Образователен Говорилник v.1.0.1.

• 16 394
  • 738
  •   1
Отговори
# 495
Живи и здрави, с много късмет и любов.

И аз не знам какво е линейна алгебра, оглеждайки се наоколо, не виждам да е задължително условие за успех.

Най-трудното в живота е да си поставиш правилната цел.

Последна редакция: пн, 04 ное 2019, 01:57 от Notaris

# 496
  • София
За три дни сте изписали света! За връщането - всеки си има причина да се върне или да не се върне. Не разбирам кое му е чудното, че има хора, които се връщат и такива възклицания как така било, и колко не било така ми навяват мисли за това колко сме се забили в омагьосания кръг колко сме зле и защо някой от хубавото ще дойде на мизерията.
Донякъде въпросът с българския ни връща към това дали да се учи тук или в чужбина и колко важно може да се окаже доказването, че си българин и да знаеш български. Това е подценяване на това което е налично и бляскавостта на чуждото.
За езика - всеки има различен опит. Сега се сещам за няколко деца, с които съм общувала, които са родени в чужбина, от смесени бракове, но говорещи и разбиращи много добре български. Обаче! Тези деца от раждането си през сигурно половината време са слушали именно майчиния си език - българския - от майките си, общували са с родата на български редовно (все пак скайпът е измислен), а това съответно е развило "чуването" на всички необходими фонеми, усвоили са фонологията, синтаксиса и всичк. Може леко някои да имаха акцент и на моменти да се замисляха за думите и построяването на изречението, но всичко си беше ок. Някои първо говореха на смесица от английски и български, но при престояване тук от около седмица-две влизаха в час. То неслучайно му казват майчин език и колко е важно бебето да е обградено от майчиния си език и то точно от страна на майка си още от раждането си, ние само се мислим за голямата работа за чуждите езици. Когато бебето и майката си общуват на нейния роден език още от раждането на това бебе, езикът сякаш се вгражда, защото така, както майката говори на детето си и с детето си на родния си език няма кой друг да го направи, защото в езикът е и усет, емоция.

Последна редакция: пн, 04 ное 2019, 05:42 от Andariel

# 497
И аз не знам какво е линейна алгебра,

Е, ти сега сериозно ли:) Все пак, Попейче, част от линейната алгебра се учи и в училище, например, че ако имаш две неизвестни, ти трябва система от две уравнения, които да са линейно независими, за да има еднозначно решение.
Т.е. едното да не може да се получи от другото чрез умножение по някакъв коефициент. Щото ако имаш примерно х+у=1 и 2х+2у=2, ще има безброй много решения, понеже са лин.зависими уравненията. Е, същото е при n уравнения и n неизвестни, а същото е и при векторите;) В равнината, за да можеш да изразиш дадена отсечка чрез вектори, ти трябват за база два вектора, които да не са линейно зависими. В равнината това означава чисто и просто да не са успоредни. Съответно за пространството ти трябват три линейно независими вектора, т.е. да не лежат и трите в една равнина. Мисля, че се учи в училище това, не съм сигурен де, ние в МГ сме го учили, но би трябвало въобще да е по МОН.

А правото е математика с изречения. Защото, както правилно казваш ти, математиката не е смятане. В най-висшата математика нещата се пишат предимно с букви, а не със цифри;) В правото има логически конструкции, булева алгебра, доказване чрез изключване на противното и въобще много математически прийоми:-D

Последна редакция: пн, 04 ное 2019, 09:10 от Татко Мецан

# 498
  • София
Имаше ли и нещо, че не можеш да имаш неизвестна в знаменателя Grinning?

# 499
А не, Аш, това не е от линейната алгебра. Доколкото си спомням, такива уравнения се наричат дробни, не е достатъчно да има дроби, а трябва в знаменателя да има неизвестно. Тогава от решението трябва да се елиминират тези стойности (ако има такива), при които знаменателя става нула. Примерно ако в дадено уравнение имаш израза 5/х-2 и накрая едното от решенията ти е х=2, то не е решение, тъй като анулира знаменателя. И това мисля, че още в 7 клас се учи.

Та сещам се как да върна Русалката обратно в темата - просто трябва да напиша някоя глупост по математически въпрос, и предполагам тя няма да се удържи да влезе да я коригира. Само че как да го направя, като това значи аз да се изложа доброволно;) Та дотука мисля все още не съм успял Grinning

# 500
Преди да уча линеарна алгебра в унито и аз не съм се задълбочавала толкова как се казва в училище. От езикова съм и диференциални уравнения и интеграли не бяхме учили.
 Аз имам шестици и по двете математики. С два учебника на български висша математика бързо се наваксва на basic ниво.
Та, ако човек е с  малко математически наклонности не мисля, че линеарната алгебра ще го спъне.

# 501
Живи и здрави, с много късмет и любов.

И аз не знам какво е линейна алгебра, оглеждайки се наоколо, не виждам да е задължително условие за успех.

Най-трудното в живота е да си поставиш правилната цел.
Това беше за Рос и нейните настоявания за нюросайънс, тя не обича много да вниква в писаното от другите, а ти отдавна си заявил предпочитанията и не-предпочитанията на дъщеря си. И своите също. Така че забрави за линейната алгебра, каквато и да е, е за други. Между другото, линейната алгебра е само една от математиките, необходими за нюросайънс според онзи професор (изброил е още вероятности и статистика, диф. уравнения, теория на графите, а е казал също, че нюросайънтистс използват всички налични видове мат), просто Росс се хвана за нея и затова нея обсъждаме.

За целта в живота - ти си човекът с интелекта, мъдростта и опита, ти казваш. И виждам, че правилната цел според теб е да си намериш зет-евреин. Значи, най-трудното е постигнато, остава по-лесното,  да се изпълни тази цел Simple Smile Аз рецепти за успех не знам и затова си мълча.
И аз не знам какво е линейна алгебра,

Е, ти сега сериозно ли:) Все пак, Попейче, част от линейната алгебра се учи и в училище,
Скрит текст:
например, че ако имаш две неизвестни, ти трябва система от две уравнения, които да са линейно независими, за да има еднозначно решение.
Скрит текст:
Т.е. едното да не може да се получи от другото чрез умножение по някакъв коефициент. Щото ако имаш примерно х+у=1 и 2х+2у=2, ще има безброй много решения, понеже са лин.зависими уравненията. Е, същото е при n уравнения и n неизвестни, а същото е и при векторите;) В равнината, за да можеш да изразиш дадена отсечка чрез вектори, ти трябват за база два вектора, които да не са линейно зависими. В равнината това означава чисто и просто да не са успоредни. Съответно за пространството ти трябват три линейно независими вектора, т.е. да не лежат и трите в една равнина. Мисля, че се учи в училище това, не съм сигурен де, ние в МГ сме го учили, но би трябвало въобще да е по МОН.
А правото е математика с изречения. Защото, както правилно казваш ти, математиката не е смятане. В най-висшата математика нещата се пишат предимно с букви, а не със цифри;) В правото има логически конструкции, булева алгебра, доказване чрез изключване на противното и въобще много математически прийоми:-D
Мецане, и да се учи, някои учат и научават, а други само учат, та не разбирам това настояване. Предложената специалност изисква математика и статистика, а обсъжданата кандидат-студентка категорично ги е отхвърлила. А неизвестно защо, Россс продължава да дълбае в тази посока. Това само исках да кажа, да не предлага на човека неща, които априори са отхвърлени.
Правото е толкова математика в изречения, колкото аз съм правист Simple Smile Правото е локуми, тълкувания, прецеденти  и най-вече благоразположен съдия.  Право и логика?! Теб като те чета, ти в съдебна зала май не си влизал през живота си... И по-добре за теб, де, да не ти се налага...
Скрит текст:
Преди да уча линеарна алгебра в унито и аз не съм се задълбочавала толкова как се казва в училище. От езикова съм и диференциални уравнения и интеграли не бяхме учили.
 Аз имам шестици и по двете математики. С два учебника на български висша математика бързо се наваксва на basic ниво.
Та, ако човек е с  малко математически наклонности не мисля, че линеарната алгебра ще го спъне.
Абе вие изобщо четете ли Нотарис?! Няма да го спъне, разбира се, никоя мат в университета няма да го спъне, и аналитична геометрия, и анализ, и линейно програмиране, и графи няма да го спънат. Но трябва да е с мат наклонности, а човекът сто пъти каза, че е точно обратното.

Последна редакция: пн, 04 ное 2019, 10:31 от Анонимен

# 502
Много сте готини с тая математика, все едно си говорят двама извънземни.

# 503
Разговорът пак на фукня се обърна, сега пък кой колко и с колко математики е взел в университета. Със сигурност съм взела с отличен повече математики от Дъждец, но пък сигурно има други, взели повече от мен. Това как помага за дилемата на Нотарис, не е ясно.

# 504
  • София
Я да се запиша тук, че съм изпуснала накъде сте се изместили Simple Smile

# 505
  • София
Я да се запиша тук, че съм изпуснала накъде сте се изместили Simple Smile
Добре дошла! Е тука вече може нашироко и надълго да си говорим за недвижими имоти, но както каза и садлейди - за вашето училище - важно е и да ти хареса и да ти е удобна новата локация, а не да висите по 1 ч. в задръстванията в посока всеки ден.

Понеже сега подтемата е линейната алгебра, ако имаш да кажеш нещо … Grinning ?

# 506
Ми Рейни, Аш е права, че основно е въпрос на средства - имаш ли ги, можеш да построиш всичко и то в кратки срокове. Нямаш ли ги, тогава вече изтъкваш всякакви "обективни" пречки, като срокове, администрации, борба с документи, а то чисто и просто, както е казал бай Тошо - "като немаш пари, какво ще решаваш ти бе? Ти не можеш да решиш нищо"
"Ще вземеш решение - па ти немаш пари! -ами ти ще се измъкнеш после!" Grinning Grinning Grinning

https://www.youtube.com/watch?v=UDc7b3kKC2E

https://www.youtube.com/watch?v=4Tgr0IAboVQ

# 507
  • София
Не схванах как от зимнина минахте на математика. Вероятно, защото съм юрист и ми липсва логика. Joy След обяснението на Poppea що е това правото, стигнах до извода, че аз нещо друго съм учила и практикувала толкова години. Може и аз да не съм влизала в съдебна зала. Thinking

# 508
  • София
Нотарис, вместо да заведе момата в АУБГ на 16.11.2019 на Ден на отворените врати, за да видят на живо що е то  Liberal Arts висше образование и защо е толкова подходящо за неориентирани абитуриент(к)и, се оплаква, че на щерка му не ѝ била вървяла математиката.

# 509
Не схванах как от зимнина минахте на математика. Вероятно, защото съм юрист и ми липсва логика. Joy След обяснението на Poppea що е това правото, стигнах до извода, че аз нещо друго съм учила и практикувала толкова години. Може и аз да не съм влизала в съдебна зала. Thinking
Ако беше завършила СМГ навремето - щеше да си наясно. Сега тъни в невежеството си Wink

Общи условия

Активация на акаунт