Всяка година се изправяме пред един сериозен противник, който е в състояние да вгорчи делниците ни и да развали тотално празниците. Познат е до болка на всички: грипът. Това е сезонно заболяване, което често подценяваме. В световен мащаб 13% от смъртните случаи се дължат на грип или на произтичащи от него вторични респираторни инфекции. Какво трябва да знаем за него и как да се предпазим? Подготвили сме отговорите за вас.


Защо е толкова опасен грипът?
Грипният вирус е лесен за разпространение, защото се предава по въздушно-капков път и е особено упорит. Освен това не можем да си изградим дълготраен имунитет срещу него, защото всяка година вирусите мутират.
Ако при някои отминава сравнително бързо и без последствия, за други е сериозно предизвикателство. Сред най-уязвимите са бременните жени, децата, възрастните над 65 г., както и хронично болните. При всички тях рисковете от сериозни усложнения са големи и дори животозастрашаващи.

Грипът може да доведе до:
•   Пневмония
•   Сериозни сърдечносъдови заболявания
•   Влошаване на хронични състоянияЕфективна превенция срещу грип
Голяма част от хората смятат, че ако водят здравословен начин на живот, е малко вероятно да боледуват от грип. Правилното хранене наистина може да подсили имунитета, но само по себе си това не е гаранция, че няма да се разболеете от грип.

Ваксините са единственият ефективен начин да се предпазите, като така можете и да осигурите пасивна защита на своите близки, с които сте в ежедневен контакт. Четиривалентната ваксина на „Санофи Пастьор“ осигурява защита срещу грипния вирус и помага на организма да активизира антителата, които да се борят с потенциалната заплаха. В новия продукт са вложени всички щамове, препоръчани от Световната здравна организация за сезон 2019/2020, които отразяват циркулацията на патогените през този период. Френската противогрипна ваксина е с високо качество, на което може да се доверите. Подходяща е и за ваксинация на бременни и деца над 6-месечна възраст.Кога да си поставим ваксината?
Повечето хора смятат, че е задължително да се имунизират през септември или октомври. Истината е, че никога не е късно да се ваксинирате срещу грип. Единственото условие е да не сте вече болни, когато ви слагат ваксина. Затова и следва да преминете през преглед преди самата имунизация. Необходими са около 2 седмици, за да може организмът да произведе антитела срещу вируса.
Забелязва се интересна тенденция – през последните години пикът на грипа се измества по-късно. Затова спокойно можете да се ваксинирате против грип и през зимата.Въпреки огромния риск, който заболяването носи, едва 3% от населението ни се имунизира срещу грип годишно. През 2019 г. за първи път в България се провежда Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонен грип при възрастни над 65 г. Сега всички желаещи, които отговарят на изискванията, може да се възползват от безплатна ваксина срещу грип. Нужно е само да се обърнат към своя личен лекар. Също така може да изберат продукт, с който ще се осъществи имунизацията.
Погрижете се за своето здраве и помислете за тези, които обичате.

SPBG.VAXIQ.19.10.0044a/10/19

Последна редакция: пн, 28 окт 2019, 11:37 от Редактор**