Образователен Говорилник v.1.0.1.

• 16 455
  • 738
  •   1
Отговори
# 135
  • в страната на чудесата
Що, има време

# 136
Не че нещо, ама Турция и Гърция взеха да обсъждат.

# 137
  • софия
Не че нещо, ама Турция и Гърция взеха да обсъждат.
Е, наш’те ги разнищихме, съвсем си е в реда на нещата разширяване на обсега Simple Smile

# 138
  • София
не знам как е било по времето на соца, но като завършила МИО е средата на 90-те, смея да твърдя, че специалността си беше абсолютно адекватна и доста смислена, наистина помня доста от това, което съм учила тогава и ми е било полезно през целия ми работен живот, дори дипломната работа, която написах за завършването с висене седмици в Столичната библиотека, беше полезна и за сина ми миналото лято и му даде доста добра представа за нещата с валутната търговия, преди да отиде на стаж във финансова компания от лондонското Сити Simple Smile да, наистина винаги има нови теории и техники, но основните принципи, които важат за международната търговия, са си общовалидни както сега, така и тогава Simple Smile
Антеа, но това са два-три предмета от специалните (на Младенов, на Стоименов и може да е имало още някой друг). А останалите? Имаше един професор, само името му не помня точно, по теория на МИО (Данаилов да не беше Thinking) - няма да кажа нищо, за да не е лошо. Ами Саздов Scream? И като сравнявам това с щатския ми професор по Pricing - Tech Ho ( https://en.m.wikipedia.org/wiki/Teck-Hua_Ho ) - разликата е като пропаст. Не го казвам, за да мерим нещо, различно от преподавателския капацитет. Ето например по международни финанси в САЩ ми е преподавала Джанет Йелън, но за Милети Младенов в БГ няма да напиша нищо лошо - в смисъл, че нямам забележки по преподаването му (лека му пръст!).

Последна редакция: нд, 27 окт 2019, 17:39 от Аш

# 139
Аш, изобщо даже не може да стане спор, нелепо ще е да сравнявам програмите в УНСС в периода, когато съм учила аз, а вероятно и доста от другите тук (92-96 г), създадени само три-четири години след 89-та с програми и преподаване в най-развитите икономики Simple Smile както виждаш малко по-нагоре пък други имат противоположно на твоето отношение към Милети Младенов... колкото човека - толкова и различен опит; това, че на мен много от наученото ми е влязло в употреба, не е мерило, че и при други е било така

а постоянно самодообразоване, според мен, е задължително за всеки професионалист, няма как иначе човек да е в крак с новото

# 140
Саздов по Стопанска история ли? Леле, какво съм чувал за него... добре, че преподаваше на съседния поток и не съм имал "щастието" да съм при него.

# 141
А, аз нямам драма с преподаването на Милети. Друга ми беше мисълта. Драмата е, че нивото беше толкова посредствено спрямо това, което видях после дори в зората на развитието на финансовата ни система, че дори изплагиатствани учебници бяха звездите на небосклона. Кошмарът за мен беше Трифонов по счетоводство, който с едната ръка пишеше с тебешира, а с другата бършеше с гъбата. А най-големия купон беше, когато на лекция на Тадаръков седя най-добрият му приятел Карамански.
Отворих сайта на катедрата и мило ми стана като видях, че Галена Ковачева е несменяема секретарка и до днес.

Последна редакция: нд, 27 окт 2019, 19:37 от .♥.Fancy.♥.

# 142
  • София
Антеа, а защо конструкцията да не е "всички предмети от бакалавърската степен да са много адекватни + съответното усъвършенстване в кариерния път да се случва след това"? Кариерно усъвършестване трябва да има, независимо от университета. Сертификати, обучения и т.н. А не да се доучва после заради загубено време по редица предмети.

Или поне в УНСС да бяха имали някаква метрика - поне 75% от предметите да са полезни и да се преподават така, че да са полезни. Дано сега не е така. Просто се хванах за репликата на Ежко как МИО било супер елитна специалност. Хибаво е, че се уточни, че е ставало дума за други времена. По мое време просто беше една от най-желаните, но чак елитна Thinking

Мецане, имаше един по "Цени, ценова политика" и нещо от рода и за него си мислех, ама ето - не е бил Саздов. Саздов преподаваше по Стопанска история - наистина. И това беше едно странно наизустяване на информация, но поне беше от базовите предмети.

# 143
Сираков беше по Международни цени и ценообразуване, но той беше печално известен по друга линия при изпитите, корупционна и малко от MeToo тип

# 144
  • София
Ако сте държали политически кандидат-студентски изпит, признавам ви, че сте били студенти по време на соца! Щото аз съм държала.

# 145
Кошмарът за мен беше Трифонов по счетоводство
С най-голямо удоволствие бих разменил абсолютно всичките си рими в този форум срещу правото да дам 100 лайка на този пост. За съжаление, мога да дам само един. И на много други постове на Фенси съм имал желание да мога да дам по 10 лайка, но желание за 100 лайка изпитах спонтанно за пръв път точно сега на този пост.

# 146
  • София
Ако сте държали политически кандидат-студентски изпит, признавам ви, че сте били студенти по време на соца! Щото аз съм държала.
Аз даже с оценка.

Както сте я подкарали, по някое време ще изскочи и името на бившия ми съпруг и "отиде коня у ряката".

Понеже сравнихте с американски преподаватели: това лято бях в Щатите за една седмица в топ университет на обучение по тема, за която смятам, че е бъдещето в моя бизнес. Подходът на преподаване буквално ми събра очите - непрекъснато се общуваше с аудиторията. А в БГ - влиза, изпява си  лекцията и излиза, не дай се боже някой да го попита нещо...Аз по едно време чак се притесних, да не би да взимам прекалено много участие, в мен по женска инерция  взе да говори imposter синдромът. Пиша това, за да обясня "по-публично" пристрастието си към американското висше образование.

# 147
  • в страната на чудесата
Мецане, аз сложих лайк за тебе Simple Smile
И аз харесвам Фенси, но тези хорица, за които говорим не ги познавам Simple Smile

# 148
  • София
Сираков беше по Международни цени и ценообразуване, но той беше печално известен по друга линия при изпитите, корупционна и малко от MeToo тип
Ох, да - Сираков беше, вярно. Нещо със С ми се въртеше в главата (Славчо Сираков) и хем съм по-млада, хем забравям вече Angry  Политически изпит не съм държала - по това съдя, че съм от по-младите в темата.

По Счетоводство не помня кой ми е преподавал, но сигурно не е бил Трифонов, защото съм запомнила някои неща и от УНСС.

Понеже сравнихте с американски преподаватели: това лято бях в Щатите за една седмица в топ университет на обучение по тема, за която смятам, че е бъдещето в моя бизнес. Подходът на преподаване буквално ми събра очите - непрекъснато се общуваше с аудиторията. А в БГ - влиза, изпява си  лекцията и излиза, не дай се боже някой да го попита нещо...Аз по едно време чак се притесних, да не би да взимам прекалено много участие, в мен по женска инерция  взе да говори imposter синдромът.
В моя университет, по някои предмети class participation имаше до 50% тежест при формиране на крайната оценка по предмета.

# 149
  • София
И тук има специалности, в които обучението е интерактивно - точно общуване със студентите, обсъждане. Аз зная за две-три, като две от личен опит и една от почти личен. Всичко зависи от ръководството на специалността като философия на учебния процес. Много е весело това с първоначалното притеснение за многото вземане на участие. И аз бях шашната в началото, а съм от уж нестеснителните. Очаквах да е типично по български, но ме изненадаха приятно.

Общи условия

Активация на акаунт