Образователен Говорилник v.1.0.1.

• 16 443
  • 738
  •   1
Отговори
# 105
Нищо, госпожо. Не сме ние.

Моите родители по соца, към края на 70-те да е било, ходиха на екскурзия в Австрия. Поотделно, кой знае защо. Та се сдобих с дънки и електронен часовник. Вторите в гимназията, първите бяха на сина на шефа на търговията. Който син впрочем беше лекар в Пирогов по едно време, беше умно хлапе.

Последна редакция: нд, 27 окт 2019, 01:41 от Notaris

# 106
Баща ми през 70те  ходи с Пловдивската опера в Дания, и  с един хор, в който пееше  - в Англия, Уелс (Хлангохлън).
"Добри музиканти се търсят навсякъде"(Оркестър без име) Ама те са били само на турне 🙂и преди и сега танцьори и музиканти обикалят света. Това няма общо със специализация или дълга командировка в чужбина.

# 107
  • София
Турне, турне, ама са си имали опашка за компания - както писаха по-горе, някой лично е отговарял да се върнат толкова хора, колкото са заминали Satisfied

Помня по повод цензурата, че МОН наскоро върнаха за редакция учебниците по история - не бил преставен в цялата му красота комунистическият строй. Сетих се сега по повод обсъжданите пътувания в чужбина.

Ох и Ежко, като спомена МИО - не зная дали в УНСС има нещо по- ...хмм, искам да кажа “откачено”, но се чудя за политкоректна фраза. Да речем - по-неадекватно като съдържание на програмата. Понеже май още го има това чудо на академичната мисъл, надявам се, че поне част от нафталинените предмети са отпаднали, както и тези като “Теория на МИО”, който си беше просто научна фантастика.

Амели, добре дошла. Два ника ли имаш - амели/amelie ? Нещо се бъгнах Frowning1

# 108
  • софия
Добре заварила, Аш! Не, друго човечЕ е с френското изписване.

# 109
  • София
МИО-то беше запазена територия, за него дори не сме си помисляли простосмъртните. Там историята е "Глей го кво прай, ми аз барабаните хич не ги усещам! Ама си имат име - Сините ритми!" - "Ама удостоверението им е в джоба!".

# 110
Пратиха ми линк към темата,  та да се включа. В последните 10 тина дни, хич не съм чела но ще се поправя.
Отивам да се информирам какво ще дъвчем този път Simple Smile

# 111
  • София
МИО-то беше запазена територия, за него дори не сме си помисляли простосмъртните. Там историята е "Глей го кво прай, ми аз барабаните хич не ги усещам! Ама си имат име - Сините ритми!" - "Ама удостоверението им е в джоба!".
Добре де, а в наше време - коя е най-топ специлаността сред младежите. СУ - ФМИ? ПР като че ли също много се харесва.

# 112
Ежко, всички СА номенклатура. Дори професионалисти, които работеха в търговските представителства на големите фирми.
Както добре знаеш: "В номенклатурата на Политбюро на ЦК на БКП влизат ръководителите на отдели в ЦК на БКП, секретарите на окръжните партийни комитети, членовете на Държавния съвет, министрите и заместник-министрите, ръководствата на Народното събрание и Върховния съд, главният прокурор, посланиците, генералите."
Във втора номенклатура влизат лицата, готвени да поемат освободените постове в първата. Обикновено "наши деца". Имаше и подобни две на окръжно ниво (директори на АПК и крупни държавни предприятия, началници на ключови военни поделения, висши учебни заведения и болници, членове на окръжните съвети, депутатите в Народното събрание).
Тогава фирми нямаше, имаше външно-търговски организации (и то към края на соц-а). Търговските аташета към посолствата, за разлика от посланниците, не бяха в номеклатурата.

Ох и Ежко, като спомена МИО - не зная дали в УНСС има нещо по- ...хмм, искам да кажа “откачено”, но се чудя за политкоректна фраза. Да речем - по-неадекватно като съдържание на програмата. Понеже май още го има това чудо на академичната мисъл, надявам се, че поне част от нафталинените предмети са отпаднали, както и тези като “Теория на МИО”...
Аш, отново на правилното място на неправилното време.
В началото на 80-те години, нямаше друг ВУЗ, в който вместо "Организация и управление на ... производство" да се учи по "Курс для высшего управленческого персонала" (превод от издание на Прентис-хол), или пък вместо "Политическа икономия" да се учи по многотомната "Икономическа история на Европа" по оригинала на издателство Фонтана. Или да се споменава за НЛП. Разбира се, никой не пускаше такива книги в обръщение. Учебниците бяха зле скалъпени компилации, тъпкани с идеологическа плява. Учеше се по записки. Късметлиите имаха допуск до съответния фонд в Народната библиотека. Някои от по-по-най тежкарите не ги беше шубе да съхраняват подривна литература вкъщи.
За останалите даже знанието на езика, с който могат да разберат такава книжнина беше недостъпно. А за книжнината да не говорим (тараша на митницата за връщащите се от пътуване на запад беше стабилен). Иначе преводи на техническа литература (малко поостаряла като съдържание) - под път и над път.

Добре де, а в наше време - коя е най-топ специлаността сред младежите. СУ - ФМИ? ПР като че ли също много се харесва.
Дечицата на сегашната аристокрация учат на запад от малки.

# 113
  • София
Нямам никаква идея коя е в момента ТОП специалността. Много младежи се пускат на ПР, право, програмиране и други компютърни, психология. По отношение на моите важно беше кое на тях им пасва, но се искаше високи точки за влизане.

# 114
  • Майничка
Не мисля, че има топ специалност или такава за "сигурни" хора в момента. Медицината си върви, но не е за всяка уста лъжица. Правото и разните варианти на икономика също са чест избор.

# 115
не знам как е било по времето на соца, но като завършила МИО е средата на 90-те, смея да твърдя, че специалността си беше абсолютно адекватна и доста смислена, наистина помня доста от това, което съм учила тогава и ми е било полезно през целия ми работен живот, дори дипломната работа, която написах за завършването с висене седмици в Столичната библиотека, беше полезна и за сина ми миналото лято и му даде доста добра представа за нещата с валутната търговия, преди да отиде на стаж във финансова компания от лондонското Сити Simple Smile да, наистина винаги има нови теории и техники, но основните принципи, които важат за международната търговия, са си общовалидни както сега, така и тогава Simple Smile

# 116
Ежко, е ти сам потвърди думите ми. Говорим за номенклатурата в "икономиката". Тази от втория ешелон. Ще ми простиш "фирми", но е хващане за думата от твоя страна. Директорите на АПК, ТКЗС  заводи, комбинати, стопански обединения и имаше някакви национални комплекси си бяха абсолютна номенклатура. Рядко там имаше промъкнал се непартиен член, всички бяха проверени до десето коляно. А някои дори минали разни школи в АОНСУ и на други места. Отделно големи предприятия пращаха навън( не само в СИВ) представители. Тези представители си имаха точната роля. Wink да не навлизаме в подробности. Но както нашето разузнаване имаше интерес към тях, така и външните също. По онова време цели сектори са се градили на база откраднати разработки.
Че някой е бил канен от друг западняк - бъди сигурен, че не е само защото е талантлив и заради лични качества.

Аз съм завършила 96 г. "Финанси" и после "Право". От позицията на опита и доста години дообразоване бих казала, че УНСС е извън времето и пространството още от тогава. А тогава това беше много модна топ специалност с космически балове. Особено за момичета. Учебникът на М. Младенов, който е чист превод на Мишкин се превеждаше пред очите ми от мои състуденти. Милети на нас ни го даде на ксерокопие и после го издаде. Пълна трагедия.

Последна редакция: нд, 27 окт 2019, 09:50 от .♥.Fancy.♥.

# 117
милети младенов, арменухи пирян и подобни творци разчистих преди две седмици от дебрите на секцията - защо съм ги пазила 20 г., не е ясно

# 118
  • София
Е как бе, толкова важни ни бяха Simple Smile Аз по-отдавна ги разчистих де Simple Smile

# 119
бънкова запазих! това е фамилното гугу! Grinning

Общи условия

Активация на акаунт