме по- рано на мен ми е по- добре. Simple Smile)

До после! 🤗

# 109

Хаштаг на епизода:
#NasılUnuturum # КакЯЗабуду

Рускините много са харесали бижуто на Хилял,
Определят го като нашийник, подарък от свекървата.  Grinning

С тази снимка за епизода ни подсеща Хилял.

Ще чакаме хепиенд, пък каквото стане.  Grinning Grinning

# 110
Здравейте Simple Smile,
Благодаря за информацията! Simple Smile Съгласна съм с вас за тоалетите, но наистина бижуто на Хилял е красиво.
Всеки друг вариант на това, какво би правила Зюлейха след ареста на Йълмаз, ако не беше изнудена от Хюнкяр, би бил друг сценарий. Няма как да си задаваме този въпрос и да искаме друг отговор при същия сценарий и спазвайки сценария. Аз лично отказвам да приема, че единственият вариант за спасение на Зюлейха са били Яман и  нищо друго и никой друг. Даже не искам и Йълмаз да се замисля, защото замисли ли се, върне ли "лентата" ще се разочарова и то силно, защото ще си зададе въпроси, на които логичен отговор няма. И казвам защо: Ако Зюлейха бе помислила да го посети в затвора при първия възможен момент или като сестра или като годеница, то тя би разбрала от него мястото на заровените пари, заедно със златната халка и паспортите. Можеше да намери всичко преди Гафур и тогава нямаше да е без пукната пара в джоба.
Така че, Йълмаз е добре да не се замисля, защото ще се запита, как така Зюлейха не намери начин да дойде и да го види в затвора преди сватбата й с Демир, която не беше веднага след ареста. Зюлейха остави Демир да иде на свиждане сам с Йълмаз, дори не постави въпроса да иде с него...нали е сестра, нима Демир не би й осигурил среща с "брата"...тогава началникът на ареста/затвора им "козируваше" както знаем и изпълняваше всяка прищявка на Яман.
Също и Зюлейха...замисли ли се, ще види, че е постъпила наивно, да не кажа друга дума. А за бягството в Германия...надали СЦ са решили да ни дават детайли и подробно обяснение от страна на Йълмаз, но се предполага, че има уредени неща, все пак Йълмаз има предвид, че Зюлейха е бременна и с малко дете.
Жени са оцелявали при страшни условия, оцелявали са с малките си деца, при смърт, болести и войни, без пари и храна. Така че, нека не драматизираме. Simple Smile

# 111
Привет! bouquet Миналата седмица не коментирах.Не ми вървеше лайфа, пуснах си мобилния интернет и издухах 4000мегабайта.Та от превключване не можах да се концентрирам, а и нямаше кой знае какво за коментиране в последствие. Аз хепиенда го виждам, но е невъзможен. Как? Демир със Зюлейха в големия конак, до тях съседи Йълмаз с Мужгян.Чуджуците си играят заедно до езерото, докато родителите им си пият кафенцето под беседката. Фекели и Хюнкяр на околосветско пътешествие. hahaha Joy Joy Joy Joy Мога и другите да подредя. Joy Ама няма смисъл, няма такъв филм, или има, но някой трябва да умре. Не, че искам. но такова предчувствие имам. Залагам  на Зюлейха.Или Демир? Ама какво ще прави Йълмаз с 2 жени?  Много е сложно. newsm78 Или Демир и Мужгян? Прекалено жестоко. Sad Много е сложно, та чак непредсказуемо. newsm78

# 112
Ира, чудя се турците как ходят на работа, ако всяка вечер стоят до полунощ пред телевизорите Shocked

Ваня, при сегашните отношения за никого не виждам хепиенд. До края на сезона ще има още около 25 серии, кой знае какви обрати ще съчинят сценаристите и аз затова нямам идея за края. Не изключвам и трети сезон при условие, че успеят да запазят този рейтинг. От новите сериали никой не кандидатства за ден четвъртък - вторник, сряда, петък, но четвъртък го заобикалят Joy

Дана, сетих се, че пита за Хатип - не зная откъде е информацията, вероятно предположение.
Има и още - че Мелике е бременна, също от неизвестен източник /информацията, да не си помислите друго hahaha/.

Сега виждам новия ти пост - ами Демир също можеше да не отиде в затвора при Йълмаз. Той помоли Демир да се грижи за Зюлейха, никой друг. И ако не беше отишъл...

Не драматизирам - стъпвам на показаното, онзи брат на Зюлейха никак не е за подценяване.

# 113
Дана 🤗 ,
Благодаря ти за споделеното! 💐

Пипилота 🤗 , Лу 🤗 , Ваня 🤗 ,
Даааа, колкото и да искам и аз не виждам как ще стане, май и преди съм го казвала.
Някой ще умре, даже може и да са двама. За мен по- вероятно е да е Демир, дори и Йълмаз, разбира се и аз не го искам!!!
Демир многократно повтори, че никога няма да се откаже от любовта си. А аз си мисля, че любовта на Зюлейха и Йълмаз никога няма да угасне...
Нооооо ще гледаме и ще видим.
Поне за Гафур и Сание може да е щастлив край- господари на имението- перфектно ще ги устрои! 😀😀😀

Лу 🤗
“ Ира, чудя се турците как ходят на работа, ако всяка вечер стоят до полунощ пред телевизорите Shocked”
И аз това се питам. 😀

Още малко и започваме. Simple Smile)
Тази вечер май ще бъдем повечко. 💐

# 114
Защо Зюлейха ще се връща при Вели? Той не е за подценяване, но тя не му е нужна бременна и бедна. Още повече, че той би искал да се дистанцира от историята, защото може да влезе в затвора за деянието си. Зюлейха така и така не би се върнала при Вели.
Демир нямаше как да не отиде в затвора, защото негов работник е задържан, това е въпрос на принцип като работодател. Отделно, Демир все още мислеше Йълмаз за брат на Зюлейха и искаше да й се хареса.
Лошото е, че тя не се възползва, а можеше вместо да го моли горещо за помощ, просто да го помоли да иде с него в полицията и оттам както да говори с Йълмаз, така и да поиска да даде показания. Жалко, че се "върза" на Хюнкяр, която ако погледнеш реално, няма как да има интерес да спасява Йълмаз. Зюлейха знаеше за слуховете за безплодието на Демир, знаеше за бившата му жена, знаеше, че Демир е влюбен в нея, знаеше и че Хюнкяр знае за бременността й, наясно беше и че Хюнкяр я гласи за снаха...беше й ясно още преди Демир да замине, защото Хюнкяр агитира Демир да я попита, какво да й донесе като подарък от чужбина. Това е един вид заявка. По традиция армагани не се носят току така от ерген на мома Simple Smile. Да, по СЦ така е трабвало да стане, но по СЦ и другите герои правят неща, за които ги критикуваме Simple Smile. Така че, лично за мен, отговорът е: ако Зюлейха беше активна, а не псевдо-активна (да действа по съвети на Хюнкяр, която вече беше опознала)...съдбата щеше да бъде друга.

Само глупавите прекланят глава пред съдбата. - Джек Лондон. Дали е така или не? Simple Smile

Последна редакция: чт, 07 ное 2019, 19:52 от dana78

# 115
За хепиенда се отнасяйте към Ира, сега виждам, че и Пипилота има идеи. Grinning Аз само подкрепих Ира, за да има равновесие между нейния оптимизъм и моя песимизъм. "Моят" финал е трагичен: единият стреля, другият умира. Но все повече си мисля, че може застреляните да са и двама. Зависи как ще се определи вината на Зюлейха.
Но много сме далече, още само си фантазираме.
И пак казвам, дано аз не съм познала, нека да е хепиенд.
Забравих да кажа колко много ми хареса Нургюл на снимката.
А нашите актьори са просто родени за тези роли. Костингът е много добър, за всеки от героите.

# 116
# 117
Приятно гледане и споделяне! Simple Smile Благодаря за линка!
За финалът - аз съм раздвоена...ще ми се хепи енд, ама не ми се вярва. Мисля, че постигнатото чрез потъпкване на морални норми ще бъде наказано, съмненията и неследването на сърцето - също. Мисля, че само Зюлейха ще оцелее. А дали е възможно чрез дъщерята на Демир и Зюлейха и сина на Мюжгян и Йълмаз двата рода да се обединят? Simple Smile

# 118
Пипилота, твоят линк не се зареди.
Аз съм тук, където гледахме миналата седмица - при Сюзанна.

https://vk.com/turkiee?z=video-180995311_456239030%2F535f8138062 … pl_wall_-46308288

Не, линкът е същия, но на единия браузър не съм логната, може би затова.

# 119
Йълмаз каза на Фекели, че ненавижда Демир не само заради Зюлейха, но и защото той самият не е баща на Аднан. Сега ще има дете и това за Йълмаз е хубаво, той обича децата, но казва, че той винаги е искал да има дете от Зюлейха.
Не само защото сега говорим за това, но аз виждам в тези размисли отпратка към финала.

Общи условия

Активация на акаунт